Společný projekt 2024

Založil samy405, 09.11.2023, 19:42:44

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

samy405

Admin peki (původní příspěvek samy níže v citaci) zde

Ujasnění pojmů:

1) Společný projekt vánoční výlohy
poptává LEGO ČR. Požadavek je "jasný" Vánoční motiv. Proto tedy (perníci,elfové, Ladovská, Staromák) na příští rok poptávka po nové výloze.
Výloha je 4 m délka x 1 m hloubka (ale vzhledem k instalci používáme pouze 2 x baseplate 48x48)

Organizačně řeší peki (nápad může dodat kdokoliv) pomoc s řízením také kdokoliv.

Kostky dodá LEGO ČR (používáme stejný systém pro objednání jako pro LUGBULK/Projektový LUGBULK.

2) Projektový LUGBULK
organizuje 1 x ročně LEGO Dánsko. Je nenárokový. Nedostane se na všechny každý rok. Naposledy jsme čerpaly pro perníky, takže časový limit by mohl být OK.
Omezení (ověřím akt stav)

Dříve:
300 000 Kostek ne program celkem.
Není jedno kde se projekt umístí (je napsáno kde třeba být nemůže = je to proti pravidlům)
Téma projektu je na RLUGU.
Projekt musí být vystaven v daném kalendéřní roce

Organizuje LEGO Ambasador RLUGU

3) Společný projekt

Bavme se i o možnosti postavit něco společně z materiálu co máme. Za ty roky, toho tady musí být přeci dost na to abych s poměrně malým materiálovým úsilím dal dohromady modul např."48x48"

Či jiný společný projekt typu filmaři/sousedi kde to není o meteriálu ale o nápadu.


Životní cyklus projektu

Na kostkách zpravidla řešíme pouze začátek, tedy vznik společného projektu. Potom jaksi předpokládáme , že autor společného projektu bude současně i vystavovatel/dopravce/instalátor/deinstalátor a samozřejmě i skladník. Toto je možné u společného projektu pouze určité velikosti. Například sousedé nebo filmové scénky (a to se domnívám že by k tomu organizátoři těchto projektů MilanV, Petronel atd.. řekli své)

Je třeba se podívat realisticky:
- na to co se společným projektem po dobu řekněme 2 max 3 ? let chceme podniknout
- co na společný projekt potřebujeme za materiál. Někdy nic, jindy několik palet materiálu
- jak je to s prostorem na prezentaci projektu
- kde budu projekt skladovat
- jakým způsobem budu organizovat dopravu
- kdo bude za projekt zodpovědný
- jak bude probíhat instalace a deinstalace


Moje postřehy (neříkám že je to něco více):
1) Výlohy v obchodním domě mají hloubku na 2 x baseplate 48x48. délka je od 1,5 m do 4 metrů. Je fajn pokud je projekt modulární (např. ZOO nebo nově Ladovská vesnička). Umožní to se přizpůsobit.
Řeší se hlavně Praha, je to dáno obratem prodeje. Snažil jsem se i o Brno (2 krát) a Ostravu a Plzeň. Nakonec jsme skončili opět jenom v Praze rozhodnutí zákazníka. Uvidíme třeba časem v rámci nějaké jiné příležitosti bude možnost i mimo Prahu.

2) Lipno dlouhodobě šířka do 1 m (čili opět 2 x baseplate 48x48). Finance ze společných projektů jdou na kostky.

3) Ostatní výstavy (Finance ze společných projektů jdou na kostky)
- pravidelné Ostrava,Olomouc (dá se domluvit, ale s 1m hloubky se pracuje dobře) již ověřeno
- nepravidelné výstavy jsou spíše menší akce. Ne vždy je možné (místo celkový rozpočet) řešit přesun společného projektu. Projekt typu sousedé má jiné logisticky/ekonomické parametry než společný projekt  X o velikosti několika čtverečných metrů. 

Skladování
Stávající možnosti u jednotlivých AFOlů jsou téměř vyčerpané (včetně sil AFOLů kteří to mají na starosti).

Ideální (za mne) je mít se společným projektem, připravený plán výstav kde bude vystaveno. Ideální jsou z tohoto pohledu dlouhodobé výstavy (třeba jen toho společného projektu), které mohou určitým způsobem řešit problém uskladnění. Místo uskladnění tedy mít plán střídání dlouhodobých výstav, proložených akcí kostek např. Olomouc/Ostrava.

yoshimaka

Citace od: poMOCník kdy 09.11.2023, 14:47:43Pokud jde o téma nového společného projektu, už nějakou dobu jedeme v těch vánočních, o které je evidentně největší zájem. Chceme tuhle linii držet nebo se pustíme úplně vlastní cestou? Třeba vánoční piráti nebo kovbojové jsou poněkud bizár.
Ano, jsou, ale když už TLC vydává "vánoční" Star Wars, tak piráti/kovbojové apod. už jsou jen další fantazie na dané téma. Já bych to úplně nezahazoval...
Lust och fägring stor

yoshimaka

Citace od: samy405 kdy 09.11.2023, 19:42:44Jako spolecny projekt navrhuji Sousede III
Je to odzkouseny projekt,ktery nezabere tolika mista a je tam dost prostor pro vsechny a nesezere to hromadu kostek. V Dansku se to taky libilo (prevoz tedy neni tolik objemny)
Je to navrh ...
Sousedé jsou úžasní - klidně bych navrhnul postavit i několik bytovek (a jednu maličkou bytovku 4-6 bytů bych i zvládnul sám nebo se ženou) a udělal z toho "čtvrť plnou překvapení"
Lust och fägring stor

Ongon

K těm společným projektům, přijde mi že poslední 4 roky je projektový lugbulk jen o Vánocích (pernici, elfí, vesnice a teď náměstí), zda by nebylo lepší po 4 letech změnit z bílé na nějakou jinou barvy

Viz třeba Sousedi III, ale urcite jsem i pro jiné neVánoční projekty

Robkteryten

Citace od: Ongon kdy 10.11.2023, 14:59:45K těm společným projektům, přijde mi že poslední 4 roky je projektový lugbulk jen o Vánocích (pernici, elfí, vesnice a teď náměstí), zda by nebylo lepší po 4 letech změnit z bílé na nějakou jinou barvy

Viz třeba Sousedi III, ale urcite jsem i pro jiné neVánoční projekty

No ještě tu byla raketa...

Colonel32

Myslím, že by bylo fajn, aby se na téma "Projekt a projektový Lugbulk" založilo nové téma (protože tady se míchají nápady s řešením situace ohledně LB24 a potažmo Pekiho dalšího setrvání ve funkci ambasadora) a současně, že by bylo fajn, kdyby bylo možné hned na začátku shrnout, jestli má ten projekt nějaká omezení, abychom mohli v začátku vyfiltorvat nápady, které stejně nejsou realizovatelné.

Např. jestli je nutné, aby projekt byl nějakým způsobem "vánoční" nebo "zasněžený", jestli může být jakékoli téma, nebo jestli je potřeba aby téma nějak souviselo s českou republikou (např. že bychom nemohli dělat westernové městečko) nebo jestli je možné využívat nelego komponenty (např. FX elektrické koleje s jinými poloměry).

Chairudo

Dělal se už někdy projekt kolejiště?
Kdyby na to byla chuť kdo bude za týden v Olomouci se můžeme nechat inspirovat profíky z Lipska  :)
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

Colonel32


Igorus

Citace od: Colonel32 kdy 11.11.2023, 19:35:42Myslím, že by bylo fajn, aby se na téma "Projekt a projektový Lugbulk" založilo nové téma (protože tady se míchají nápady s řešením situace ohledně LB24 a potažmo Pekiho dalšího setrvání ve funkci ambasadora) a současně, že by bylo fajn, kdyby bylo možné hned na začátku shrnout, jestli má ten projekt nějaká omezení, abychom mohli v začátku vyfiltorvat nápady, které stejně nejsou realizovatelné.

Např. jestli je nutné, aby projekt byl nějakým způsobem "vánoční" nebo "zasněžený", jestli může být jakékoli téma, nebo jestli je potřeba aby téma nějak souviselo s českou republikou (např. že bychom nemohli dělat westernové městečko) nebo jestli je možné využívat nelego komponenty (např. FX elektrické koleje s jinými poloměry).

Hotovo. Diskuze o společném projektu nyní v tématu Ostatní.

milanv

Jenom se přidám s malým dovětkem, jak se má spojení projektového LB a společného projektu: Lze mít úplně jakýkoliv společný projekt organizovaný kýmkoliv a ten projekt pak může a nemusí žádat a může a nemusí dostat možnost projektového LB.

Jinými slovy:
1. není potřeba očekávat nic a nikoho oficiálního, začít s projektem může každý a hned
2. je vůbec otázka, jestli projektový LB do svého projektu chtít (to píšu ze zkušenosti jako organizátor dvou a šedá eminence mnoha dalších)
3. pokud ho jako org chci, tak jestli budu čekat na jeho schválení nebo mám i "plán B". Jak moc chci, aby mě to zdrželo. A co bych stejně dělal, kdybych ho nezískal.
4. společných projektů může být klidně víc najednou. Důležité je "si vyjednat podporu stavitelů", aby nebyli zahlcení už jinou prací.
Pán na Žlutém hradě

cetonia25

#10
Ohledně projektu mimo zakázku pro TLG jsem tu už před nějakou dobou navrhoval postapo město - šlo by stavět jako 48x48 moduly s budovami, zdí a případně bitkou se zombíky před městem. A zajímalo by mě, jestli by byl nějaký další zájem.
Co se týče zakázkového projektu, tak tam možná stálo za to udělat i jiné náměstí než Staroměstské - např. Václavské nebo pokud by šlo vybírat i z jiných měst tak třeba Zelný trh v Brně nebo Horní náměstí v Olomouci.
Dále by se určitě dalo něco vymyslet u star wars varianty, přímo se nabízí bitvy o Hoth nebo Krait s vánočními modifikacemi (AT-AT z perníku, modré, jako dárek vypadající snowspeedery apod.)

poMOCník

Citace od: cetonia25 kdy 13.11.2023, 12:33:02...
Co se týče zakázkového projektu, tak tam možná stálo za to udělat i jiné náměstí než Staroměstské - např. Václavské nebo pokud by šlo vybírat i z jiných měst tak třeba Zelný trh v Brně nebo Horní náměstí v Olomouci.
...

Jsem klidně pro další náměstí. Horní nám. v Olomouci už jsem i začal: https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=53220.0

HD

Přispívám svou troškou do mlýna místního brainstormingu. Co třeba zkusit sploečný vánoční projekt posunout do roviny takového sociálně kritického betlému-nebetlému (za inspiraci děkuji MilanV), kde kompozičně ústřední scéna nebudou klasické jesličky, ale zcela obyčejně přezdobený chrám konzumu i se samoobslužnými pokladnami. Nutno ještě doladit a promyslet.
Otvírá se tak možnost od jednoho konce výlohy postupně odvyprávět již trochu ohrané příběhy o znovunalezení krásy vánočních svátků bez rozbitých prasátek, přes vtipné scénky z každodenního shonu (ala SP Sousedé), na mnohem menším jevišti než nabízí 48x48, až po symboly vánoc jednoho i druhého přístupu. Například kolona červených kamionů na straně jedné, vedle "jesliček" kádě s kapříky a na druhé straně rybníček, kam je pak děti pouštějí, a opodál zasněžené chaloupce uprostřed ničeho a uvnitř spokojená rodinka.
Ano, někdo bude stavět postavy a scénky vyloženě záporné, ale myslím, že se nemusí bát osudu německého inženýra Wagnera v Indii.

Nutno ještě dvakrát obrátit, přesít, nechat desetkrát zdestilovat a výsledný nápad nechat trochu vykrystalizovat (po 'kr' je skutečně i v případě Vánoc 'y').
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

Skyrider

Co mě třeba napadlo, tak udělat mapu České republiky(případně i Slovenska)
, kde by každý v micro měřítku vystihl svoje oblíbené město, nebo místo v ČR.
Modely by se potom umístili na velkou mapu, která by buď byla řešená jako velký plakát, nebo velká LEGO mozaika, aby alespoň přibližně byly na místě, kde by měli geograficky být.
Návštěvníci na výstavách by tak mohli poznávat nová, nebo svoje oblíbená místa ze všech koutů Česka (případně i sk) a teoreticky kdyby každý Afol udělal zmenšeninu svého města, tak bychom i měli představu, kde se kdo nachází  ;D

poMOCník

Citace od: Skyrider kdy 13.11.2023, 21:48:13... teoreticky kdyby každý Afol udělal zmenšeninu svého města, tak bychom i měli představu, kde se kdo nachází  ;D

Tak mám obavu, kolikrát by na té mapě byla Ostrava :)

Foton

Citace od: Skyrider kdy 13.11.2023, 21:48:13Co mě třeba napadlo, tak udělat mapu České republiky(případně i Slovenska)
Mám pocit, že takový nápad tu už kdysi byl (odhadem 6 let zpět). Ale já jsem pro!
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

peki

Citace od: samy405 kdy 09.11.2023, 19:42:44Jako spolecny projekt navrhuji Sousede III
Je to odzkouseny projekt,ktery nezabere tolika mista a je tam dost prostor pro vsechny a nesezere to hromadu kostek. V Dansku se to taky libilo (prevoz tedy neni tolik objemny)
Je to navrh ...
upravil jsem první vlákno. Proto samyho příspěvek ještě jednou v citaci

sharkabrick

Plastickou mapu jsem tu také chtěla zmínit a dle velikosti by šli do mapy umístit i miniarury památek...mě by se tento projekt líbil

peki

1) společný projekt na vánoční výlohu OC Černý most (řeší peki)  zde

2) společný projekt (malý LUGBULK)
- téma libovolné
- včetně návrhu na logistiku/balení rozměry atd.
- hledá se organizátor
- podmínky čerpání lugbulku upření peki (pouze výstavy)

3) společný projekt ( z materiálu co už každý má)
- téma libovolné
- hledá se organizátor (doporučuji i promyslet navrhnout logistiku/balení rozměry atd.)

peki

Bude zájem o nějaký další/nový společný projekt? Mohla by na něj být čerpána projektová podpora.

Téma:
Organizátor:
Akce na které bude projekt prezentován:

peki

Napadá mne (ale není to nic nového) postavit další mikro město. Mohlo by jít i o něco z budoucnosti. Důležité je ale zvolit dobré měřítko základního modulu. Po svých zkušenostech  bych doporučil opět modul 48x48, který by obsahoval více staveb (v měřítku jako jsme použili dříve u BRIXITY


 

peter

Tak pojďme udělat novodobý Langweilův model Prahy v tomto mikro měřítku, alá nedávný počin Berlínského modelu:
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

peki

Já by jsem byl 100 pro. Ale mohu se zúčastnit jako stavitel, mohu se pokusit zajistit LEGO podporu  (malý LUGBULK) má to svoje specifika (omezení kde to může/nemůže být vystaveno).

Kdo by to vedl?
Jak by se se model rozplánoval? Příde mi to jako organizačně velmi složitý (neříkám neřešitelný). Zatím jsme měli co dělat s projekty přibližný plánek a na konci uvidíme jak to poskládáme.

Ano máme zkušenosti i jiným tepem projektů, naposledy staromák, kde byl plán daný a přesný.


Borun

Citace od: peki kdy 12.02.2024, 12:54:36Já by jsem byl 100 pro. Ale mohu se zúčastnit jako stavitel, mohu se pokusit zajistit LEGO podporu  (malý LUGBULK) má to svoje specifika (omezení kde to může/nemůže být vystaveno).

Kdo by to vedl?
Jak by se se model rozplánoval? Příde mi to jako organizačně velmi složitý (neříkám neřešitelný). Zatím jsme měli co dělat s projekty přibližný plánek a na konci uvidíme jak to poskládáme🙂

Ano máme zkušenosti i jiným tepem projektů, naposledy staromák, kde byl plán daný a přesný.


No ne,že by Praha nebyla krásná,ale nedovedu si představit jak bych stavěl nějakou část co jsem nikdy neviděl.Mapa,fotky ? Hradčany,Karlův most atd. Budou rychle rozebrány prvními přihlášenými a pak co? Není rozumnější a jednodušši postavit stavby napříč republikou. Určitě by to bylo zábavnější a každy by si tak prezentoval ten svůj kraj nebo zajimavé místo. Myslím,že tenhle projekt už tady někdo dřív navrhoval. Pokud je to ,ale blbost tak se nebráním tomu postavit Prahu.

peki

#24
Citace od: Borun kdy 12.02.2024, 14:30:19Není rozumnější a jednodušši postavit stavby napříč republikou. Určitě by to bylo zábavnější a každy by si tak prezentoval ten svůj kraj nebo zajimavé místo. Myslím,že tenhle projekt už tady někdo dřív navrhoval. Pokud je to ,ale blbost tak se nebráním tomu postavit Prahu.

Nic není blbost. Nikdo tady projekt (tedy ucelený koncept co a jak) nenavrhoval. "Nápady" co  třeba stavět mapu pro mne není zatím zadání společného projektu. Není to ani rozvedení konceptu co se taví jak se to vystavuje (včetně řešení logistiky a dopravy). Je potřeba říci více. U toho plánu Prahy si to dovedu aspoň představit (co se staví).

Je potřeba si opravdu nalít čistého vína a říci si jak velké to může maximálně být (moduly celek). Jestli se bavíme o projektu typu sousedi (který se vejde do 2-3 velkých krabic max.) Nebo řešíme něco většího. Je opravdu velký rozdíl postavit modul (a díky všem kteří se zapojují) a dále pak organizačně zajistit skladování přepravu instalaci/deinstalaci.

Celkem dobře bylo toto zmáknuto v projektu ZOO. Bráno z pohledu někoho kdo o projektu téměř nic neví a občas ho někde instaloval převážel. Jeden typ modulu jeden typ krabice, univerzální instalace podle přiděleného místa.

Jakmile stavíme/instalujeme něco konkrétního je potřeba zohlednit i instalaci (ne vedoucím projektu). Co se taky málo ví, ne vždy je k dispozici potřebné místo. Projekt by měl počítat s určitým "částečným"/modulárním vystavením (tedy ne vždy 100 procent). Věřím že dokážeme něco vymyslet. Jen je potřeba napřed více diskutovat (takové to 2 krát měř 1 řež) 





poMOCník

Citace od: peter kdy 12.02.2024, 10:39:34Tak pojďme udělat novodobý Langweilův model Prahy v tomto mikro měřítku, alá nedávný počin Berlínského modelu:


Berlin je placka, tohle by bylo i o stavbe terenu a vysledek by mohl vypadat kolosalne. Ne ze bych byl priznivcem mikro staveb ale tohle se mi libi.

Colonel32

Já bych řekl, že když se dodrží modularita, může to být neomezeně velké a taky není potřeba vše zvládnout najednou při jedné iteraci, klidně se to dá postupně přistavovat několik let.

cetonia25

#27
Během vlastního stavění mě napadla ještě jedna možnost společného projektu. Model menšího středověkého města s hradbami v měřítku pro figurky, modulární po 48x48, něco jako byla před lety vesnice. Vím, že už byli Osadníci, ale toto je trochu jiná koncepce, šlo by pouze o město s hradbou po celém obvodu.