10220 – Volkswagen T1 Camper Van

Založil P4tr1cius, 15.03.2012, 22:53:30

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

P4tr1cius

10220 – Volkswagen T1 Camper Van

Kategória: LEGO Sculptures (kategorizace dle BL)
Pre vek: 16+
Rok vydania: 2011
Počet dielikov: 1332
Počet minifigov: 0
Dostupnosť v SR: Pixmania.sk a ďalšie internetové obchody
Nákup a cena: Pixmania.sk 79,-Eur + poštovné


Pred kúpou
Kedže rozhodne nepatrím do tábora CITY obdivovateľov, dlho som zaobstaranie tohto setu (môjho vôbec prvého CITY setu) zvažoval.
Pre (podľa obrázkov z netu), hrali jeho exkluzivita, veľkosť a aj jeho ,,krása". Myslím, že je to asi aj ,,najkrajší model auta" zo CITY. Proti, hralo už moje zmieňované neholdovanie do kategórie CITY. Nakoniec Pixmania.sk dala zľavu zo 100,- eur na 79,-eur, tak som doňho išiel.


Balenie
Krabica s veľkosťou 47,5x37,5x6,5 (ŠxVxH) ma prekvapila aká je malá. Trošku som sa vydesil. Teda na Exkluzívny set je to prcek. Opakujem, ale že som iba CITY panic, takže veľmi netuším aké veľkosti sa v tejto kategórii ,,nosia". V porovnaní s UCS SSD nieje ani polovica veľkosti. No, ale keďže oveľa dôležitejší je obsah ako balenie, ostal som ešte viac-menej v kľude. Naplnená je určite na cca 85% . Otvára sa z boku, takže opäť klasika. Obsah pozostáva z dvoch návodov zabalených v obale spolu s dvoma maličkými aršíkmi zo samolepkami a 15 malých až stredne veľkých sáčkov.


Stavba
Opäť, ako vždy, som použil svoj ultravycibrený spôsob stavania LEGA – všetko vysipať, všetko roztriediť a všetko postaviť. Stopnuté presne:

Čas triedenia: 23 minút
Čas stavania: 166 minút (takmer 3 hodiny)

Roztriedené to bolo za okamih, takže som predpokladal, že za hodinu bude vymalované aj s celým Volkswagenom. No, podľa času stavania sami vidíte, že som sa ,,trošku" precenil. Stavanie tohto ,,autíčka" je bez preháňania poriadna fuška. Rozhodne stavanie, ale patrí medzi to najzaujímavejšie čo som kedy staval. Podrobný popis stavania podľa jednotlivých častí rozpisovať nebudem, pretože ani nieje o čom a aj tak to nikoho nezaujíma. Čo je ale dôležité, pri tomto aute je použitých veľa zaujímavých techník stavania, s ktorými som sa ja osobne ešte nestretol, ani pri Pirates, ani pri Star Wars, ani pri Castle, ani pri Atlantis, a ani pri Ninjago. Takže zážitok zo stavania je naozaj obrovský. Tu by som ešte rád dodal, že keď som mal postavenú asi 1/3 auta (podvozok a trošku interiéru), mal som sto chutí ho vyhodiť z okna, taký bol ten ,,nedostavaný" model šeredný. Ale chvalabohu prevládol u mňa zdravý rozum a dostaval som ho. A konečný zjav je opäť bez preháňania veľmi, veľmi dobrý. K absolútnej spokojnosti chýbajú iba o trochu väčšie kolesá (aspoň pre mňa).


Hrateľnosť
Hrateľnosť je tak na 50%. Nedajú sa dopasovať žiadne figy, veľký model aj s ineriérom. Do mesta pre rovnaké vlastnosti tiež nie, bol by ako obor. Čiže, ako sme už u Exclusive Sets zvyknutý, postaviť a vystaviť. V každom prípade, ale aká taká hrateľnosť tu je, pretože model obsahuje veľa ,,hejblátek" (ako hovoria naši susedia Češi). Dajú sa otvoriť:
- dve čelné sklá
- predné dvere z obidvoch strán do kabíny pre vodiča a spolujazdca
- dvojkrídlové dvere do obytnej časti auta
- zadné dvere  z obytnej časti
- motor, ktorý je inak pekne spracovaný
- vrchná výsuvná časť na streche, ktorá je, apropo, vyplnená látkou (s tým som sa stretol prvý krát
- v interére asi zo 5 hejblatek
- dokonca je možné zošlápnuť aj plyn, ale brzda je už spolu so spojkou (takže pozor pri jazdení!!!)


Celkové zhrnutie
10220 – Volkswagen T1 Camper Van patrí pre mňa jednoznačne medzi najkrajšie CITY legá, spolu s MODULAR HOUSES. Keď to hodnotím teraz, som veľmi rád, že som doňho išiel, vyzerá naozaj veľmi dobre. Samozrejme človek ho nemôže dať vedľa nejakého UCS-ka, ale rozhodne sa zaňho nebude doma nikto hanbiť. A tiež, kedže je to známy model auta, osloví možno viac ľudí ako nejaký 3x väčší set. Takže pre koho je vlastne určený? Určite povinná výbava CITY fandov, mám pocit, že aj pre staviteľov, pretože obsahuje veľa zaujímavých techník, a určite aj bricky niesú na zahodenie, je ich veľká rozmanitosť na tak relatívne malý set. Pre fajnšmekrov ,,čím väčší, tým lepší", tak isto povinná jazda. Ostatní, len keď budú chcieť a financie popustia. V každom prípade, iba ale len za zľavnenú cenu, 100,-eur je na tento set priveľa.

   Klady
+ Exclusive Set
+ s MODULAR HOUSES vrchol CITY
+ veľmi známa predloha, auto pozná skoro každý
+ vynikajúce trojhodinové stavanie, naozaj paráda
+ je to krásne pestrý model, veľa farieb a kvalitné interérové spracovanie

   Zápory
- samolepky, ale dá sa to prekonať, vlastne je ich málo a vôbec nevadia
- maličké kolesá, naozaj maličké, na krabici aj nete sú samozrejme upravené do ,,normálnej" veľkosti, reál je ale o niečom inom


Otáznik pred kúpou
Jednoznačná kúpa. Tento set obohatí každú, naozaj každú zbierku. Ale, ešte raz podotýkam, iba v zľavnenej cene.


Ďakujem, že ste si prečítali moju Recenziu.


P4tr1cius

#1
Sľúbené foto (sorry za meškania).

P4tr1cius

Ďalšie foto.

Jonas

Pěkná recenze.

Z exkluzivních setů kupuju jen modulární domy, protože už nechci doma zbytečně hromadit Lego a tak se soustředím jen na to (z mého pohledu) nejlepší.

U Camperu jsem udělal výjimku (zvlášť když se dal před několika týdny sehnat se slevou na Pixmanii). Už z fotek jsem cítil, že jde o neobyčejný model, a teď po jeho postavení, ho řadím mezi top 5 setů všech dob.
Považuju za skoro geniální, jak si konstruktér poradil se všemi těmi oblými tvary (např. sloupky kolem oken, přední maska), jak elegantně vyřešil vysouvací střechu, všechny ty otevírací dveře a panely, rozkládací lůžko, atd. Vzhledem k tomu, že musel  vycházet ze skutečné předlohy, z přesně daných rozměrů a proporcí, z všeobecně známého a ne zrovna jednoduchého barevného schématu, atd., tak si myslím, že musel odvést ještě mnohem větší  kus designérského a konstruktérského kumštu v porovnání třeba s modulárními domy, kde úspěch závisí hlavně na stavitelské fantazii a netradičních stavebních nápadech a tricích.
Jonas - Můj Brickshelf

Cavelon

Citace od: Jonas kdy 21.03.2012, 21:27:07
Považuju za skoro geniální, jak si konstruktér poradil se všemi těmi oblými tvary (např. sloupky kolem oken, přední maska), jak elegantně vyřešil vysouvací střechu, všechny ty otevírací dveře a panely, rozkládací lůžko, atd. Vzhledem k tomu, že musel  vycházet ze skutečné předlohy, z přesně daných rozměrů a proporcí, z všeobecně známého a ne zrovna jednoduchého barevného schématu, atd., tak si myslím, že musel odvést ještě mnohem větší  kus designérského a konstruktérského kumštu v porovnání třeba s modulárními domy, kde úspěch závisí hlavně na stavitelské fantazii a netradičních stavebních nápadech a tricích.

To si vystihol veľmi dobre. Vytvoriť čo najvernejší model skutočnej predlohy s využitím dostupných komponentov považujem za najväčšiu výzvu, ktorá ma k Legu najviac priťahuje.

Ondra

Před nedávnem jsem složil tento skvost a vrchol propracovanosti dosavadních lego vozidel od konce model teamu...

K recenzi bych doplnil pár věcí co mi vadí nebo chybí.
Především-Tento set není na hraní, z důvodu použité techniky některých částí.Především konce střechy, to je fušeřina ale chápu že jinak to nešlo.

Chybí a zároveň vadí tyto věci-Žádné dno ve skříni, otevřený spodek na několika místech, lepší chromované díly co vypadají jako chrom a né čínský pokus a absence předních steračů což si myslím že mohlo být vyřešeno alespoň nálepkou.

Jsou to drobnosti co chybí k dokonalosti v mém případě, ale i tak je jasné že si najde své čestné místo v síňi lego slávy.

P.s.:A taky my chybí absence vhodný figů do vozu  ;D .Jedině hledat belville figy z druhé ruky.

LegoLover81

Dnes jsem ukončil roční pobyt ve Volkswagen Designu a kolegové mi nadělili toto vozítko jako originální "VW-suvenýr" :) Nemůžu se dočkat, až ho postavím. Od pondělka budu zase zpět v Česaně, ve ŠKODA Designu. Je načase, aby LEGO vydalo taky nějakou Škodovku :)))

LegoLover81

Postaveno  ;D

MÍLA


LegoLover81

Citace od: MÍLA kdy 02.02.2015, 17:10:29
Citace od: PetrB kdy 28.01.2015, 22:04:00
Je načase, aby LEGO vydalo taky nějakou Škodovku :)))

tady je téma, tak něco postav http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=46654.0

Spíš sbírám, než stavím (až na pár výjimek). Více by mě tedy potěšil oficiálně licencovaný set (Felicia cabrio, Popular, 860 ...), ale to je samozřejmě nereálné ;)