Články o LEGO v ČR

Založil Jindroush, 23.02.2005, 08:50:57

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.


Villa Legina

"Super". Myslím, že je to naozaj veľký problém pre zisky, keď nejaká hračka je taká trvanlivá. Treba vymyslieť materiál, ktorý sa po 10 ich rokoch rozpadne a hotovo. Lego sa už nebude uchovávať pre ďalšie deti, alebo kupovať staršie z druhej ruky. Finta je v tom, že ľudia, ak budú chcieť mať záruku, že to bude funkčné na čas kým ich deti sú deti, budú musieť nakupovať iba nové, keď sa to po čase rozpadne tak sa to vráti ako fľaše s nejakým bonom a znova a kúpiť nové: recyklovať a recyklovať. Nazve sa to korektne ekologický produkt, Greenpeace a všetci pokrytci budú spokojní a nielen dve muchy jednou ranou sú zabité. Ak budú veľké prostesty zberateľov, vymyslí sa niečo s názvom ako Special Edition Adult Bricks za drahšiu sumu (ekologický príplatok) a to budú kocky pôvodné ako doteraz. Jedine Lego dá záruku, že sa jedná práve o takúto sortu a tak si udrží monopol pri predaji, nie ako teraz, keď kdekto obchoduje s dielikmi. Skrátka nič dobrého pre mňa na tom nevidím, iba ďalšie potiaže (s kvalitou, cenou a dostupnosťou) do budúcna.  :-\

Pool

Jo, jo, tak nějak. Vystihla jsi to velmi dobře  :).

Nechtěl jsem to tu hned psát, ale taky mám pocit, že jde jenom o to, aby Lego zvýšilo už tak závratné zisky. Ty dílky mají pro ně asi velkou živostnost, tak hledají materiál, který tolik nevydrží a vymlouvají se na ekologii. Já tedy nevím, ale viděl někdo někde vyhazovat nějaké větší množství Lega? Já za celý život jsem vyhodil pár zlomených dílků, které nešly už k ničemu použít a když je vyčíslím k tomu objemu Lega co mám, tak to bylo tak sotva 0,0001%.

Faire

Pochybuju, že by to byl primární úmysl, protože tím by se hodně otevřeli potenciální konkurenci. Ekologie nutně musí být podstatnou součástí té marketingové úvahy.

Ale ztráty životnosti se samozřejmě bojím taky.

papluh

#574
Ťažko odhadnúť ako sa zachovajú, dá sa namiešať všeličo, "bioplast" v igelitke čo sa začne rozpadať po 3 mesiacoch a potom sú prímesy, ktoré sa aktivujú až kombináciou vlhkosť/teplo/vzduch/čas pripomínajúcou skládku.

10 ročné sety niesú pre LEGO konkurenciou, stačí sa pozreť čo sa hlavne predáva - veci čo "letia" aj mimo LEGa: Disney, atuálne SW, ešte aj tie interné témy potrebujú seriály. Staré LEGO je pre bežného konzumenta len ako substrát, doplnkové kocky, tie konkurujú akurát tak Classic a malým Creatorom (tie sa kupujú na doplnenie zásob) a tie zrovna nie sú komerčné ťaháky už teraz.
Podľa mňa práveže likvidácia starých kociek bude mať opačný efekt, stratí sa jeden z dôvodov pre prémiovú cenu pre platiaceho rodiča = "je to kvalitná hračka z mojeho mládí a ešte stále funguje" a prepadne sa to naúroveň ostatných konzumných hračiek.

To ovšem neznamená, že sa netreba obávať.
1. V korporačnej časti TLG sú už vo vedení často najatí manažeri. Áno sú to tí čo vytiahli LEGO s komerčných problémov, ale časť z nich nebude mať žiadne sentimentálne spojenie. To čo bude o 10 rokov ich nemusí trápiť, podobne ako politici hlavne chcú mať klud teraz (viď bod 2), potom budú sedieť v správnej rade iného megapodniku. Treba len dúfať, že Kirkova rodina, ktorá je stále majoritným vlastníkom bude práve dbať na tieto tradičné vlastnosti.
2. Čoho sa treba viac báť sú tlaky z rôznych organizácii, buď štátnych alebo "mastíme-si-svoje-eko-ego" ako Greenpeace. K prvým sa stačí len pozrieť na "sekáme les, lietajú triesky" prístup k napríklad biozložkám v benzínoch alebo z aktuálnych zákazy platových príborov vo Francúzsku. O druhých radšej pomlčím. To že TLG začína s vývojom teraz im dáva výhodu ak nejaké drakonické nariadenia prídu. Treba dúfať, že ten vývoj spravia poriadne a neprimiešajú tam niečo nestále ako v 80-90tych rokoch vynútené protipožiarne zložky, ktoré majú na svedomí zažltnutie plastov (LEGO, PC, konzoly, spotrebiče ...)

LEGO zberatelia je čas nakúpiť veľké humidory  >:D  LEGO archív v Billunde je v betónovej miestnosti pod zemou s kontrolovanou teplotou a vlhkosťou ... asi vedia prečo  >:D

PS. počkajte keď tie veci začnú primiešavať napr do áut, LEGO je oproti tomu len hračka  ;)

Mr. Cube

Citace od: papluh kdy 23.09.2016, 12:24:45
PS. počkajte keď tie veci začnú primiešavať napr do áut, LEGO je oproti tomu len hračka  ;)

No počkej, podle těch různých aktivistů bys vlastně autem jezdit vůbec neměl, ale nejhůř MHD, maximálně tím bioplastovým autem, ovšem samozřejmě s omezeným výkonem a v režimu sdílené dopravy!  ;)

papluh

OK, tak keď vám za jazdy odhnije plastové riadítko z eko bicykla  >:D

K veci, v článku sa spomína nový LEGO Store v Katowiciach, bol tam niekto ?
Zbežný pohľad na internet hovorí, že sa najskôr bude jednať len o frančízu ako napr shop v Budapešti. Tj lepší výber ako bežný obchod ale asi bez VIP bodov a akcií ( prípadne len s pevnou zľavou na VIP ako v LEGOLandoch)

Villa Legina

#577
Citace od: Faire kdy 23.09.2016, 11:30:36
Pochybuju, že by to byl primární úmysl, protože tím by se hodně otevřeli potenciální konkurenci. Ekologie nutně musí být podstatnou součástí té marketingové úvahy...

Je to primárny úmysel a ten kto vie čítať medzi riadkami, je znechutený v tom zmysle, že pod zámienkou ochrany prírody je cieľom zas len zvyšovanie odbytu a maximalizovanie ziskov. Ak by chcela byť nejaká firma poctivo ekologická, musela by sa aspoň čiastočne prestať správať trhovo, ekonomicky. A v dnešnej dobe globalizácie a konkurencie, si to žiadna firma ani čiastočne nemôže dovoliť. Všetci to vedia, ale nehovorí sa to. A na zahmlenie pravdy fungujú všetky tie ochranárske žvásty o udržateľnosti atď atď. - sorry neviem to do detailov opísať, keby som mala po ruke napr. IK.. katalóg tak z toho niečo zacitujem, tí sú na také texty experti. Vyrábať kvantum nepotrebných dekorácií, lákať na to zdobivé paničky aby neprestajne zaharaburďovali svoje príbytky, vyrábať papierový nábytok na jednu sezónu a tváriť sa ekologicky, na to treba mať žalúdok.  Ideológovia z čias komunizmu sú len amatéri oproti dnešnej profesionalite v oblasti marketingu a PR. 

Ak by chcela byť nejaká firma skutočne ekologická, snažila by sa vyvíjať produkty, ktoré majú čo najvyššiu kvalitu, najdlhšiu životnosť a nadčasový dizajn. To by bolo v zmysle ochrany prírody.

V súčasnosti je trend opačný, je očividná snaha vyrábať produkty pre masy s čo najkratšou životnosťou (jednak závisí od toho ako sa výrobcovia vzájomne dohodnú /viď dnes už klasický príklad- napr. výrobcovia žiaroviek už pred XX rokmi sa dohodli, akú životnosť jednotne svojim žiarovkám poskytnú/a jednak i závisí od toho do miery akej to zákazník ochotný akceptovať - v podstate ovplyvnený reklamou, priorita je v módnosti a novosti produktu smerom k prestíži a konzumu, čo pomáha, lebo potom zákazník túži mať nové a nové veci a nejeduje sa, keď produkt vypovie službu, dnes ľudia už vyhadzujú veci nie preto že sú pokazené ale stačí len to, že sú už nemoderné). Dôvod je jednoduchý: vyrábať, predávať, kupovať a vyhadzovať a tak dookola. To chcú firmy. Je to úplne logické a pochopiteĺné. 

Aj druhá kategória produktov pre najnáročnejších zákazníkov môže byť dokonale kvalitná (značkové a luxus artikle) čo na tom, ale tým že sú vysoko módne, tým pádom budú časom neaktuálne, meniaca sa móda aj v tejto kategórii je zárukou, že konzum nebude stagnovať. Produkty, kde skutočnú kvalitu vyžaduje bezpečnosť (autá, kotly, stroje a pod.) podliehajú časom opotrebovaniu, takže tam nie je problém ako u Lega.

A nakoniec myslím si, že naozaj nie je zanedbateľný podiel trhu s použitým legom. Odhliadnuc od zberateľov i menej solventní rodičia po celom svete pre svoje deti kupujú v bazároch použité lego, alebo aj svoje použité odkladajú pre ďalšie deti alebo posúvajú v rámci rodiny. To by nemuselo byť ak sa začne vyrábať lego z materiálu, ktorý ma obmedzenú životnosť a časom sa rozpadne. 

Správať sa ekologicky je pre firmy nutnosť z hľadiska image a "politickej korektnosti", zákazník nakoniec zvýšené náklady na tento cirkus dopláca sám -t.j. netreba mať ilúzie, že to firmy robia s nadšením a z lásky k prírode, do posledného centu si to vykalkujú do ceny produktu.

Skutočná ochrana prírody by spočívala v znižovaní zbytočného konzumu (čo nehrozí-veď od toho závisí existencia štátnych systémov, príjmy z daní atď. sociálne systémy by sa zrútili omnoho skôr než k tomu dojde neskôr v dôsledku ekologickej katastrofy a vyčerpaniu zdrojov), rovnako by pomohli opatrenia v rozvojových krajinách na obmedzenie populačných explózii (osveta k zodpovednému rodičovstvu a nie plodenie detí ako na bežiacom páse). Namiesto toho je realita taká, že štáty kde populácia stagnuje, importujú nových zákazníkov z tretích krajín, zastrešia ich sociálne, priznajú im pravidelný príjem a to všetko v snahe roztáčať ekonomiku, čo je úplne choré. Je to ale oficiálna ideológia najsilnejších EU štátov, tvária sa že výroba a konzum sa dá zvyšovať donekonečna ale prírodné zásoby a životné prostredie sú obmedzené, nejde odčerpávať doaleluja, doplatí na to celá civilizácia. :-[

jojik

Pod toto se rovněž podepisuji.
Trefilas to přesně .Zastávám tentýž názor.

Faire

Ale jasně že to nedělají z altruismu a jasně, že jim jde o navýšení zisku. Jenže to se dá dělat různými způsoby - kašlat na životní prostředí a la Čína a soustředit se na boj nejnižší cenou za cenu nekontrolovaných externalit, nebo tím, že do úvahy zahrnu i to, že na západě stále narůstá množství zákazníků, kteří volí i podle ekologických dopadů - v malém to v ČR ukázala kauza palmový olej, dobrý příklad je ale i ukončení spolupráce TLG s Shell. Pro firmu s prémiovým zbožím je to celkem zajímavá oblast, ve které se dá získat odlišení od konkurence a vytřískat nějaký marketingový kapitál. Mám za to, že demograficky je ta skupina ekologicky citlivých zákazníků celkem neopomenutelná, protože a) roste, b) má v populaci výraznou kupní sílu, protože nějak koreluje s životní úrovní.

Jinak souhlasím, že pro firmu je zajímavé přemýšlet nad tím, jak přimět zákazníka ke koupi dalšího produktu, a že životnost je v tom zajímavý nástroj. Problém je v tom, že tyhle úvahy fungují IMHO dobře jen v oligopolním prostředí, kde se fakticky mohou firmy domluvit a kde se mohou navzájem kontrolovat, protože ve chvíli, kdy by u nějakého produktu výrobci uměle (neopodstatněně) snižovali životnost, tak se tím otevírají tomu, aby konkurence tutéž věc neudělala, za stejnou cenu prodávala vyšší životnost a tím získala zákazníky. Pokud máš se svou teorií pravdu a TLG počítá primárně se snížením životnosti a s tím, že její konkurence (fakticky má význam asi jen Megablocks) to udělá stejně, protože je s ní domluvená, tak by Megablocks mělo přejít na nový materiál současně s TLG.

Pokud se snaží TLG profilovat jako prémiová společnost tak příliš agresivní tah tímhle směrem by jí mohl připravit o dost velkou část zákazníků, což by nejspíše museli kompenzovat nižší cenou, jinak by se jim to nemuselo vyplatit ani pokud se vezme v úvahu snížená životnost. Nové prodeje si TLG pojišťuje tím, že se váže na aktuální trendy (Marvel, Star Wars) a neustále uvádí na trh nové produkty. Takže z mého pohledu to moc nedává smysl, pokud se z celé té rovnice úplně vytáhnou právě ti zákazníci citliví na ekologii.

Důsledek pro nás samozřejmě může být stejný (snížení životnosti), jenom se snažím vysvětlit, proč si myslím, že to ze strany TLG nelze redukovat na úvahu o integrovaném "kurvítku". Naprosto souhlasím s tím, že to TLG nedělá z altruismu, a že skutečná ekologie by se dala dělat jinak, a byla z byznys pohledu nejspíše sebevražedná - na tom se shodneme.

BTW žárovky mají konkurenci postavenou na daleko vyšší výdrži - LED diody... Na trhu jsou firmy, které bojují kvalitou a výdrží (vtírá se mi tady třeba Apple). Hodně záleží na segmentu, pokud se bavíme o low-end zboží pro masy, tak ano, tam se na kvalitu kašle a jde se s cenou dolů za každou cenu. Jídlo v supermarketech je dobrý příklad. Blbé je, že je vidět, že řada zákazníků to tak preferuje, třeba protože by na kvalitnější zboží neměli...

ogar49

První Scania nové generace ze stavebnice Lego - Joakim Jidbacken - 17let

http://www.auto.cz/prvn-scania-nov-generace-stavebnice-lego-video-100374

Icewalker

LEGO City Undercover
LEGO City Undercover by dle zprávy v odkazu níže mělo dostat po letech konečně i konverzi na PC. Tak doufejme, že to není jen planý poplach. Co jsem měl možnost ze hry vidět na YouTube (a komplet videosekvencí jako film), tak to je Lego, která by měla stát za to.
http://www.hrej.cz/novinky/2016/11/22/lego-city-undercover-take-pro-switch-42446/
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr

ogar49

Víte, že od roku 1958 bylo vyrobeno přes 560 miliard LEGO kostek? Mnohem více zajímavých číselných faktů o této nejslavnější stavebnici sledujte v dnešním díle.

http://www.playtvak.cz/kolik-milionu-kombinaci-sestavite-ze-6-kostek-lega-fv9-/svet-v-cislech.aspx?c=A161129_121014_svet-v-cislech_kuko




papluh

Kto len vymyslel takú kombináciu, že by mal Chevy nejakú zmluvu na product placement pre Batman filmy ?
Inak to má vlastnú podstránku na ich webovke http://www.chevrolet.com/all-new-lego-batmobile.html

jerzeeg


Ondrej

Modrý straky si s tím taky hlavu nelámou:

Izabella08

Vím, že použití LEGA...ale i umělce atd. do politické  kampaně je pěkný hnus, ale to napsané o sociálních dávkách ...kéž by to byla už konečně pravda!!!!

Petronel

Nevěděl jsem jestli to "fláknout" do O/T Vtipy nebo sem, ale třeba sem:

https://www.novinky.cz/koktejl/428593-restaurace-podava-lego-burgery.html
Na videu je vidět, že je to mířeno opravdu na Lego fanoušky, mají tam vystaveny i minifigy a vitríny s Lego stavbami.
Ty hambáče, to je ale úlet.  ;D

Ondrej


MLT


Klaj

Draco dormiens nunquam titiliandus

Pool

Souhlasím, tady na tom něco velmi smrdí. Buď je to nějaká falešná či smyšlená zpráva, což se mi moc nechce věřit, že i když novináři dokáží občas zprávy pěkně překroutit, tohle na takhle jednoduché zprávě toho není moc co zvrtat  ;D. Takže spíš půjde o pěkný podvod obchodníků. Ten mladík co tam tak ladně zdrhá s tou krabicí Lega v jedné ruce a taškami v druhé, tak i když by ukradl cenný licencovaný set, tak třeba v této velikosti mohl nést max. něco takovéhoto https://shop.lego.com/cs-CZ/TIE-Fighter-Stihacka--TIE-75095 za 6k. Takže policajti měli spíš pořádně prověřit, co se jim tam ztratilo, že set s hodnotou 10k to určitě nebyl  >:D.

Miketuk

Mohlo by to být Mindstorms, to je za 10k a krabici má o dost menší než ostatní sety v kategorii 5-10k.

MÍLA

Video: Crash test Porsche z lega. Dopadlo to... děsivě!

Nárazový test Porsche 911 GT3 RS postaveného z Lega techniky z ADACu příjemně překvapil, a to přestože se autíčko při nárazu výrazně poničilo.

http://www.auto.cz/video-crash-test-porsche-lega-dopadlo-desive-106889

papluh

No čo, pôjdu po nich ako po Pirátoch ?


MiHo

Hospodářské noviny: Lego v Kladně dostane pobídku 50 milionů korun. Investovalo do výroby a nabralo 500 lidí

http://byznys.ihned.cz/c1-65781760-lego-v-kladne-dostane-pobidku-50-milionu-korun-investovalo-do-vyroby-a-nabralo-500-lidi

Petronel