(cizí & vlastní) Automatická převodovka

Založil betakaroten, 05.05.2006, 14:52:08

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

betakaroten

Díval jsem se na skvělé výtvory...
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=64592
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=lingonanders
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=9698

...a pokusil se o něco ze svých dílů. Bohužel zatím nepříliš úspěšně (viz níže). "Netechnický" motor jsem použil, protože se točí pomalu a je docela silný.

Základní princip: převodovka má dva rychlostní stupně, které se řadí pomocí prostřední osy. Tu táhne gumička směrem k rychlejšímu stupni. Mezi výstupem převodovky a náhonem na kola je diferenciál: pokud se pohon točí rychleji než kola, diferenciál se otáčí a přes převod táhne řadicí osu směrem k pomalejšímu stupni. Pokud překoná tah gumičky, tak ho zařadí. Po vyrovnání rychlostí pohonu a kol se pomocí gumičky zařadí rychlejší stupeň.

Toť teorie... dokud byl výstup naprázdno, tak to jakeš takeš fungovalo. Když jsem výstup zbrzdil rukou, tak se zařadila jednička, když jsem trochu povolil stisk, tak se zařadila dvojka. Jenže jakmile je tam převod na kola, tak to jede pořád na jedničku. Při použití silnější gumičky se sice dvojka zařadí, leč při pokusu o jedničku se vše efektně rozpadne.

betakaroten

Konec, jdu od toho... ještě jsem experimentoval s přepínáním pomocí spojky http://www.peeron.com/inv/parts/4265a - výstupní hřídel se pohybovala do stran cca o 1 mm, na každé straně se "zakousla" do odpovídajícího převodového stupně. Při první jízdě to sice přehodilo z jedničky na dvojku a zase zpět, ale pak už nic... jsou tam potřeba vůle, které tření plast/plast prostě neudrží. Kolečko sklouzne jen o chloupek a už to nefunguje.

Fotky nejsou, beztak by na nich byly houby vidět.