Články o LEGO v ČR

Založil Jindroush, 23.02.2005, 08:50:57

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Cavelon


Kuba

Citace od: Cavelon kdy 15.03.2016, 22:42:05
Citace od: Jaky kdy 15.03.2016, 19:51:31
Dnes na seznamu - http://www.novinky.cz/koktejl/397720-mladik-postavil-z-lega-repliku-legendarni-dodavky.html

Dobre som sa pobavil na diskusii pod tým článkom. ;D

No taky :) hlavně jsou vtipní ti co píšou, že by to stihli postavit ve škole během svačiny :)

Každopádně v něčem měli pravdu, a to, proč o tom vůbec NOVINKY.CZ píšou.  Jeden tam psal něco ve smyslu, že i v ČR, ne jen v Polsku existují stovky, možná tisíce lidí, co staví podobné věci ne jen z lega a nepíše se o nich. Takže článek vlastně žádnou kuriozitou není.

Já osobně bych tam raději zase viděl článek o něčí stavbě z tohoto fóra...

matka

Dnes dopoledne byl na ČT24 rozhovor s Grohlem o jeho práci, možná to bude ke shlédnutí na jejich webu.
Paní na Žlutém hradě

Ondrej

Citace od: matka kdy 23.04.2016, 10:39:33
Dnes dopoledne byl na ČT24 rozhovor s Grohlem o jeho práci, možná to bude ke shlédnutí na jejich webu.

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10441287766-studio-6-vikend/216411010120423/ čas 202. minuta


papluh

"publish or perish" inými slovami ak si vedec rýchlo niečo publikuj, lebo ta niekto iný predbehne a zobere tvoj grant ...
Ideálne niečo také čoho sa chytia média.
https://dennikn.sk/465117/znamy-moderator-sa-vysmial-tomu-vedu-redukujeme-trapne-klebety/

"Lego vede kostičkovou válku ve zbrojení. " Hmm, to asi páni novinári neboli v hračkárstve kde sú rôzne klony a alterntívne značky propagujúce Call of Duty, zombíkov, Assasins Creed až po čínske klony tankov a pod.
Inak to je aj napísané priamo v tej štúdii "Compared to other toys, the LEGO products could still be considered to be relatively mild." ale to sa do novín nedostane ...

Faire

Přesně tohle mi šlo hlavou.

milanv

Nejlepší komentář v diskusi pod idnesovským článkem je podle mě od pana Fabiánka:

CitaceA to na lego zkuste šlápnout, to je brutální násilí.... :D

Ale jinak já nemám nic proti tomu, že na to někdo upozorní. Protože mě fascinovalo několik rozhovorů s lidmi z TLG (jak z Kladna, tak z Dánska), kteří dokázali v několika po sobě jdoucích větách zároveň říct, že se nejlíp prodává LEGO SW a zároveň, že je LEGO výjimečně tím, že nezobrazuje žádné násilí. Už to nebudu dohledávat někde zaprášené v archivech, ale pamatuju si, jak mě ta drzost fascinovala.
Pán na Žlutém hradě

Villa Legina

Ja si myslím opak. Lego je niekedy neznesiteľne pacifistické. Ešte aj ten doráňaný minifig s barlami a modrinou musí mať na tričku banán aby bolo jasné, že sa nepobil, že ho nikto nenapadol, ale že sa na šupke pošmykol. Trapné.

milanv

Citace od: Villa Legina kdy 23.05.2016, 18:14:47
Ja si myslím opak. Lego je niekedy neznesiteľne pacifistické. Ešte aj ten doráňaný minifig s barlami a modrinou musí mať na tričku banán aby bolo jasné, že sa nepobil, že ho nikto nenapadol, ale že sa na šupke pošmykol. Trapné.
V tom případě počkej na fotky mojí vesnické školy :)
Pán na Žlutém hradě

Faire

MilanV: no, jaký máš ke zbraním v LEGO (SW) vztah Ty?

Mr. Cube

Citace od: Villa Legina kdy 23.05.2016, 18:14:47
Ja si myslím opak. Lego je niekedy neznesiteľne pacifistické. Ešte aj ten doráňaný minifig s barlami a modrinou musí mať na tričku banán aby bolo jasné, že sa nepobil, že ho nikto nenapadol, ale že sa na šupke pošmykol. Trapné.

Mě to teda přijde jako humorná zkratka, vtípek - ten odkaz s banánem na triku. Nevím, jak by lehce v balení typu "1 minifigurka s příslušenstvím" vysvětlovali, že se pobil, nebo tak něco. A bez toho potisku trička by to mělo nevyužitý potenciál. A to říkám jako člověk, kterého fórky s tím, jak někdo na něčem uklouzne, nikdy moc nebraly. Trapné mi to teda nepřijde, mě přijdou trapné jiné věci, např. v LEGO SW udělat Mos Eisley Cantinu bez barmana (i když  bar v tom setu je).

milanv

Přesně tak - mně se také líbí ten humor. Nicméně, pokud se mi to všechno vejde, tak zrovna teď u vesnické školy využiju tohoto minifiga jinak.

Faire: můj vztah ke zbraním v legu? Tak zaprvé je tady na fóru asi znám: viz můj dlouhotrvající projekt s pracovním názvem "kdyby tisíc klarinetů", tj. snažím se ukázat, že i zbraně jsou díly jako každé jiné a do svých dílek je zapracovávám pokaždé jako něco jiného.

Ale zadruhé to podle mne není nijak důležité. To důležité je podle mě to, že lidi z TLG opakují v rozhovorech pořád stejnou mantru ještě ze sedmdesátých let minulého století a neumí ji vysvětlit, takže pak vypadají - s odpuštěním - hloupě. Stát před regálem LEGO SW, chlubit se novináři, že tohle se celosvětově nejlépe prodává, a zároveň tvrdit, jak v legu není žádné násilí a nevydává žádné zbraně, to je prostě směšné.  A je to škoda, protože za tím ve skutečnosti je vidět veliká snaha a úspěchy na více frontách. Takže je dobře, když do toho někdo šťourá - pak nejen donutí lidi z TLG to vysvětlit, ale zároveň - a to je snad ještě důležitější - bude ho v tu chvíli zajímat odpověď, takže "vydrží" i tu delší než dvě holé věty.

A pak vyjde najevo, že přese všechno ta myšlenka tady stále je, stejně jako nemíchání se do politiky a do náboženství. A můžou dodat příklady. Třeba mě moc potěšili, jak se vypořádali s tím Ideas/cuusoo setem "ženy ve vědě". Na cuusoo byl prezentovaný na můj vkus tak konfliktně feministicky, že jsem měl naopak cukání ho nahlásit jako porušení pravidel TLG. A oni to místo toho vydali - ale takovým milým způsobem, bez vši té síry a zápachu radikálních názorů, že to byl hit a museli dělat novou várku. A i tak je to snad nejnedostupnější Ideas set. Další příklad je The LEGO Movie - v dnešní době akčních animáků bylo velmi jednoduché do toho dát jen obecný "akčnopříběh". A oni to místo toho doslova protkali hravostí specifickou právě pro LEGO, celé korunované výbornou pointou opět s vlastní myšlenkou.
Pán na Žlutém hradě

Faire

Beru, díky za odpověď. Musím se přiznat, že jsem čekal spíše něco abstraktně pacifistického ("zbraně jsou zlé"), tenhle rozpor si ale vysvětlení opravdu zaslouží. Za mě stále vidím to, že se TLG snaží oddělit realistické násilí a jeho stvárnění od komiksového, což je právě i na SW znát. A mě to asi vyhovuje. Vnímám to tak, že násilí je součástí naší reality, a přestože bych raději měl realitu bez něj (stejně jako třeba bez smrti), tak to tak prostě není. Takže je pro mě důležité, aby děti měli možnost o násilí přemýšlet, o tom, jak je třeba spjaté s morálkou (konec konců stačí se podívat na to, jak "násilné" jsou staré pohádky). Mému synovi jsou čtyři roky, a nad hvězdnými válkami jsme se bavili už o spoustě věcí, i o některých, které považuji za hodně důležité (třeba že "zlobíci" jsou taky lidé, a že rozdíl mezi zlobíkem a mnou může být jen v tom, čí rozkazy poslouchám - klonové války jsou v tomhle super nejednoznačné).

Vtipné je vlastně i to, že formou rytířů a spol. bylo násilí v LEGO přítomné dávno před SW. A je zajímavé, že si vlastně nedokážeme moc příběhy ze středověku bez násilí představit.

Villa Legina

#554
Ja zas by som mohla dodať príklady, že síce produkciu pod kontrolou majú, ale čo sa týka reklamy, to si podĺa môjho názoru ustrážiť nevedia aby tam neboli skryté posolstvá a násilie, v reklame sú na podprahové vnímanie experti, lebo je známe že sex a násilie predáva, vyvoláva to emócie, podstatné je, aby to bolo zamaskované, aby si to zákazník neuvedomil. Niečo ho na obrázku rozruší, ale nevie, nevidí, nerozpozná čo. Rozrušenie, poryv potom zákazník podprahovo pripíše produktu ktorý je propagovaný a už je na značku, výrobok emocionálne chytený. Za zlé považujem to, že ide o obrázky detí. Samozrejme, nemôžem si dovoliť tvrdiť, že to robia zámerne, ja neviem kto "v tom má prsty", každopádne sú to veľmi čudné obrazové náhody. Napr. katalóg prvý polrok 2015 : odseknutá  alebo akoby explodovaná ruka - zvláštna náhoda je i zodpovedajúca farba dielikov.

Mr. Cube


MÍLA

Citace od: Mr. Cube kdy 25.05.2016, 09:02:50
Japonec postavil hrad z lega, který se může složit jako leporelo

http://hobby.idnes.cz/hrad-himedzi-z-lega-0ac-/hobby-dilna.aspx?c=A160524_113655_hobby-dilna_bma

Citace od: milanv kdy 25.05.2016, 08:58:45
Pamatujete z dětství na rozkládací domečky v knížkách? Tak tady je jeden hrad, a na rozdíl od těch starých papírových tenhle je ze všech čtyř stran...

video plus fotka skutečného hradu

Z popisku videa: doba práce 15 měsíců, velikost 70 x 70 x 11,5 cm, váha 12,5 kg. Pochopitelně naprosto bez lepidla. Počet dílků neznámý.

Ještě odkaz na Wikipedii - neznal jsem ten hrad, přestože je na seznamu UNESCO. A stojí rozhodně za pozornost.

Mr. Cube

Jelikož o tom psali na idnes, tak jsem to hodil sem. Milanova příspěvku v sekci "Ostatní" jsem si nevšiml.

Veselé Kostky


Jamesek


Ondrej

Citace od: Jamesek kdy 02.06.2016, 09:16:40
Čistě o muzeu, o komunitě nic :-)
https://www.stream.cz/vyletak/10010717-nejvetsi-muzeum-kostek-v-cesku

Proč by mělo být něco navíc o komunitě když jde o reklamu pro jejich muzeum?

linhi

Abc článek a video se staviteli...

Kostkománie 2016 v Lipnu: Hranatá Lego slast | Ábíčko.cz http://abicko.cz/clanek/abc-tv/19489/kostkomanie-2016-v-lipnu-hranata-lego-slast.html

Petronel

Mně se hodně líbil i tento článek - tedy ty videa v něm.
http://www.abicko.cz/clanek/precti-si-zabava/19266/necekana-zabava-projizdka-lego-vlakem-z-mravenci-perspektivy.html
Nejen pro všechny vláčkaře.  >:D
Nejlepší jsou ty faily, ale nejdřív dejte to první video.  ;D

blindmelon

Hezký den, Blindmelon

Izabella08

Citace od: Petronel kdy 11.06.2016, 18:41:31
Mně se hodně líbil i tento článek - tedy ty videa v něm.
http://www.abicko.cz/clanek/precti-si-zabava/19266/necekana-zabava-projizdka-lego-vlakem-z-mravenci-perspektivy.html
Nejen pro všechny vláčkaře.  >:D
Nejlepší jsou ty faily, ale nejdřív dejte to první video.  ;D

Naprostá bomba!  Lepší jízdu vláčkem jsem nazažila...adrenalin je pěkně vysoko :)

Foton

Vláček neuvěřitelně zábavný. Překvapilo mě, že to ovládal na dálku a jak to měl pěkně synchronizované :-).
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Puclik


ogar49



Faire

Nepsal tu teď někdo někde o špatných hospodářských výsledcích TLG v USA?