10195 - AT-OT a Laat/c

Založil Darth, 31.03.2009, 21:45:01

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Darth

Dnes dorazila krabice z Germánie, recenze za chvíli.

Darth

#1
Takže jsem neodolal a pořídil 10195ku. Tady je malá recenze.

Krabici jsem dotáhnul domů, je to opravdu velká mrška – ne, že by byla tak veliká, jako dvě krabice s AT-TE a LAAT dohromady, je jen o malý kousek vyšší, ale o to víc je uvnitř nacpáno dílků. Váha, po navyknutí na poloprázdné krabice s ostatními sety, opravdu překvapí.

Uvnitř vykoukne hromada číslovaných sáčků, sáčky číslované 1 jsou na AT-OT, 2ka je vyhrazena pro transportní LAAT. Vše doplňuje trojice návodů.

Uvnitř se ještě nachází suprové samolepky, opět s výběrem obrázku pro LAAT – já si vybral ten s Wampou – viz. Obrázky.

Takže k samotné konstrukci – jak už někdo zmiňoval, je tam spousta speciálních dílků, se kterými jsem se zatím nesetkal, zelenýma židličkama počínaje a speciálními technic dílky konče.

Ale ke konstrukci – AT-OT má poměrně standardní konstrukci, překvapí velký vanovitý podvozek, uchycení noh (oproti vymakanému novému AT-TE modelu bohužel bez odpružení gumičkama – při zvednutí modelu zůstanou nohy zplihle viset a při postavení na rovnou plochu je potřeba je nastavit, jinak se model trochu kymácí. Kabina řidiče mě překvapila, je velice dobře zpracovaná, tři čelní skla dávají bezva tvar a samolepky jen podtrhnou jeho mohutnost. Trochu mě překvapila ohebnost, ale pak jsem si uvědomil že kabina se sklopí, když je AT-OT naložen – dobrá zpráva je že ani sklopená kabina nijak neblokuje prostor sedaček, takže opravdu je možno osadit až 15 vojáků. K modelu dostanete šest obyčejných clone trooperů, jednoho řidiče (žluté značky na helmě) a jednoho pilota. Na AT-OT se kromě kokpitu moc samolepek nelepí.

Velký strach jsem měl z konstrukce LAAT – mám zkušenosti, že podobné tenké konstrukce se rády bortí – ale ne tak tady!!! Konstrukce začíná opravdu složitou strukturou technic dílků, které mají za úkol uchytit pevně AT-OT. Zprvu byla konstrukce velmi chatrná, obě strany lodi spojené jen jedním brickem, ale později se to zpevnilo a vše bylo bez problémů. Co mě velmi překvapilo, je přichycení kabiny – jedním slovem bezvadné. To, jak si poradili překřížením několika technic os a když byla kabina pevně připojena ke zbytku trupu, teprve se osadily boční stěny, které vše zpevnili a spojily – skvělá myšlenka.

Když byly osazeny boční stěny a kabina (sklo kokpitu drží jen na jednom studu, což se mi moc nelíbí), už šlo vše najednou – do úložného prostoru (stejný jako u 7676) je naložen náklad náhradních raket, na křídlech jsou také rakety, horní část nad křídly tvoří něco, co nevím jak nazvat – ale vysouvá se tam rukojeť, za kterou je možné celý LAAT i s AT-OT chytit a přenášet. Křídla jsou super, přichycení je stejné jako 7676.

No a konečně spojení LAAT s AT-OT. Designově zajímavé, funkčně částečně také, ale uvítal bych nějaké body, kde by LAAT dosedlo na AT-OT a bylo tak více stabilní. Ano, konstrukce je super, LAAT zachytí AT-OT za výsuvnou přenášecí osu, kterou má i AT-TE (tam stačí posunout osu o jednu dírku dolů a LAAT může přenášet i AT-TE. Bohužel spodní část mechanismu je poměrně volná, při přenášení se osa vysune víc a při posazení na zem se zasune a aby mělo LAAT na AT-OT jistou stabilitu, musí se opírat o sklopený kokpit – asi je to tak zamýšleno, protože kokpit se kouskem zasune do trupu LAAT – ale stejně, celé usazení je na můj vkus trochu nestabilní, chtěl jsem z důvodu úspory místa mít celý model vystavený vcelku, takhle váhám.

Co mě zaujalo je zajímavý systém uchycení – při přistávání na AT-OT mechanismus zatlačí osičku a ta uvolní další osy, které samy závěs přichytí na transportér – sice zajímavé, ale tento model má výsadkové tanky spíš na bojiště vysazovat než je odnášet, takže bych spíš uvítal rychlejší uvolňování než připevňování. Dále je na středové ose drobné zařízení, které má ose pravděpodobně zabránit zajet dolů do konstrukce (podobně jako u AT-TE) – osvědčí se pouze při nasazování LAAT na AT-OT, těžko se k němu dostává, ale pokud není uvolněno, LAAT nemůže dosednout na AT-OT a klátí se jako opilá mula. Takže po nasazení je potřeba pojistku uvolnit (a že se k ní mezi LAAT a AT-OT dostává většíma rukama těžko. Boční ,,packy", které jsem původně myslel že budou model držet, jsou tam jen pro věrnost k originálu (který právě těmato packama AT-TE a AT-OT přenáší)

Celkově můžu rozhodně doporučit, řeči o tom, že se jedná o stejné modely jako 7675 a 7676 jsou úplně mimo mísu, jak AT-OT tak LAAT jsou konstrukčně natolik rozdílné, že ani myšlenka přestavby ze starších modelů nepřichází v úvahu – jsou vůči nim jen zdánlivě (zevně) podobné. Za celou doby stavby mi přišla podobná pouze konstrukce nosu LAAT, zbytek neměl s konstrukcí Gunshipu (který jsem stavěl před nějakým tím měsícem týdny) ani AT-TE (které jsem stavěl už dvakrát v obou verzích) téměř nic společného.

Verdikt:
Pro
-     Skvělý nový model ze světa Star Wars
-   Výborné zpracování
-   Možnost použít i spolu s 7676
-   Skvělý model na vystavení i na hraní

Proti
-    jednoznačně cena a nemožnost koupit u nás (pouze přes shop.lego.com plus pěkně vysoké poštovné – hlavně pro expresní dodání - teda pokud nemáte známého který Vám ho přiveze z Německa)
-   Trochu volnější konstrukce uchycení
-   Pružení ramen a mechanismu zajištěné gumičkama, které moc dlouho nepřežijí na vystaveném modelu

Omlouvám se za neumělý popis některých částí modelu (osičky), pochopí ten, kdo to bude konstruovat, bez znalosti toho kterého místa modelu a konstrukčního řešení se to těžko vysvětluje.




Darth

A vystaveno na poličce. A teď čekat na další povedené UCSko.

http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/10195/10195o.jpg

Trpělivost kdyby něco nešlo zobrazit, chvilku trvá než se obrázky uploadují.

MwK

Ďakujem za recenziu. ;)
Uprimne ti závidím,je to úžasný set už len z fotiek...

Bohužial,kumne sa ešte nedostal. :P
(neuveríš,ale asi o ôsmej som písal nemenovanému užívateľovi či mi ho z niekade nevie zohnať)

Mimochodom,prví krát vidím druhú verziu nálepiek na bok,sú super! ;D
(BOL) Som STAR WARS maňiak a zberateľ !!! >:D
Asi som už poriadny AFOL ... prežívam dark age ...

Darth

Mno, já dal kámošovi, co dělá v Německu peníze (7500 Kč) plus flašku aby mi ho dovezl, kdybych si ho objednal přímo, tak mě to vyjde na stejno a ještě ušetřím slivovici, ale asi by to trvalo dýl. Ovšem takhle jsem měl jistotu, že z té krabice pošta neudělá harmoniku, při té ceně bych to nerozdýchal.

Rewolt

mohl bych porosit o foto a srovnání velikostí  s lego Laat/i , a AT-TE , díky

It's a trap!


Darth

A ještě srovnání AT-TE a AT-OT (těch maníků dole si nevšímejte, ti se tam jenom připletli)

http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Srovnani003.jpg
http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Srovnani004.jpg
http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Srovnani005.jpg
http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Srovnani006.jpg

Zkoušel jsem LAAT/c nasadit i na AT-TE, ale hodně to blokovalo to horní dělo, navíc při nasazování je potřeba držet tu přenášecí osu a to je dost nešikovné - na to je u AT-OT ta zarážka, co se k ní po nasazení těžko dostává - ta podrží osu nahoře, než zacvakne mechanismus.

MwK

No konečne som otvoril svoju krabicu...
Poviem Vám, to som iba čumel že koľko kociek a myslel nato že nikdy nenájdem tých osem trooperov čo som z tade chcel vybrať.
Nakoniec som našiel ale musel som otvoriť väčšinu sáčkov. :P
Kedže stavby sa desím a prvoradá je výstava v BS, tú odkladám nabudúce.


PS:
Ešte niekto si to kúpil nato aby mal viac vojakov? ;D ;)
(BOL) Som STAR WARS maňiak a zberateľ !!! >:D
Asi som už poriadny AFOL ... prežívam dark age ...