70808 - Super honička

Založil milanv, 23.06.2014, 12:03:16

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

milanv

LEGO 70808 Super honička

Kategorie: The LEGO Movie
Věková skupina: 8-14
Počet dílků: 514, podle lego.com
Počet minifigů: 5
Vydáno: 2014
Cena na lego.com: 1299 Kč
Krabice obsahuje 4 velké pytlíky označené 1,1,2,3 (některé s vnitřními pytlíčky na drobné díly), dvojdílný návod a aršík samolepek



Přiznávám, že jsem tento set bral z nouze a jen jako zásobu trochy dílků pro vlastní modely. Dcery mě ale přesvědčily, že si to chtějí aspoň jednou zkusit postavit, když už to máme doma. Také neznaly film a divné potvory střílející ze samopalu je nelákaly, ale milují stavění z lega, tak jsme to šli zkusit... A jak to tedy celé dopadlo?

Krabice

Začneme postupně. Krabice mě odradila zcela a dcery jen částečně. To "vždy nenásilné lego" má v tomto případě na krabici honičku se střelbou, místo třech panáčků z pěti jsou prapodivné obludy a drží v ruce samopal. Z pohledu rodiče: trh je přesycený podobnými střílecími nesmysly. Proč bych to dětem vůbec kupoval a když, tak proč za LEGO ceny, když čínské hračky v podobném duchu vyjdou na pětinu nebo ještě méně? A málokterý rodič bude znát film. To je ke zvážení oddělení marketingu TLC.

Zpět ke krabici: otevírá se vylamováním a trháním, takže už pak nedrží zavřená. Dále na české krabici, oproti fotografii z internetu, chybí údaj o počtu kostek.  V tomto případě nejen, že to nechápu, ale TLC si tím sama ublížila, viz níže.

Celkově krabici hodnotím 1/10 - kdybych si měl kupovat tento set v krámu, kvůli krabici bych si ho nikdy nevybral a jako rodič bych ho ani nechtěl koupit dětem.

Návod

Předně je třeba připomenout, že set obsahuje pouze jeden (dvoj)model, nicméně knížky s návody z toho vytěžily jednu velikou výhodu, kterou nemají ani leckteré větší stavebnice: je rozdělený do dvou částí tak, že mohou stavět dva lidi naráz, včetně dílů na minifigy a jejich výbavu. Děti byly nadšené, konečně nemusely na sebe navzájem čekat.

Vlastní zpracování návodu je klasické, stavění podle něj celkem nečinilo potíže. Jediný moment dal chvíli práci i mně: to když byl opět v návodu použitý trik, že se nový dílek přidává zezadu. V tomto případě to znamená, že není vidět, kam až je zastrčená osa. Až o několik kroků návodu později dcera zjistila, že není kam dát druhé kolo.



Návody jsou celkově pěkné, obsahují minimum reklamy - jen upoutávky na další sety řady LEGO Movie. Na konci druhého dílu návodu je podrobný seznam dílků stavebnice. Není to zdaleka ve všech stavebnicích podobné velikosti a zaměření, co mám doma - v novějších je to prý ale už pravidlem. V každém případě je to velmi užitečné jak pro AFOLy, tak k případnému objednání chybějících kostek.

Celkově návod hodnotím 9/10.

Nyní k vlastním modelům.

Policejní auto

Klasičtější stavba z těch dvou. Na několika místech se využívají panty na náznaky SNOT techniky, jinak by to bylo klasické LEGO City auto, kdyby nebylo té velikosti. Dostáváme se k tomu, proč je škoda, že není na krabici uvedený počet dílů - na krabici vůbec nevyzní, jak je ve skutečnosti auto obrovské. Dovnitř se vejdou velmi pohodlně dva minifigové a jejich výzbroj, a dokonce by se tam (obtížně) vešel i třetí.



Funkce: střecha je sundavací, spodní část boků (se schůdky) ukrývá tajné střely, vzadu je malý kufr na ukrytí dynamitu. Dveře do kabiny nejsou nijak naznačené natož otvírací, jiné funkce auto nemá. Minifigy budu hodnotit zvlášť.

Celkově policejní auto hodnotím 7/10: nenadchne ani neurazí, Svou velikostí dává prostor i díly k různým malým vylepšením a přestavbám, ale designem k tomu nevybízí.

Motorka

To, co na krabici vypadá jako šílená směsice dílů, je ve skutečnosti model sestavený ... z šílené směsice dílů. Vzpomínáte na své dětství? Také jste stavěli Tatru kolem světa z kombinace hasičské stanice a Lunochodu nebo kyvadlové hodiny z vysokozdvižného vozíku? Tak tady zažijete de-javu par excelence, to vám garantuji. Motorka, vlastně tříkolka, v měřítku LEGO City a přitom takto vypadá např. jeden sub-model z návodu:



A o další, řekněme neobvyklé, konstrukce, není nouze. Výsledný model nemá přímo žádné zvláštní funkce, jen vydává skvělý motorkářský zvuk při jízdě po stole. Zato přímo vybízí k přestavování a povzbuzuje odvahu "to prostě zkusit" - vždyť už původní model není dokonalý, má občas škvíry mezi díly, nevypadá jak z designového studia. Kdybych dostal tuhle stavebnici jako dítě, okamžitě bych rozebral policejní auto, abych měl dílky na předělávku motorky.

Celkově hodnotím motorku jako 10/10. Přesvědčila mě, že mám kouknout na film. Po shlédnutí filmu jsem ještě nadšenější, když vím, že tohle poselství o odvaze stavět není jen náhodný vedlejší efekt. Jediný kaz na kráse je podcenění návodu na takhle netradiční modýlek, ale za to už jsem ubral bodík u návodu.

Minifigové

Jedná se o "Licenční" set, na což je třeba u minifigů brát zřetel. Sběratelé budou nadšení, což je vidět na cenách figů na internetu. Oproti tomu možnost využít je ve vlastních modelech, pokud nebudou také o LEGO Movie, minimální. Nejvyužitelnější je Emmet. Má takovou průměrnou postavu a tvář, že skoro v žádném davu nebude nijak zvlášť vyčnívat... Nicméně ani roboti a jejich výbava nejsou tak daleko od reálného světa, jak by si jeden mohl myslet:



Což mě inspirovalo k jednomu skrytému žertu v jiné fotografii v této recenzi - jsem zvědavý, jak se vám bude líbit.

Celkově hodnotím minifigy 9/10 při vzpomínce na sběratele mezi námi.

Stavebnice obsahuje ještě malou hříčku, rozbalovací retardér. Celkem vtipný detail, ale tak malý, že ho nehodnotím zvlášť.

Celkové hodnocení

Dávám celkové hodnocení 7/10.

Děti mě přesvědčily, že jsme se spolu i podívali na film, a ze stavebnice mám podobný pocit jako z filmu: základní myšlenka moc pěkná, provedení modelů odpovídá - tradičně sestavené policejní auto vs. motorka alternativní, jak to jen lze. Bohužel vše je přikryté silnou "akční vrstvou". Děti se rády jednou podívaly na film, nejmladší dcera mu říká LEGO Mluví. Stejně si rády jednou model postavily, ale od té chvíle je to nezajímá, s výslednými modely si hrát nechtějí. Mne oslovila myšlenka filmu, a bavilo by mě - s odpuštěním - blbnout si s tou motorkou. Ale na to se nenechám omezovat jen jednou stavebnicí, takže zase sundám samolepky, otevřu krabice se všemi díly a vzhůru do toho - teď potřebujeme ponorku!
Pán na Žlutém hradě

havlik.jakub666

Pěkná recenze. Jen si dovolím poznámku k návodu a krabici. Na krabicích pro českou distribuci údaj o počtu dílků není takřka jindy. Naopak seznam dílků, které krabice obsahuje je ve všech návodech od r. 2006, jedinou výjimkou jsou rozkládací návody
LEGO forever

tomas.

Detailní a čtivá recenze.  :)

Citace od: milanv kdy 23.06.2014, 12:03:16
Na internetu jsou údaje 486-514, což je podle mě dáno rozdílným chápáním, jak započítat extra dílky.
486 je počet dílků bez minifigů (třeba na BL)
514 uvádí TLC
(extra dílky se tam nezapočítávají)

milanv

Díky za komentáře a vysvětlení, upravil jsem podle nich údaje v recenzi.
Pán na Žlutém hradě

otaznik

#4
Citace od: milanv kdy 23.06.2014, 12:03:16
To "vždy nenásilné lego" má v tomto případě na krabici honičku se střelbou, místo třech panáčků z pěti jsou prapodivné obludy a drží v ruce samopal. Z pohledu rodiče: trh je přesycený podobnými střílecími nesmysly. Proč bych to dětem vůbec kupoval a když, tak proč za LEGO ceny, když čínské hračky v podobném duchu vyjdou na pětinu nebo ještě méně? A málokterý rodič bude znát film. To je ke zvážení oddělení marketingu TLC.

S tímto bych si dovolil polemizovat. Že jsi v době nákupu neznal film a minifigové ti připadaly jako prapodivné obludy není problém TLC, ale tvůj. To je jako kdybys koupil set se želvami ninja a pak jsi do recenze psal, že ti nevyhovují ti divní zelení mutanti, co TLC do jinak pěkného setu dalo.
A porovnávat LEGO s čínskými kopiemi - tak to promiň, ale to je úplně mimo mísu.

DarkDrago

Tak si říkám, že se můžeš vyrovnat touto recenzí recenzím v ABCečku. Taky tam recenzují především věci o kterých nikdy neslyšeli, snad ani neměli v ruce a už vyvozují. Hlavně ty jejich + a - kde nejčastěji uvádějí jako kladnou hratelnost, množství dílků a vadí jim ceny, které nejsou až tak hrozné.
Ty se tu snažíš ohodnotit něco o čem moc nevíš ;) V tomto souhlasím s otazníkem.

Jinak jsi celkem slušně zrecenzoval stavebnici jako takovou :D

Jo a k těm figům, já bych určitě nějaké koupil, tedy především ty hlavičky a zapasoval je do space ;D
Dračí páni s mocí ohně...

milanv

No, já si myslím, že jde spíš o to umět se vžít do role nekostkaře. A v takovém případě je situace, že dítě zná film a žádá rodiče o stavebnici - rodiče, který film nezná - naprosto normální. Takže otázka, jak v takovém případě působí krabice v krámu, je naprosto legitimní. A ano, je úplně jedno, jestli s želvami ninja nebo s Lego Movie. V tom naprosto s otazníkem souhlasím.

Naopak já jsem, jak je z recenze vidno, to podle vás "povinné" vzdělání doplnil a recenzi psal až pak :D
Pán na Žlutém hradě

milanv

#7
Citace od: darkdrago kdy 23.06.2014, 20:46:04
Tak si říkám, že se můžeš vyrovnat touto recenzí recenzím v ABCečku. Taky tam recenzují především věci o kterých nikdy neslyšeli, snad ani neměli v ruce a už vyvozují.

No, tak jestli jsi z mé recenze vyvodil, že jsem set neměl v ruce a nikdy o něm neslyšel, tak nevím, co ti na to říct. Co abys příště požádal o recenzi princeznu UniKitty? Ta by ti ji napsala láskyplně! :D
Pán na Žlutém hradě

JardaL

PO přečtení milanvovi recenze mi nezbývá než s ním v mnoha věcech naprosto souhlasit.
JInak i v Lego movie mi přišli ti policajti příliš akční a příliš zlí.

Zaujala mne ta zmiňovaná možnost pro děti stavět tandemově díky rozděleným návodům. To mne při mojí recenzi nenapadlo zmínit.
Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

Mr. Cube

Citace od: otaznik kdy 23.06.2014, 20:03:45
nebo ještě méně? A málokterý rodič bude znát film. To je ke zvážení oddělení marketingu TLC.
A porovnávat LEGO s čínskými kopiemi - tak to promiň, ale to je úplně mimo mísu.

Myslím, že nejde o nějaké porovnávání stavebnice LEGO s všemožnými napodobeninami, ale o nastínění pohledu "běžného neAFOL rodiče" (který navíc třeba nemá peněz na rozdávání) a netuší nic o kvalitě kostek a všechno to je pro něj tak nějak "LEGO".

Tomik

Musím říct, že se Milanovi tahle recenze povedla. Jako zvláště zajímavé hodnotím právě jeho poznámky z pohledu "neznalého" rodiče. Co se týká setu jako takového, tak mě na něm zaujalo snad jen to policejní auto, protože to je fakt pěknej macek a má zajímavej design. Motorka je na mě moc extravagantní a "neučesaná". Přesto musím s Milanem souhlasit v tom, že právě takovýto nedokonalý model může dítě povzbudit k vlastní tvorbě více než perfektně do detailu propracovaná motorka podle skutečné předlohy.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr