Články o LEGO v ČR

Založil Jindroush, 23.02.2005, 08:50:57

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

bubutymmy


GNOSIS

Při dnešní procházce Zlatým jablkem ve Zlíně jsem narazil na Výstavu modelů oblíbené stavebnice v přízemí centra od 25. 5. do 1. 6. 2013 a u něj byl popis, že se jedná o sbírku herce MDZ Josefa Kollera. Jelikož jsem také ze Zlína a dotyčného neznám, tak jsem hledal a našel další článek Zlínský herec je milovníkem lega, výtvory poprvé vystaví. Překvapilo mne to, protože ty vitríny jsou dvě a to množství je velmi slušné a budu se snažit o kontakt s dotyčným vystavovatelem.

Foton

Ten Unimog nají poštělovaný moc pěkně. Je tam hezky vidět ta funkčnost i když se to nehýbe.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

MÍLA

hezký, někdo by to mohl pořádně nafotit.

MildaPajda

na LEGO mam porad malo casu... :(
http://steinbachovi.org http://steinbachovi.org/mimis - novinky od Kubíčka a Anežky. ;)

GNOSIS


Ondra

Nějaká zajímavost http://www.teraz.sk/magazin/vedci-dospeli-k-nazoru-zurive-lego/48127-clanok.html .

Ani se nedivím, policajt na každém rohu, hořící domy v každém bloku, hodně práce a žádné vyžití.To pak musí vyústit v cukání koutku a zuřivost  >:D .

jvucka



Tomtombuy

Typicky povrchní zpráva o jedné velice užitečné studii dneška. To neberte zle, ale jsem alergický na dnešní styl žurnalistiky s podesáté přeloženými a opsanými články, stejně tak na podobné objevné pseudostudie.

Lego deklarovalo, že nikdy nepůjde do znázornění reálné války, krve, vojenské techniky (narozdíl od čínských plagiátorů). Konflikty mezi sebou měli už i forestmani a crusaders, piráti x modrokabátníci...

Samozřejmě pravda to je, ale stejně tak se objevují typy dalších smějících se (spících, radujících,...) hlaviček. Spíš je to o rozmanitosti dílů obecně.   

bartas

Je fakt, že to pravda je.

Buď by se měly figurky usmívat všechny, nebo by mělo TLC začít vydávat i normální zbraňové systémy typu tanků, obrněných transportérů a nosičů jaderných hlavic.

Klukovy jsem k narozkám musel koupit tank jako kráva od COBI jenom proto, že TLC oficiálně žádný tank (ani nemotorizovaný) nevydává, jen pár nadšenců jako custom sety (ale ty nejsou motorizované).

Bard

Citace od: Poza kdy 12.06.2013, 16:17:34
Zajímavé

http://www.novinky.cz/koktejl/304692-postavicky-z-lega-maji-stale-zamracenejsi-vyraz-muze-to-ovlivnit-vyvoj-deti.html
Pravda v tom článku je snad jen to, že už se všechny figurky od TLC neusmívají.
Možná se víc mračí...
Ale jak může někdo vytrhnout z kontextu všech dnešních hraček jen LEGO? V záplavě různých levných plastových nesmyslů vyznívá LEGO pořád vkusně a poměrně mírumilovně.

mesje

Uplne od veci studia... to mozu rovno studovat, ze preco pridavaju do tvare brady, preco upustili od zltej pokozky atd. Lego ide za tie roky coraz viac do detailov, takze je logicke, ze pridava aj viac vyrazovych prostriedkov... a predstava usmiateho dartha vadera je dost ulet :-)
skor je zvlastne, ze TLC na jednej strane sa uzkostlivo vyhyba vojne, ale nebrani mu to davat starsich vojakov - antickych, stredovekych, nehovoriac o tom, ze si trufli dat ozivene mrtvoly a podobne veci. A to si myslim ze je horsie pre deti ako sucasni vojaci...
apropo, ked uz chcu nieco skumat, tak ovela ovela ovela horsie ako absencia usmiatej hlavy je ta sucasna tendencia hraciek zobrazovat zrudy, monstra, a pod - vrcholom su monsters babiky, nechapem ako toto preslo cez kontrolu, ja som teda dost liberalny, ale babika-obesenec si babika s krvavymi satami je daleko za hranicu pripustnosti... uz mi chyba len barbie jack rozparovac...

rdk

#343
Citace od: mesje kdy 13.06.2013, 00:55:17
apropo, ked uz chcu nieco skumat, tak ovela ovela ovela horsie ako absencia usmiatej hlavy je ta sucasna tendencia hraciek zobrazovat zrudy, monstra, a pod - vrcholom su monsters babiky, nechapem ako toto preslo cez kontrolu, ja som teda dost liberalny, ale babika-obesenec si babika s krvavymi satami je daleko za hranicu pripustnosti... uz mi chyba len barbie jack rozparovac...

Ale to je blbost. Jednak to není současná tendence - přečtěte si pohádky bratří Grimmů z 19. století - a druhak záleží na rodičích, co dětem koupí a jak jim to vysvětlí.

Zakazovat něco takového je nesmysl. Navíc, děti vidí ve zprávách vyvražďování v Sýrii a pod. a tady se řeší oběšené panenky... ::)

Valentin Dobrotivý

Je poměrně zajímavé sledovat, kolik vzruchu vyvolá studie, kterou nikdo z diskutujících nečetl a tudíž netuší, co v ní je napsáno.

Zatím je k dispozici pouze jakýsi výcuc, který udělal novinář, který je schopen jeden den erudovaně psát o jaderných elektrárnách a druhý den o kvalitě párků. Tipnul bych si, že český žurnalista z Novinek to navíc obšlehnul odněkud ze zahraničí...čím větší senzace, tím lepší - stačí se podívat na články o počasí od Dagmar Honsové ;D

Je tedy někde ta studie komplet k nahlédnutí?

mesje

Citace od: rdk kdy 13.06.2013, 08:10:21
Citace od: mesje kdy 13.06.2013, 00:55:17

Ale to je blbost. Jednak to není současná tendence - přečtěte si pohádky bratří Grimmů z 19. století - a druhak záleží na rodičích, co dětem koupí a jak jim to vysvětlí.

Zakazovat něco takového je nesmysl. Navíc, děti vidí ve zprávách vyvražďování v Sýrii a pod. a tady se řeší oběšené panenky... ::)

Tak je dost velky rozdiel, ked su v rozpravkach draci, vodnici a pod, a ked urobia babiku z mrtvoly alebo prepichnutu a postriekanu krvou...

Ondrej


Villa Legina

Ja to ani nedokážem celé prečítať, nielen kvôli jazyku, ktorý je pre mňa ťažký, ale i pre takéto "hlášky":

Napr.: "The children that grow up with
LEGO today will remember not only smileys, but also anger
and fear in the Minifigures' faces." koniec cit.

Čo  z toho akože má vyplývať? Ja osobne preferujem štandardný úsmev na minifigoch, ale pamätám si, že keď som bola dieťa, hnevalo ma, keď bol napríklad zlodej, ktorého naháňal policajt, resp. keď som ho už akože zavrela do väzenia, že sa tá figúrka furt smeje  ;D Mám podozrenie, že keby robili dnes šťastných usmievavých zlodejov, že zas by sa našiel iný vedec, čo by to skritizoval ako odobrovanie zločinu.

Snáď si nemyslia, že najedovaný výraz nejakého štvorcentimetrového gangstríka spôsobí dieťaťu poruchu zdravého vývinu? Alebo výraz strachu? A čo? Snáď dieťa nevie čo je to strach? Prečo práve, by to nemohlo fungovať naopak, čo keď pri hre s takými figúrkami sa dieťa naučí lepšie poznať a zvládať svoj vlastný strach?

Berú vlastne oni v úvahu, že tie novodobé sety sú prebraté licencie a oni aj musia urobiť tie tváre aby sa to podobalo charakterom a rolám v tých filmoch?

Keby tá ženská čo napísala Harryho Pottera vytvorila i také postavy čo sú plné šťastia a eufórie, tak by tak vyzerali i minifigovia. Prečo nepíšu reklamáciu jej?

Raistlin M

#348
Můj názor na obličeje je někde blízko těm usměvavým. I já bych ale v dětství, velmi výběrově, byl pro pár mračících se tváří. Na druhou stranu mi ale nepřítel s úsměvem na tváři tolik nevadil. k Legu to patřilo. Aniž bych chtěl vyvolávat OT diskuzi dovolím si protiargumenty.

Villa Legina: Svalovat tváře na licence je trochu krátkozraké. Existuje směrnice EU, dle které si Lego musí ty licence vybírat? Nee.
K dalšímu argumentu. Čemu všemu doma děti vystavuješ, aby jsi je připravila na strach? Děsíš je v noci? Sprostě jim nadáváš a honíš je po domě s krvavým nožem? To jsou totiž věci, co by se jim mohly stát, tak aby jsi to nezanedbala.  ;)

SpCasPi000: Stačí ak cez deň nemože dieťa pozerat čo chce ale vyberáš mu to.  ;)
Jednoduše ... pokud dítě jen odhodíš k nějaké zábavě, je celá výchova stejnak jedno. A televizní vysílání je ještě docela dobré. Ikdyž ... nedávno jsem četl o průzkumu sledování MTV a prokazatelně tam přes den člověk zachytí, zprůměrováno k hodině vysílání, víc odkazů na násilí a sex, nežli po 22.hodině. To jen tak naokraj.

igor.simko: Tato pohádka už je terčem kritiky dlouho a očekávám její zrušení do deseti let.  ;D

Záměrně volím poněkud extrémnější argumenty, jelikož i to, na co reaguji je lehce přitažené za vlasy (opačným směrem) a jedná se o velmi rozšířené argumenty.

Jde zase a jen o peníze a držení se trendu a jde o to, jestli Legu víc vydělává pověst, kterou doposud mělo, nebo obrat z komerčních témat. Když k opuštění určitých konzervativních postojů přidám snížení kvality, tak mi vyjde z rovnice Magabloks, který ještě před lety právě nižší kvalitou, ale zajímavými licencemi, nebyl Legu schopný konkurovat.


Villa Legina

#349
Citace od: Raistlin M kdy 14.06.2013, 06:15:32
...Villa Legina: Svalovat tváře na licence je trochu krátkozraké. Existuje směrnice EU, dle které si Lego musí ty licence vybírat? Nee.
K dalšímu argumentu. Čemu všemu doma děti vystavuješ, aby jsi je připravila na strach? Děsíš je v noci? Sprostě jim nadáváš a honíš je po domě s krvavým nožem? To jsou totiž věci, co by se jim mohly stát, tak aby jsi to nezanedbala.  ;)

Joj, ani ja nechcem už žiadne vyčerpávajúce diskusie, iba zareagujem keď si ma oslovil....

Dopyt určuje ponuku, a nie naopak... hračky si vyberajú najmä deti...aspoň moje dieťa (a tie čo vidím naokolo), sa nenechá ovplyvniť nami rodičmi, sama si vyberá čo sa jej páči, a to už odmalička... Pusti dnešným dievčatám film Pyšná princezná...nedokážu to pozerať ani 10 minút. Povedia, že nuda, okrem toho čiernobiela. A to mám dievča a nie chlapca. Chlapci sú odmalička akčnejší, prečo by sa to malo potláčať? Preboha, veď ide stále len o hry.

Že v minulosti sa chlapci bavili mučením zvierat hlavne na dedinách, alebo zábavkami ako skákaním do riek, lezením po skalách, bitky, koľko sa ich utopilo, skaličilo, to si nik nespomenie, iba psychológovia básnia o starých zlatých časoch, keď deti sa vyšantili pri akože "nevinných" hrách. Každý chlapec mal nožík, dnes má možno pc hru...kde je rozdiel?

Deti netreba pripravovať na strach. Strach je vrodená vlastnosť, jeden zo základných inštinktov potrebných na prežitie všetkých vyšších organizmov, vrátane človeka. Nemôžme deti vychovávať vo vákuu a skrývať pred nimi všetko zlé. Strach je totiž aj v istom zmysle negatívna emócia, lebo paralyzuje, robí človeka pasívnym...a na to aby človek vedel zvládnuť strach musí mať skúsenosti...od detstva... ale nemyslím na vlastnej koži, ale to, že sa treba s deťmi rozprávať, odpovedať im na (aj nám nepríjemné) otázky a nič nezatajovať. Samozrejme forma musí byť vhodná, napríklad aj hrou. Niekto si myslí, že aké úžasné je deti nechať "čo najdlhšie deťmi" ale to je celé o tom, že niekto to zle pochopil, ja vidím ten západný trend, robiť z detí malých budhov a rodičia len skáču okolo nich ako sluhovia, a nebodaj, aby nezazrelo v telke skutočné vojnové scény v správach, ale nejakú pc krvavú hru to v pohode kúpia...čo kúpia? Deti si ju sami kúpia, veď disponujú peniazmi, vreckovým, akým sa nám ani nesnívalo. A čo potom povedia psychológovia? Že dieťa akosi sa nenaučilo čo je to súcit, že nevie vnímať riadne realitu? Pripíšu to na konto hier... vrátane nevinných (v porovnaní s krvavými pc hrami) lego tvárí...
 
Nič z toho čo píšeš sa u nás nedeje. Ale primerane veku a rozumu je dcéra informovaná o rôznych zlých veciach, ktoré sa môžu deťom stať, a podľa možností je i poučená, čo má v takých situáciách robiť...Chcem vychovať dieťa, ktoré pozná súvislosti dejov v spoločnosti, ktoré sa nestane manipulovanou bábkou niekoho či niečoho, aby dokázalo slobodne myslieť a slobodne a zodpovedne sa prejavovať...

Jaj a ešte čosi som zabudla, najnovšie si dcéra zamilovala vampírske rozprávky s patričným hračkárskym merchandise-om, a animovanými seriálmi na detskom kanále (apropo reklama na Lego Monster Fighters ide tam pravidelne)...nepáčilo sa mi to najprv, a dlho som o tom rozmýšľala...dospela som ale k názoru, že možno takto je to lepšie, keď to v detstve pochopí ako hru, maškarádu, fikciu pre zábavu, (na vysvedčenie dostane Hounted House ;D) než aby sa z nej mal stať v puberte nejaký Gruftie, čo to celé zoberie vážne a bude mi chodiť s čiernymi linkami, piercingom a gotickým outfitom...

No ale už nesmiem toľko vypisovať, musím sa ísť vychystať lebo večer je KISS v Prahe, máme kúpené lístky, cestujeme a aby sme sa stihli ešte i namaľovať a do kostýmov nahodiť, high heels to istia ;D...

Měch

Celá studie se zaměřila na všechny typy figurek, mám pravdu ? ...říkám TYPY. To znamená že jim rukama prošel každý jeden fig s rozdílnýma gatěma, rukama, obličejem....říkají že 6000...

Kam tím směřuju ? Oni si neuvědomují, že nerozhodují typy, ale množství. Průměrné dítě podle mě vlastní daleko víc těch "usměvavých" figů (byť se opakují) než těch "zamračených".
Trošku jsem přemýšlel, bude mít obyčejné dítě doma víc City figů, nebo SW figů ? Vidím to u nás doma. Malé sestry mají obrovskou spoustu anonymních figů z, nazvěme to City, a jenom pár nějakých s osobností (ninjago,  racers...)

Aspoň tak to vidím já.
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

Villa Legina

Citace od: malý Měch kdy 14.06.2013, 12:22:25
Celá studie se zaměřila na všechny typy figurek, mám pravdu ? ...říkám TYPY. ....Kam tím směřuju ? Oni si neuvědomují, že nerozhodují typy, ale množství. ...

Naozaj. Múdro :o ! To je dosť dôležité kritérium, ktoré nevidno, že by bolo v štúdii zohľadnené (také dáta tam chýbajú, tie by im muselo poskytnúť TLC), tým pádom je serióznosť záverov spochybnená, myslím, že ak by sa im oficiálne zaslala námietka, môžu tú štúdiu, resp. jej konštrukciu zabaliť. Neuveriteľné, že Ťa to napadlo. Palec hore.

jerzeeg


Systematik

Vítězem soutěže Hračka roku v kategorii stavebních setů je Lego Trading, se setem 3315 Lego Friends Olivia a její dům. LINK

Ondra

To je zajimave, myslim si ze je videt jak je dulezity marketing.Mit creator domy stejne herni funkce, tak by to stejne asi nevyhral...

yoshimaka

#355
http://www.novinky.cz/koktejl/307061-mlada-zena-prisla-o-nohu-novou-si-vyrobila-z-lega.html

Držím pěsti.

Sorry, špatné vlákno, prosím o přesun či smazání
Lust och fägring stor

Ondra

Paráda, čekal jsem technic ale i tak je to velmi originální a přes to postižení si dokázala najít cestu jak s tím bojovat.

bubutymmy


MÍLA

kRÁLOVSTVÍ HRAČEK, pořad o hračkách v Dánsku, hlavně Lego a Legoland

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1027077293-svetozor/39934234243-kralovstvi-hracek/

není to úplně článek ale teď je to na ČT2.

Darth

#359
Karlův most v Muzeu Lega v Praze:
http://www.novinky.cz/koktejl/318939-nejvetsi-model-karlova-mostu-na-svete-je-z-lega.html

Přiznejte se, kdo z místních stavitelů ho má na svědomí? Tohle je práce profíka (za které zdejší stavitele považuju).