10175 - UCS Vader´s TIE Advanced

Založil MasterWindu, 20.06.2008, 14:14:47

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

MasterWindu

Úvodom/Prvé dojmy:

10175 – Ultimate Collectors Series Vader´s TIE Advanced. Model z roku 2006 z edície Star Wars UCS.
Dosť ma potešil tento set, vzhľadom na radu UCS a dostupnosť setu bola OK vzhľadom na to, že je ešte stále v ponuke cez ShopAtHome. Známu z Nemecka som naháňal asi 4 mesiace :)

Základné informácie set/model:

Model:

TIE Advanced x1 (TIE/x1) upravený z pôvodného TIE Fightera na osobné užívanie Dartha Vadera – Sithského lorda, a použitý v Bitke o Yavin (EIV). Výrobca starfighteru Sienar Fleet Systems.
V Episode IV pašerák Han Solo odrovnal Vaderov TIE/X1 a zachránil Luka. Vader zdrhol a neskôr bol jeho TIE/x1 úplne zničený keď si to Executor namieril rovno do obľúbenej guličky – Death Star II v bitke o Endor  >:D

Set:
Lego™ set 10175. Release v roku 2006. Počet dielov 1212.

Vekové zameranie: 14+

Balenie:
Ako už sme zvyknutý, trocha väčšia krabica, XY sáčkov ( stále nechápem použitie 3 druhov sáčkov), návod pohodený na spodku krabice, samolepky v návode.
Dosť ma o5 naštvalo trocha zničený návod ( 0,5cm trh asi na 15 stranách návodu) spôsobené veľmi šikovným balením. Nepomôžeme si.

Diely:

Spomínaných 1212 dielov. Všetko vo farbe MdStone, DkStone, Black, minimum TrRed a Red
Triedenie zabere minimum času. Stavbu to výrazne urýchli. Náhradné diely asi cca do 12 kusov v balení.

Stavba:

Stavba postupuje hladko. Návod je len v 1 knižke a to vzhľadom na použitie troch symbolov 2x. Všetko je vo Foto, takže zbytočne nebudem rozvádzať. Začíname kokpitom a uchopeniami na krídla. Kokpit je celkom vkusný, škoda, že neskôr je trocha neprístupný a cez odnímateľné veko sa toho veľa vidieť nedá. Prekvapilo ma kreslo pilota, ktoré lieta sem a tam, keď umiestnite model na stojan. Stačilo ho dvihnúť o 2 úrovne 2x1 plate. Postupujeme zadnou časťou, ktorá sa napojí na zadok kokpitu. Táto časť si myslím, že mohla byť o trošku členitejšia a mohli byť použité rôzne variácie bar 1x3 + Tap 1x1 a SpaceRobot Arm, prípadne Technic Flex-System Hose vzhľadom na model UCS (pravdepodobne vychádzané z originál predlohy). Takisto sa musí vytknúť aj detailnosť spodnej časti, rovnako ako vršok by som čakal aspoň nejaké detaily, no na spodku neboli žiadne. Nasleduje stojan. Stojan je pevný a má 2 polohy. Prvá je základná poloha pre vystavenie modelu. Druhá poloha je nižšia a polohovo model dáva do šikma. Táto poloha je maximálne nestabilná a neodporúčam ju používať. Model síce stojí no stačí malý ťuk a je na zemi.
Ďalej sú zostavené a napájané panely pri kokpite zo spodu a zhora, ktoré sú citlivé na dotyk a pri zlom uchopení okamžite idú od stavby. Na rad prišli bočnice krídelných panelov, pevné a aj pevne uchopené.
Stavbu zakončujú krídla, 2x formou symbolu 2x a je hotovo.

Model:

10175 TIE/x1 je na pohľad veľmi podarený model. Toto spracovanie UCS je ľahko umiestniteľné, rozmermi 33cmx33cm a výškou cca 34 cm. Model samozrejme veľmi málo hrateľný, osobne neodporúčam pre miestami nie príliš pevné spoje (konkrétne Kokpit+zadná časť).

Minifigy:
UCS = samozrejme žiadne
Darth Vader minifigure not included  ;D

Doba stavby:
22:45hod-02:30hod  :P
(zahrňuje aj cca 30 min spánku, zaspal som s plate 2x8 a 2x10 v ruke keď som vyberal diely na ďalší krok stavby)

Hodnotenie:

9/10

Klady:
Star Wars UCS
Kvalitné spracovanie
Model na stojane

Zápory:
Kreslo v kokpite nesedí kvôli stojanu
(pravdepodobne som to zle zostavil ale pochybujem o tom, ešte to overím)

Fotky:
Sorry za trocha tmavé foto, set bol stavaný a fotený v noci.

ÚPRAVA: doplnenie

[příloha smazaná administrátorem kvůli své velikosti]
Dark ages forever ...

otaznik

Velmi pěkný model, zrovna jsem se po něm dneska koukal po netu.

Darth

V mém modelu křeslo sedí dobře, asi jsi nějaký dílek přehlédl. Jinak je to fajn model, akorát vzhledem k špatnému nahlížení dovnitř nevynikne vnitřní úprava (ale to je i u Tie Interceptoru). Osobně jsem rád, že barva je šedo-černá, sice nevynikne tak jako Tie Interceptor, ale zase je ta barva věrnější "originálu".

Pro ty co SW zajímají:
Ještě doplním, že Vaderův Tie Advanced byl prototyp nové série stíhaček, které měly vyrovnat a odstranit převahu X-Wingů (konkrétně štíty a hyperpohon, které klasické Tie stíhačky neměly) - ale kvuli vysokým nákladům na výrobu se Tie Advanced nikdy moc nerozšířily a před bitvou o Endor je nahradily ještě nákladnější Tie Defendery (říká se, že na jejich konstrukci se podílel sám Thrawn). V pozdějších letech Defendery kvůli vysokým nákladům úplně zmizely a později je nahradily Chisské Clawcrafty.

MasterWindu

Taktiež pre SW fans uvedem  8) :
Vader´s TIE Advanced x1 prototype nebol jediný svojho druhu. Bolo vyrobených niekoľko X1 pre Vadera. Vader mal taktiež jeden exemplár na svojej základni Vjun (nálezca Jaden Korr).
Taktiež v období vojny Yuuzhana Vonga jedna X1 bola súkromnou korisťou Landa Carlissiena, ktorý sa s ňou závodne premával v páse asteroidov pri Dubrillione. Pri prvej bitke o Dubrillion, bojovali Jacen,Jaina a Anakin Solo (Vaderovi vnuci a vnučka) s X1-kami proti "coralskipperom" Yuzhana Vonga.
Dark ages forever ...