21104 - NASA Mars Science Laboratory Curiosity Rover (Cuusoo)

Založil Matej, 13.01.2014, 18:02:41

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Matej

Ahoj,

jdu se podělit se svými zážitky ze stavby NASA Curiosity vozítka, které spatřilo světlo světa na Nový rok jako nov LEGO stavebnice z řady Cuusoo.

Krabice je opravdu nádherně udělaná a včetně vyobrazení samotného vozítka má taky číslo označující pořadí, ve kterém vyjela vaše stavebnice z linky (nebo alespoň doufám) - jedná se o celkové pořadí Cuusoo setu. Na zadní straně pak najdete reálné fotky s Curiosity Roverem. Samotná krabice obsahuje jeden velký pytlík a tři malé s tím, že povětšinou obsahují opravdu drobné kostičky, které pak ve výsledku tvoří opravdu vydařené detaily celého modelu. Součástí balení jsou také dvě velké desky, které slouží jako podklad pro povrch Marsu a pro umístění vozítka na nějaký ten podstavec.

Jinak krabice obsahuje také hodně povedený booklet, který má uctihodných 107 stránek. Na prvních stránkách najdete historii prozkoumávaní Marsu a detailní popis nejdůležitějších vnějších přístrojů celého vozítka. Už jen při srovnání reality s modelem je vidět, že autor se opravdu snažil a vozítko je tak velmi zdařilá napodobenina svého reálného bratra. Jakmile se dostanete k samotné stavbě, tak na některých stránkách ještě najdete krátké popisky doplňujících a nutno říct také zajímavých informací, takže se například můžete dočíst, že vozítko nepohání solární energie, ale nukleární pohon na bázi jaderné energie atd. Na konci bookletu je ještě krátké info o autorovi designu stavebnice – Stephenu Pakbazovi, který se reálně podílel na stavbě Curiosity v laboratořích NASA.

Samotná stavba mě opravdu bavila. Výše zmíněný autor si opravdu vyhrál s vozítkem a věnoval pozornost nejmenším detailům, takže například ramena s kolečky jsou věrohodnou kopií originálu a byla navržena tak, aby základna vozítka zůstala vždy stabilní na dost členitém a skalnatém povrchnu Marsu, takže se vozítko nemůže prakticky převrátit. Curiosity stavebnice obsahuje opravdu hodně pěkných částí jako jaderný ,,reaktor" v zadní části vozítka, robotické rameno nebo část s laserem. Autor nezapomněl ani na malé detaily jako kamery u kol, různé satelity, antény atd. Během stavby se člověk taky často začetl do krátkých popisků v bookletu, které byly plné zajímavých detailů.

Stavebnici doporučuji opravdu všem, nejen fanouškům vesmíru. Podle mě bude jednou tato stavebnice opravdu vzácná, protože jí promuje samotná NASA a viděl jsem jí snad v každém známějším médiu, takže poptávka bude opravdu veliká a kusy jsou omezené. Jediné negativum, které jsem našel, tak je barva skal na podkladu, která je šedivá. V originále od autora byla barva kamenů hnědá a více tak zapadala do prostředí Marsu. Na konec ještě dodám, že moje stavebnice měla jednu malou vadu. Jedno z koleček bylo v bílé barvě místo šedivé :-/

Hodnocení: 10/10

















Ondra

Nevěřím že se ten set stane legendou a to se opíram o řadu discovery.

Anatyt

Súhlasím s Ondrom, len som sa to bál napísať.

Matej


Ondra

Malý set za velkou cenu, špatná dostupnost a celkově nezajímavé lego vozidlo a to beru vzhledem i skutečnému vozítku.

Ten pán udělal to nejlepší co mohl, ale lego mělo možnost to dále rozvinout a tak se nestalo.

P4tr1cius

Autíčko vyzerá o dve triedy lepšie na krabici ako v reále.

Matej

Já si myslím, že kdyby se LEGO přespříliš šťouralo v Cuusoo setech, tak by to kompletně vyrušilo celou vizi a myšlenku za touhle řadou. Podle mě je to skvělý set a má šanci být hodně populární. Mise na Marsu je neustále ostře sledovaná ze všech stran a tenhle model jí skvěle propaguje. Hodně lidí, kteří nemají s LEGO kostičkami nic společného, si tenhle set určitě pořídí, proto si myslím, že má potenciál se stát legendou.

Matej

Mojí teorii o legendě podporuje i to, že je už beznadějně vyprodaný na lego shopu a další várka se objeví až začátkem února  ;D

otaznik

Citace od: Matej kdy 13.01.2014, 21:45:38
Mojí teorii o legendě podporuje i to, že je už beznadějně vyprodaný na lego shopu a další várka se objeví až začátkem února  ;D
No, tak to jsou i některé obyčejné 2014 City sety, to neznamená vůbec nic. Až čas ukáže, ale legenda se (v LEGO setech) rodí jednou za několik let a tenhle set to, podle mého názoru, rozhodně nebude.

Stejně je nejdůležitější (pro tebe), jak set vnímáš ty sám. Z tvého popisu lze vyčíst nadšení a tak to má být.  ;)

BTW: hodně by mě zajímala fotka tohoto:
Citace od: Matej kdy 13.01.2014, 18:02:41
...číslo označující pořadí, ve kterém vyjela vaše stavebnice z linky...

Matej

Zjišťoval jsem, co to vlastně je a nakonec to není číslo označující, kolikátý set se dostal z linky, ale označení pořadí Cuusoo setu, takže tam mám 5 - pátý Cuusoo set v pořadí. Back to the Future má 4 atd.

Anatyt