10019 - UCS Rebel Blocade Runner

Založil Darth, 07.07.2007, 21:37:30

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Darth

Lego Set 10019 – UCS Rebel Blocade Runner (jinak také Corellian Corvette, nebo občas označovaný jako Tantive IV) vyšel v roce 2001, v USA za nějakých 200 USD, v Evropě jsem jej nezaregistroval, u nás už vůbec ne. Nakonec jsem jej sehnal přes Bricklink v Německu.

Po tomto setu jsem pokukoval už dlouho, ale při cenách kolem 300 – 400 GBP jsem už nedoufal, že jej seženu. Naštěstí se na bricku objevil set za celkem slušnou cenu, i když chybí pár samolepek na tryskách (pouze z jedné strany), set jsem si objednal.

Balení
Bohužel k setu jsem nedostal krabici, človíček na druhé straně si posílání Lega vyložil po svém a model rozebral jen na části (trysky zabalil zvlášť do novin, asi jako Mr. Bean při malování balil jednotlivá jablka), pak zabalil zvlášť můstek, tělo setu a motorovou část. V obálce byl nepoškozený návod a navíc čokoláda Milka  ;D.

Nutno podotknout, že ačkoli krabici vycpal novinami opravdu důkladně, kromě můstku a motorů zbylé části nevydržely transport a byly v rozloženém stavu – to mi nevadilo, stejně jsem nakonec všechno rozebral, roztřídil a postavil úplně znovu, přece se nepřipravím o ten zážitek si set celý postavit sám. Naštěstí žádní dílek se transportem nepoškodil a já se mohl pustit do práce.

Stavba
Návod je tentokrát v jedné knížce. Set obsahuje 1748 dílků a ačkoli není příliš masivní, délkou se velmi blíží délce Imperial Star Destroyeru (10030), tedy jednomu metru. Model je rozdělen na tři samostatné části, můstek, který se montuje jako první, samotný trup a motorovou část.

Můstek není příliš složitý, jeho stavba se dá zvládnout poměrně rychle. Můstek stojí na první noze, i když sám o sobě na ní nedrží, po spojení všech částí tato noha poskytuje podporu přední polovině modelu.

Hlavní část modelu tvoří trup se střílnami nahoře i dole. Obě části se spojují pomocí technic kostek a drží opravdu dobře. Na střední části není nic příliš složitého, pouze válcovité části trupu v zadní části jsou docela křehké a při manipulaci mají tendenci rozpadat se. To platí i o bočních lištách, které na ně navazují. Doporučuji tyto dílky k modelu připojit až po finální kompletaci.

Asi nejzřetelnější částí modelu jsou motory. Ty tvoří 11 válců ve třech řadách nad sebou. Válce jsou složeny ze čtvrtečních dílků. Ačkoli to vypadá dobře, uvítal bych spíše půlkruhové dílky, jako jsou u escape podu v setu 6211, nebo v Millenium Falconu. Stačí silnější tlak a motor je na kousky.

Motorová část modelu je asi jeho nejslabší stránkou. Aby ušetřili kostky, nebo aby snad udělali model lehčím, jsou jednotlivé kořeny motorů velmi křehké, některé části samovolně upadávají. To platí i o samotné zadní části lodi – rámy, na které se uchycují motory, jsou mezi sebou spojené jen čtyřmi 2x1 kostkami a při manipulaci se mi několikrát stalo, že se mi celá konstrukce rozpadla (především pokud se zatíží motory). Nevím, jak to bylo myšleno, pokud chytnu za horní konstrukci, tak se tato utrhne, pokud chytnu za spodní část konstrukce, tak se zbortí nohy – poměrně nedomyšlené a velmi nepohodlné při manipulaci.

Dalším nešťastným řešením je přichycení motorů. K zadní ploché části se připojují dvě placky 2x2 s čepem, kterým se přichytí k technic kostce na konstrukci motorů. Protože však motory jsou dost těžké, snadno (a rády) se oddělí a na konstrukci zůstanou jenom ty placky. O to by nebylo, problém je v tom, že kvůli těsnému prostoru kolem motoru s sebou strhnou i motory okolní.

První problém jsem byl nucen řešit radikálně – před nedávnem jsem koupil v Lídlu dva sety 4781, ze kterých jsem tedy vykuchal všechny bílé součástky a zadní motorovou část modelu jsem náležitě zpevnil (sice už to není originál, ale zase se to nerozpadá při prvním doteku). Slabé spojky 2x1 nahradily silné díly 8x2, vycpal jsem i kořeny motorů). Sice motorová část asi o třetinu ztěžkla, je teď dostatečně pevná a vydrží jak kompletaci s ostatními částmi modelu, tak opatrné přenášení.

Druhý problém jsem řešil déle. Přemýšlel jsem o nějakém způsobu, jak přichytit motory technic kostkami, ale nakonec s nápadem přišel Jindroush – přichytit 2x2 s čepem na kraje motorů, ne doprostřed (a rozložit tak váhu motoru) a ještě je na spodní straně podepřít 1x4 plate. Povedlo se, tímto skládám poklonu a dík za radu Velkému Vezírovi.

Produkt
10019 je super stavebnice. Hlavní plus pro ni je velká vzácnost tohoto setu v našich krajinách, ale i ve světě (zkuste ho najít na e-bayi) – najdete jej buď v aukci, která cenu vyšroubuje pěkně nahoru a s poštovným z USA, nebo jako Buy now, ale s cenou 475 nebo dokonce 750 USD.

Model je i přes čtyři poměrně tenké nohy velmi stabilní, i když hraní s ním bych nedoporučoval. Stejně jako set 10030 je to model na vystavení a tak mi to nejlépe vyhovuje.

Co se mi na modelu nejvíc líbí, je jeho velikost. Může se směle měřit se sety jako 10030, 10174 nebo 7181.

Co se mi na něm nelíbilo, bylo řešení horních palebných věží a hlavně problémy s motorovou částí. Nevím, jestli je to už opotřebovaností dílků, ale upadávání motorů není mojí představou dobrého setu.

Závěr
Tento set jsem už velmi dlouho chtěl a nikdy jsem nedoufal, že jej nakonec získám. Extra příjem za překlady mi umožnil si pořídit jak 10030, tak i 10019. Pokud máte možnost si tento set pořídit a jste Star Wars pozitivní, tak do toho určitě běžte, bude spolu s ISD klenotem vaší sbírky.

Klady:
Velikost (na délku téměř srovnatelná s 10030)
Design
Spousta rare dílků (motory, kopule escape podů)
Rarita setu
A to hlavní: je to Star Wars

Zápory:
Drobné nepřesnosti proti originálu
Špatná dostupnost setu
Konstrukce motorové části
Zabírá opravdu hodně prostoru





Hansel

Můžeš napsat, kolik jsi za něj dal? Docela mě to zajímá, set je to velmi lákavý, ale nyní naprosto mimo mé možnosti :(
Jinak gratuluji k takové raritě, v Česku jich moc nebude. Designově je to jeden z nejlepších SW UCS.
Ještě prosím o foto, kde bude hned vedle ISD. Teda jestli na to máš dost místa >:D
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

Darth


Big eL

AT-ST, XWF, TIEI, TIEA....

Marcel


Darth

Díky. Právě překročil hranice ČR další set do sbírky - 7191 X-Wing, tentokrát z Holandska. A do ISD sem zabudoval kasičku s 10k na nového Falcona (a každý měsíc tam tisícku přidám  ;D