Návody a tipy na práci s obrázky a fotkami

Založil Tomik, 03.02.2022, 12:06:49

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Tomik

Od té doby, co máme větší kapacitu úložiště na serveru kostek, můžeme přímo zde na fóru ukládat obrázky a nemusíme řešit jejich odkazování z externích serverů jako flickr, rajce nebo stále fungující brickshelf. Tato možnost je fajn, ale přijde mi, že mnozí z nás jí neumí využít na maximum. O čem mluvím? Porovnejte následující dva příspěvky a všechno by vám mělo být jasné:
(pro zvětšení obrázku na skutečnou velikost na něj stačí kliknout myší)





V obou případech jsou obrázky uložené zde na kostkách, pouze u toho prvního jsou navíc vložené pomocí odkazu přímo do textu příspěvku a v druhém případě jsou ponechány jen jako příloha. K zobrazení přílohy je potřeba na ní kliknout a pak se začnou dít divy - buď se vám obrázek zvětší přímo pod příspěvkem, nebo vám vyskočí jako nové okno prohlížeče. Ani jednu z těchto variant moc nemusím a vrcholem je, když je obrázek tak velký, že se objeví posuvníky pro jeho prohlížení. >:( Co s tím? Řešení je jednoduché. Bude vás to stát pár kliků navíc, zato čtenářům vašeho příspěvku ušetříte spoustu nervů. 8)

Návod na vložení obrázků uložených zde na fóru do textu příspěvku

1) Vytvořte příspěvek standardním způsobem a připojte obrázky jako přílohu. Pokud chcete vložit více příloh, stačí kliknout na odkaz "(více příloh)". Jakmile máte vše hotovo, klikněte na tlačítko "Poslat".



2) Nyní máte vytvořený příspěvek standardním způsobem s rozklikávacími obrázky. Pro vložení obrázků do textu je nutné je všechny rozkliknout a zkopírovat jejich adresy - kliknete na zvětšený obrázek pravím tlačítkem a z menu vyberete "Kopírovat adresu obrázku". Tím se vám zkopíruje odkaz na obrázek do schránky. Pokud máte obrázků více, je nutné toto udělat pro každý obrázek a jednotlivé adresy si někam ukládat, než je použijeme v dalším kroku. Pro toto je ideální prográmek "Ditto" od Microsoftu, který vám umožní rozšíření schránky, takže si můžete do schránky uložit několik odkazů najednou a potom je postupně ze schránky všechny vložit.



3) Poté klikněte na "Změnit" v záhlaví vašeho nového příspěvku, což vás přivede zpět k editaci příspěvku.



4) Teď už můžete vložit obrázky přímo do textu pomocí tlačítka s obrázkem a vložením odkazů na obrázky ze schránky. Pokud máte obrázky příliš velké, dá se jejich velikost upravit přidáním následujících příkazů:

width=xy (šířka se rovná "xy", kdy "xy" je číslená hodnota udávající požadovanou šířku v pixelech, doporučuju dávat jí maximálně 1000, jinak bude obrázek moc široký a pravděpodobně se zobrazí posuvník pro jeho prohlížení)
height=xy (výška se rovná "xy", kdy "xy" je číselná hodnota udávající požadovanou výšku v pixelech)

Tyto příkazy můžete použít buď samostatně (druhý rozměr se automaticky dopočítá podle poměru stran obrázku), nebo můžete vložit oba oddělené mezerou a tím případně obrázek zdeformovat, pokud nedodržíte původní poměr stran.



5) Před kliknutím na tlačítko "Uložit" doporučuju kliknout na "Prohlédnout" a zkontrolovat, zda všechno vypadá jak má. Jakmile je příspěvek v pořádku a obrázky se vám zobrazují na správném místě v požadované velikosti, potom klikněte na tlačítko "Uložit" a máte hotovo.



V budoucnu bych chtěl na tento návod navázat ještě jednoduchými návody a tipy na vlastní focení modelů a následnou základní úpravu fotografií. Pokud máte nějaké otázky, tak neváhejte a ptejte se. ;)
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Tomik

#1
Ve druhém díle práce s fotkami se podíváme na vlastní proces focení a na to, jak velký vliv má jedna "maličkost" na vnímání celé fotografie, potažmo fotografovaného objektu. Jakou maličkost mám na mysli? Porovnejte následující dvě fotografie a mělo by vám to být jasné:





Na obou fotografiích je stejný model a jsou pořízené stejným fotoaparátem v rozmezí 15 minut, přesto se mi ta druhá líbí mnohem více než ta první (té první totiž chybí k dokonalosti pár posmrkaných kapesníků, špinavé ponožky a náhodně rozsypané drobky po stole). >:D

Návod na pořizování kvalitních fotek modelů

1) Ač se to může zdát zvláštní, obrovský vliv na to, jak budete vnímat fotografovaný model, má kromě modelu samotného okolí, které ho obklopuje. Na internetu najdete spoustu pěkných modelů, které zůstávají nedoceněné díky tomu, že z jejich fotek není ani poznat, kde daný model končí a začíná "bordel" na pozadí. Pokud se snažím vyfotit svůj model, měl by být v záběru především on a všechno, co s ním nesouvisí, tam nemá co dělat. Nejideálnější je jednobarevné bílé nebo šedé pozadí. Já používám bílý tlustý papír o rozměru cca 70x100 cm přehozený přes jídelní stůl a vzadu podepřený krabicí od Lega (šedý papír je ještě vhodnější pro focení, protože nevytváří tak velký kontrast zejména u tmavých modelů). Je důležité, aby pozadí přecházelo plynule z vodorovné plochy do svislé. Tím se vyhnete nechtěným liniím a tvrdým přechodům barev pozadí na výsledné fotografii. Místo papíru lze použít třeba plátno nebo prostěradlo, ale ty je potřeba vyžehlit a hůř se u nich dosahuje plynulého přechodu z horizontální do svislé roviny.



2) Druhým důležitým aspektem fotografování je kvalita světla. Nejideálnější je měkké rozptýlené světlo, které nevrhá stíny. Já ho získávám z okna, do kterého přímo nesvítí slunce (proto mám největší problém s focením v zimě, kdy je světlo pouze v době, když jsem v práci). Podobného efektu se dá dosáhnout s pomocí lightboxu (zkuste si ho vygooglit), ale to už je jiná liga.



3) Nakonec má na výslednou fotografii vliv správné nastavení fotoaparátu. K jeho pochopení je nutné si objasnit několik základních pojmů a jejich vliv na výsledný snímek:

  • Clona - u fotoaparátů se označuje písmenem "A" (z anglického aperture) a určuje, jak velký je otvor, kterým dopadá na snímací čip fotoaparátu světlo. Čím větší je číslo A, tím menší je průměr otvoru.
  • Závěrka - u fotoaparátů se označuje písmenem "S" (z anglického shutter) a určuje, jak dlouho bude světlo dopadat na snímací čip fotoaparátu. Rychlost závěrky se vyjadřuje buď ve zlomcích vteřin (např. 1/20) nebo ve vteřinách (2") a udává tedy dobu otevření závěrky.
  • ISO - udává citlivost snímacího čipu na světlo. Čím je ISO větší, tím je větší citlivost, což umožňuje snímat s kratším časem závěrky výměnou za více šumu a horší kvalitu obrazu.
  • Expoziční hodnota - u fotoaparátů se označuje písmeny "EV" (z anglického exposure value) a zjednodušeně vyjadřuje jedním číslem poměr mezi velikostí clony a rychlostí závěrky. Pokud nastavíme EV=0, použije fotoaparát takovou kombinaci clony a závěrky, že výsledná fotografie bude "optimálně" nasvětlená. Pokud bude hodnota EV se znaménkem mínus, potom bude snímek tmavší a obráceně se znaménkem plus bude světlejší.
  • Vyvážení bílé - u fotoaparátů se označuje písmeny "WB" (z anglického white balance) a určuje nastavení teploty světla pro vytvoření fotografie. Při špatném nastavení se nám může bílá barva na hotovém snímku zdát buď nažloutlá nebo namodralá.
  • Hloubka ostrosti - je interval vzdálenosti od fotoaparátu, ve kterém máte fotografované předměty ostré. Předměty, které jsou před a za tímto intervalem (jsou blíže nebo dále od fotoaparátu) budou rozmazané.
A jak tedy správně nastavit fotoaparát? Máte v zásadě dvě možnosti: buď použijete automatiku a budete doufat, že se expozice nastaví správně, nebo zvolíte jeden z "manuálnějších" režimů snímání a nastavení budete mít pod svou kontrolou. Já používám prioritu clony (program A), protože clona mi kromě množství světla ovlivňuje také hloubku ostrosti. Čím menší máte clonové číslo, tím máte menší hloubku ostrosti a obráceně, čím máte větší clonové číslo, tím máte větší hloubku ostrosti. Na hloubku ostrosti má dále vliv velikost čipu - malé čipy (ty v telefonech a kompaktních fotoaparátech) mají větší hloubku ostrosti než velké čipy (profesionální fotoaparáty a zrcadlovky). Při focení zblízka je tedy dobré mít nastavenou clonu na 5,6 nebo více, abyste neměli část modelu rozmazanou (pokud to tedy není vaším záměrem).

Pokud tedy máte zvolený program A, měl by vám fotoaparát automaticky dopočítat délku závěrky na základě zvoleného clonového čísla, množství okolního světla a nastavené citlivosti ISO. U citlivosti ISO doporučuju používat co nejnižší hodnotu do cca 200. Jestli máte dobrý čip, můžete použít i ISO 400, větší ale určitě skončí zrnitou fotkou - můžete si to vyzkoušet. A teď už jdeme do finále - pokud vám vyšla rychlost závěrky alespoň 1/20 nebo menší (1/30 atd.), můžete fotit z ruky. Pokud vám rychlost závěrky vyšla delší, nebo se vám moc klepou ruce a nemáte u fotoaparátu dost dobrou stabilizaci obrazu, bude to chtít stativ, nebo upravit nastavení (v opačném případě budete mít fotky kompletně rozmazané). Kratší závěrky se dá dosáhnout získáním více světla (focením jindy nebo jinde na světlejším místě), zvětšením citlivosti ISO, zmenšením clonového čísla nebo snížením expoziční hodnoty EV (tím sice dostanete tmavší fotku, ale většinou se to dá zesvětlit na počítači v editoru). Variantu použití blesku ani nezmiňuju, protože výsledky bývají otřesné.

K vlastnímu focení to je z mé strany vše a v následujícím návodu se podíváme na základní úpravy fotek v počítači, tzv. postprocessing.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Tomik

Rezervace místa pro tipy na úpravy fotek
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

milanv

Díky, Tome! Tohle je perfektní nápad. Možná bych to později odkazoval někde jako "pomůcka pro psaní příspěvků" a případně na další místa, když tam budou tipy na focení modelů. Ty tipy na publikaci tady na kostkách bychom mohli odkazovat přímo na editační stránce nového příspěvku, co myslíš?

Mimochodem, jako vlastník poměrně malého notebooku dávám max. šířku obrázku raději 800, ale proboha NECHCI, aby se o tom rozhořel jakýkoli flamewar, jenom posílám svou zkušenost. Raději bychom mohli dát do kupy víc tipů. Já už dřív publikoval tipy na publikování fotek z Flickru - když už je tam někdo má tak jako tak, aby mohl na ně z kostek odkázat.
Pán na Žlutém hradě

Foton

Taky obrázky výrazně zmenšuji na tak cca 1000xněco.
Jakkoliv jsou příspěvky s "embeded" obrázky suber, trochu dost to může natáhnout samotný příspěvek(ve výsledku jsou tam ty obrázky 2x). A pak se uskroluješ.
Ale otvírání do vedlejšího okna je fakt opruz. Lightbox by to chtělo.

I přes mé výhrady, díky za návod.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Tomik

Citace od: milanv kdy 03.02.2022, 13:12:43
Díky, Tome! Tohle je perfektní nápad. Možná bych to později odkazoval někde jako "pomůcka pro psaní příspěvků" a případně na další místa, když tam budou tipy na focení modelů. Ty tipy na publikaci tady na kostkách bychom mohli odkazovat přímo na editační stránce nového příspěvku, co myslíš?

Mimochodem, jako vlastník poměrně malého notebooku dávám max. šířku obrázku raději 800, ale proboha NECHCI, aby se o tom rozhořel jakýkoli flamewar, jenom posílám svou zkušenost. Raději bychom mohli dát do kupy víc tipů. Já už dřív publikoval tipy na publikování fotek z Flickru - když už je tam někdo má tak jako tak, aby mohl na ně z kostek odkázat.
Milane, jsem pro, aby tento návod byl co nejviditelnější - čím více bude na očích, tím více lidí začne tuto techniku používat a tím se nám budou příspěvky s obrázky lépe číst. Co se týká šířky obrázků, tak já taky dávám standardně 800 px, nicméně na full HD monitoru se mohou zdát zbytečně malé. Je to věc názoru, nicméně více než 1000 px mi přijde zbytečné. Jinak, napsal bys sem i odkaz na ten tvůj návod na Flickr?

Citace od: Foton kdy 03.02.2022, 13:44:24
Taky obrázky výrazně zmenšuji na tak cca 1000xněco.
Jakkoliv jsou příspěvky s "embeded" obrázky suber, trochu dost to může natáhnout samotný příspěvek(ve výsledku jsou tam ty obrázky 2x). A pak se uskroluješ.
Ale otvírání do vedlejšího okna je fakt opruz. Lightbox by to chtělo.

I přes mé výhrady, díky za návod.
Připomínku s dvojími obrázky chápu a je zcela oprávněná. Jediné, jak se jí vyhnout je ukládat obrázky externě (Flickr apod.). Osobně pokud si mám vybrat mezi trochu delším scrollováním a rozklikáváním příloh, potom scrollování je pro mě menší zlo.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Stimpi

Dobrá finta! Díky ... 100 lidí 100chutí ... osobně mi obrázka na rozkliknutí v přiloze vůbec nevadí. Pokud je nahrávám, stejně nahrávám obrázek už v nějakém normálním rozlišení, nicméně chápu,  né každý to zmákne a pak je to opruz.  Pak tu jsou delší texty (třeba recenze), kde je dobré obrázky mít v textu a toto je super řešení. Jinak jak psal Foton, nějaký klon Lightboxu by nebyl špatný, ale nevybavuju si, že bych ho někdy zaznamenal v této aplikaci.

Marty713

Tome, promiň! ;D :'(

Mně vůbec nedošlo, že odkazuješ na obrázky uložené přímo v tom samém příspěvku. Myslel jsem, že je nahráváš někam na buildinst.cz mezi své ostatní alternativní modely, proto jsem tě o to poprosil. Teď mi tedy došlo, že to byla má hloupá úvaha... :-[ Omlouvám se za nedorozumění.

Jinak tuto metodu samozřejmě znám. Pokládám ji za součást "lepší" počítačové gramotnosti. Ale je super, že jsi to takto sepsal a určitě se budu těšit na tvoje tipy na focení a úpravu fotek. ;)

A díky moc za úpravu vrtulníku. Příště už sám! >:D

milanv

Citace od: Tomik kdy 03.02.2022, 14:16:56
napsal bys sem i odkaz na ten tvůj návod na Flickr?
Snažil jsem se ho najít, ale neuspěl jsem. Psal jsem ho už asi před třemi lety. Pořád funguje, ale vyhledávač na kostkách se mi nepovedlo přimět, aby ho našel.
Pán na Žlutém hradě

Tomik

V úvodu jsem přidal druhý návod na pořizování kvalitních fotek modelů a nejen jich. Pokud nechcete scrollovat nahoru, stačí kliknout na tento odkaz.

Jakékoliv dotazy nebo připomínky jsou vítány.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr