Kam s tím? (skladování)

Založil Jindroush, 06.07.2004, 15:06:27

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 3 Hosté prohlíží toto téma.

Klaj

Jak nejlépe skladovat MISB krabice aby nedošlo k časem k prohybům a prasklinkám (hlavně na hranách) ?
Draco dormiens nunquam titiliandus

peter

Podle mě jedině postavené na delší hraně (straně) jedna vedle druhé a další řadu na nové polici, určitě ne na sobě. Stejný způsob využívá samo LEGO v jejich pokladně.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

otaznik

Lze i na sobě, ale pouze krabice stejného rozměru.

janopr

http://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?action=showDetail&id=41441

Akce na vitrínu v Lidlu. Rozměry: cca 68 x 110 x 20 cm, barva bílá a imitace dřeva.

xjankox

Dodám, že na Slovensku za 70 éčok, bude aj menšia, zhruba polovičná, za 30 éčok. Ceny myslím rovnaké ako keď boli naposledy. Tú väčšiu som zakúpil a som s ňou celkom spokojný, mám ju zatiaľ na zemi, sú v nej nejaké Lego minifigs, kamióny, Shell kolekcie a alkoholové miniatúrky :D . Asi zakúpim na skúšku tie dve menšie a šupnem ich na stenu, ešte uvidím, akú variantu kúpy zvolím.
Ďakujem

Stimpi

Dozrál čas, Ježura něco naježil a tak jsme si se ženou udělali radost novou policí. Jelikož spíš sbírám a "bohužel" to jsou většinou větší technic setíky, byl trochu problém si je někam vystavit. Nevejdou se sem všechny, ale zase můžu časem obměňovat ;)

otaznik

Ještě bych k tomu přidal sklo, aby se tolik neprášilo.

werny

Citace od: milanv kdy 02.09.2015, 12:02:59
Byl jsem nedávno v IKEA a obsluha nám tvrdila, že žádné plastové krabice s posuvnými přihrádkami už nedělají. Bylo mi to divné, tak jsem to vyhledal na internetu a žena mi je pak koupila při příštím nákupu - a ono opravdu, nastala změna. Takže pro všechny, komu přišly také praktické: jmenují se stále GLIS, ale na rozdíl od dřívějška mají už přihrádky napevno: jedna z těch "vodorovných" třetin je rozdělená zase na třetiny, tj. jako by se zasunuly obě příčky u té starší verze. Je to vidět na fotce č.2. Důležité je, že se stále vyrábí.

Děkuji za bezva nápad, byli jsme už nakoupit druhou dávku :)


Villa Legina

Zdá sa mi, že začínam mať problémy so skladovanými modelmi uzavretých v zip sáčkoch ktoré mám naskladané v krabiciach - buď mám pevné kartónové alebo plastové Ikea (typ Samla).

Ide o cca viac ako 20 ks týchto krabíc, odhliadnuc od toho, že to perfektne šetrí miesto, ide teraz skôr o to, že niektoré dieliky sa deformujú pod tlakom váhy ostatných dielikov.
Aj v rámci jednej takejto nie veľmi veľkej krabice dochádza k neželanému tlaku dielikov navzájom. Či sú to dlhšie Plates, Plants, Antennas, niektoré Modif.Plates, Utensils atď atď.

Kvôli tomuto som už pri niektorých uplatnila metódu menších plastových krabičiek na háklivé dieliky. Ale je to dosť nepohodlné a nespĺňa úplne účel - nechráni všetko plus zase ďalšie náklady na obal.

Uvažujem teda, že sa preorientujem na malé, stredne malé papierové krabičky namiesto zip sáčkov. Bude to asi stáť viacej priestoru, ale čo už. Vie niekto poradiť kde hľadať spoľahlivý a kvalitný zdroj na takéto krabičky? Nejaké baliarne? Máte s tým skúsenosti? Ide mi aj o cenu, lebo ich budem potrebovať možno 200-300 ak nie i viac. 

So setmi v krabiciach nie je problém, akurát tie väčšie treba skladovať "nastojato" aby sa krabice nedeformovali. Rovnako nie je problém s náhradnými dielikmi, ktoré skladujem buď v šuflíkoch (bohužiaľ drahšía časť nábytku) alebo v plastových kufríkoch v skrini na to určenej (hustejšie naskladané police-max. dva kufríky uložené na sebe), ani s minifigmi v polybagoch nie je problém. 

papluh

Neviem, čo si predstavuješ pod lacnou cenou na kus, ale skúsil by som na internete u dodávateľov škatúl napr
http://www.paketo.sk/minikrabice/sk/c-1781/?
Pri stovkách kusov sú tam už zľavy 10-25% podľa veľkosti

Villa Legina

Ďakujem papluh, idem pozrieť.

peter

Ahoj, jelikož se mi doma v mé pracovně citelně zmenšuje prostor, snažím se hledat každé místo, které bych mohl věnovat své sbírce. Pro svoji organizaci jsem si vyrobil již několik regálových skříní pro plastové kufry, nebo nějaké další police. Zatím posledním plánem je vytvoření několika polic pro plechovky připomínající vinotéku. Police budou připevněné ke zdi a na každé by mělo být 7ks plechovek, které nám doma zůstali po kojenecké výživě a mně je bylo líto vyhodit.

Bohužel, jak si ve valné většině snažím cokoliv vyrobit svépomocí, tak nyní to při zachování designu nepůjde. Potřebuji někoho, kdo má, nebo zná někoho s truhlářskou frézou, kterou lze vytvořit potřebné žlaby v dřevěném hranolu. Jelikož je nás zde na fóru už celkem slušná "hromada", zkouším to proto nejprve zde ;) Níže přikládám výkres, jak by to mělo vypadat. Dále jsem vytvořil i inzerát s poptávkou v sekci Soukromá inzerce.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

papluh

Skúsil by som nájsť nejaký makerspace v Prahe čo má frézku na časový prenájom.
Rýchly google našiel napr http://www.diypraha.cz/

Futurion


peter

Jelikož se zde na fóru občas mluvilo, že někdo zde zná, nebo má truhláře, tak proto chci nejprve oslovit někoho zdejšího, než půjdu za někým úplně cizím ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

ViloB

Skladujem diely okrem iného aj v MARS skrinkách na stole. Väčšinu dňa na ne slnko nesvieti ale občas asi aj hej. Aj keď trocha tieni stena a trocha záclony a záves (je to v rohu). Je podľa vás potrebné tie MARS skrinky dačím zakryť alebo ich odkladať do temného priestoru ? Pýtam sa kvôli zmene farby dielov, prípadne krehnutiu plastu kvôli svetlu. Vopred ďakujem za rady a skúsenosti. Ak ste už o tomto diskutovali tak sa ospravedlňujem za spam.     

Cavelon

Ja si myslím, že pri súčasnej kvalite LEGO plastov a "jednotnosti" odtieňov je to už jedno.

Villa Legina

#527
ViloB ja mám skúsenosť, že najviac žltnú dieliky vtedy, keď sú síce na tmavom mieste, ale preniká tam slabé svetlo. Takže buď ich mať stále v totálnej tme, alebo stále na svetle. Striedanie svetla a tmy tomu podľa mňa najviac škodí. Všimla som si to napríklad aj na iných predmetoch, nielen na legu.

Napríklad na práčke. Nechávam dvierka pootvorené, kvôli vetraniu. Na mieste z vnútornej strany kde mierne otvorené dvierka priliehajú k práčke v najmenšej vzdialenosti (pri pántoch) tam je to najviac zažltnuté - čiže zase, asi tomu najviac škodí šero. Tam kde sú dvierka najviac otvorené a najviac na svetle, tá časť je nezažltnutá.

Tá istá skúsenosť s bielym dávkovačom mydla, dlhšie som ho mala položený v rohu skrinky(poličky) zožltol iba z jednej časti akoby z polovice, je to úplne viditeĺné to akoby tieňovanie. Ale zase tam, kde bola úplná tma (t.j. zospodu dávkovača) ostala biela pri tom istom materiáli. (Lebo niekedy aj to býva, že na jednom predmete viac druhov plastov a v tom istom mieste jedna časť zožltne a iná nie -typické napr. pri chladničkách.)

Čo sa týka lega, nikdy sa mi nestalo, že by zažltli napríklad white airtanks alebo wheels (ako pri ice planet) - to vyzerá byť trošku iný materiál,  kdežto ostatné hlavne: helmy, paraboly (hlavne LG dish) torzá a arms, plates a bricks vedia veľmi žltnúť Aj white Tiles -zaujímavé najviac žltnú z tej najhladšej vrchnej strany (bez ohľadu na spôsob skladovania, či na postavenom modeli alebo rozobraté - čiže, asi to bude tak, že keď už raz je naštartovaný proces žltnutia, tak bude to žltnúť a lepší spôsob skladovania tomu asi už nezabráni. Ide teda asi o to, keď to tak čítam, čo najviac znemožniť naštartovaniu procesu žltnutia, a to je tá hlavná otázka. Na okraj treba uviesť, že bielenie (napr. technickým peroxidom) nemá dlhodobý efekt. Takisto vlastná smutná skúsenosť. Najviac žltnú white a blue dieliky podľa môjho názoru. Aj LG samozrejme. LBG nemám skúsenosť zatiaľ. 

ViloB

ďakujem za podnetné informácie. Už mi tu chýba akurát skúsenosť nejakého legostaviteľa čo ma na stole hromadu mars skriniek a stále dačo stavia a teda má takto vystavené diely "poveternostným" podmienkam. je tu dakto taký ? :-)

Cavelon

Foto síce nie je úplne aktuálne, ale nejaké MARSky by sa našli:  :)
http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=4756.msg138050#msg138050
Pri takomto uskladnení som doposiaľ nezistil nijaký vážny problém. Slnko na to priamo nesvieti, iba v lete zrána chvíľku cez dierky na žalúziách presvitajú zvislé pásiky tvorené maličkými čiarkami, ak nie je vonku práve zamračenô.

milanv

Já ti můžu říct, že mám v průhledných boxech všechno svoje lego a nic se mu neděje. Dokonce i když z něj stavím a tudíž jsou v krabicích vepředu pokaždé jiné dílky (tedy střídá se jim světlo a tma), tak se jim nic neděje. A když je exponát půl roku na výstavě, tak taky žádná změna.

Zažloutlé mám dílky z mého dětství a pak pár dílů, co mi někteří BL prodejci zažloutlé prodali. Nebudu jmenovat ;)
Pán na Žlutém hradě

papluh

K téme skladovanie som našiel inšpiračné obrázky :D
http://www.tilesorstuds.com/p/lego-rooms.html
https://thebrickroomblog.com/

Hneď úplne prvá foto je zaujímavá, kde má toľko sorterov, že predná vrstva musí byť na kolajničkách

Klaj

Draco dormiens nunquam titiliandus

Errov

Ahoj lidi mám dotaz, jak skladujete minifigurky?

milanv

Naházené v jedné přihrádce ikea boxu, kromě CMF, které mám naházené v jednom zip-sáčku vedle. A kromě přebývajících dílů (ruce, nohy, vlasy) v dalších zip-sáčcích. Celé se to přelévá tak různě, jak kvůli novému MOCu nebo jiné příležitosti potřebuju z nějakých minifigů různé díly a jiné zase složím. Zrovna předevčírem jsem potřeboval šestnácti figům utrhat ruce...

No a teď by ti měl odpovědět nějaký sběratel, abys věděl, jak se to dělá zase jinak :)
Pán na Žlutém hradě

Villa Legina

#535
Citace od: Errov kdy 28.09.2016, 10:38:34
Ahoj lidi mám dotaz, jak skladujete minifigurky?

Ja skladujem rôzne. Minifigurky, ktoré sú súčasťou nejakého setu, skladujem v príslušnej originál krabici s celým setom, ak nemám krabicu k setu, tak mám set aj s minifigurkou/ami uložené v zip sáčku. Minifigurky samostatné (také ktoré poväčšinou plánujem do moc mestečka, alebo k iným moc stavbám, ktoré plánujem, že niekedy urobím) mám postavené na base plates a uložené v šuplíku, alebo, minifigures series, ktoré vytipované zbieram(buď otvorené, alebo niektoré ešte neotvorené mám uložené v plastových krabičkách z ikey alebo v modrých krabiciach od swifferu ktoré sa mi hromadia. Tie krabice mám buď definitívne určené na skladovanie ako napr. u Simpson Minifigures, alebo zatiaľ provizórne, kým to neroztriedim a riadne neuložím iným spôsobom (lebo síce kúpim a momentálne  nestíham sa tomu hneď venovať). Náhradné diely, ruky nohy utensils atď. mám v plastovom priehradkovom vercajch kufríku. 

lukas.21

Pri setoch, ktoré mám rozobraté do zip sáčkov, mám aj minifigov tom najmenšom zip sáčku, a to rozobraté najviac, ako to ide. Pri starších minifigoch (a pomerne veľkom množstve), ktoré boli pár rokov odložené v boxe som si všimol popraskané torzá v dolnej časti a aj v oblasti, kde sa nacvakávajú ruky. Ale zas ja rátam s tým, že ich najbližších x mesiacov/rokov stavať ani nebudem.

jojik

 Chci taky přispět s ukázkou uložení , kterou jsem si zvolil . Boxy už jsou , teď ještě skříň na jejich schování.

Igorus

Citace od: jojik kdy 17.01.2017, 14:33:35
Chci taky přispět s ukázkou uložení , kterou jsem si zvolil . Boxy už jsou , teď ještě skříň na jejich schování.

Mohuli se zeptat, odkud ty boxy jsou?

jojik

Citace od: Igorus kdy 17.01.2017, 14:42:15
[

Mohuli se zeptat, odkud ty boxy jsou?
[/quote]

Byly v akci od 5.1 do 11.1 v ostravských Kauflandech, v jiných nebyly, ověřoval jsem si to, protože jsem těch čtyřzásuvkových chtěl víc, nakonec jsem to doskládal třizásuvkovými.
A největší sranda je ,že podle etikety na boxech jsem našel výrobce na netu a on takové boxy vůbec nemá v nabídce.