10030 - UCS Imperial Star Destroyer

Založil Darth, 07.07.2007, 20:47:08

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Darth

Lego Set 10030 – UCS Imperial Star Destroyer vyšel v roce 2002, pro určité krajiny za přijatelnou cenu 299 USD, pro ty méně zvýhodňované za 369,99 EUR. No a pro zaostalé krajiny, kam Lego v rámci svého e-shopu ani sety nedodává (ano, tím je myšlena Česká Republika) zůstává pár obyčejných setů, které Lego Trading milostivě do našich obchodů pustí. Dlouho jsem toužebně koukal na Velkovezírův set, až nakonec se uvolil jej uvolnit k prodeji. Pak už stačilo jen našetřit potřebnou částku a počkat až bude mít Jindroush cestu do Brna (set je řádně těžký a České Poště, expertovi na rozbíjení a kradení všeho možného, bych ho nesvěřil ani kdyby s ním jel někdo, kdo by ho pořád hlídal).

   Musím podotknout, že s jistou formou zoufalství, že nezvládnu naspořit potřebnou částku, jsem v únoru koupil jeden z posledních setů 6211 u nás. Ve chvíli kdy jsem jej postavil, jsem si myslel, že už tento model je dokonalý, i když dolní část byla vyřešena jen obyčejnou plochou. Nějak jsem si neuměl představit ještě větší set. Ale o tom až později.

Balení
Krabice je jedním slovem – obrovská. Jindroushův kufr byl vyhražen téměř jen pro ni, do mého kombíka s opravdu obrovským kufrem vlezla už lépe, ale i tak zabrala polovinu prostoru. Váha byla určitě přes deset kilogramů. Kostky byly roztříděny ve čtyřech bílých krabicích (nevím, jak to bylo původně, ale Jindroush si dal tu práci a roztřídil mi při dekonstrukci ISDčka součástky na klasické kostky, plates a na drobné dílky). Krabice byly uloženy ve dvou patrech, mezi nimi se nachází kartón, který drží opravdu masivní návod. Na rozdíl od návodu k dalším setům, které jsem měl tu čest stavět (6211) není rozdělen na dvě knížky, je většího formátu svázaného kroužkovou vazbou (a je opravdu těžký).

Bohužel foťák jsem neměl při stavbě u sebe, takže mám fotky jenom finálního stadia ISDčka.

Stavba
Návod je rozdělen na několik částí (v jedné knize). První část tvoří základní konstrukce, zadní trysky, jednotlivé povrchy těla vesmírné lodi, spodní část můstku a můstek samotný.

Nejprve jsem si roztřídil všechny díly. Mnoho prostoru pro stavbu nemám a vzhledem k tomu, že set obsahuje 3104 dílků, bylo třeba je nějak roztřídit, ale tak, aby se daly přenášet a vůbec abych se mohl pohnout. Proto jsem zvolil pro kostkaře s vaničkama na různé dílky asi nestandartní, ale při velkém množství dílů pro mě velmi výhodnou metodu, že jsem totiž dílky pospojoval v rozích a vytvořil čtvercové duté konstrukce – asi jako se na táborech stavěly pyramidy z kulatiny. Tak jsem měl stejné dílky u sebe, snadno jsem si potřebný dílek mohl odloupnout a velmi jednoduše jsem s nimi v omezeném prostoru mohl manipulovat (vzhledem k dlouhé době stavění nezbytnost). Možná mě za to někteří kostkaři proklejí, ale v pokoji 3x4 metry mínus skříně je holt jedinou rovnou montážní plochou postel, okolní nábytek posloužil za odkládací prostor pro dílky.

Ale k samotné montáži. Po smontování trojúhelníkové konstrukce kostry jsem byl překvapen požadavkem smontovat ještě jednu, úplně stejnou konstrukci. Ty se následně spojí dohromady a tvoří tak poměrně masivní základ pro zbytek lodi (navíc za tuto část při odmontovaném můstku doporučuji model přenášet). Už tehdy jsem začal chápat masivnost celé lodi – je téměř dvojnásobně dlouhá než set 6211 (téměř jeden metr na délku). Dalším krokem byla konstrukce jednotlivých plátů tvořících trup lodi. Každý plát je složen dohromady, ale do kompletace pomocí dílů z druhé strany se celkem rozpadá a doporučuji hodně opatrnou manipulaci.

Oproti setu 6211 se pláty trupu připojují jen na tři klouby po stranách lodi, uprostřed se připojují dole čtyřmi, nahoře třemi magnety. Sice jsem měl docela strach, aby se konstrukce nerozpadala, ale magnety drží velmi dobře. Povrch je řádně členitý, v dolní části je velký vstup do hangáru (interiér není vymodelován, takže koukáte dovnitř trupu – ale to je celkem jedno, zespodu se na model budete málokdy koukat).

Po smontování hlavního trupu následuje smontování základny můstku – poměrně komplikovaná konstrukce, která se nasadí na připravené dílky a drží tam svou vahou. Přiznám se, že i přes pohrdání oficiálně zmiňovaného času montáže jsem předpokládal, že to zvládnu rychleji. Ale nakonec, včetně třídění dílků po dostavění základny můstku mi to vzalo 12 hodin. (největší ,,zásluhu" na tom má hledání malých dílků, potřebných na stavbu, které jsem si předem neroztřídil). A to chyběl ještě samotný můstek, na který jsem se vrhnul až po návratu z práce o tři dny později.

Můstek už jsem zvládnul během dvou hodin. Po osazení na trup vynikla dokonalost celého modelu. Chvíli jsem se na něj nemohl vynadívat. Modelu pomohlo i to, že je v Old Grey barvě, ta mu sluší mnohem lépe než ta nová šedá na setu 6211.

Na internetu hodně kritizovaná část je montáž členitých bočních plátů, které pomocí drobných dílků simulují členitost ,,reálného" Imperial Star Destroyeru. Moc jsem se na tuto činnost netěšil, ale nebylo to tak hrozné (i když představa montáže 16 stejných dílků na plate 12x2 mě docela vyděsila).

Produkt
10030 je dokonalá stavebnice. Při stavbě mě nenapadlo jediné vylepšení, které by bylo třeba aplikovat. Konstrukce je pevná a masivní, stejně tak nohy, které dobře drží stabilitu celého modelu. Výborně je vyřešeno i přichycení všech částí modelu (včetně generátorů štítů na můstku) a trysek. Čeho jsem se bál nejvíc, aby se mi model při přenášení nerozpadal, to není problémem. Samozřejmě to není model na hraní, ale na vystavení, ovšem vzhledem k tomu, že jsem sběratel, mi to vůbec nevadí, spíš mi to tak vyhovuje.

Co se mi na modelu nejvíc líbí, je ten první pocit, když ho uvidíte – nejlíp ho vyjadřuje slovíčko WOW (ne, nic s tou animovanou věcí od Blizzardů nemá společného).

Ačkoli znalec imperiální techniky by našel spoustu nepřesností (přece jenom originál má mít 1,6 km na délku a ne 1m, mnoho detailů tam zařadit nejde), například umístění hlavního hangáru příliš vepředu, měl by se spíš nacházet v oblasti přední nohy, nebo absenci předního hangáru, model je na své možnosti dokonalý. Rozhodně musím hodnotit 10/10

Závěr
Set je nejlepší vidět na vlastní oči, už kvůli tomu WOW efektu. Je to podobné jako u jiného UCS setu, AT-ST – do doby, než jsem smontoval obě nohy a nasadil kabinu, jsem si neuvědomoval, jak je set velký (kdo jste viděli AT-ST složené, tak můstek ISD sahá do stejné výšky jako vrchol AT-ST). Set je nádherný, a jako malý bonus je u něj i malý (i když rozměrově neodpovídající) modýlek Tantive IV (Corellian Corvette). Rozhodně doporučuji, set se ještě stále objevuje v nabídce Lego Shopu.

Klady:
Velikost (obrovská)
Váha
Design
Old Grey
Rarita setu
A to hlavní: je to Star Wars

Zápory:
Drobné nepřesnosti proti originálu
Špatná dostupnost setu
Zabírá opravdu hodně prostoru




Darth


MwK

Citace od: Darth kdy 07.07.2007, 20:49:20
A tady je srovnání se setem 6211
http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/IMG_0591.jpg
Myslím že toto sa porovnávat nedá!V žiadnom ohlade! ::)
6211 je oproti tomu ako hračka! :P >:D
Ale fotka je to pekná...bola by s toho pekná zásoba dielov. 8)
Ps: Recenzia bola fajn!
(BOL) Som STAR WARS maňiak a zberateľ !!! >:D
Asi som už poriadny AFOL ... prežívam dark age ...

Darth

Díky. Šlo o srovnání rozměrů, ne kvality setu. Jo, dílů tam bylo opravdu "habakuk". Se docela děsím, jak to bude u Falcona, kde jich má být ještě o 2000 víc (to abych začal třídit díly na chodbě).

Jinak tady je pár nových fotek (které jsem už předtím hodil do recenze na Corellian Corvette):
http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/IMG_0594.jpg
http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/IMG_0595.jpg