Chyby a inkonzistence v oficiálních LEGO materiálech - správné odpovědi

Založil Colonel32, 28.09.2022, 02:07:27

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Colonel32

#1

Zde jsou chyby hned dvě. Ta závažnější je řazení vagónů. Tento set je totiž na baterky, v lokomotivě je motor a červený skříňový vůz obsahuje battery box, má být s lokomotivou spojený kabelem a proto by měl být řazený hned za lokomotivou. Současně je vidět, že lokomotiva je stále osazená motorem, takže by s takovýmto vláček nešlo jezdit ani na ruční pohon. A druhá chyba je v nákladu palet, které jsou na plošinovém voze naložené otočené o 90 stupňů špatně. Přitom vůz je designován tak, aby si palety hezky sedly do kolébky z červených zábradlí a současně, aby se odtud snadno nabíraly vysokozdvižnou plošinkou.

Colonel32

#2

Magnet je omylem uchycený obráceně, do nárazníkového dílu se má zacvakávat zezhora, ale tady je zespodu.

Colonel32

#3

Tohle asi bylo pro většinu lidí docela náročné a o to více si můžete gratulovat, pokud jste si všimli, že na fotografii je celkem 7 rovných dílů kolejí, ačkoli set obsahuje jen 2 a tudíž by nebylo možné věc na fotce na krabici z obsahu krabice sestavit.

Colonel32

#4

Pokud se detailně podíváte na červené skříňové vozy, všimnete si, že mají na pohledové straně čela černé žebříky. Oficiální verze setu, které se dostaly na trh, ale obsahují na obou stranách hladkou stěnu. V tomto případě se však nejedná o "chybu", evidentně jen došlo k nějaké konstrukční změně na poslední chvíli a nebyl čas (nebo vůle) opravovat již hotové propagační materiály.

Colonel32

poznámka překladatele:

Vrtalo mi hlavou proč k této designové změně na poslední chvíli došlo. Tak jsem zkusil vagóny postavit, abych si ověřil hypotézu a skutečně, pokud má člověk dva tyto vagóny a otočí je žebříky proti sobě, není možné s nimi projet zatáčku, protože žebříky jsou příliš těsně u sebe.

Colonel32

ještě jedna taková perlička k setu 7735 - inflace je úplně všude. Otočíte z první stránky na druhou a rovinek je půlka...

Colonel32

#5 (7823 Container Crane Depot)

Rozteč držáků kontejnerů na nákladním autě a na železničním vagónu se liší. Zatímco na nákladním vagónu je kontejner fixován na místě, na nákladním autě se může posouvat o jeden stud dopředu nebo dozadu. Zajímavé je, že se nejedná o chybu na jedné stránce, ale že se to z nějakého důvodu táhne celým návodem. Byl to nějaký experiment ze strany designéra, když se koncept standardizovaných transportních kontejnerů 4x8 akorát rodil?  Nebo že by to byl ze strany designéra setu vtípek / test pozornosti vůči grafikovi, který kreslil návod? Nebo snad grafikovi auto spadlo na zem a on když ho skládal, tak ty díly vrátil na špatné místo? Nebo vás napadá ještě jiné vysvětlení?

peter

no ono si všimni i na vagónu, že ten kontejner je na něm posunut. Což díky vymezovačům není možné. Sám teď vůbec přemýšlím, jestli se vůbec ty kontejnery díky těm dveřím tam před ty ohnuté hadice vejdou ???
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Colonel32

Kontejnter na vagónu je nakreslený blbě. Osmistudový kontejner sedí na tile 1x8 a na každé straně je o půl studu kratší. Ale gratuluju, čekal jsem kdo si toho všimne jako první.

Jinak tady je hezky vidět, že v reálu se tam ty kontejnery tak akorát vejdou...

Colonel32

#6

Žlutý služební vagón evidentně nebyl postaven úplně podle návodu.

Colonel32

#7

V zadní části kolejiště stojí nádraží, které je alternativní stavbou setu 7822, viz fotka na krabici. V prostřední části kolejiště je budouva, která vypadá, že pochází ze stejného setu, ačkoli se oficiálně nikde neobjevuje.

Aby se alternativní model dostal do diorámatu místo hlavního modelu je něco, s čím jsem se v oficiálních Lego materiálech zatím jinde nesetkal.

Colonel32

#8

Tento návod je jediný materiál, kde jsem našel prostřední pražec u kolejí modrobílé éry. Všude jinde jsou pražce vždycky jen na krajích. Prostřední pražec se stává standardem až o 14 let později s nástupem šedé 12v éry.

Colonel32

#9

Bateriový vagón je nakreslený v úplně jiném měřítku než lokomotiva. Na pohled vypadá, že je ještě vyšší než lokomotiva, ačkoli ve skutečnosti je o celý brick menší. Důvod je naprosto prozaický - Lego se rozhodlo z ekonomických důvodů "zrecyklovat" formu na původní bateriový vůz z roku 1972*, který byl designován na starší generaci vlaků, které byly pouze 4 study vysoké. Současně měly na střeše vagónu vylisovanou jakoby nacvaknutou plate 2x12. Aby se alespoň částečně přizpůsobili novým vlakům, byly na střechu použity šedé slope 33. Protože ale bylo potřeba nejdřív obestavět tu "plate" uprostřed, jeho střecha působí tak mohutně.

*všimněte si i magnetů s pevnou orientací polarity (modrý/červený).

otaznik

#11
Exxon čerpací stanice je bohužel nikdy nevydaný set. Já jsem ho dal dohromady alespoň "mimo" svou sbírku.
Mírně obměněná verze 6371, Shell Service Station.

Colonel32

Citace od: otaznik kdy 28.11.2022, 11:46:02#11
Exxon čerpací stanice je bohužel nikdy nevydaný set.

Ano, naprosto správně.

Jedná se o US katalog z roku 1984. Ačkoli na obrázku scenérie je Exxonová mutace setu 6371, mezi sety na prodej je stále čerpací stanice Exxon 6375 z roku 1980. Zajímavé je, že v roce 1984 se ale do nabídky dostává jako novinka set 6696 - Exxon mutace setu 6695, Shell tanker. V roce 1985 už je v katalogu pouze tanker. A v roce 1986 se v americkém katalogu objevuje 6378 Service station v barvách Shell.

Zřejmě tedy na rok 1984 došlo k tomu, že na poslední chvíli byla místo nasazení nové benzínky Exxon prodloužena výroba stávající, protože se již počítalo s ukončením spolupráce s firmou Exxon. 

ditetemnaporad

Citace od: Colonel32 kdy 29.11.2022, 13:08:36V roce 1985 už je v katalogu pouze tanker.

Parádní téma, díky za jeho založení. Člověk se dozví spoustu (nerd) zajímavostí. Zvlášť z doby srdci blízké. Jenom ten tanker v posledním příspěvku celkem bije do očí  8)

Tanker - v tématickém setu by bylo použito hodně černých 1x1 tiles
Cisterna - dej si tygra do tanku

Colonel32

Jenže v tomhle případě se jedná o oficiální názvy setů v angličtině, "Shell Tanker" a "Exxon Fuel Tanker" podle BL. 6696 to "Fuel Tanker" má dokonce napsané i na krabici.

A myslím že "Smaragdovou Noc" tu do češtiny taky nikdo nepřekládal :-)

ditetemnaporad

:) bylo to jenom takové malé šťouchnutí, když už jsme na tom Československém LEGO fóru. Čerpací stanici jste překládali, tak by si to zasloužila i cisterna. Význam ale jistě všichni pochopili, takže pohoda.

Mírná závist, pokud jsi přiložil foto své cisterny.

Colonel32

Jinak, pokud byste někdo chtěl následovat Otazníkova příkladu a set si postavit z náhradních dílů, tak nezbytně nemusíte prodávat ledvinu, abyste sehnali originální nepoužitý samolepkový aršík k setu 6375.

https://www.brickstickershop.com/Lego-Sticker-6375-Exxon-Gas-Station-(1980)-Custom-Replacement

Colonel32

#10

Je zde drobná, ale zajímavá inkonzistence mezi dvěma velkými přístavy. Přestože jsou na trh společně, větší z nich už má kamión i vysokozdvižnou plošinku s novými koly. Oproti tomu menší přístav má ještě kamión se starými koly a je to jeden z posledních setů, kde se stará kola kola ještě objeví. U obou přístavů je současně kontejner s malým traktůrkem, který má ještě stará kola (kvůli šířce kontejnerů). Velký přístav je tím pádem jeden z mála setů, ve kterém se oba typy kol potkávají.


Současně zde ale taky je jedna naprosto doočíbijící chyba a na tu vám dám ještě pár dní času...

Bodie

Myslím, že by to mohlo byť uloženie kontajnerov na červenej lodi.

Colonel32

Citace od: Bodie kdy 01.12.2022, 14:53:27Myslím, že by to mohlo byť uloženie kontajnerov na červenej lodi.

A myslíš si to naprosto správně.

Vtipné je, že ve skutečnosti tím to nešvarem trpí oba přístavy - že v katalogu jsou vyobrazené s tím, že mají kontejnery otočené o 90 stupňů proti návodu. Akorát že u většího přístavu je to vyloženě nesmysl, nejen proto, že loď má připravené tiles k uložení těch kontejnerů, ale především proto, že červený jeřáb je pouze posuvný a tedy je technicky nemožné s ním ty kontejnery naložit napříč.

skipper

#12 červená loko https://www.youtube.com/watch?v=kKieOj5Rcuc
postup bol asi taký že podľa dielov identifikácia času = systému 12V, potom google niečo ako "lego train 12v alternative models" a potom mi to docvaklo :)

peter

Citace od: Colonel32 kdy 01.12.2022, 13:18:45Velký přístav je tím pádem jeden z mála setů, ve kterém se oba typy kol potkávají.

Dalším setem je 6352 ;)

Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Colonel32

Myslím, že už zbývají akorát Evacuation Team a DACTA Community Vehicles (ale tam není nic nového, je to jen slepenec několika různých běžně vyráběných vozidel).

ditetemnaporad

Citace od: Colonel32 kdy 02.12.2022, 12:01:12Myslím, že už zbývají akorát Evacuation Team a DACTA Community Vehicles (ale tam není nic nového, je to jen slepenec několika různých běžně vyráběných vozidel).

Obecně začátek devadesátek (93/94) :)

6571

6398

Colonel32

Tyhle kola se s drobnou modifikací formy vyrábí doteď.

ditetemnaporad

Citace od: Colonel32 kdy 02.12.2022, 12:52:20Tyhle kola se s drobnou modifikací formy vyrábí doteď.

Aha, už to vidím, moje chyba  :'(

Colonel32

Citace od: skipper kdy 01.12.2022, 16:27:04#12 červená loko https://www.youtube.com/watch?v=kKieOj5Rcuc
postup bol asi taký že podľa dielov identifikácia času = systému 12V, potom google niečo ako "lego train 12v alternative models" a potom mi to docvaklo :)

Červený krokodýl pochází z knihy 7777 Trains Idea Book z roku 1981.

Pokud si jí chcete prolistovat, nemusíte jí složitě shánět na Bricklinku (mezi IdeaBooky patří k těm dražším), ale dá se samozřejmě prolistovat i online, např. na webu Peeron:
http://www.peeron.com/scans/7777-1/

Jinak přijde mi docela zajímavé, jak se jednotlivé nápady z ideabooku začaly postupně objevovat jako sety v běžné produkci:

Vůz na opravu trolejového vedení: 1983 - 7821 Overhead Gantry and Lighting Maintenance Wagon
Kontejnerové překladiště s portálovým jeřábem: 1986 - 7823 Container Crane Depot
Lokomotiva typu krokodýl: 1991 - 4551 Crocodile Locomotive
Ruční drezína: 1998 - 2585 Handcar
Rozevíratelné lokomotivní depo: 2003 - 10027 Train Engine Shed
Typická americká dieselová lokomotiva se zúženým trupem: 2004 - 10133 Burlington Northern Santa Fe (BNSF) GP-38 Locomotive
Velká parní lokomotiva s kouřovými usměrňovači: 2009 - 10194 Emerald Night
Patrový vůz na přepravu automobilů: 2022 - 60336 Freight Train

Colonel32

#13

V nabídce chybí jakákoli čerpací stanice, cisterna a také jakékoli závodní auto v jejich barvách. Jediný, kdo čistku přežil jsou sety 6673 Solo Trainer a 6381 Motor Speedway, kde se sice nachází sud s palivem v barvách Shell, ale bez loga. Je to hezky vidět i na tom, že Motor speedway z roku 1987 se stále drží, zatímco o rok novější 6395 Victory Lap Raceway už v nabídce chybí.

S otázkou proč je to mnohem složitější. Narozdíl od situace v roce 2014, kdy došlo k definitivnímu ukončení spolupráce s firmou Shell a zdůvodnění bylo ve všech novinách ( např. https://www.theguardian.com/environment/2014/oct/09/lego-ends-shell-partnership-following-greenpeace-campaign ), k situaci z roku 1991 se mi nepodařilo dohledat žádné oficiální vyjádření. Nejpravděpodobnější hypotéza, se kterou jsem se setkal, jako příčinu uvádí ztroskotání tankeru Exxon Valdez v roce 1989. Byla to obrovská ekologická katastrofa a firma Lego si uvědomila, že měli obrovské štěstí, že s Exxonem ukončili spolupráci už před několika lety a pokud by se jednalo o tanker společnosti Shell, tak by to mohlo hodně poškodit jejich image - a prodeje. V roce 1990 dobíhá produkce stávajících setů Shell, ale nejsou uvedeny žádné nové. V roce 1991 jsou staženy všechny sety s legom Shell. V roce 1992 se objevuje vlastní značka, Octan. ( https://brickipedia.fandom.com/wiki/Octan ). To by celkem odpovídalo tomu, že v té době se vývojový cyklus nových setů udával 2-3 roky. Marketingové rozhodnutí o vývoji vlastní značky muselo přijít velmi krátce po havárii a evidentně byla situace relativně vážná, když se firma Lego rozhodla raději nechat celý rok bez benzínky, než aby pokračovala ve výrobě setu 6394 Metro Park & Service Tower.