Vystava Svitavy - TRAINS - USPORADANI TRATE kolejiště 2x2

Založil peter, 01.01.2007, 21:32:14

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Ondra

Citace od: hobby kdy 04.01.2007, 18:29:39
Aki mě požádal o návrh kolejiště 2 x 2 m:
Kolejiště hezké,ale zdá se my,že by se mohli vlaky srazit kvůli kolejím blízko u sebe.

Colonel32

wow, husty...

koukal jsem, ze hobby ma sice zanedlouho oslavit 61 narozeniny, ale je videt, ze mu to porad jeste mysli naprosto perfektne.

Aki

Citace od: hobby kdy 04.01.2007, 18:29:39
Aki mě požádal o návrh kolejiště 2 x 2 m:
Jestli jsem to dobře poznal, tak jde o trochu upravenou část, tvého letošního vánočního kolejiště. Přijde mi to dobré.
Pokud vím tak Peki někde psal, že tenhle program neměří úplně spolehlive (měl by naddimenzovávat).  ;) Pak by nám to do té vitríny vyšlo dobře, že?
To v levém dolním rohu je co?
Edit: aha už mi to došlo, to je překladiště, že? pak tam ještě vidím depo, přejezd, školu, obchoďák a nějaký ten činžák.

peter

#33
Citace od: hobby kdy 04.01.2007, 18:29:39
Aki mě požádal o návrh kolejiště 2 x 2 m:

No je to pěkné, to se musí nechat, ale obávám se, že tohle neprojde a podle kroužků soudím, že si toho "hobby" je vědom.

1) Lego geometrie zde dostává těžce na pr...
2) Vlaky do sebe budou narážet
3) a též si myslím, že pokud by se to postavilo, tak se to možná ani do té vitríny nevejde je to dost na knap
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

hobby

Ta kritická místa jsem vyznačil modře, tam je třeba mírně znásilnit koleje, aby distanc byla aspoň 1/2 cm, funguje to, vyzkoušeno, možná i tak. Rozměry jsou 1,98 x 1,98 cm přesně. Program řekne víc, (2,05 x 2,06 cm), ale po stranách jsou ještě asi 4 cm, proto výsledný rozměr a tak by koleje kopírovaly kraj stolu. Jak vidno, může tam být 8 souprav, z toho 2 + 2 jedoucí (2x ovládaná výhybka), ostatní jako stafáž.
PS: Coloneli, co jsi myslel tím, že mi to ještě myslí. To snad si myslíš, že v šedesáti je člověk blbej? >:D ;D.

otaznik

Design vypadá na první pohled dobře, ale podle mě je chybou stavět LEGO takto úhlopříčně. Doufám, že tam nechcete ty koleje a budovy jen tak položit. Je to LEGO výstava a všechno by mělo být z LEGA, včetně "země", na které to bude ležet.

Colonel32

Ne, nemyslel jsem, ze v 60ti je clovek blbej. Ale znam dost lidi, kterym uz to v takovemto veku zacina myslet pomaleji, nebo nejsou schopni uvazovat o takto  komplexnich resenich.

Moje minula poznamka byla myslena jako kompliment, a je mi lito, pokud tak pochopena nebyla.

hobby

Citace od: peter kdy 04.01.2007, 18:45:49
1) Lego geometrie zde dostává těžce na pr...
2) Vlaky do sebe budou narážet
3) a též si myslím, že pokud by se to postavilo, tak se to možná ani do té vitríny nevejde je to dost na knap
Nikoliv. Je to skutečně těsné, ale to jsou moje trains- stoly také (na půl cm) a fungují, jinak bych si nedovolil to sem dát. To "znásilnění" kolejí by možná nemuselo vůbec být a nebo tak malé, že žádná geometrie by na pr... nedostala. Mám rovněž vyzkoušeno, že půl cm mezi kolejemi v zatáčce (kulatá vůči rovné) umožní těsně půjezd dvouosých souprav (ovšem né toho posledního ICE modelu).
To Aki:
Ano, trochu vycházím z kolejiště, které mám postavené.
PS: tenhle komentář jsem chtěl poslat s předchozím obrázkem, ale nedaří se mi komunikace s touhle elektronickou bednou a nemám se koho zeptat >:(.
To Colonel: ovšemže to chápu jako žert, všechno OK. :D.

hobby

Musím se opravit, v předchozím textu jsem psal "dvouosých" souprav, ale myslel jsem čtyřosých. Ještě jednou zdůrazňuji, že těch nutných  minimálně půl cm distance mezi kolejemi platí mezi obloukem a rovným úsekem a to pro většinu souprav! Asi se najdou vozy, kde to bude málo, ale pak stačí jen pár milimetrů navíc.

peki

Takto to vypadá v reálu   ;D >:D.
- první foto je originál hobby  :o
- druhé a třetí foto je původní řešení po nepatrném zkrácení (koleje uprostřed znázorňuji strany ze kterých bylo ubráno a co bylo ubráno). Myslím že to nic neubralo na původní genialitě nápadu a je tam přece jenom větší mezera ve vzdálenosti kolejí  ;)

Micho

Citace od: peki kdy 06.01.2007, 12:13:18
Myslím že to nic neubralo na původní genialitě nápadu a je tam přece jenom větší mezera ve vzdálenosti kolejí  ;)

Dobré názorne.  8)

Aj mne sa lepšie to pozdáva s väčšími medzerami medzi koľajivom.  ;)  Ide o to, čo sa ešte dá dovnútra ...

hobby

Také jsem zkusil postavit navrženou sestavu, myslel jsem, že Pekiho návrh (je mírně a správně! modifikován) vychází trochu větší. Ale nevychází, do 2 x 2 se bohatě vejde, pouze symetrie kompozice a v důsledku toho i rovnoběžnost kolejí je mírně porušena. 
Vymezil jsem plochu přesně 2 x 2m. První sestava je přesně podle návrhu a po stranách je ještě skoro 5 cm (programu vyčíslil plochu 2,05 x 2,06m!), ale koleje se dotýkají. Druhá sestava je doplněna o 4 koleje na vnějším okruhu, a tady koleje zase kopírují kraj stolu.
Vůbec nejdůležitější je, že před nádražím (protože to je cetrum každého kolejiště) je delší rovný úsek a čtyři koleje se zhlavím, což postrádám u zde publikovaných návrhů.
PS. pokud bude kolejiště 2 x 3m, pak je to o něčem jiném. ;)

Aki

Dohodl jsem se s Hobbym, že si převezme garanci na stolem 2x2.
Varianta 2x3 je definitvně zavržena (technické potíže), takže se budeme dále soustředit na zvládnutí této vitríny.
Hrubý tvar kolejiště už více méně máme, takže je na čase se začít bavit o tom co upravovat; zda bude veškerá plocha z baseplate; kde, jak a co se bude pohybovat; co vše se nám tam vejde za stavby, etc  ;)

Vrhněme se tedy na to! Čas letí neúprosně.  :-\ :-\ :-\

Cavelon


hobby

#44
Když mě tedy Aki nominoval na garanta 2 x 2, tak tedy dobře.
Návrh kolejiště každý, koho to zajímá, viděl a ten se již měnit nebude.  Oproti návrhu a jak demonstroval Peki, který také zajistí animaci, tam musíme vložit nějakou kolej navíc, čímž se poruší symetrie a koleje nebudou zcela rovnoběžné - trochu to tahá za oči, ale co naplat. Tato sestava se bohatě vejde na daný prostor a lze do ní umístit osm slušně dlouhých souprav, ať už jedoucích, nebo jako statických exponátů. Maximální počet vlaků - o to jde! Je to přece výstava.
Chtěl bych na plochu umístit maximální počet MOCů a prosil bych aby se  ozvali Jonas, Betakaroten, Honzik, Cavelon, Micho, případně kdokoliv další s konstruktivním námětem. Sem na kostky, nebo do soukromé pošty. Je nutno ovšem pamatovat, že je málo místa a budou to velké kompromisy! Např. Jonasovy vily jsou skvělé, ovšem potřebují více místa než třeba řadové či rohové činžáky atd.
Jihozápadní cíp plochy umožní kompozici slušného nákladového nádraží (počítám tam s Honzikovým skladem); lze to tam vymyslet i odlišně a přidat koleje. Problém je tunel, nevím kdo by ho udělal, já nemám materiál. Když tak aspoň skalisko do rohu, s visutou lávkou ap.
Jinak vážení pánové, přijedete na montážní den? Snad je ve Svitavách dostatek restaurací, kde se dá také tvořit! ;D.

Jonas

Citace od: hobby kdy 12.01.2007, 15:59:54
Chtěl bych na plochu umístit maximální počet MOCů a prosil bych aby se  ozvali Jonas, Betakaroten, Honzik, Cavelon, Micho, případně kdokoliv další s konstruktivním námětem.

Z mých libereckých domů je asi nejmenší Hrázděný dům s nárožní věžičkou, který se dá umístit třeba na roh křižovatky. Měří cca 32 x 26 studů.

Pokud o něj bude zájem a hlavně pokud Aki pomůže s převozem (pozor začíná toho být hodně a jen nádraží je pěkně dlouhé), dám ho k dispozici Hobbymu, protože vím, že z toho určitě něco pěkného vyčaruje. 
Jonas - Můj Brickshelf

peki

Citace od: hobby kdy 12.01.2007, 15:59:54
Jihozápadní cíp plochy umožní kompozici slušného nákladového nádraží

Třeba rozpohybovat vlaky na překladišti


hobby

To Jonas:
Prý nepřijedeš na montážní výkend :(. Samozřejmě mám zájem o tvé domy. Nechám na Tobě, co doporučíš a po Akim pošleš. Klidně více - je lépe, když je možnost volby. Postarám se o šetrné zacházení, jako kdyby to byl můj majetek. Pokud na místě při stavění něco nepoužijeme, netknuté to vrátím. 
Ještě to budu specifikovat, abychom nemuseli při montáži příliš experimentovat.
To Peki:
Jak jsem řekl, animace je na tobě a pokud usoudíš, že nějakou soupravu vynecháme, aby vlak měl místo pro pohyb, bude tak! Ještě to probereme osobně.
To Honzik:
Rád bych, abys zkusil nějakou variantu s nákladovým nádražím (vycházeje přitom z původního návrhu) a zakomponoval tam svůj sklad,  místa je zde dost (narozdíl od města).

hobby

Citace od: hobby kdy 12.01.2007, 15:59:54
Návrh kolejiště každý, koho to zajímá, viděl a ten se již měnit nebude. 
Chci doplnit, že mám tím na mysli základní kolejové ovály s diagonálně orientovanou osou, včetně kolejového zhlaví v nádraží. Prostor nákladového nádraží skýtá možnosti pro dotvoření a změnu, také prostor pro město; nemusí být kolejové depo atd. Myslím ale, že hlavní městská ulice s křižovatkou "T" (+ na konci závory), by měla zůstat (urbanistický princip). Pak tedy zbývají možnosti podél ulice a uvnitř okruhu - těď mám na mysli Jonasovy vily, Matesovu nemocnici, Lukyho hotel atd, atd. To jsou všechno sólové objekty, architektonicky i urbanisticky odlišné od mých řadových činžáků, které sem tam namaloval automaticky. Má-li kdo čas a chuť, bylo by dobré vyzkoušet možnosti prakticky na ploše a pak sem hodit fotky samozřejmě (nehlaste se všichni ;D). Pokud se tu nic neobjeví, nějak už to vymyslím 8).


Aki

Citace od: hobby kdy 13.01.2007, 17:23:52
také prostor pro město; nemusí být kolejové depo atd. Myslím ale, že hlavní městská ulice s křižovatkou "T" (+ na konci závory), by měla zůstat (urbanistický princip). Pak tedy zbývají možnosti podél ulice a uvnitř okruhu - těď mám na mysli Jonasovy vily, Matesovu nemocnici, Lukyho hotel atd, atd. To jsou všechno sólové objekty, architektonicky i urbanisticky odlišné od mých řadových činžáků, které sem tam namaloval automaticky. Má-li kdo čas a chuť, bylo by dobré vyzkoušet možnosti prakticky na ploše a pak sem hodit fotky samozřejmě (nehlaste se všichni ;D). Pokud se tu nic neobjeví, nějak už to vymyslím 8).
S hlavní ulící tvaru T plně souhlasím. Pokusil jsem se ale vyskoušet trochu jinou variantu a při tom začlenit některé MOCy, které bychom mohli mít na výstavě k dispozici. Zcela jsem přitom záměrně téměř nic nedělal s nákladovým nádražím. Neznám totiž všechny možné a nemožné jeřáby apod. Tudíž to radši přenechám povolanějším.
Jelikož nemám program kterým se navrhují ony úžasná kolejiště, upravil jsem tedy jen hobbyho nákres, domalováním dalších čtverců.  ;) Budovy jsou tedy kreslené odhadem a bylo by zapotřebí to ještě převézt do měřítka, zda je to tak skutečně možné.

Při této úpravě padla za obět polovina depa (zůstala zde jen jedna kolej a vyhýbka by se tedy posunula západním směrem.
Východní odstavné kolejiště jsem zrušil úplně
Naopak bych slepou pátou kolej nádraží napojil na hlavní ovál. Nevím tedy jestli to jde, ale odhedem by to možná jít mohlo. Předpokládám, že tato varianta by umožnila větší variabilitu pohybu. Na této koleji by pak mohly být 3 - 4 soupravy z nichž dvě by se mohly střídat na nákladovém nádraží (5 kolej).

LEGENDA:
1) nádraží
2) interhotel LUKY by byl zároveň nádražním hotýlkem.  ;)
3) hobbyho činžáky, včetně nárožního obchodního domu.
4) Michův polovlastní kostelík. nevedla by k němu silnice, ale ze žlutých plates udělaná písková cestička.  ;) Případně by mohl mít nejjižnější hobbyho činžák oblé nároží směrem k této cestičce.
5) Hobbyho škola
6) Jonasovy liberecké domy
7) tady by se mi moc líbilo školní hřiště. Dalo by se udělat jednoduše z nějakého fotbalového.....

hobby

Citace od: Aki kdy 14.01.2007, 14:31:56
Budovy jsou tedy kreslené odhadem a bylo by zapotřebí to ještě převézt do měřítka, zda je to tak skutečně možné.....

Musím tě zklamat, není to možné. Vezmi za měřítko délku jedné koleje:
Lukyho hotel asi 3 x 4 koleje, Jonasovy vily zhruba 3 x 2,  2 x 2, 1,5 x 2 koleje (t.j. na dané místo se vejde jedna, dvě už né. Tady bych spíše viděl Matesovu nemocnici (3 x 3 koleje).  Michův kostelík: téměř 3 x 3 koleje. Takže vidíš, že všechno je jinak. Totéž výhybka jak si představuješ, taková není, muselo by být jinak a už se nespojí odstavná kolej s hlavní. Vše jsem zkoušel. Nicméně v prostoru nákladního nádraží jsou jisté omezené možnosti a počítám, že depo (jednokolejné) sem půjde přesunu. Takže asi tak :).

Aki

Pokusil jsem tedy vypočítat měřítko podle kolejí a upravit tedy mapku.

Upravená legenda:
3) hobbyho obchoďák
6a) jonasův dům s průjezdem
6b) první joansova vilka z Husovy ulice.
6cd) dva domky s jednou věžičkou
6e) jonasův nárožní domek

peki

Dneska bude kroužek Robozoru tak se nám snad povede "oživit" vlaky na 2 x2. Trať už opět stojí. Oproti původnímu návrhu Hobby a mají posledně uvedenou modifikací (kdy jsem zmenšil vnitřní ovál) jsem dneska ověřil variantu kdy se do 198 x 198 vejdu i v případě že jsem zvětšil vnější ovál  >:D (o jednu rovnou kolej).  Je pak dosaženo opět větší vzdálenosti mezi vnitřním a vnějším oválem. Nicméně se budu primárně soustředit na pohyb vlaků.

hobby

Tak jsem trochu pracoval a je tu konečná verze kolejiště 2 x 2. Všude vůle, tratě rovnoběžné (řezal jsem kvůli tomu koleje- jsou vyznačeny modře- 2x 1/4, 3x 1/2), přiměřeně dlouhý, rovný usek před nádražím. Velikost sestavy  je 198x198 cm, pro jistotu. Vyznačil jsem plochy pro MOCe (na fotkách krabice). Velké podložky ovšem vadí. Pánové Micho a Jonasi, nešlo by je obětovat a oříznout podle půdorysu? Já mám takhle všechny domy a tak mi podložky nepřekázejí. Tady na plánku vezměte za měřítko délku jedné koleje a vidíte prostorové možnosti; ty plochy jsou: o málo víc než 2x2,  2x3,  1x3 atd. Ještě to proberem, kdo co může půjčit, dále jaké vlaky atd.(otázku délky jízdy a intervalů ještě otevřu- to co tu padalo je chyba.).
Pokud jsou k plánku výhrady, nechť se zde ventilují. Ostatní vyřešíme na místě a soukromou poštou.
   

Aki

CitacePokud jsou k plánku výhrady, nechť se zde ventilují.

Plán jako takový mi přijde dobrý. Škoda že se tam nevešla škola (i když by se možná dala vyměnit za ty tri činžáky naproti dvěma jonasovým domům).
Také z plánu vychází, že Honzík bude muset přepracovat svůj sklad. (Bude muset přehodit cisternu na druhou stranu, tak aby se ke skladu mohla dostávat auta. Těžko by mohli nakládat přes koleje.)
Provozní domky drah jsou moc pěkné, až na použití domku u překladiště. To že nemá zadní stěnu je v tomto případě chybou. Doufám že jde jen o ilustrativní postavení originál setu.  ;)

Zcela špatně je ovšem použití uřezaných podložek!  >:( Tady se bude muset krajina vymodelovat jinak, nebo nechat stavby jen položené na dřevě, tak jako v jiných místech tohoto stolu.

Honzik

Ahoj, tak jsem si poslavil repliku odstavné koleje dle fotografií, pak jsem zkusil sklad zakomponovat. Posílám fotografie a zároveň se ale vyskytl malý problém...bude potřeba 2 šedé podložky 32x16, jedna za silnici (viz obrázek) a jedna pod nádrž z benzínem....teď tam není žádná...

Dále navrhuji celý areál odstavné koleje dát do šedých silnic...možná by nebylo špatný i zelenou baseplate myčky nahradit šedou baseplate.

Prosím vyjádřete se k návrhu....Honzik

hobby

Nelze. Podívej se zpátky na plánek, vymodeluj si přesně daný prostor a do něj se vejdi. Ta červená čára je kraj stolu a skla. S kratšími kolejemi si nedělej starosti.

Honzik

Další varianta. Pokud se za překladiště směrem na levo vejde jedna silnice 32x32, tak je to v pohodě...protože teď byla za překladištěm silnice 32x32 a pak ješte baseplate 16x32, tu jsem dal pryč a prostor se tak zkrátil o 16studlů, tedy na konci silnice je celá kolej. Jinak Co přesně bych měl dodat? A ještě je potřeba rozhodnout, zda celý prostor bude na šedých silnicích nebo se vše (včetně baseplate překladiště) dá do zelených. Honza

hobby

Citace od: Honzik kdy 21.01.2007, 17:48:51
Pokud se za překladiště směrem na levo vejde jedna silnice 32x32, tak je to v pohodě
Ale ona se nevejde, copak to nevidíš?  >:D. Znovu musím opakovat: podívej se na plánek i fotky, postav si tu plochu - nejlépe přes roh stolu (je to rovnoramenný trojúhelník s odvěsnou cca 85 cm) a všechno co přesahuje přes okraj, vyhoď a změň! Ty šedé silnice jsou lepší, dokonce bych je raději viděl i v ulicích města, ale byly by k mání?

TomG

Pokud to jsou bezne baseplates, tak co uz. Stejne si to divaci asi nevsimnou, ze tam bylo neco urezane, kdyz to bude vypadat komplexne.
Only the best can survive.