Investice do LEGA

Založil wether, 01.11.2013, 18:36:07

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

wether

O víkendu jsem byl v muzeu Lega a docela mě šokovalo za kolik jsou k prodeji již nenabízené sety. Např. Eifelova věž tam vyšla na 60 tisíc. Pravda nikdo to nemusí zaplatit, ale zrovna tento set jsem nejlevněji našel za 30.000,- Kč, to samé i na BL.

A tak mě napadlo, určitě jsou tady takoví, co nakoupí krabice jako investici, počkají až se přestane vyrábět a za nějakou dobu se ziskem prodají.

Mé otázky jdou tímto směrem  ...

Jde někde zjistit jak dlouho bude daný set Lego vyrábět? Resp. objevuje se někde informace, že už se vyrábět přestal?

Do kterých setů se vyplatí nejvýnosněji investovat?

Jak dlouho je třeba set držet?

Vydržíte to nerozbalit?  :)

Díky za názory, rozhodně nejsem žádný spekulant, že bych nakupoval desítky krabic, jen mi přišlo, že by se tak daly uložit nějaké přebytky domacího rozpočtu  ;)

Libor

Ondra

Osobně nevím jaký mít na tohle názor, některé ceny na bricklinku jsou přemrstěné a nejdou podle mně brát jako směrodatné.

V dnešní době seriové sety nemá cenu držet a to zejména city nebo star wars, protože vychází reedice pomalu co dva roky.Dle mého se vyplatí investovat jenom do exkluzivních setů, ale těch které jsou v obecném meřítku povedené, není u nich jistota že budou reedice jako u star wars ucs setů a jednou budou mít cenu díky své kvalitě.Stačí uvést příklady ze dvou let a to modulárů kino se podle mně nebude tak dobře po oficiálním prodeji prodávat jako nová restaurace, protože to je dle mého odfláklý model.

Ale vezmu li to tak, jsou to sety které vždy prodám za nákupku to za předpokladu že budou prodané všechny boxy té samé stavebnice z obchodů.



Darth

Už se to tady řešilo, nějaké odpovědi najdeš v tomto vlákně:
http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=41964.0


RTG

Ako povedali nadomnou, je to velmi nepredvidatelne. Ak chces peniaze zhodnotit, tak ich normalne investuj.
Aktualny Pocet dielikov: 47080
                    minifigov:     304

drSEBY

Nevím, jestli máš dostatečné skladovací prostory :) nakoupit eiffelovky třeba 5 ks, tak v běžném bytě o ně začneš zakopávat... a pokud k tomu máš potomky, tak se může stát, že jednoho dne, tvá investice zažije černý pátek - při pohledu hrajících si dětí s právě rozbaleným NEW setem  >:D :'(

votrelec

Bouzial uz teraz nie. Investovanie je nieco ako pyramidova hra. Zbohatnu iba ti, ktori tu investiciu objavvia na zaciatku. Akonahle sa medzi ludmi rozsiri, tak prudko stupajuce vynosi sa zrazu vytratia. A to iste plati aj pri investovani do Lega. Tie super vynosne casi skoncili tak rok, dva dozadu. Na novych setoch aj exkluzivnych uz nezbohatnes. Uvedomilo si to aj samotne LEGO, ktoremu sa investovanie nepaci a robi vsetko preto aby tomu zabranila. Napriklad velmi dlho drzi exlusive sety v predaji, dava limity na pocet kusov pri kupe atd

Hana129

#6
Ano dá se to přirovnat k pyramidové hře, ale naopak si myslím, že se to právě Legu líbí.  Různými omezením exklusivitou a zvýšování nedostupností se tuto nafouklou bublinu snaží ještě více vyvolat a udržet.

Např. rozložení sběratelských minifigurek v krabici (a od 9. série to ještě více podpořili) - toto je vyloženě zaměřené na tuto podporu a dělají  další kroky, aby tento trend udrželi:-X.


votrelec

To je troska rozdiel. Investovanie a zberatelstvo. Myslim, ze sa investovalo skor do velkych exklusive setov. Komu by sa chcelo paprat pri predaju s minifigami. Predat kvantum minifigov po jednom, alebo predat jeden velky exclusive set? A Legu sa naozaj nepaci investovanie, resp. resale starych setov vo velkom. To obmedzuje v konecnom dosledku kupu novych setov. Si vsimni ako dlho su uz v predaju stare modularne domy fire brigade a grand emporium. Alebo reedicia UCS x-winga. Kto si bude kupovat stary predrazeny xwing, ked ma v podstate rovnaky novy za zlomok ceny. Toto odradi investorov celkom slusne.

Aki

Citace od: votrelec kdy 03.11.2013, 10:09:06
Predat kvantum minifigov po jednom, alebo predat jeden velky exclusive set?
Tak já invetoval 59 korun do jednoho sáčku a prodal (možná i předčasně) za cenu ceněného velkého exclusive setu.  :P
Takže jsem také přesvědčen o tom co napsala Hanka.   8)

mesje

TLC asi neni nadšení nárastom kšeftárov - teoreticky to môže dosť rozhádzať trh. TLC totiž dodáva na trh odhadované počty kusov, podla odhadu a štatistiky predajnosti.  Počet exkluzívnych setov pre náš trh je limitovaný - eshopy majú obmedzené počty a bežné hračkárstva nič. Ak pár ludí kúpi napr. po 10 kusov, tak to môže dosť zamávať rovnováhou ponuka-dopyt na X mesiacov. TLC to môže spätne vyhodnotiť ako vysoký záujem o set a reagovať zvýšením produkcie - ale aj tak dokáže sekundárny trh poriadne nabúrať rovnováhu. Pre TLC by to mohlo byť teoreticky jedno, komu predá sety - ale na druhej strane narušenie rovnováhy a skúpenie celej produkcie im nemusí voňať. A môže to ísť do extrému - napr dokážem si predstaviť, že 50-70% zo setu 41999 skúpili kšeftári a úplne ochromili trh - lebo teoreticky by malo stačiť 20000 ks na pokrytie reálneho dopytu. Sú už také náznaky, že TLC to bude limitovať a kontrolovať, kto kolko kupuje, ale to sú len kozmetické opatrenia.
Ovela účinnejšou ranou by boli reedície populárnych setov, resp. potiahnuť predajnosť setu zo štandardných 2 rokov na 5-6 rokov - to by vykorenilo podstatu rozmachu sekundárneho trhu - pokrytie dopytu po setoch, ktoré sa už nevyrábajú a bežne nepredávajú.