LEGO začína (asi) zmenšovať krabice.

Založil Anatyt, 28.02.2011, 18:09:23

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Anatyt


Ondra

Dobrá zpráva ve všech směrech.Nechápu proč s tím nepřišli daleko dřív.

Micho

Citace od: Ondra kdy 28.02.2011, 18:17:28
Dobrá zpráva ve všech směrech.Nechápu proč s tím nepřišli daleko dřív.


Pre predaj koncovému spotrebiteľovi je lepšia väčšia krabica, pre prepravu je to presne naopak. Menších krabíc vojde do toho istého priestoru viacej ako väčších. Samozrejme, že menšia krabica vyjde výrobne menej. Na veľkej krabici sa dá spraviť aj krajšia a výraznejšia grafika.

Zrejme začína vyhrávať ekonomika prepravy (logistiky) nad marketingom obalu. Ja to tiež vnímam skôr pozitívne.  ;)

Ondra

Nevím na kolik komu vyhovuje velká krabice, ale já mám raději nižší a širší, než vysoké a tenké.Kupříkladu jsem byl dnes překvapen krabicí k superautu, tak akorát na skladování a vypadala že je v ní minimum volného místa.Když to srovnám s krabicí k 8297, která byla zbytečně velká, špatně se skladovala(Až šla pryč) a proháněl se v ní vítr, tak je to velký posun.

Velká krabice byla snad jenom k tomu, aby nalákala děti.Ti kteří set ve skutečnosti kupují se především rozhodují podle cenovky  8) .

P.s.:Zajímalo by mne, kolik lidí se rozhoduje podle váhy.Já se hlásím jako první  :D .

Anatyt

Veľké krabice majú jediný účel - zapôsobiť na pultoch a udrieť do očí zákazníkovi. Je to logické a je to prirodzený marketingový ťah.

xjankox

Presne tak, malá krabička za niekoľko desiatok E nepôsobí nejak veľmi vábne.
Ďakujem

STARHAWK

No konecne ze ich to napadlo, mali to spravit uz davno. Cital som aj tie prispevky vo fore z linku a niektore su na zamyslenie. Ze je im blbe dat XY dolacov za malu krabicku. A to uz je akoze lepsie dat XY dolacov za velikansku krabicu z ktore sa vysipe smiesne malo malich sackov ?!?!?!?
Podla mna by to malo lego siiiilne zahrat na eko-notu:
- mensie balenie = menej odpadu a spotrebovaneho materialu na obaly, mensie naklady na prepravu - mozno menej spotrebovaneho paliva na preprau = dalsie eko+.
Kupte mensiu krabicu a zachrante strom a podobne. V poslednom case ma tie obaly vo vseobecnosti zacinaju stvat - kupim prtavi USB kluc co mozno po roku zahodim lebo sa pokazi ale pritom to zabalia do tony plastu ktora hned putuje do kosa. Namiesto toho to mohli zabalit do mikro krabicky z recikovaneho kartonu - kedy si toto konecne vyrobcovia uvedomia ? Mozno ak vlady zacnu uvalovat dane na obaly a pod potom ty co budu minimalisticky budu moc dat nizsiu cenu a spotrebitel si to konecne rozmysli co kupi.
Ale spet k legu - super treba krabice co najmensie ako sa da. Ja si to budem kupovat ci to bude vo velikanskej alebo malej krabicke rovnako teda ak by som si mal vybrat ako v danom supermakete tak urcite len malu krabicu aby so dal najavo svoj nazor zakaznika.
A navyse skladovanie krabic bude o to lahsie.

pasin11

Menší krabice rovněž vítám. Kromě výše zmíněných úspor s logistikou. Menší krabice = méně volného prostoru v krabici = menší cestování obsahu v krabici = menší pravděpodobnost pomačkání návodů a samolepek = větší spokojenost zákazníků.

mesje

tie velké krabice, v ktorých sa prevalujú malé sáčky, sú fakt otras... tiež nechápem, prečo už nedávajú tie plastové vaničky, ktoré za mojich čias boli štandardnom, a pekne sa tam dali skladovať kocky po rozložení... takto aby človek zložené lego nahádzal do velkej škatule, alebo do sáčkov s gumičkou a pod... nechapem že im to stojí za to, že ušetria 1-2 euro na tie plastove vyplne - ked to nahádžu do škatule nemá to žiadnu štábnu kultúru, mali by sa snažiť nejako aj v tomto odlíšiť od shitových napodobenín z číny, za tie velké prachy čo pýtajú za lego by dôstojné balenie malo byť štandardom...

stepan

S tím si dovolím nesouhlasit. Stejně by málokdo skladoval díly v původních krabicích, akorát by nešli dávat do sebe takže by je spoustu lidí nemělo kam dát.

Rewolt

Za sebe mužů říct že model z malý krabice vypadá vetší , než cimprdlik z nejakýho obra .
It's a trap!

mesje

to stepan:
nikto predsa nebude nútený nechať si to plastové vnútro - kto to chce skladovať inak, tak to vyhodí... ide o to, že spústa ľudí by to ocenila, napr. tí čo chcú niečo postaviť opakovane, nielen jednorazovo... a takto by mohli uspojiť všetkých, každý by si vybral čo sa mu hodí viac... a hlavne ten úvodný dojem by bol úplné iný, ako nahádzané sáčky...

stepan

Když vyházet ty vnitřky by mi zase bylo líto  ;)

Vlada

Citace od: mesje kdy 04.03.2011, 21:58:02
tie velké krabice, v ktorých sa prevalujú malé sáčky, sú fakt otras... tiež nechápem, prečo už nedávajú tie plastové vaničky, ktoré za mojich čias boli štandardnom, a pekne sa tam dali skladovať kocky po rozložení... takto aby človek zložené lego nahádzal do velkej škatule, alebo do sáčkov s gumičkou a pod... nechapem že im to stojí za to, že ušetria 1-2 euro na tie plastove vyplne - ked to nahádžu do škatule nemá to žiadnu štábnu kultúru, mali by sa snažiť nejako aj v tomto odlíšiť od shitových napodobenín z číny, za tie velké prachy čo pýtajú za lego by dôstojné balenie malo byť štandardom...

Já naprosto chápu, proč součástí balícího procesu nejsou plastové vaničky, které se v některých dříve vydaných setech vyskytovaly. Vše je o ekonomice a ekologickém smýšlení. Uvažuj jen, kolik tun plastu jen TLC společnost spotřebuje na plastové sáčky, do kterých jsou při kompletaci baleny Lego díly. Kolik tun vstupní suroviny (surového dřeva) je zapotřebí na výrobu návodů a krabic (ano, člověk namítne, že návody a krabice jsou vyrobeny z recyklátu, ale to je pravdou jen z části. Dobře člověk ví, že papír obecně nejde recyklovat několikrát, jako kupříkladu např. sklo. Regenerované papírové vlákno má jen omezenou použitelnost), kolik tun tiskového barviva je zapotřebí pro tisk, atd..

Při recyklaci papíru se ušetří především samotné stromy (použitím 1 tuny sběrového papíru ušetříme asi 17 stromů v lese) a uspoří se až 50% energie a 40% vody. Sníží se také znečištění vzduchu (o 75%) a vody (o 35%). Čili z tohoto důvodu jsem moc rád, že dochází ke zmenšování objemu obalového materiálu, zvláště když předchozí velikostní koncepce nebyla někdy ani z poloviny využitá. Byl bych i rád, kdyby se samostatné díly balily jen do sáčků papírových a nikoliv plastových. Papírový sáček splní účel stejně jako ten plastový, zvláště pokud se sáčky nacházejí v uzavřeném obalu.

Společnost LEGO Group podniká aktivní kroky i ke snížení dopadů na životní prostředí. Například tím, že se efektivně snaží využívat energie. Pro rok 2015 je vize společnosti pro produkci dodávat 50% energie z obnovitelných zdrojů, v roce 2020 už plných 100%. Vše má souvislost se vším, dle tiskových výročních zpráv se společnosti TLC nebývale daří, důkazem toho je i výstavba nových skladovacích prostor v Kladně a nové lisovny v mexickém Monterrey. Kromě toho probíhá výstavba i nové administrativní budovy v dánském Billundu. Ale to jen na okraj.

Citace od: Rewolt kdy 04.03.2011, 22:30:37Za sebe mužů říct že model z malý krabice vypadá vetší , než cimprdlik z nejakýho obra .

To je jen subjektivní pocit každého z nás. Z marketingového hlediska obal výrobek prodává, čili čím větší obal, tím lepší. Avšak z hlediska ekologického je to pro svět globální časovaná nálož...  :'(


mesje

no uz vidim firmu lego ako sa riadi ekológiou - ide im čisto iba o šetrenie nakladov - a samozrejme cenu o to neznížia...
veď denne pomaly každý človek na zemeguly vyhodí jeden igelitový sáčok z nákupu, obaly z jedla, hocijaká hračka je narvatá v kope plastov, takže pri tom je nejaka plastova výplň občasne kúpeného lega absolútna maličkosť... a za tú luxusnú cenu je tá sáčkami nahádzaná krabica fakt trapas...

SpCasPi000

Keď som bol malý veľmi sa mi páčili tie dierkované obaly z relatívne mäkkeho plastu, teraz ich používajú len zriedkavo na najmenšie časti pri veľkých setoch.
Okrem veľkých škatúľ mi vadia hlavne tie nepokrčiteľné umelé - teraz už dokonca očíslované - plastové obaly na diely, ktoré vždy po rozbalení niekoľých setov dám na seba a potom zrolujem a zalepím páskou aby nezabrali pol koša na plasty a vážia pomaly štvrť kila. A v mojom prípade sa nedá písať o občasnom kupovaní takže rezervy určite sú nielen pri škatuliach (ktoré ničia návody a samolepky).

phoenicis

Toto je viac než vítam: malé krabice potom zaberajú menej miesta, ale je pravda aj to, že ak sa odhodlám otvoriť krabicu so setom, potom asi bude problematickejšie dávať jednu otvorenú krabicu do druhej - šetriť tak miesto bude oveľa ťažšie...

Každopádne - podľa mňa správny ekonomický ťah TLC ;)

RalinCavira

Tenhle krok je velice rozumný, rozhodně ho vítám. Jen mi trošku vadí, že LEGO upustilo od "dvojitých" krabic, tzn. nejsou už inner traye, což je podle mě velikánská škoda:( Takto jsou krabice "jen" obaly ( samozrejme, ze to vadi asi jen sberatelum >:D)...
Nejsem cvok, jsem AFOL :)

dědek

...a jako obaly, kočí v popelnici... ;)

Vlada

Citace od: mesje kdy 06.03.2011, 22:42:42(...) veď denne pomaly každý človek na zemeguly vyhodí jeden igelitový sáčok z nákupu, obaly z jedla, hocijaká hračka je narvatá v kope plastov, takže pri tom je nejaka plastova výplň občasne kúpeného lega absolútna maličkosť... (...)

1) Zkontroluj si po sobě pravopis, neomluvitelná chyba je již na samém začátku věty ve Tvém příspěvku.

2) Uprav si profil, který je v současné době v rozporu s pravidly.

3) Pokud by každý uvažoval jako právě Ty, tak veškeré ekologické programy příjdou díky pohodlnosti a lenosti člověka naprosto vniveč. I jeden sáček, ve kterém se před rozbalením nacházely Lego kostky, stojí za to hodit ho do příslušného kontejneru, čímž dojde k jeho dalšímu využití a zpracování. Ale chápu, jsou lidé, kteří toto neřeší. Škoda, zamýšlím se...  :'(

Citace od: SpCasPi000 kdy 06.03.2011, 23:08:54(...) Okrem veľkých škatúľ mi vadia hlavne tie nepokrčiteľné umelé - teraz už dokonca očíslované - plastové obaly na diely, ktoré vždy po rozbalení niekoľých setov dám na seba a potom zrolujem a zalepím páskou aby nezabrali pol koša na plasty a vážia pomaly štvrť kila. (...)

Ano, to je správný přístup. Vážím si Tě za tento záslužný počin.

Citace od: PavelZ kdy 07.03.2011, 12:01:36...a jako obaly, kočí v popelnici... ;)

Pevně věřím, Pavle, že v popelnicích tomu příslušných.