10134 UCS Y-wing

Založil Darth, 12.09.2007, 16:42:23

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Darth

10134 UCS Y-wing

Tento set jsem původně vůbec nehodlal zakoupit, říkal jsem si, že 7658 je dost velký. Zviklal mě v mém rozhodnutí až obrázek ze Svitav, kde 7658ce a mini Y-wingu dělal společnost opravdu masivní Y-wing tuším že ze sbírky Vasyka.

Vzhledem k tomu, že letos už v set v prodeji nebyl, nezbylo mi než se obrátit na Bricklink a koupit ho odtud. Mé oko padlo na obchod Gavial z Německa. Cena byla vcelku přijatelná, i když jsem se musel smířit s připočtením 19% DPH pro lidi z EU. Nakonec se cena vyšplhala i s poštovným na necelých 200 USD a to jsem byl ještě ochoten za set dát. Krabice přišla v super stavu, samozřejmě neotevřená.

Balení

Jedná se o poměrně rozměrnou krabici, rozměry odpovídají přibližně krabicím ostatních srovnatelných UCS setů (AT-ST, Tie Interceptor, Tie Advanced), tedy na výšku asi 10cm, zato šířka půl metru a délka téměř metr. Uvnitř byly klasické sáčky s dílky, bohužel uspořádané jen podle druhu, ne už podle postupu stavby. Uvnitř bylo poměrně hodně drobných dílků, což odpovídá členitosti modelu. Nedočkavě jsem se pustil do stavby.

Stavba modelu

Prvním krokem je stavba hlavní části trupu, bez kokpitu, který se nasadí až úplně nakonec. Už v této části se projevila obrovská členitost modelu, hlavně horní strana.

Dalším krokem jsou zrcadlově stavěné spojky k motorům, opět bohatě ,,zdobené" nejrůznějšími součástkami složitého technického zařízení.

Motory mě dostaly nejvíc – jejich masivnost se prostě musí vidět. Jenom délka samotných motorů je větší než model 7658. Skládají se z hlavního těla, přední části s polokulovitými čely a ze zadních stabilizátorů.

Stabilizátory, to je ty dozadu vedoucí tyčky, byly k mému překvapení nejsložitější operací celé stavby. Jedná se o dlouhé osy, na které se navlečou bílé plastové krytky o délce cca 1,5cm a osy se pospojují dalšími dílky, až se vytvoří celá tyč. Problém byl v různých průměrech těch krytek, které se navlékaly na osu – některé byly příliš volné a pak běhaly po ose, některé byly tak úzké, že k nasazení bylo potřeba vyvinout silnější tlak.

Po montáži motorů a jejich spojení se zbytkem trupu (kvůli jejich značné váze jsem se bál, že spolu se spojkami budou od hlavního trupu odpadávat, ovšem jsou jištěny velmi dobře, takže se mé obavy nepotvrdily). Teprve tehdy vynikla masivnost celého modelu.

Tu ještě umocnil nádherně vypracovaný kokpit. Sklo kokpitu je totožné s tím u menšího modelu 7658 (šířka 4 study, výška 1,5). Sedadlo je mnohem lépe propracováno než u 7658, dokonce je před očima pilota (minifig u modelu není) zaměřovací zařízení, jaké použil Luke při útoku na šachtu první Hvězdy smrti. Ačkoli je kokpitová část modelu jen o 2 study širší než u modelu 7658, je delší, takže za pilotním sedadlem pokračuje ještě o 6 dozadu (kde v některých verzích Y-wingu podle expanded universe může být umístěno sedadlo spolucestujícího). Na tuto prodlouženou část je umístěn (v souladu se specifikacemi Y-wingu) iontové dělo.

Jediným minifigovým elementem u modelu je jednotka R2, která je tentokrát umístěna ve správné poloze (ne podélně jako u 7658) a je totožná s jednotkou ze 7658

Naštvaly mě samolepky, kterých sice není mnoho, ale je třeba s nimi oblepit kokpit (nejotravnější část) a dvě se umístí na boky čela Y-wingu.

Produkt

Výsledný pohled je uchvacující. Obrovská úroveň detailu na technicky vypadající konstrukci mezi kokpitem a motory (přesně podle filmu, kde také tyto části nebyly zakrytované), tzv. wow dojem při prvním pohledu na model a jeho velikost. K dokonalosti také přispělo to, že na podstavec se model neumisťuje jako X-wing a Tie Interceptor (tj. čumákem dopředu), ale bokem, takže při sklopení podstavce vynikne celé tělo Y-wingu – při pohledu zepředu není moc vidět, samotný Y-wing není příliš vysoký

Hodnocení

Klady:
Velikost
Stabilita
Design
Spousta detailů
Star Wars

Zápory:
Špatná dostupnost setu – už se neprodává
Samolepky (kromě technických specifikací, ty jsou jako vždy super)
Malé rozměry prostoru za kokpitem, uvítal bych druhé sedadlo pro spolucestujícího


Darth


fuli

CitaceMalé rozměry prostoru za kokpitem, uvítal bych druhé sedadlo pro spolucestujícího
Nebyl náhodou Y-Wing byl jednomístný ???
Uč se z chyb druhých. Nikdy nebudeš žít tak dlouho, abys je stihl všechny udělat sám.

Darth

#3
Proto jsem psal, že podle expanded universe. Například ve Splinters of the Minds Eye a dalších upravili Y-wing pro pasažéra - Leia měla takový, pasažér byl C3PO, kterého potřebovala při jednáních jako překladatele. (v textu jsem tu pasáž označil červeně)

fuli

Citace od: Darth kdy 12.09.2007, 17:32:10
Proto jsem psal, že podle expanded universe. Například ve Splinters of the Minds Eye a dalších upravili Y-wing pro pasažéra - Leia měla takový, pasažér byl C3PO, kterého potřebovala při jednáních jako překladatele. (v textu jsem tu pasáž označil červeně)
Omlouvám se, tuhle větu jsem přehlédl :-[
Uč se z chyb druhých. Nikdy nebudeš žít tak dlouho, abys je stihl všechny udělat sám.