"Svět kostiček" - muzeum Žebrák, 2. květen - 30. září 2015

Založil Peesko, 04.03.2015, 00:00:33

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Peesko

Další expozice putovní výstavy "Svět kostiček" bude otevřena v prostorách muzea v Žebráku, kde se představí tématicky ucelené expozice zastupující sbírky z 90. let, období milénia i nejnovější kousky z vlastní sbírky. Výstava odstartuje v sobotu 2. května, bude přístupná patrně jen o víkendech v rámci otevírací doby muzea a bude ukončena 30. září 2015. V souběhu s touto výstavou proběhne i několik doprovodných programů nejen pro veřejnost, ale zejména pro skupiny ze školních zařízení. Jednotlivé termíny budou zde včas zveřejněny.

:-)

Peesko, Svět kostiček.
Peesko

Peesko

Pozvánka na malou výstavu projektu putovní výstavy Svět kostiček do muzea Českého krasu v Žebráku.

Dominantu výstavy tvoří 3D model fasády Jenštejnského a Salátovského domu -sídla muzea Českého krasu v Berouně, sestavený na zakázku z kostiček stavebnice Lego. Výstava nabízí ke shlédnutí ucelené tématické sbírky z 90. let minulého století, pro chlapce např. Legoredo western, Ice Planet, Aquazone, Aquasharks, pro děvčata Lego Belville, sety z nové série Lego Friends a další zajímavosti. Pro nejmenší návštěvníky jsou ke shlédnutí i Lego Primo chrastítka, kousátka, pískátka, plovátka a další hračky, se kterými si v 80. a 90. letech hrály děti ve věku 0 - 1,5 roku. Velkou pozornost poutají i roboti ze sérií Hero Factory a Bionicle. Své zástupce má i století páry. Na diorama o ploše cca 10 m2 se nachází letiště s malým městem a kolejištěm, na kterém mohou návštěvníci výstavy Svět kostiček vlakové soupravy pod dohledem muzejního průvodce řídit. Pro děti je připraven plnohodnotně vybavený dětský koutek. Návštěvníci budou moci využít ke stavění kostky Lego Duplo®.

Výstava bude přístupná od 1. května do 30. září všechny soboty, neděle a svátky od 9:00 do 12:00 a od 12:45 do 17:00 hodin.
Peesko

mirka6

Tak jsme dnes navstivili tuto vystavu a poslouzila jako pekne tema k celodennimu vyletu a ulovili jsme sedm kesek (geocaching) v okoli :-) Byli jsme predtim na vystave Lega i v Beroune (a bavila jsem se tam tehdy s Peeskem :-), mam tedy srovnani, musim rict, ze tato vystavka se mi libi vic, protoze jak jsou ty mensi veci ve vitrinkach, tak se k nim clovek dostane blizko a muze je okouknout ze vsech stran, jako treba u Westernu, kde je u nekolika budov dulezite videt to i zezadu... Prvne jsem videla sety pro holky, ruzove s panenkami - za me teda ty klucici sety jsou daleko lepsi :-) Takze muj postreh - pokud to na dalsich vystavach pujde, je prima davat drobnejsi sady i do vitrinek, jako tady! V Beroune bylo plno krasnych veci, ale zdalky trochu zanikly...

Peesko

Mirko, díky za cenný postřeh a recenzi. Máš pravdu. Ovšem výstavy SK jsou realizovány na základě dostupných expozičních prostor ze strany institucí, které mají instituce k dispozici (vitríny, desky a stoly pro dioramata). Bohužel v Berouně byly nemalé finance investovány do reklamy (bilboardy, plakáte, bannery, letáky, distribuce reklamního materiálu atd.) a vitríny společnost Auto Masarik bohužel jakožto soukromý sektor neměla k dispozici. Pořízení vitríny je finančně velmi náročné a pro ní vzhledem k jednorázové akci údajně zbytečná investice. Já vitrínami nedisponuji, už takhle převážím sbírky a exponáty dodávkou a btrzy budu muset počítat dopravu kamionem. Pro mě na realizaci to byla výzva, ale je pravdou, že ta hluboká dioramata jsou průser - jak pro malé děti, tak pro důchodce a krátkozraké osoby. Diorama bylo sestaveno na OSB deskách podložených paletami na štorc. Bylo to realizováno zkusmo, - finančně dostupné řešení. S ohledem na tuto skutečnost jsou nadále vybírány instituce, kde je možnost realizace výstavy přednostně do vitrín. Na zámku ve Šluknově sice bude 65 m2 diorama také na obdobném systému, ale již je voleno plnoplošné podepření OSB desek paletami naležato, tudíž bude expoziční plocha ve výšce cca 45 cm. Pro děti určitě dostupnější.

Žebrák je sice maličkou výstavou, sestavenou jako podpora návštěvnosti muzeu v Žebráku, ovšem nabízí pokoukáníčko nejen pro kluky, ale i pro holky a dětský koutek. Myslím, že to byla dobrá volba, i když jsem měl trošku pochybnosti, že o ní bude zájem. A skutečně zájem je, což mě těší, že opět vynaložené úsilí mělo smysl.

P.S.: Jak se líbil Brejlovec na RC ovládání? Návštěvníci si ty vláčky mohou pod dozorem průvodce ovládat sami. :-) Další velké plus pro tuto výstavu....   


Ještě jednou moc děkuji za příjemnou recenzi.
Peesko