10179 - UCS Millenium Falcon

Založil MasterWindu, 20.03.2008, 21:43:26

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

MasterWindu

Úvodom/Prvé dojmy:

Takže, UCS 10179 - Millenium Falcon. Od prvého momentu ako som uvidel tento set som si povedal "must have" (taktiež som si povedal, že keď ho budem mať tak skončím zo zbieraním....to sa nestalo >:D ) Bohužiaľ som ho v sabaccu nevyhral.... Záujmu sa neminul ani set 7665 - Republic Cruiser.
Toto je moja prvá recenzia na Lego, takže ocením objektívnu kritiku. Ospravedlňujem sa za stručnosť, sľúbil som rozsiahlu recenziu no není na to čas.
Ženu a moje dva MOC-y som vypravil k rodičom a dal som sa do stavby.

Základné informácie set/model:

Model:
Millenium Falcon - Corellianské ľahké plavidlo série YT-1300 vyrobené spol. Corellian Enginnering Corporation a upravené k obrazu svojmu známym pašerákom menom Han Solo (jednoznačne upravoval hyperpohon, ten totiž určite Landovi Carlisianovi ešte fungoval  ;D ).
Set:
Podľa firmy Lego™ je 10179 najväčším setom Lego a licencovanej série Star Wars zároveň, s počtom 5195 dielov. Model je upravený do skutočnej mierky v pomere minifig/filmový model.
Model s parametrami 84 cm dĺžka, 56 cm šírka a 21 cm výška je naozaj len ,,veľmiťažkoumiestniteľnádvanásťkilováťažkotonážnaberuška" a pred zakúpením mu jednoznačne treba urobiť čestné miesto  :-X .
Vekové zameranie: 16+

Balenie:

10179 je zabalený klasicky, vo veľkej vysokej krabici, s dobrým designom a je plusom ,,+" balenia, že krabica je vo vnútri rozdelená do troch sekcií. Klasicky na spodu umiestnený !!!! stranový návod, viazaný do krúžkového zväzku. Návod má tiež svoju váhu a je treba dať pozor pri manipulácií. Krúžkový zväzok je praktický no aplikovaný na klasické stránky pôsobí krehkým dojmom. V balení je aj nálepka ,,30th aniversary" a pre tých šťastných je tam aj certifikát s číslom(nie môj prípad  :'( ).
BTW: ...v balení sa nenáhodou vyskytol set MISB 7665 Republic Cruiser. Krabica pekne rozobratá a umiestnená na dne krabice 10179, sáčky označené hnedou lepiacou páskou.
Každopádne zmes prevažne červených sáčkov uložených na XY sáčkoch s šedými dielmi pôsobilo prinajmenšom megalomansky  >:D .

Diely:

X-krát spomínané: počet 5195. Farba samozrejme a prevažne pri UCS SW setoch šedá. Striedanie DkStone a MdStone, Black prevažne pri ,,technic pinoch" + ,,technic axle", nejaká DkRed, málo White a Tan. Vysoký počet ,,plate" akéhokoľvek druhu, bricky typu ,,hinge stud+brick+plate", nespočet ,,wing", ,,slope" a ,,tile" dielov robí z tohto setu nielen giganta na zásobáreň dielov (chcem poznať toho čo by to nezostavoval a hodil diely do ponuky na BL) ale aj set, ktorý nutne potrebuje na výstavbu veľa miesta a minimálne 20 triediacich nádob na menšie diely.
Ja osobne som použil celú sedačku(letisko), konferenčný stolík, po 2 hodinách triedenia som to vzdal (chrbát rezignoval) a musel som si pristaviť aj žehliacu dosku a posledných 45 minút triediť len v stoji.

Stavba:

Stavba ako taká, ako som už somínal, potrebuje veľa miesta. Začína sa základnou konštrukciou, ktorá je musím priznať v každom kroku postupne spevnená a je naozaj tvorená na konečnú váhu modelu. Pokračuje sa spodnou časťou modelu kde sú poväčšine jednotlivé stavebné súčasti robené len ako hutná hmota. Časti zostavy spodku modelu ( t.j. predné a zadné spodné panely) klasicky postavané, otočené na dol a uchopená technic pin-mi. Tu musím uznať, že sú tieto uchopenia robené s najlepšou presnosťou v nadväznosti na okolitú stavbu. Rozumné umiestnenie technic pin-ov jednotlivé súčasti spodku dobre upevnia. Všetko sedí v celku dobre, až máte pocit, že ste to tam nalepili. Na spodku modelu nečakajte žiadne detaily (neplatí pre spodnú časť motora). Ten je urobený jednoducho ale vkusne. Využitie rebríkov známych zo série ,,Pirates" vo farbe MdStone je skvelým riešením.
Vrchná časť stavby je samozrejme detailnejšia. Tu sa dosť vybláznite s rôznymi detailamy, ktorých tu je naozaj dosť. Stojan na radar dish je jednoduchý a perfektný. Vyklápací mostík zo začiatku pôsobí stroho no je podobný originálu. Na spodnej a v hornej časti modelu sú umiestnené quad laser cannony. Ich otáčací mechanizmus je neštandartný no je v pohode. Kokpit je konečne riešený pre dvoch pilotov + dvoch pasažierov (zmestí sa aj tretí), presne ako vo filmovom spracovaní. Kokpitu sa nedá vyčítať nič, akurát mohli dať do stredu ešte jeden kus ,,bar", farba MdStone na dotvorenie oblúku vrchnej časti priehľadného kokpitu. Modelu chýba implementovaný ,,escape pod". Radar dish, quad cannon 2x, rampa a kokpit sú jediné súčasti modelu, ktorými sa dá pohybovať alebo majú nejaký hrací charakter (samozrejmosť u UCS).
Vrchná stavba plášta je sice detajlná a na efekt dobre skonštruovaná, no jej uchytenie na každej strane (mimo zadnej strednej časti) je nedotiahnuté a v podstate len položené (technic axle sa dáva do klasickej hole, takýto plášť/kryt je len opretý o okolitú stavbu). Stačilo by pritom pár ,,hinge plate" a držalo by to pevnejšie.

Model:

10179 je výborne zvládnutý detailný model. Podľa môjho názoru by tento model ako výnimka zo série UCS mohol byť detailne riešený aj z vnútra, to by bolo teda niečo. Nevadí skúsim upraviť.
Porovnávanie originálu s Lego setom nebudem, Falcona síce poznám no zdá sa mi, že designéry toho okopírovali dosť. Do porovnávania by som sa dal keby bol upravený aj interiér.

Minifigy:

Han Solo, Chewbacca, Obi-Wan Kenobi, Luke Skywalker, Princess Leia Organa

Záver:

Ak máte možnosť kúpiť, neváhajte a choďte do toho...Táto stavba ma fakt vyčerpala a musel som to dospávať ešte 2 dni...trvalo mi to celkovo aj s prestávkami + triedenie cca 21hod. Keď už bol hotový, tak ma čakal ako si všimnete v pozadí, eše nezostavený 7665 – Republic Cruiser...fakt sa mi už nechcelo(sám som sa divil  :o ) ale nemal by som naňho čas minimálne ďalšie dva týždne. Ono po tých 5195 dielov Vám poviem, že tých 919 netrvalo ani 1.30hod...išlo to už samo.

Hodnotenie:

10/10 – čo dodať (keby sa hodnotila aj cena tak 9/10)

Klady:
-   gigantický model  :o
-   výborná a dlhá stavba 8)

Zápory:
-   cena  :-X
-   keď som si preňho bol na pošte tak som pri vychádzaní z podzemných garáží preliačil prednú lavú časť kapoty s nárazníkom, oškrel lak a rozlámal plastovú výstuž  >:(....spôsobené asi eufóriou  ::) .
-   nemal som v boxe certifikát pravosti ani nálepku ,,30th anniversary" >:( .

Fotky:

Ku klasickým fotkám som pripojil aj nejaké také zaujímavé prierezy + jednu pikošku.


[příloha smazaná administrátorem kvůli své velikosti]
Dark ages forever ...

MasterWindu

Foto-pokračovanie

[příloha smazaná administrátorem kvůli své velikosti]
Dark ages forever ...

MasterWindu

#2
Nejaké prierezy MF a jedna pikoška z Episode III-Revange of the Sith
MF - originál, tam dockoval, je to potvrdené G.Lucasom.

[příloha smazaná administrátorem kvůli své velikosti]
Dark ages forever ...

Skyder

 :o :o :o :o Parada, mam co zavidiet, jedina chybicka krasy je podla mna cena. Osobne sa mi najviac paci foto cislo 7-skladacky zabrali 3 stvrtiny izby. Super ;D
Skyder

Darth

Dotaz - toho Republic Cruisera jsi dostal místo samolepky/sériového čísla v krabici jako bonus, nebo ti ho tam propašoval někdo v balírně?  ;D

Skyder

Citace od: Darth kdy 20.03.2008, 22:51:22
Dotaz - toho Republic Cruisera jsi dostal místo samolepky/sériového čísla v krabici jako bonus, nebo ti ho tam propašoval někdo v balírně?  ;D
Podla mna ho kupil k tomu ked udava aj cenu..
Skyder

Darth

Já myslel, že to dostal místo gold minifiga  ;D - no ale jestli je tam tolik prostoru, že dovnitř vleze ještě jeden poměrně velký set i s krabicí, tak i přes 2000 víc dílků to asi nebude moc větší než ISD nebo DSII.

Vasyk

Citace od: JediMasterWindu kdy 20.03.2008, 21:43:26
-   nemal som v boxe certifikát pravosti ani nálepku ,,30th anniversary" >:( .


Jak je možné, že to tam není ? Není to zase nějaká protekce pro amíky ? Těšil jsem se, že budu mít i certifikát a pořadové číslo  :'(.
Má někdo informovaný vysvětlení ?

MwK

Reagujem síce trošku neskôr ale na chcelo to viac času,a ten som si vyhradil na teraz...
Takže nato že to bola tvoja prvá recenzia je to super! :-*
Všetko je pekne spravené,zdokumentované,malím plusom je aj to na aký set si recenziu robil...celkovo bomba! ;)
Teda možno by sa zišla ešte nejaká fotočka vnútra MF,stačila by nejaká zo stavby,že ako a čo tam je... :)
A inak tá nálepka "30th anniversary" by aj mňa poriadne naštvala! :P
Nechápem ako je to možné... :(
(BOL) Som STAR WARS maňiak a zberateľ !!! >:D
Asi som už poriadny AFOL ... prežívam dark age ...

MasterWindu

Citace od: Skyder kdy 20.03.2008, 22:51:58
Citace od: Darth kdy 20.03.2008, 22:51:22
Dotaz - toho Republic Cruisera jsi dostal místo samolepky/sériového čísla v krabici jako bonus, nebo ti ho tam propašoval někdo v balírně?  ;D
Podla mna ho kupil k tomu ked udava aj cenu..
Hej set bol dokúpený k UCS MF....keby takto balili bonusy TLC tak by to naozaj nebolo naškodu.

Citace od: Darth kdy 20.03.2008, 23:05:31
Já myslel, že to dostal místo gold minifiga  ;D - no ale jestli je tam tolik prostoru, že dovnitř vleze ještě jeden poměrně velký set i s krabicí, tak i přes 2000 víc dílků to asi nebude moc větší než ISD nebo DSII.
Porovnávať s UCS ISD nemôžem naživo som ho nevidel..ale ozaj by sa do tej krabice ešte zmestilo určite ete tak 1000-ka ďaľších dielov...

Čo sa týka nálepky a certifikátu ....už sa k tomu nebudem vracať..hold tam neboli...
MwK: ...fotka zvnútra je úplne zbytočná, nič am totižto nieje ale doplním ju aby ste videli...
Fotky počas stavby som nerobil, bol som rád, že som to vôbec stihol postavať...
Dark ages forever ...

Darth

Tak jsem strávil jeden a půl dne stavbou Falcona (přesněji zhruba 10 + 5 hodin) - zatím mu chybí ještě "střecha". Je to úžasná a vyčerpávající stavba, nedivím se, že tam není žádný interiér, při váze modelu kolem 12 kg by se při zvednutí celý model zbortil - takhle je vyřešen poměrně solidně pevnou kostrou, za kterou se dá i přenášet (podobně jako ISD nebo DSII) - to mi chybělo u Blocade Runnera, který se po chycení za motorovou část z poloviny zbortil (než jsem motorovou část vyztužil kilem dalších kostek).

Ale k modelu - úroveň detailů je úžasná, nemyslel jsem si, že do nejmenších detailů půjde i spodní část. Trochu mě zklamaly přistávací nohy, tři z nich mají tendenci vybočovat trochu do strany - přitom jsou na čtyřstranných technic osách, takže by měly být jen ve čtyřech pozicích. Asi šejdrem vylisované spojovací dílky mezi osy.

V krabici jsem taky neměl ani samolepku, ani certifikát - číslované certifikáty byly v prvních 5000 krabic, asi už je pozdě.

Co se týká minifigů, je to trochu divné, že je i Obi i Leia - nikdy se vlastně ani nepotkali. Ale co, asi je to pro možnost udělat si scénu před i po DS. Každopádně každý další minifig se hodí.

Co je asi největší zklamání - zrovna u tohoto modelu bych maximálně ocenil, kdyby součástky na každý krok v návodu dali do extra sáčku a očíslovali - chceme tak moc? Nevím, podle jakého pravidla je balí, ale očividně by nebylo tak těžké nastavit dávky určitých dílků a sypat to do číslovaných sáčků, když už za stavebnici chtějí 560 euro.

Ladous

Citace od: Darth kdy 28.04.2008, 20:59:14

V krabici jsem taky neměl ani samolepku, ani certifikát - číslované certifikáty byly v prvních 5000 krabic, asi už je pozdě.



Myslím si, že to není tak úplně pravda  ???
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?i=2824079

Vasyk

Jak jsem zjistil (nevím jestli z důvěryhodného zdroje), tak certifikáty byly jen US ONLY.
Také jsem se těšil na svůj papírek, ale aspoň mám ty kostky no  ;D.

Darth

#13
Pro ty, kteří se nejsou schopni rozhodnout, jestli do nového Falcona jít. Tyhle fotky je možná přesvědčí, že to za to stojí:

http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/DSC00067.jpg
http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/DSC00068.jpg

petras81

Tenhle Falcon je celkem fajn.... jako model je dobre propracovany, ale jedna vec me fakt zarazila.... nasel jsem v krabici dilky od jedne barvy s ruznym odstinem sedi.... coz se me fakt ale fakt nezda.... jedna kosticka byla dokonce slita ze dvou barev sede, te svetle a tmave 1x10 plate to byla, hnus.... to by se za starejch casu nestalo