10210 - Imperial Flagship

Založil Matošo, 08.07.2010, 22:52:00

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Matošo

  Konečně je po zkouškách a našel jsem si na chatě chvilku pro sestavení setu, na který jsem se velmi těšil a který mám doma už od 12. dubna  :P
 Předem upozorňuji, že jsem měl od rána zablokovaný krk, což se zřejmě promítlo na kvalitě pořízených fotografií.

STRUČNÝ POPIS

 Kategorie: LEGO PIRATES - Pirates II
 Rok vydání: 2010
 Počet dílků: 1664
 Počet figurek: 9
 S&H cena: 4 799,- CZK

BALENÍ

 Krabice má rozměry stejné jako krabice od větších setů (např. 6243), tedy 58 x 48 x 9 cm (Š x V x H). Avšak na rozdíl od ostatních setů je krabice poměrně napěchovaná sáčky s díly.
 V krabici se nachází 2 návody na sestavení lodě, 22 (!) sáčků s díly a volně ložené části trupu.



krabice


obsah balení

 Sáčky bohužel nejsou očíslované, takže pro stavbu je nutné nejprve všechny rozbalit a díly vytřídit.


před stavbou

PŘED KOUPÍ

 Na set jsem se velmi těšil, a to hned ze dvou důvodů: 1) Konečně pořádná loď 2) konečně pořádná VOJENSKÁ loď. Piráti zatím měli na LEGO moři obrovskou převahu. Lodě měli mnohem větší než vojáci a navíc jich bylo 2x více (6:3)! Touto lodí se vzájemné postavení trochu vyrovnalo, nicméně i tak jsou piráti stále ve výhodě - samozřejmě tento stav platí, pokud máte od každého typu jeden kus, ale předpokládám, že ve skutečnosti by vojáci měli desítky stejných lodí, zatímco piráti by zůstali u pár větších jedinců.
 Design setu se mi na první pohled zdál zdařilý a oceňuji především podpalubí (konečně!) s jednoduchým systémem odkrývání. Při stavbě se začaly odkrývat některé technické nebo designérské nedostatky. Za největší považuji "prázdnou" záď, ale o tom až za chvilku.

STAVBA

 Vzhledem k tomu, že se nejprve musí díly roztřídit, tak stavění zabralo prakticky celé odpoledne. Návod je přehledný a názorný, ale neustálé hledání dílů především z počátku hodně zdržovalo.

 Samotná stavba začíná, jako již tradičně, sestavením minifigů. Figurek je celkem devět - kapitán Brickbeard, pirát trpaslík, admirál, admirálova dcera, důstojník a čtyři vojáci s vysokými "shako" čepicemi. Vzhledem k velikosti lodi by nebylo vůbec na škodu, kdyby vojáků bylo ještě alespoň o 3 více.



figurky

 Nejprve se postaví záď trupu, kde se ukrývá kuchyňka. V kuchyni se nachází stolek s mrkví a pohárem, držáky na pánve a nože, bedna s rybami a ohniště s krocanem (?). Ach, ohniště na lodi...  ::)  no dobře, třeba se na lodích běžně grilovalo...  ;D


kuchyňka

 Dále stavba pokračuje postavením přídě s vězením (v něm kromě krysy není nic zajímavého), pospojováním zbylých dílů trupu a celkové sestavení trupu lodě. V tuto chvilku je celý trup ještě velmi křehký a jakákoliv manipulace je prakticky nemožná - trup je spojený pouze zespodu bricky 2x4.
 Další dostavba trupu ho zpevní a pak už manipulace s ním není problém. V téhle fázi se staví klasická LEGO pirátská loď - tedy otvory pro kanóny, bedny na munici atd.



trup


trup s přídí a kotvou

 Následuje mechanizmus navíjení kotvy a její uchycení. Dlouho trvalo LEGU než kotvu místo na provázek přidělalo na řetěz, ale jejich vzájemné spojení je poněkud zvláštní...
 Poté se dodělá příď. Zábradlí ještě celkem ujde, ale Mečoun je podle mě naprosto otřesný a uchycení kosatky je směšné ! Kdo to kdy viděl, aby byla kosatka "napíchlá" na železnou tyč, která jentak trčí vzhůru  ::)



mečoun


kosatka

Pak se do podpalubí přidají čtyři děla na kolečkách a do kuchyňky dvě ryby.


podpalubí


kuchyňka 2

 Teď se dostáváme do fáze, kdy se začínají stavět jednotlivé segmenty paluby. Na palubě jsou ukotveny tři stěžně a dva otvory do podpalubí, které jsou překryty výklopnými poklopy. Paluba je rozdělena na dvě části - na první (střední) části jsou dva stěžně a otvor do podpalubí a na druhé (zadní) části je jeden stožár, otvor do podpalubí a admirálova kajuta, na které je nahoře kormidlo.
 Během stavby první (střední) části paluby se mění návody. V prvním návodu jsou instrukce na stavbu trupu a poloviny první (střední) části paluby, ve druhém pak zbytek pro první (střední) část paluby a druhou (zadní) část s kajutou.



trup s nasazenou první (střední) části paluby

 Samotná stavba utíká poměrně rychle, pouze ráhna zaberou více času, protože se skládají z poměrně velkého množství dílů. Jenom se mi vůbec nelíbí nové stěžně... Jsou z několika dílů a působí tak nějak kostrbatě a díratě... Plachty se uchycují snadno a jejich univerzálnost potěší každého, kdo by je chtěl použít pro vlastní stavbu - už žádné potisky s lebkami a zkříženými hnáty nebo děly ! Jen by všech sedm nemuselo být úplně stejných...


stěžně

 Stavění se blíží ke konci. Zbývá poslední část - admirálova kajuta. Ta se skládá už rychle, protože na stole už mnoho dílů nezbývá. Opět je třeba postavit jeden stěžeň a otvor do podpalubí. V kajutě na admirála čeká stolek s mapou a karafou na víno (rum ?), truhla s pokladem (klasické mince 10,20,30,40 a čtyři drahokamy), dalekohled na stojánku a varhany (?!?). Varhany jsou udělané zdařile, ale jejich přítomnosti na lodích v 17. století jsem si zatím nevšiml (rád se nechám poučit)...  :-\
 Poslední část je střecha kajuty, kde je umístěno kormidlo. Ta lze jednoduše odejmout, aby byla kajuta dobře dostupná.



kajuta s varhany


poklad a stolek s mapou a karafou

 Nakonec poslední část paluby nasadíme na trup a loď je kompletní ! Teď už jen zbývá umístit na loď posádku a můžeme vyplout !


u kormidla


na palubě


pohled zleva


pohled shora zleva


pohled shora zezadu

KLADY A ZÁPORY

 +  Velká vojenská loď
 +  Neutrální plachty
 +  Trojstěžník
 +  Konečně podpalubí
 +  Odnímatelná paluba pro snadný přístup do podpalubí
 +  Kuchyňka
 +  9 figurek
 +  Admirálova dcera v hezké Medium Blue
 +  Pirát trpaslík
 +  Kotva na řetězu


 -  Cena
 -  Mečoun
 -  Uchycení kosatky
 -  Provedení stěžňů
 -  Uchycení horních palub
 -  Absence jakéhokoliv lana
 -  Paluby nedrží pevně a při trochu neopatrné manipulaci se okamžitě uvolní
 -  Velmi chudá paluba s kormidlem - chybí mi ještě jeden stěžeň s trojúhelníkovou plachtou
 -  9 figurek
 -  Pouze 4 děla a málo munice (na 4 děla je pouze 10 "dělových koulí)
 -  Už jsem zmiňoval ty strašný stěžně, mečouna a uchycení kosatky ??


SLOVO ZÁVĚREM

 Loď je velká, opravdu velká - o deset centimetrů delší a vyšší než předchozí největší lodě (6285 a 6286). Hodně jsem se na ní těšil, ale některými detaily, nebo technickým řešením jsem byl zklamán. Devět figurek je na tak velký set podle mě málo - vzhledem k tomu, že loď má i podpalubí, kam není problém šest figurek umístit, tak na palubu pak zbývají pouze tři...
 Mečoun, stěžně a uchycení kosatky jsou opravdu hrozné. Sice jsem byl přítelkyní mnohokrát přesvědčován, že: "je to přece hračka, tak co bys chtěl ?!", ale já bych si za bezmála pět tisíc představoval méně kostrbatých řešení (ale třeba jsem jenom moc náročnej).

 Hratelnost je vzhledem k velikosti setu dobrá a v kombinaci s dalšími Pirátskými sety se ještě zvyšuje. U 6243 jsou další dva vojáci, kteří chudáci bojují s vlnami na malé loďce - jejich přidání na palubu 10210 se přímo nabízí.

 Při manipulaci s lodí si dejte velký pozor na to, aby vám nespadly oba díly paluby ! Jsou totiž přichyceny pouze čtyřmi study (každá) a to je při jejich váze málo. Když jsem si dával loď na poličku, tak mi zajela děla. Když jsem pak trup lehce naklonil, aby mi zase vyjela (vykoukla) z otvorů, tak se celá zadní část paluby uvolnila a zřítila se z 1,5 metru na koberec...   >:( Naštěstí nedošlo k žádnému poškození dílů, ale kajuta byla na cimpr campr a navíc po celém pokoji...

 Set bych ocenil 80% a doporučil bych ho všem Pirates sběratelům (i když vím, že nás tu zrovna moc není). Každopádně mi ale přijde loď poněkud předražená a všem bych doporučil, aby si jí nakoupili buď přes Vasyka v S&H v Německu nebo někde na Aukru atp. Já tu svojí koupil na Aukru za 3 750,- takže se mi podařilo ušetřit 25% !

 Ještě si na závěr neodpustím jednu kýčovitou fotku:



kýč


 Doufám, že moje recenze byla alespoň trochu ke čtení, že jsem vás moc nenudil a třeba zase někdy příště u dalšího setu.
 
 Matouš

Luky1987

Fantastická recenze, lepší jsem zde asi neviděl, vážně se mi líbí, a to i přes to, že toto není můj šálek Lega ;)

Meduin

Děkuji za skvělou recenzi. Určitě pomůže při rozhodování...

Varhany na lodi - mívají je "šílení" kapitáni. Určitě byly v Pirátech z Karibiku.

Micho

Výborná recenzia, fotky a popis tiež.  8) 8) 8)

Hardegon

Velmi pěkná recenze na velmi pěkný set. Nesmí chybět v žádné flotile.

Matošo

Děkuji za kladné ohlasy.

Ještě přidám srovnávací fotky, aby bylo vidět o kolik je větší než ostatní lodě.


Meduin: a opravdu je měli, nebo to bylo jenom v Pirátech z Karibiku ? Ona je to totiž komedie...  :)

Meduin

No, myslím, že to bylo jen v tom filmu. Řekl bych ve dvojce.

Tomik

Ahoj, musím říct, že se ti ta recenze povedla. Jsem sice fanda Techniku a Creatoru, ale zrovna se chystám napsat jednu recenzi, takže díky za inspiraci. ;)
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Icewalker

Díky za čtivou a hlavně sdělnou recenzi ;)
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr

TomB

Naprosto perfektní recenze...
Kdyby tak byly ostatní taky tak skvělé :).
Ještě k varhanům...
Ve 20 000 mil pod mořem měl Nemo taky na palubě varhany :-)
Složení mých příspěvků:
54% sarkasmu, 13% rozumování, 3% nepravdivých informací a 30% destilovaného trolismu!

Matošo

Přidávám slíbené srovnávací fotky.
Mám doma trochu problém s místem a neumím pracovat s editorem fotek, takže pozadí je bohužel asi docela rušivé.
Určitě se to s tim PhotoShopem jednou naučim, ale teď nemám čas - doplňuju BL obchod  ...

  Ještě abych nezapomněl. LEGO teď dělá plachty potištěné pouze z jedné strany. Takže vzhledem k potisku na kostace je loďka odsouzená k tomu, že popluje výhradně doleva ...


se starou Imperial Flagship 6271


se Schoonerem a Barracudou


přídě


porovnání délky - sledujte ohyb na ubrusu


porovnání výšky - snad to v tom chumlu bude nějak rozeznatelné

Jarda

Super recenze, hlavně ty fotky, fakt bezva. Jinak kocábka je to pěkná, možná bych mohl zakoupit v předstihu k vánocum, ale kam to dát, už takhle to u mě v pokoji vypadá jako ve skladišti. ;D A taky ty prachy... :-\

Rhox

Výborná recenze, před rokem, kdy mě k Legu opětovně přivedli Piráti bych se z ní úplně zbláznil radostí ;D

Barracuda je ale stejně nejlepší ;)

Aki

#13
Taky mi na této lodi dost vadil ten piloun a tak jsem ho nyní sundal a jako příďovou figuru jsem dal Neptuna ze sedmé série figurek. A přijde mi, že tam sedí jak pr.. na hrnci.

Změň jsem dělal víc, respektive obohacení aby se neztratil charakter setu. Musel jsem doplnit zásoby v kuchyni, vězení se změnilo na skladiště, posádka krom vojáků byla doplněna o námořníky, v kajutě přibylo lůžko a hlavně mi tam chyběl nějaký člun. Nejprve jsem si řekl, že by nebylo špatné přidat člun z 6243. Když už Matošo navrhuje přidat z tohoto setu vojáky, tak proč ne i člun co v něm sedí? Ale barevně mi to nesedělo a tak zvítězila obyčejná hnědá.

Ještě musím vyřešit kosatku (nabízely se řetězy (jako 6243), ale taky to není ono. No a pak přemýšlím o vratiplachtě, taky mi tam trochu chybí.  :-\

Systematik

Citace od: Aki kdy 18.09.2012, 20:55:42
...Ještě musím vyřešit kosatku (nabízely se řetězy (jako 6243), ale taky to není ono. No a pak přemýšlím o vratiplachtě, taky mi tam trochu chybí.  :-\
To je pravda, vratiplachta chybí a kosatka jakbysmet, přední stěhovka je sice pěkná, ale když už má mít taková třístěžňová plachetnice - plnoplachetník - vyvěšený ,,plný prádlo", chybí jí minimálnmě ty dvě zmiňovaný plachty. Blindu by užila taky  :D
A uvědomil jsem si, že Skull's Eye Schooner vlastně není žádnej škuner, latinská plachta na besanu a absence vratiplachet
ho řadí někam k brigám, i když ta měla taky vratiplachtu ;D

frantoka

Výborná recenzia. matošo   ;)

Black seas Baracuda is best.  ;D

Tá posádka Aki vyzerá dobre  ;)

otaznik

Když se takto recenze oživila, bylo by dobré updatovat i zdroje obrázků.

Petronel

Citace od: otaznik kdy 19.09.2012, 17:12:58
Když se takto recenze oživila, bylo by dobré updatovat i zdroje obrázků.
Souhlasím.


Jinak líbí se mi porovnání s ostatními plachetničkami, toho jsem si předtim nějak nevšiml.
Je aspoň vidět, že tato loď je opravdu pořádná.


Mimochodem neviděli jste někdo někde ještě tento set výhodně?

Matošo

Uff, tak se mi to povedlo aktualizovat (proč já vůl tam dával tolik fotek... :)).

Každopádně nechápu, proč se to stalo, fotky jsou stále na stejném místě a ty v dalším příspěvku to nesmázlo...

Aichel

Po téměř 10 letech jsem se vrátil zpět k Legu a jako obdivovatel starých Pirates a Castle setů jsem se rozhodl, že mojí novou sbírku začnu tímto (pro mě) impozantním kouskem.

Rok vydání: 2010
Rozměry: 70x60cm
Počet dílků: 1664
Počet figurek: 9 (Admirál, Guvernérova dcera, Poručík, 4x Imperiální garda, Kuchař, Kapitán Brickbeard)
Cena: 10 999 Kč (Muzeum Lega Praha)

Rozměry krabice mi přišly adekvátní vzhledem k rozměrům lodě (např. ty od Modular Houses jsou ještě o něco větší). Trochu zamrzí absence otevíracího víka, ale pochopil jsem, že od tohoto v TLC již upustili.
Uvnitř krabice bylo 21 sáčku s dílky, 1 větší s návodem a plachtami a 8 kusů tvořící základ lodě.

Fotografie krabice a obsahu:




Sáčky nebyly očíslované, což mě překvapilo. Návod je rozdělen na 2 části (každá má cca 80 stránek) a samotná loď se skládá postupně ze 3 částí.

Stavba první části lodě zabrala nejvíce času (cca 5 hodin) a tvoří základ lodě - podpalubí. V přední části je vězení s kočkou? a mechanismem, který zvedá/spouští kotvu. Prostředek je určen pro děla (celkem 4, max. 8), jsou zde dva boxy na munici a jedna bedna s "pochodněmi" na zapalování doutnáků u děl. V zadní části je pak kuchyně s grilem, kuchařským náčiním (hrnec a pánvička) a bednou s rybami. Trochu zamrzí nemožnost otáčet pečínkou nad ohněm.

Fotky první části:



Druhá část se skládá z prvního a druhého stěžně lodi. První stěžeň má 2 plachty, druhý 3 a na vrcholu plastovou vlajku. Plachty jsou z textilu. Kvalitu nedokážu posoudit, ale zdají se mi být tvrdší než u starých lego setů z 90. let. Mezi jednotlivými stěžni je otevírací víko do podpalubí. Na prostředním stěžni mi chybí hlídkový koš nebo alespoň nějaká plošina, kam by bylo možné umístit figurku s dalekohledem.

Fotka druhé části:


Poslední část se skládá z třetího stěžně, kajuty kapitána lodi a paluby s kormidlem. Výstup ke kormidlu je řešen žebříkem a do kapitánovy kajuty vedou 2 dveře. Bohužel ani jedny se nedají úplně otevřít. Uvnitř kajuty jsou varhany (proč?), truhla se zlatem (4 zlaťáky, 4 klenoty), mapa a láhev alkoholu? Nelogicky chybí postel nebo židle a stůl. Horní paluba s kormidlem je pak úplným zklamáním. Je zde opravdu jen to kormidlo s dalekohledem na jedné a sextantem na druhé straně.
Zrcadlo lodi je celkem pěkné, ale jednoduché. Dvě okna s ornamenty a 3 lucerny. Okna se dají vyklopit a vrchní díl paluby s kormidlem se dá lehce sundat a zpřístupní se tak kajuta kapitána.

Fotky zrcadla a kajuty:




Závěr:
S lodí jsem spokojený. Trochu zamrzí zmíněné nedostatky, zvlášť když přihlédnu k ceně. Potěšila by lepší výbava kapitánovi kajuty, prostory pro posádku, 4 další děla, výraznější zrcadlo lodi a např. malý člun, který byl u některých předešlých lodí.

Z čeho jsem byl opravdu překvapený, tak to byl styl, jakým se loď stavěla. Moc se nelišil od dob, kdy jsem dostal jako nový set 6274 Caribbean Clipper. Spoustu dílků si pamatuji právě ještě z té doby.

Loď těch na pár dní vystavím, pak jí rozložím, schovám do krabice a uložím jako investici.

Fotografie postavené lodi:








Petronel

Pěkná recenze, pěkné fotky.
Set jsem chtěl také pořizovat, ale nějak jsem to stále odkládal, zdálo se mi to i tehdá dost peněz.
Jedna otázka: Opravdu jsi dal za tento set 11 tisíc Kč??  ???
:P

Aichel

Citace od: Petronel kdy 21.04.2013, 17:51:59
Pěkná recenze, pěkné fotky.
Set jsem chtěl také pořizovat, ale nějak jsem to stále odkládal, zdálo se mi to i tehdá dost peněz.
Jedna otázka: Opravdu jsi dal za tento set 11 tisíc Kč??  ???
:P

Ano, dal. Chtěl jsem ho jako nový.

Na webu jsem v CZ shopech našel nejlevnější za 9999Kč, ale chtěl jsem mít jistotu, že nebude někde prasklá nebo poškrábaná krabice.

Teď mám políčeno na 4 modular domy (zverimex, radnice, hasičská zbrojnice a grand emporium), vzhledem k tomu, že nová loď bude až v červnu a hrad snad až v srpnu nebo září.

Izmael10

Citace od: Aichel kdy 21.04.2013, 16:53:43
V přední části je vězení s kočkou?

Je to myš.  ;) Inak slušná recenzia.

killco

Keď vidím po čom sa teraz predáva, normálne neviem či sa to oplatí otvoriť, keďže mi doma leží v MISB niečo vyše roka. ;D Ja som ju kúpil za 155 € na Českom Eshope karamelka.cz, čo je o viac ako polovicu menej, než v spomínanom muzeu.

Johny650

Je to pálka 11tis. na to, že tento set měli před 3měsíci v obchodě za 4000Kč a já ho kupoval za 2000Kč před rokem.

Aichel

Citace od: Johny650 kdy 21.04.2013, 22:05:47
Je to pálka 11tis. na to, že tento set měli před 3měsíci v obchodě za 4000Kč a já ho kupoval za 2000Kč před rokem.

Nj, za blbost se platí. Je mi jasné, že kdybych set koupil v lednu 2010, tak by mě to vyšlo na pětinu.
Víc mě ale fascinuje aktuální cena setu 10185 Green Grocers. Celkem slušná investice, pokud to někdo koupil hned na začátku prodeje.

Johny650

Nevidím to jako blbost když ten set člověk chce. Nezbývá mu nic jiného. 10185 jsem kupoval za 3100Kč a teď za kolik se prodává. Hrůza.. :\ chtěl bych ještě minimálně jeden :D

Matošo

Citace od: Aichel kdy 21.04.2013, 16:53:43
Loď těch na pár dní vystavím, pak jí rozložím, schovám do krabice a uložím jako investici.

Heh, tak na to už je trochu pozdě ne?

Malinko postavené na hlavu, koupit set za 11k, rozbalit ho (tím snížit jeho cenu tak na třetinu) a pak ho uložit jako investici...

votrelec

No hej, kupil si to predrazene. 11000 je velmi vela. Spolu s postovnym do Ciech ho mozes mat za 300 Eur / 7700 Czk. A ak sa tie sety dobre balia, tak by ti nemali prist premackane.

tage

A kde se dá dnes koupit za 7700,- ?