Falošné LEGO

Založil Justin, 03.12.2013, 17:55:00

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Villa Legina

#210
Citace od: Bard kdy 28.03.2017, 09:23:45
Protože žiju hudbou, zkusím přirovnání z hudební oblasti. V 80. a 90. letech se v Čechách vyrojily metalové kapely, které hrály covery kapel, které tehdy byly uznávanými fenomény žánru (Metallica, Accept, Twisted Sister, Helloween apod.). Některé z kopií byly strašné, ale některé dokázaly zahrát opravdu dobře, zněly srovnatelně s originálem. Ty kapely se neprosadily, protože, když začaly prezentovat vlastní věci, tak ty byly o několik levelů níž než kopie.

To nie je dobré prirovnanie. Existuje X príkladov z hudobnej oblasti, kde táto metóda fungovala a stále funguje.

mesje, Faire: súhlas.

ThomasMorta 27.3.2017 17:30  presne popísaný mechanizmus, vystihol si podstatu.

Myslím, že toto je doba, kedy sa svetový poriadok dostáva do neskutočných turbulencií, ľudia v USA a Európe sa stávajú chudobnejšími a v Ázii stále narastá blahobyt. Bude sa to týkať aj Lega, myslím, že možno tak do roku 2020-2025 budú sa s obratmi a ziskom držať , potom pôjdu dole. Poslednú dobu nadobúdam pocit, že z hľadiska zberateľského, čerstvo súčasné a budúce sety, nebudú až tak zberateľsky atraktívne ako sety do roku cca 2016. Skrátka, nastupuje nejaká čudná doba...

Čo sa týka konkrétne Lega, odhliadnuc od oprávnených výhrad voči plagiátorstvu, na druhej strane je táto situácia spôsobená nezdravým monopolným správaním - lebo ten monopol aj skutočne majú (donedávna mali). Jedine, že by tie konkurenčné firmy poskupovali, ale to by museli oficiálne uznať, že sú im konkurencia, zatiaĺ sa tvária, že to konkurencia nie je, ale zlodeji (pričom to, že pravda môže byť oboje, nie je v tomto ohľade podstatná).

Ešte tu niekto písal o 1.: náhradných dielikoch, servise a 2.: kvalite a zdravotnej nezávadnosti - ak to druhé je v poriadku na to prvé sa môže kupujúci vykašľať, hlavne pri omnoho výhodnejšej cene. Navyše ak sú dieliky kompatibilné, nie je problém využiť zákaznícky servis toho, kto ho ponúka (nehovoriac o iných zdrojoch, kde sa dá prísť k dielikom). Ja to ale kupovať nebudem, riešim práve dilemu, či vôbec ešte niečo (vyrobené po roku 2016) kupovať budem.

mesje

#211
Citace od: Mr. Cube kdy 28.03.2017, 07:46:02

mesje: Zaručí mi clone brand zdravotní nezávadnot (ftaláty a jiné srandy) a trvanlivost kostek při delším stáří/namáhání? Pošle mi clone brand chybějící dílek do pár dnů poštou?

Trvanlivost kociek a doplnanie chybajucich dielikov neriesi 95 % zakaznikov - standardny zakaznik je rodic, co to kupi decku, ktore to rozhadze doma po zemi a potom sa to len zhrnie do nejakeho boxu, neni cas ani energia riesit chybajuce dieliky, to riesi zlomok zberatelov. Zdravotna nezavadnost je dolezita, ale mozno ciastocne u nas, v nejakej azii nehrozi, tam maju podstatnejsie veci zavadne (vzduch plny smogu, zamorena priroda, nekvalitne potraviny), nejake kocky nebudu urcite riesit.

Citace od: Bard kdy 28.03.2017, 09:23:45
Nevěřím tomu, že se v blízké době (řádu několika let) dostanou do situace, kdy začnou designovat vlastní sety. Nejsem ekonom, ale to by muselo podstatným způsobem jednak zvýšit náklady a jednak zvýšit míru nejistoty, že se výrobky budou prodávat. Takhle jedou víceméně na jistotu. Očekával bych, že jejich vlastní produkty by byly invenčně někde jinde než originál LEGO.

Pokial dokaze nejaky nadsenec - amater postavit ZADARMO nejaky MOC a dat ho este aj ZADARMO na vystavu, kde niekto vybera za jeho dielo este aj vstupne, tak za 5000-10000 eur sa najdu stovky spickovych stavitelov ochotnych 2-3 mesiace vyvijat diela pre nejaku firmu. A tato suma, ked sa rozrata na pocet setov, vyjde 1 euro na set. To je nic. Akurat ze Lepin - ako pises - ide na istotu - radsej vyklonuje zname vydarene sety. Ale mnoho inych takto zacinalo a uz sa dostalo aj k vlastnym setom. To neni nieco nemozne - nerealne, ako pri autach, ti lego dizajneri su normalni ludia z masa a kosti a aj mnoho tunajsich AFOLov by dokazalo velke veci vydizajnovat. Napadov je nekonecne mnozstvo, staci to vygooglit. Najma Lepin a spol nebudu viazani nejakou moralkou a pravidlami, a s v pohode vyrobia aj vojnove stroje, Game of Thrones a pod, co lego nikdy nebude mat. Takisto nebudu viazani nejakym dlhodobym planom a zošnurovaní zlozitymi postupmi, viem si zivo predstavit, ze aj 10 modelov rocne budu vediet okamzite vyprodukovat po nejakom hlasovani zakaznikov - nejake Lepin Ideas. 

Ja osobne si to kupovat nebudem, nebudem podporovat zlodejinu. Ale masy toto neriesia. Ked dojde mamicka do zmiesaneho cinskeho tovaru a uvidi Lepin za 30 eur, podobne velky lego set bude stat 80 eur, plat ma 800 eur, tak nebude riesit autorske prava, moralku, kvalitu, ale kupi Lepin.

jerzeeg

#212
Na kopirovani a napodobovani neni vubec nic nemoralniho..
Dela to tak cele lidstvo od praveku (to neni argument, jen konstatovani) a myslim, ze i drtiva vetsina z tech, co tady odsuzuji plagiatory, si ve svem zivote nekdy / casto "vypujcila" cizi napad v nejake oblasti zivota (ani tohle neni argument, jen poukazani na pokrytectvi).

Dusevni vlastnictvi je oxymoron. Myslenku, napad nemuzes vlastnit, bud ji mas ve sve hlave a je jen tvoje, nebo ji vypustis a pak uz je vsech, kdo ji slyseli, videli.. Stejne tak jako nema nikdo pravo zakazovat jinemu divat se jeho smerem nebo poslouchat, co rika.
Takove zakazy se rovnaji nasili proti svobode toho druheho nakladat se svym telem podle sveho uvazeni a jako takove jsou nemoralni (tohle uz je argument).
Na tomhle ani prolobbovane autorske zakony apod. nic nezmeni.

Jediny skutecne moralne poskozeny v pripade plagiatoru LEGA je potenciani zakaznik, kteri si koupi napodobeninu v domneni, ze se jedna o prave LEGO - v tomhle pripade se totiz jedna o klamani, o podvod.

(Omlouvam se za delsi text bez diakritiky, nemam ceskou klavesnici (myslim HW) a poslepu se mi pise fakt blbe  :) )

edit:
Jeste dodam, nez me nekdo narkne ze zaujatosti - ja sam jsem "lego rasista" ;D, nemam rad michani lega s jinyma hrackama, ani modifikovane/custom dily. A lego kopie me primo stvou.

A taky se hodi dodat, ze i kdyz autor napadu nema moralni pravo ostatni omezovat, je slusnost autora (dobrovolne) ocenit/odmenit, kdyz uz jeho napad vyuzivam ;)

Faire

Jako stanovisko chápu, ale společensky není efektivní. Potlačuje "výrobu" nehmotných statků (méně lidí si to může dovolit) a umocňuje motivaci k průmyslové špionáži - ani jedno IMHO není fajn.

Tvoje výtky chápu, ale dají se najít i protipříklady - dřeš v práci několik měsíců jako kůň, abys vyřešil problém, občas to konzultuješ s kolegou, který Tě podrazí a řešení prezentuje šéfům první - většina lidí bude mít (oprávněn) pocit, že to je nefér.

Dobrý přístup má principiálně Nejvyšší soud v USA - říká, že duševní  vlastnictví není na rozdíl od vlastnictví hmotného "absolutní", ale že se liší v tom, že to je účelový systém - ochrana má být nastavena tak, aby motivovala tvůrce nehmotných statků tvořit, a současně konzumentům se k nim dostat. Odtamtud pramení "fair use" policy. Myslím, že to celkem odpovídá společenské realitě.

supermachina

Co mam doma decool zelene porsche z 42056 tak sa s nim stale hra 5 rocna dcera. Ma koznu alergiu a vyjdú jej vyrazky alebo cervene flaky po vsetko moznom. Po hrani s touto stavebnicou jej nic nie je...takze si dovolim povedat, ze po zdravotnej stranke je to O.K. Co sa tyka prehltnutia nastastie neviem ako by to dopadlo a dufam, ze sa to ani nedozviem. Chybajuce diely su naozaj velky problem. Ako som cital na Aliexprese, tam sa to riesi tak, ze pri chybajucich suciastkach ma kupujuci asi tri tyzdne aby zacal "dispute" a zada nejaku sumu za chybajuce suciastky napr.10USD. Predavajuci to  akceptuje alebo zada nizsiu sumu....dovtedy pokial s tym obe strany nesuhlasia. V opacnom pripade zasiahne AE helpdesk a v drvivej vacsine vyhra zakaznik. Toto sa konkretne stalo mne a este ospravedlnujuci mail od predajcu.

Faire

Mám podobnou zkušenost, obdobně to funguje třeba s PayPal / Ebay.

ThomasMorta

Citace od: jerzeeg kdy 28.03.2017, 11:39:07
Na kopirovani a napodobovani neni vubec nic nemoralniho..
Dela to tak cele lidstvo od praveku (to neni argument, jen konstatovani) a myslim, ze i drtiva vetsina z tech, co tady odsuzuji plagiatory, si ve svem zivote nekdy / casto "vypujcila" cizi napad v nejake oblasti zivota (ani tohle neni argument, jen poukazani na pokrytectvi).
(...)
Chápu jakým směrem se ubírají Tvé myšlenky a myslím si, že to není vůbec černobílé. Pro začátek bych Tě ovšem chtěl poprosit, abychom si ujasnili pojmy: Kopírování a plagiátorství není to samé - plagiátor je ten, kdo vydává cizí dílo za vlastní a mám pocit, že toto je v celé západní civilizaci považováno za nemorální a myslím, že bys nenašel moc kultur, kde to nemorální není.
Můžeme se ale bavit o tom, kde je hranice mezi kopírováním a plagiátorstvím - to by právě měla regulovat autorská práva, která jsou však zoufale zastaralá a nepřizpůsobená informačnímu věku. Ale pořád je stiuace lepší, než kdyby nebyla - protože jestli Ti přijde nešťastné označení duševní vlastnictví jako oxymoron, tak snad ale uznáváš duševní práci. A protože vývoj a výzkum věcí je stále dražší, tak by bylo fajn, aby se hájili zájmy těch, kdo se tomu věnují - například vývoji nových léků. Protože kdyby tu nebyla alespoň dočasná ochrana těch, kteří něco vymyslí, tak by to nikdo nedělal, protože něco vyzkoumat by byla cesta, jak zkrachovat - narveš do toho velké peníze, pak Ti to někdo okopíruje a jen vydělává, bez vloží obrovských nákladů.

Kopírování a napodobování je samo o sobě spíše pozitivní - vede k většímu rozvoji. Nakonec sám mluvím z pozice člověka, jehož největší kreativní talent je v oblasti rekombinace (použití cizích nápadů pro vytvoření něčeho nového nebo lepšího). Navíc samotným kopírováním se člověk učí a rozvíjí své dovednosti. Ale je třeba, aby tu byla nějaká regulace, která nebude poškozovat autory a bude je vůbec motivovat k tomu, aby něco vytvářeli.
Já když jsem se rozhodl postavit svůj model na podkladě Grohlova nápadu, tak jsem mu nejdřív napsal, jestli souhlasí s citací a teprve potom jsem vystavil album veřejně. Možná jsem zbytečně útlocitný a stačilo by, kdybych ho prostě označil jako autora původní myšlenky, ale přišlo mi to jako slušnost. Kdybych ovšem použil strategii Lepinu, tak to rovnou začnu prodávat jako custom MOC. S to by mi bez jakéhokoli odkazu na autora přišlo nemorální, protože bych si už jeho dílo přivlastnil.
Jsem AFOL a miluju řadu Nexo Knights!
Diskuse o Nexo Knights: NEXO KNIGHTS :: vlastní tvorba, modifikace, sbírky... :: Galerie mojí tvorby (hostováno na Rajce.cz)

mesje

Citace od: jerzeeg kdy 28.03.2017, 11:39:07
Na kopirovani a napodobovani neni vubec nic nemoralniho..
Dusevni vlastnictvi je oxymoron. Myslenku, napad nemuzes vlastnit, bud ji mas ve sve hlave a je jen tvoje, nebo ji vypustis a pak uz je vsech, kdo ji slyseli, videli.. Stejne tak jako nema nikdo pravo zakazovat jinemu divat se jeho smerem nebo poslouchat, co rika.
Takove zakazy se rovnaji nasili proti svobode toho druheho nakladat se svym telem podle sveho uvazeni a jako takove jsou nemoralni (tohle uz je argument).
Na tomhle ani prolobbovane autorske zakony apod. nic nezmeni.


neviem ako by sa ti pacilo, keby si vymyslel nejaku dobru pesnicku, niekto by ju skopiroval a predaval pod svojim menom a zarabal na tom.
Alebo mas napad, zalozis si malu firmu na vyrobu niecoho, a po case zistis, ze to niekto skopiroval a vyraba a zaraba... a ty mozno zarabas na vlastnom napade menej ako on...
Firmy casto investuju obrovske prachy do vyvoja, a potom im to niekto ukradne a vyraba pod cenu, lebo usetril na vyvoji. Casto ten samotny predmet je lacnejsi, ako vyvoj, co za nim stal.
Okopirovanie ineho napadu je zlodejina ako kazda ina.
Maximalne sa da tolerovat kopirovanie na sukromne ucely, ak by si dotycny inak dany produkt nekupil - napr hudba na vlastnu potrebu. Pripadne opacny extrem je, ked bohata softverova firma si dava vsetky mozne softery patentovat, resp. ich skupuje, a blokuje vyvoj.
Ale ak niekto skopiruje iny napad / song / dizajn / vynalez bez suhlasu a zaraba na tom, je to zlodejina.

supermachina

Cinania vedia co robia. Lego by muselo patentovat kazdy svoj set a kazdu jednu suciastku aby vyhralo nad cinou....a to je nemyslitelne. A ako som uz pisal, keby EU zakazalo Cine kopirovat kompletne sety ako sa to stalo v niektorych statoch (It, Fr...), tak tam predavaju v krabici saciky so suciastkami bez navodu a colnici si nic nezmozu! Ukazte mi jedneho colnika, ktory by vybral patnast sacikov s 2000suciastkami v nich a povedal by, ze to zabavuje lebo je to kompletny set falcona zo SW bez navodu (!). :o

Pool

Citace od: mesje kdy 27.03.2017, 22:05:35
Prave staviam Assembly square a neskutocne ma vytocilo, ako je mozne, ze v 240 eurovom sete maju kocky rozne odtiene sand green.
Pokial toto je cesta TLG - znizovat kvalitu a zaroven zvysovat cenu - tak je to cesta do pekla. Dokazem tolerovat X-nasobne ceny oproti klonom, ak to je za cenu spickovej kvality, ale nie naopak. Mna ako zakaznika absolutne nezaujima, ake maju vyrobne procesy a ake neskutocne prekazky ich stretaju pri distribucii, mna zaujima pomer cena / vykon / dostupnost. Ak dokazu cinania urobit porovnatelny produkt za zlomok ceny, tak niekde je chyba. Iste, setria na dizajneroch, ale to je tak 1 euro na set pri vacsom objeme. Ak dokazu mat vlastnych dizajnerov (ako napr megablocks), tak ludia nebudu mat zabrany kupovat vo vacsom tieto klony + postupne sa mozu este viac rozsirit aj u nas. V dobe 3D tlaciarni, schopnosti cinskych fabrik behom dni menit vyrobny program a zdokonalovani distribucie mi pridu tie neustale nareky o nestihani produkcie lega a zlozitosti distribucie uplne smiesne. Momentalne sa TLG rochni v ziskoch a konkurencnych klonov je vela a roznej kvality, ale staci, aby to jeden z nich vzal vazne a poriadne to TLG moze osladit. Zaplatit dizajnerov neni problem, na uvod staci pokupit navody od nadsencov a zacat to chrlit. V takej Azii TLG prevalcuju pri tej urovni cien, co tam lego ma. Kvalita lepsich klonov je urcite vyssia ako ten cenovy rozdiel.

Co se týče nestálosti barev souhlasím, že stávat by se to Legu nemělo, ale taky chápu proč se jim to stává. Lego produkuje ve velkém a se to vždy hůř hlídá, než při menší produkci jakou má Lepin a spol. Neomlouvám je, jen znám proces výroby, tak to chápu.
Co se týče nákladů, tak tam nejde jen o to, že Lego má navíc designéry (navíc ti designeři mají několikanásobně vyšší plat než je obsluha stroj, takže to tak zanedbatelný náklad nebude). Je toho mnohem a mnohem víc, např. Lego dalo nemalé peníze na vývoj plastu a nestále vyvíjí i další. Podle zpráv co kolují na netu, tak se snaží vyvinout "ekologický" plast a kromě investic do tohoto výzkumu, neustále musí investovat do kontroly současného plastu. Suroviny na jejich výrobu co získávají od dodavatelů mají proměnlivou kvalitu a tak musí taky občas inovovat složení směsí. Dále pak Lego musí neustále hlídat zdravotní nezávadnost a aby dílky při poškození se nestaly pro děti nebezpečnými. Takhle by se dalo pokračovat a náklady s tím pěkně rostou. Lego navíc podporuje charity, školy a další organizace, kterým dodává nemalé množství kostek zdarma nebo třeba za výrobní ceny. Pak jsou tu další věci, co už občas zazněli, jako že Lego poskytuje servis a doposílá chybějící dílky na své náklady. A třeba i náklady za poštovné, ve všech zemích má Lego nad nějakou částku náklady na sebe a ty jsou taky nezanedbatelné. Oproti tomu náklady na poštu v Číně, no ty jsou v rozvojové zemi normálně směšně nízké. Takže se pak není čemu divit, že jsou tihle padělaté schopni prodávat za tyhle ceny.

S čím ovšem souhlasím je to, že TLG jedná úplně iracionálně. Zvýšení cen při současné situaci, jim jedině více uškodí. Jejich zisky jsou v posledních letech závratné a teď jim začínají stagnovat a asi i trochu klesat, tak se to snaží kompenzovat zvýšením ceny. Ale tím si naopak více uškodí a Lego se bude prodávat ještě méně, což je základní zákon trhu. To by ještě tak nebyl problém, kdyby tu nebyly firmy jako Lepin. Ale vzhledem k tomu, že konkurence tu je (a kvalitou už srovnatelná), tak pak na tyhle stavebnice bude přecházet stále více lidí.

Citace od: tomaslambo kdy 27.03.2017, 22:21:45
Kvalita se odráží zejména na tom na jaký trh se ta či ona stavebnice má dodávat. Jestliže firmy jako Lepin, Decool atd chtějí konkurovat na evropské a americkém trhu musí logicky zvednout kvalitu výroby. V jejich případě to neznamená nic jiného než že zlepší kvalitu forem a požitého materiálu. Na to ale nemusí mít ani žádné ukradené know how od TLC. Stačí se jen podívat na kdejaký mobilní telefon, většina plastových dílů je vyrobena v Číně, vše dokonale lícuje a to tam jsou obvykle daleko jemnější detaily než na kdejaké Lego kostce.

Jediné know how, které má v tomto případě cenu krást jsou samotné stavebnice. Je až zarážející, že jsou schopní začít prakticky ještě před oficiálním začátkem prodeje Lego setu, dodat tu svou napodobeninu. Zatím co já, kdybych si chtěl oficiální cestou třebas jen prohlédnou stavební návod na nový set i s B-variantou, tak si musím ještě nějaký ten týden počkat než si ho budu moci z Lego webu stáhnout.

Tohle je úplně špatný předpoklad. Číňané nejsou idioti, u nich nebyl problém dřív v tom, že by nedokázali udělal přesné rozměry dílků. ALe problém u nich byl v tom, že nedokázali vyrobit stejně kvalitní plast, jaký má Lego. Dílky byly pak buď moc měkké, lehce se odřely a opotřebovávaly, taky pružily nebo byly naopak moc tvrdé a díky tomu všemu, pak na sobě nedrželi nebo se velmi rychle opotřebili. Už jsem to psal o pár odstavců výše, Lego dalo nepředstavitelné peníze do výzkumu, svůj plast vyvíjí už desítky let o tom to právě je. Přesnost dílku je pak druhá věc, ale to měřit uměli Číňané i před pár lety, když produkovaly takové šmejdy  ;D. A s potiskem je to podobné, Lego si na to vyvinulo svoji vlastní technologii, která jim zaručuji tak dobrou kvalitu a stálost potisku. Nechce se mi to hledat, ale někde na https://www.youtube.com/ je exkurze v Lego závodu v Kladně a tam popisují, jak je tento potisk u nich jedinečný. Takže teď to není o tom, že by se Číňané se za posledních 5 let dostali ve vývoji tam, kde Lego za posledních 50 let. Ale to už je ten problém, co jsem dříve psal. Vybudováním továrny v Číně, je to Lego samo naučilo a nechtěně jim i všechny tyhle technologie odhalilo a podle té kvality napodobenin, tak jim uniklo i to jedinečné složení směsi pro výrobu plastu.
Ale to se ukáže za pár let, ono je jedna věc, že teď to v Číně jim pěkně produkce šlape a kvalitou pomalu předčí Lego. Ale za pár let je začne taky trápit klesající kvalita, ty stroje, formy, složení směsí, je neustále potřeba hlídat, takže se uvidí, jak dobře se to naučili a zda udrží držet krok, když jim třeba při tom začne i růst prodej a budou tak expandovat.

Ta diskuze se tu trochu zvrhla a nemá cenu se dál do ní zapojovat, že je to pro mě ztráta času, ale ještě mi to nedá nereagovat na tohle:
Citace od: supermachina kdy 28.03.2017, 12:23:01
Co mam doma decool zelene porsche z 42056 tak sa s nim stale hra 5 rocna dcera. Ma koznu alergiu a vyjdú jej vyrazky alebo cervene flaky po vsetko moznom. Po hrani s touto stavebnicou jej nic nie je...takze si dovolim povedat, ze po zdravotnej stranke je to O.K. Co sa tyka prehltnutia nastastie neviem ako by to dopadlo a dufam, ze sa to ani nedozviem. Chybajuce diely su naozaj velky problem. Ako som cital na Aliexprese, tam sa to riesi tak, ze pri chybajucich suciastkach ma kupujuci asi tri tyzdne aby zacal "dispute" a zada nejaku sumu za chybajuce suciastky napr.10USD. Predavajuci to  akceptuje alebo zada nizsiu sumu....dovtedy pokial s tym obe strany nesuhlasia. V opacnom pripade zasiahne AE helpdesk a v drvivej vacsine vyhra zakaznik. Toto sa konkretne stalo mne a este ospravedlnujuci mail od predajcu.

;D ;D ;D To jsem se opravdu dobře zasmál, že soudit podle toho, že se má 5 roční dcera neosype, že plast je zdraví nezávadný. Osobně bych nikdy tyhle fejky z Číny nedal svému dítěti. Pochopím když si to nějaký sběratel koupí, postaví a umístí do vitríny a kouká na to. Proti tomu nic nemám, ale nikdy bych to nedal na hradí dětem. To že vzduch nevidíme neznamená, že kolem nás není. Stejně tak to může být i s tím plastem, dotykem se do těla mohou dostávat různé toxické látky a kůže na ně nijak nemusí reagovat. Ale v těle se to může střádat a nemusí se to projevit hned, ani za pár let, ale třeba až za pár desítek let a může to mít vážné následky na ní a bohužel i na třeba na jejich dětech. Sorry, ale tohle je na mě moc a opouštím tuhle diskuzi.


ThomasMorta

Citace od: supermachina kdy 28.03.2017, 14:31:11
Cinania vedia co robia. Lego by muselo patentovat kazdy svoj set a kazdu jednu suciastku aby vyhralo nad cinou....a to je nemyslitelne. A ako som uz pisal, keby EU zakazalo Cine kopirovat kompletne sety ako sa to stalo v niektorych statoch (It, Fr...), tak tam predavaju v krabici saciky so suciastkami bez navodu a colnici si nic nezmozu! Ukazte mi jedneho colnika, ktory by vybral patnast sacikov s 2000suciastkami v nich a povedal by, ze to zabavuje lebo je to kompletny set falcona zo SW bez navodu (!). :o
Tak by zároveň zavedly povinnost, aby to obsahovalo návod:-) Sice by se to dalo obejít návodem na alternativní model, ale to už by byla nějaká invence:-)
Jsem AFOL a miluju řadu Nexo Knights!
Diskuse o Nexo Knights: NEXO KNIGHTS :: vlastní tvorba, modifikace, sbírky... :: Galerie mojí tvorby (hostováno na Rajce.cz)

Villa Legina

Citace od: Pool kdy 28.03.2017, 14:56:21
Co se týče nestálosti barev souhlasím, že stávat by se to Legu nemělo, ale taky chápu proč se jim to stává. Lego produkuje ve velkém a se to vždy hůř hlídá, než při menší produkci jakou má Lepin a spol. Neomlouvám je, jen znám proces výroby, tak to chápu.

Ty to chápeš, ale ja ako zákazník to nechcem chápať, t.j. nechápem, lebo za tú cenu očakávam kvalitu aká ma byť. Punktum. Na to nie je ospravedlnenie.

Citace od: Pool kdy 28.03.2017, 14:56:21
Co se týče nákladů, tak tam nejde jen o to, že Lego má navíc designéry (navíc ti designeři mají několikanásobně vyšší plat než je obsluha stroj, takže to tak zanedbatelný náklad nebude).

Je to zanedbateľný náklad, pretože tých nápadov, čo im ľahkovážne a dobromyseľne poskytli a poskytujú úplne zdarma AFOLovia a "amatérski" (dávam naschvál úvodzovky, pretože niektorí, tzv.  amatéri, sú omnoho lepší, než tí ich dizajnéri) no a práve týchto nápadov a obrázkov a námetov, majú tí ich dizajnéri plné šuflíky v zásobe na najbližších 20 rokov dopredu. Ich dizajnéri pokiaľ viem, nepracujú systémom že dostávajú percentá za svoje duševné produkty ako napríklad umelci alebo skladatelia, ale berú riadny plat (ktorý môže byť viac ako priemerný) ale ich pracovný a zmluvný vzťah je zamestnanecký, t.j. všetko čo vyprodukujú, svoje myšlienky, nápady, všetko to patrí TLC a nie im.

Citace od: Pool kdy 28.03.2017, 14:56:21
Je toho mnohem a mnohem víc, např. Lego dalo nemalé peníze na vývoj plastu a nestále vyvíjí i další.... se snaží vyvinout "ekologický" plast a kromě investic do tohoto výzkumu, neustále musí investovat do kontroly současného plastu. Suroviny na jejich výrobu co získávají od dodavatelů mají proměnlivou kvalitu a tak musí taky občas inovovat složení směsí. Dále pak Lego musí neustále hlídat zdravotní nezávadnost a aby dílky při poškození se nestaly pro děti nebezpečnými. Takhle by se dalo pokračovat a náklady s tím pěkně rostou.

Áno, keď nejaká firma má také zisky ako TLC posledné roky, tak jasne že bude chcieť peniaze niekam strčiť a nie zbytočne ich zdaňovať, tak šup šup do nadácie, do výskumu, o ktorom ani nevieme ako vlastne vyzerá. To oni vedia najlepšie, že. Je to choré, pretože plast aký bol v 80 ych rokoch bol najlepší a niet čo zlepšovať. Nech mi nikto nehovorí a o tom, že suroviny od dodávateľov majú až takú veľkú premenlivú kvalitu...Ak nie sú s kvalitou spokojní, nič im nebráni zmeniť dodávateľa, resp. si ho zaviazať aby za stálosť kvality bol zodpovedný dodávateľ. 

Citace od: Pool kdy 28.03.2017, 14:56:21
Lego navíc podporuje charity, školy a další organizace, kterým dodává nemalé množství kostek zdarma nebo třeba za výrobní ceny. Pak jsou tu další věci, co už občas zazněli, jako že Lego poskytuje servis a doposílá chybějící dílky na své náklady.

Neverím, že to robia z altruizmu. Robia to s kalkulom ako všetky firmy, čo sponzorujú a sa nechajú fotografovať so šekmi o rozmeroch 2x1 m a v ročenkách sa otrčajú ako pomohli tam či tam. Je to obyčajné PR a to je súčasť marketingu a reklamy, účtovníci tiež vedia svoje, kedy je vhodné vraziť niekam peniaze. Určite nie sú v tej oblasti stratoví. Lego servis je zanedbateľná položka v tom kolose.

Citace od: Pool kdy 28.03.2017, 14:56:21
A třeba i náklady za poštovné, ve všech zemích má Lego nad nějakou částku náklady na sebe a ty jsou taky nezanedbatelné. Oproti tomu náklady na poštu v Číně, no ty jsou v rozvojové zemi normálně směšně nízké. Takže se pak není čemu divit, že jsou tihle padělaté schopni prodávat za tyhle ceny.

No o tom poštovnom - to by vedeli rozprávať tí, ktorí dostávajú objednávky rozkúskované po 15 balíkoch....to už je logistika, na vine sú si sami.

Citace od: Pool kdy 28.03.2017, 14:56:21
Už jsem to psal o pár odstavců výše, Lego dalo nepředstavitelné peníze do výzkumu, svůj plast vyvíjí už desítky let o tom to právě je. ...
Ale to se ukáže za pár let, ono je jedna věc, že teď to v Číně jim pěkně produkce šlape a kvalitou pomalu předčí Lego. Ale za pár let je začne taky trápit klesající kvalita, ty stroje, formy, složení směsí, je neustále potřeba hlídat, takže se uvidí, jak dobře se to naučili a zda udrží držet krok, když jim třeba při tom začne i růst prodej a budou tak expandovat.

Ten plast vyrábali ako som už písala čo môžem posúdiť 30 rokov v perfektnej kvalite, a oni ho akože stále ešte vyvíjajú? No zrejme k horšiemu, lebo kvalita oproti minulosti je horšia! Jednoznačne! Čo tam robia v tých laboratóriách? Bodaj by si hlídali tie stroje, produkciu, formy a nie vymýšľať ekologické blbosti, coretness a vymývanie mozgov.

Citace od: Pool kdy 28.03.2017, 14:56:21
Osobně bych nikdy tyhle fejky z Číny nedal svému dítěti..... Stejně tak to může být i s tím plastem, dotykem se do těla mohou dostávat různé toxické látky a kůže na ně nijak nemusí reagovat. Ale v těle se to může střádat a nemusí se to projevit hned, ani za pár let, ale třeba až za pár desítek let a může to mít vážné následky na ní a bohužel i na třeba na jejich dětech.

To je fakt, tie látky nie že môžu byť karcinogénne ale dokážu poškodiť aj reprodukčné bunky atď. Ale netreba si myslieť že značkové veci sú záruka . Na ZDF minule dávali reláciu, zistili  v teste, že nejaké obyčejné high heels s Deichmannu za 10 eur majú menej škodlivín ako high-heels za 200 eur od dizajnérov ako Peter Kaiser atď.

Villa Legina

#222
Citace od: supermachina kdy 28.03.2017, 14:31:11
Cinania vedia co robia. Lego by muselo patentovat kazdy svoj set a kazdu jednu suciastku aby vyhralo nad cinou....a to je nemyslitelne. A ako som uz pisal, keby EU zakazalo Cine kopirovat kompletne sety ako sa to stalo v niektorych statoch (It, Fr...), tak tam predavaju v krabici saciky so suciastkami bez navodu a colnici si nic nezmozu! Ukazte mi jedneho colnika, ktory by vybral patnast sacikov s 2000suciastkami v nich a povedal by, ze to zabavuje lebo je to kompletny set falcona zo SW bez navodu (!). :o

Nezamieňajte si ľudia patent a autorské právo, to sú dve rozdielne veci.

Legu patent vypršal už dávno, neuspeli ani na EU súdnom dvore v Luxemburgu s ochrannou známkou (2010). Autorské právo sa môže vzťahovať na celé sety, ich myšlienku, prevedenie (analogicky ako umelecké dielo). To je tá zlodejina, keď sa kopírujú verne celé sety.

Villa Legina

Citace od: jerzeeg kdy 28.03.2017, 11:39:07
Na kopirovani a napodobovani neni vubec nic nemoralniho..
Dela to tak cele lidstvo od praveku (to neni argument, jen konstatovani) a myslim, ze i drtiva vetsina z tech, co tady odsuzuji plagiatory, si ve svem zivote nekdy / casto "vypujcila" cizi napad v nejake oblasti zivota (ani tohle neni argument, jen poukazani na pokrytectvi).

Dusevni vlastnictvi je oxymoron. Myslenku, napad nemuzes vlastnit, bud ji mas ve sve hlave a je jen tvoje, nebo ji vypustis a pak uz je vsech, kdo ji slyseli, videli.. Stejne tak jako nema nikdo pravo zakazovat jinemu divat se jeho smerem nebo poslouchat, co rika.

A taky se hodi dodat, ze i kdyz autor napadu nema moralni pravo ostatni omezovat, je slusnost autora (dobrovolne) ocenit/odmenit, kdyz uz jeho napad vyuzivam ;)

Nemyslím si že sa jedná o oxymoron, nakoľko duševné vlastníctvo aj patenty majú v zákonodarstvach ohraničené trvanie, čo je podľa môjho názoru akceptovateľný kompromis aj s ohľadom na právo vynálezcu alebo autora mať zo svojej duševnej práce výlučný úžitok po určitú dobu, a na druhej strane s ohľadom na práva ostatných využívať po uplynutí stanovenej doby bezplatne nápad ako taký ale i k ďalším inováciám, pokroku atď.
V prípade Lego neuspelo s ochrannou známkou preto, lebo bolo skonštatované, že tvar dielikov zodpovedá predovšetkým ich technickej funkcii, a technické riešenia nesmú byť zneužité resp. nesmú podliehať monopolizácií, či tak nejako...už si to nepamätám, nechce sa mi dohľadávať presnú formuláciu...

Autorské práva trvajú počas celého života autora a ešte ďalších 70 rokov po jeho smrti (v prospech dedičov). Neviem ako je to s patentmi....20 rokov majú platnosť? Legu patenty na dieliky už dávno vypršali, to viem iste, veď preto sa pokúsili opätovne v 90 rokoch a po roku 2000 súdiť, neuspeli....Pri liekoch som kdesi počula že je tam 10 ročná lehota, potom patent vyprší, a veselo sa môžu vyrábať lacné generiká...

jerzeeg

Nebudu uz na to tady dale reagovat, protoze to je offtopic.
Jen doporucuju shlednout
https://www.ted.com/talks/johanna_blakley_lessons_from_fashion_s_free_culture
o tom, jak cele odvetvi dokaze fungovat i bez ochrany "dusevniho vlastnictvi". ;)

papluh

Citace od: Villa Legina kdy 28.03.2017, 15:52:13
...
Áno, keď nejaká firma má také zisky ako TLC posledné roky, tak jasne že bude chcieť peniaze niekam strčiť a nie zbytočne ich zdaňovať, tak šup šup do nadácie, do výskumu, o ktorom ani nevieme ako vlastne vyzerá. To oni vedia najlepšie, že. Je to choré, pretože plast aký bol v 80 ych rokoch bol najlepší a niet čo zlepšovať. Nech mi nikto nehovorí a o tom, že suroviny od dodávateľov majú až takú veľkú premenlivú kvalitu...Ak nie sú s kvalitou spokojní, nič im nebráni zmeniť dodávateľa, resp. si ho zaviazať aby za stálosť kvality bol zodpovedný dodávateľ. 

...

až na takú drobnosť, že ten plast obsahoval nestále zmesi na potlačenie horenia spôsobujúce zažltnutie to bolo tak dobré staré časy ako staré časy môžu byť...  (inak to platilo aj pre iné plasty tej doby)

A farebné rozdiely sú spôsobený tým, že jednotlivé farby sa miešajú za behu z pár základných granulátov na ktoré majú megazásobníky. To je výsledok tlaku na objemy, rýchlosť a flexibilitu výroby kde v podstate za pár desiatok minút môžu vymeniť v lise formu, nastaviť mixér farieb, prečistiť a robiť v podstate akýkoľvek diel s pripravenou formou v akejkoľvek farbe so známym mixom na akomkoľvek lise v hale. Tu je vidieť potrubia na prívod granulátu zakladných farieb https://www.youtube.com/watch?v=VnMA2HMQ_LI

Samozrejme, vždy sa dá spýtať, či takýto systém, ktorý ich efektivitou zachránil od krachu, by už nebolo lepšie inovovať smerom k stálosti farebnej kvality...

papluh

Citace od: jerzeeg kdy 28.03.2017, 16:20:15
Nebudu uz na to tady dale reagovat, protoze to je offtopic.
Jen doporucuju shlednout
https://www.ted.com/talks/johanna_blakley_lessons_from_fashion_s_free_culture
o tom, jak cele odvetvi dokaze fungovat i bez ochrany "dusevniho vlastnictvi". ;)

Až na to že základná premisa toho TED talku je "zákazníci fake nie sú našimi zákazníkmi" pričom naši bolo vztiahnuté značky typu Gucci
Lenže tu to vôbec* neplatí, Lepin sa práveže snaží prebrať priamo zákazníkov LEGO, tj podstatnú časť konzumerskej bázy.
     *Platí to možno pre promile tj hard core MISB zberateľov čo idú po orignáloch.

Villa Legina

Citace od: papluh kdy 28.03.2017, 16:39:46
až na takú drobnosť, že ten plast obsahoval nestále zmesi na potlačenie horenia spôsobujúce zažltnutie to bolo tak dobré staré časy ako staré časy môžu byť...  (inak to platilo aj pre iné plasty tej doby)

Aha, takže zmesi na potlačenie horenia dávali len do W, LG a Blue dielikov? Alebo ostatné farby nežltnú? Napíš sem potom o 30 rokov akej kvality sú Tvoje (teraz súčasné) dieliky....White a Yellow, Sand Blue atď. majú každý už teraz X odtieňov a to ešte ani žltnúť NEZAČALI...a praskajú tiež. S presnosťou už tiež zažilo Lego lepšie časy.

papluh

Tak čím to akože je ? Na slnku sa vystavujú len niektoré farby ? Nie, je to od plastu.
A je chemicky dokázané, že plasty z danej doby na to trpia. Už len tým ako sa to napráva chemickými reakciami z rôznymi bielidlami (Retr0Bright atď)

Takže tvrdenie "...plast aký bol v 80 ych rokoch bol najlepší a niet čo zlepšovať..." až tak neplatí.

Samozrejme to implicitne neznamená, že aktuálny plast alebo budúci eko-plast bude ten najlepší. Akurát treba byť otvorený kritike a nepozerať sa zaslepene len za "starými dobrými časmi" ...

Villa Legina

#229
Citace od: jerzeeg kdy 28.03.2017, 16:20:15
...
o tom, jak cele odvetvi dokaze fungovat i bez ochrany "dusevniho vlastnictvi". ;)

Odevný priemysel, dizajnéri, luxusné značky...to je úplne o niečom inom. Neškodia si navzájom, majú ustálenú a rozdelenú klientelu, luxus segment...nehovoriac o tom, že niektoré značky majú spoločného -jedného- majiteľa...
...Čiže napríklad taký Gucci - už dávno to nie je rodinný podnik. Vlastní ho koncern Kering ktorý vlastní ďalšie značky: Yves Saint Laurent, Balenciaga, Stella McCartney, Alexander McQueen.
...Alebo taký  LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton SE - to nie sú len šampanské, koňaky a Louis Vuitton, ale patria tomuto podniku aj značky Bvlgari, Kenzo, Marc Jacobs, Givenchy, Donna Karan, Fendi atď atď. Čiže ak urobí Marc Jacobs a Donna Karan podobný, ak nie rovnaký model pod svojou značkou, stále je to pod jednou strechou. Podľa Wikipedia viac ako 60 značiek tá skupina vlastní...
...A nie je pravda, že nepožívajú ochranu duševného vlastníctva. Plagiátorov LV a Chanel kabeliek naháňajú detektívi po celom svete. Colníci likvidujú celé kontajnery fejkov.

Iné je, čo robí napríklad taká ZARA, chlapík zbohatol na tom, že kúpil model od dizajnéra, rozpáral ho, získal strih a z podobnej látky, z podobného materiálu (samozrejme oveľa lacnejšieho) vyrobil naoko identický produkt, ale pod svojou značkou ZARA. Ale luxusným značkám to neprekáža lebo ZARA sú odevy pre plebs, kvalita je tiež relatívne podradná, (kvalita ušitia otrasná) tie veci sa kupujú ale na jednu sezónu a preto to bežným ľuďom neprekáža(aj dizajnérske veci sa kupujú na jednu sezónu ale tie logicky si môžu dovoliť len bohatí)... v tom spočíva ten princíp, že bežný človek si spravidla nekúpi LUXUS a bohatý si spravidla nekúpi výrobok určený pre plebs, firmy si vzájomne neškodia a nekradnú zákazníkov. Nedá sa to jerzeeg toto porovnávať sú to trhy, ktoré si vôbec nekonkurujú, hoci zdanlivo ponúkajú podobné produkty, líšiace sa cenou (v luxusnom segmente sa napokon ani cenou nelíšia).

Edit: Ale keď nad tým dlhšie uvažujem jerzeeg, ak si tým chcel naznačiť nezmyselnosť duševného vlastníctva, kde analogicky by si niekto nárokoval na patent tvaru "saka" alebo "blejzra" či "sukne" tak to áno, to je nezmysel. Ale naozaj sa táto brandža nedá porovnávať. Už len keby nejaký dizajnér stopercentne naimitoval kolegu (v luxusnom segmente), veď by sa blamoval, by ho módne ježibaby rozniesli vo svojich magazínoch, že nie je schopný byť originálny. Na druhej strane v tom videu, ktoré si dal sú prezentované produkty, ktoré, áno,bazírujú na nejakej identickej idei, ale prevedenie má jemné odchýlky, a to robí v móde veĺmi veľa. Je veľký rozdiel v 15 cm a 12 cm opätku, v tom ako je tvarovaný, stačí strih šiat len trochu posunúť, výstrih zväčšiť, pridať nejakú aplikáciu, či ju ubrať, skrátiť dĺžku, použiť vypchávky, inú podšívku, inak tvarovať rukávy, skrátka urobiť to na svoj typický štýl, to je potom vzájomná inšpirácia, zdokonalenie, to je tá inovácia v móde a nie kradnutie nápadu, profitujú z toho všetci zúčastnení. 

otaznik

Nechápu, jak tu někdo může ty čínské zloděje obhajovat, to chce přesvědčit sám sebe?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale kdo nechápe, že je špatně, když něco přinesu na trh a někdo jiný to jen zkopíruje a vydává za svůj nápad a myšlenku, na které vydělává, tak je u mě naivní socialista nebo blb. Obojí je vážná diagnóza.

Jestli je LEGO drahé, nebo není, jestli na tom TLC vydělává balík nebo ne, je v tomto případě naprosto irelevantní.

Villa Legina

Citace od: otaznik kdy 28.03.2017, 18:59:38
Nechápu, jak tu někdo může ty čínské zloděje obhajovat, to chce přesvědčit sám sebe?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale kdo nechápe, že je špatně, když něco přinesu na trh a někdo jiný to jen zkopíruje a vydává za svůj nápad a myšlenku, na které vydělává, tak je u mě naivní socialista nebo blb. Obojí je vážná diagnóza.

Jestli je LEGO drahé, nebo není, jestli na tom TLC vydělává balík nebo ne, je v tomto případě naprosto irelevantní.

Dúfam, že sme sa správne pochopili a príspevok nebol adresovaný mne. ;) Neobhajujem čínskych zlodejov - čínski zlodeji sú totiž tí, ktorí verne imitujú, kopírujú celé sety. Áno sú to zlodeji.

Nie je to určite legálne, a je to aj nemorálne. Lenže čo je to morálka v globálnom podnikaní? Existuje dnes ešte také niečo ak opomenieme pretvárku? Ak nefunguje vymožiteľnosť práva, to je nemorálne. Otaznik, nemyslíš, že platených obhajcov a právnikov má TLC na každý prst stovky? Čo asi robia? Snáď im všetkým ušla pozornosť, kým sa zaoberali kadejakými corectness agendami, zatiaľ čo im tam v Ázii ukradli technológie a rozkvitlo im plagiátorstvo? Mne je iba smiešne, že firma, ktorá sama si hľadí čo najviac minimalizovať náklady a maximalizovať zisk, napríklad i premiestnením výroby do krajín s lacnou pracovnou silou (pri neznížení ceny produktov), si nikdy nepredstavovala, resp. podcenila, že to môže mať tak vážne riziká (Ázijci sú priebojní a draví, už dávno to nie sú úbožiaci hrdlačiaci za hrnček ryže - sú špičkoví, chytrí, podnikaví  - i v špionáži, kradnutí know-how atď.) Naivných socialistov je plné Dánsko, celá Západná Európa je plná naivných socialistov a blbov, takže EU a snáď i celý svet má na krku naozaj vážnu diagnózu  ;) Paradoxne Čína so svojim akože komunistickým vedením je najkapitalistickejšia. Na to nič nepovieš?

Ale vážne, tí, ktorí robia pod svojou značkou sety stavebnicového typu a typického tvaru (a podotýkam - na ktoré v súčasnosti nemá TLC už ani patent ani ochrannú známku) zlodejmi nie sú.   

otaznik

Svědomí, morálka, hodnoty - to je přece něco, na čem by měla stavět každá vyspělá společnost.

Opět, není to o tom, jestli něco právníci TLC vymáhali nebo ne, to je nepodstatné (ale podle mých informací to zkoušeli - neúspěšně).
Problémy EU bych do této diskuze nezatahoval, i když to vlastně všechno spolu úzce souvisí.

8868

Citace od: otaznik kdy 28.03.2017, 21:55:27
Svědomí, morálka, hodnoty - to je přece něco, na čem by měla stavět každá vyspělá společnost.

To je zcela jistě pravda a velice správně píšeš, že "měla" V dnešním světě to však bohužel moc nefunguje, stačí si večer pustit televizi a podívat se na zprávy. 
Obávám se, že to co se tady teď řeší je pouhý začátek něčeho opravdu velkého a jen bůh ví jak to z legem za pár let dopadne. 


Villa Legina

Jerzeeg Ty si ťažký utopista  ;D

Hacislav

Není pravda, že by společnost Lego ohledně Lepinu (ale néjen Lepinu) nic nedělá, jen to trvá krapet déle. (jako vždy když jsou do něčeho zapojené soudy)

Viz třeba článek z loňského roku:
http://www.thebrickfan.com/the-lego-group-files-civil-action-against-lepin/
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Anatyt

Citace od: Hacislav kdy 13.04.2017, 13:16:20
Není pravda, že by společnost Lego ohledně Lepinu (ale néjen Lepinu) nic nedělá, jen to trvá krapet déle. (jako vždy když jsou do něčeho zapojené soudy)

To je akoby nerobila nič!

Faire

Aneb čím méně o tom vím, tím silnější mám názor...

otaznik

Citace od: Anatyt kdy 13.04.2017, 13:38:29
Citace od: Hacislav kdy 13.04.2017, 13:16:20
Není pravda, že by společnost Lego ohledně Lepinu (ale néjen Lepinu) nic nedělá, jen to trvá krapet déle. (jako vždy když jsou do něčeho zapojené soudy)

To je akoby nerobila nič!
Co ty o tom víš, že máš potřebu se k tomu vyjádřit?

První stání soudu proběhne v Číně v červnu, TLC si najalo čínské právníky, aby to v jejich zastoupení řešili (asi nejlepší řešení).
Aktuální situace se jim nelíbí, ale právní kroky jsou to jediné, co s tím můžou dělat.