AUKRO - ffinka84

Založil MLT, 15.10.2014, 19:21:06

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

MLT

Tak jsem "opět" naletěl

Od paní  jsem koupil 24.9. dva nové exklusivní sety. ihned jsem to zaplatil a čekal na zásilku. Asi za 4 dny jsem koupil ještě jeden jiný set a dotazoval se, zda už mi předchozí sety byly odeslány. nechtělo se mi platit, dokud nebudu mít předchozí zboží. bylo mi řečeno že ne, že vše pošle najednou, a ještě mi nabídka 1 x 10214
za zajímavou cenu. tak jsme se domluvili, že to zaplatím, to jsem také udělal a ještě si připlatil za expresní platbu, aby to měla okamžitě, a že mi pošle dva samostatné balíky, aby to pošta nepomlátila.
Po cca týdnu jsem jí psal, kde že mám zboží. bez reakce a i další meily bez jakékoli odpovědi. Po zahájení sporů na Aukro ihned reagovala, že co jakože chci, že jsme se snad domluvili, až jí přijde druhá platba (kterou už týden měla), že pošle vše naráz. Na moji odpověď, že má vše zaplaceno mi sdělila, jestli chci vrátit peníze, nebo co po ní zase chci, že je na služební cestě a že se vrátí až v pátek v noci.
Už jsem "tušil" že je průšvih na světě a jak to skončí......
Ale i přes to jsem si řekl, že počkám, a napsal jsem jí, ať to pošle v sobotu a pošle mi čísla pro sledování. Toto mi slíbila.
V sobotu mi nic pochopitelně neposlala, nechtěl jsem prudit a počkal na pondělí, třeba nestihla poštu říkal jsem si......
Ani v pondělí a žádná reakce na moje emaily. Tak jsem přidal další komentář do zahájeného sporu a pani zareagovala.
Moooc se omlouvala, že měla autonehodu a že má pochroumanou nohu, že mi to nedokáže odeslat dříve jak za týden, že se na poštu nedostane. Kdybych už pár (desítek) podobných zkušeností neměl, asi bych to neřešil a čekal. Nicméně jsme se domluvili, že mi vrátí peníze. požadoval jsem je ihned, abych je nejpozději v úterý, případně ve středu měl. Pochopitelně žádná reakce nepřišla, a peníze už vůbec ne.
Na Aukro se mi podařilo již "ukončit" spor pro nereakci, bude se to zase řešit přes POK, PČR atd., což mne neskutečně těší. Aukro mi snad škodu zaplatí, ale jak to bude s tou zaplacenou 10214 mimo Aukro netuším...

Mno tak jsem opět naletěl, ikdyž si dávám hodně velký pozor, skutečně se tomu nelze ubránit.
Jsem skoro o 14 litrů lehčí, a budu čekat, že se mi snad peníze vrátí.

Ještě moje slušnost mi nedá, že pokud skutečně paní měla při cestě ze služební cesty autonehodu, a má zraněnou nohu a nedostane se na poštu poslat mnou zaplacené stavebnice, tak se jí touto cestou omlouvám, že ji zde takto kritizuji.
Ale na druhou stranu..... peníze asi poslat zpět dokáže, když dle jejího účtu na Aukro tam byla včera přihlášena, tak asi její zranění nebrání k tomu, aby došla k počítači, zapnula ho a převedla mi peníze zpět.....

http://aukro.cz/show_user.php?uid=8878629



Ondrej

Z vlastní zkušenosti musím říct, že doručování v uvedeném termínu je pro některé nadlidský úkon. Řekl bych, že tak 2/3 věcí mi přijde až po termínu uvedeném jako doba doručení když ho počítám od připsání peněz na účet a pracovní dny. Pak když se stane, že něco chybí tak následuje další čekací kolečko. Nevím jak se k tomu pak postavit s hodnocením, hvězdičky v podobě hodnocení snížit na 1 mi nepřijde jako varování pro ostatní kupující. Když pominu pár slušných prodejců na BL tak od prodejců z ČR se mi stává, že na věci čekám déle než na ty, které jsem objednal ze zahraničí.

Matošo

10 (slovy deset) kladných hodnocení, z toho pouze 8 za prodej. Poslední naposledy před půl rokem a ty jí pošleš 14 litrů na účet... ??

Je to marný, je to marný, je to ... marný !


Ale v tomhle je velká výhoda Prahy. Od takových nazdárků jedině hotově při převzetí a tady je těch prodejců docela dost. Ostravsko a Ústecko nenakupuji vůbec, zbytek republiky jen 50+ kladných za prodej...

ad Ondra: termín doručení na Aukru je jen orientační údaj a každej si ho (aby nalákal) dá co nejkratší. Lidi na to slyší. Stejně jako když do inzerátu napíšeš 3x akce a 5x sleva...  ;D

MiHo

Citace od: Matošo kdy 16.10.2014, 21:01:02
ad Ondra: termín doručení na Aukru je jen orientační údaj a každej si ho (aby nalákal) dá co nejkratší. Lidi na to slyší. Stejně jako když do inzerátu napíšeš 3x akce a 5x sleva...  ;D

S takovým názorem nemohu souhlasit. Doba dodání je standardní smluvní údaj a koupí zboží je uzavřen smluvní vztah s touto dobou dodání. To by se pak dalo řící, že cena nebo výše poštovného je taky jen orientační, což by byl nesmysl.

Ondrej

Citace aukro: Parametr Doba dodání uvádí dobu, ve které bude zboží kupujícímu doručeno od přijetí platby. Pro co nejpřesnější představu, kdy může být zboží kupujícímu doručeno, je potřeba zohlednit čas, který zabere peněžní převod. Může se také stát, že přepravce nedodrží lhůtu, kterou pro přepravu zásilky garantuje nebo na adrese pro doručení adresáta nezastihne. V případě, že kupujícímu není zboží v uvedené lhůtě obdrženo, měl by se co nejdříve obrátit na prodejce a vyžádat si podrobné informace a stavu zásilky.

Chápu to tak, že od obdržení platby běží tahle lhůta a když není dodrženo vyvozuje se, že je někde problém. Tudíž bych nedodržení nastavených lhůt minimálně ubíral hvězdy. Je tam možnost 7-10 dní tak když uvedu doručení do 2-3 dní tak bych to taky měl dodržet.

Matošo

Možná by toprodávající dodržet měl, ale v praxi na to kaká pejsek...

Se proberte pánové, je to prostě jenom Aukro - internetovej bazar, kde prodává většina lidí jako soukromnící, nějaká "smlouva" je nezajímá - prostě nabízí svojí veteš a doufají, že jí někdo koupí a až se ten šťastlivec najde, tak "se to už nějak udělá".

Já mám zkušenosti takové, že 50% lidí netuškí, jaký je alespoň orientační ceník služeb České pošty a zbytek neví, jak se vyplňuje dobírková složenka... to je pak těžký s takovym materiálem se dohadovat, že to mělo přijít do 3 dnů, když on mezitím běží 2x na poštu, aby zjistil, co se vypisuje kam...

MiP

Nákup kolem Kladna je také risk  ;D ;D
-------------------------------------------------------
MiP http://www.mipovo.cz - MiPova nabídka setů a dílů http://www.bricklink.com/store.asp?p=mip - BL shop MIPOVO

Mr. Cube

Nó, tak to tě lituju. Ale jak bylo zmíněno výše, tolik peněz bych někomu bez předchozích zkušeností s ním (a s relativně malým hodnocením) neposílal. Ale je "dobře", že to bylo přes 5 000,-. To nemyslím nějak zle, ale dle zkušeností to policie pak řeší tak nějak víc.

Matošo: Já si právě dávám "více než 10 dní"  ;D

Johny650

No taky záleží jakou si zvolí kupující variantu.
Já mám třeba u akci 2-3dny, ale mám také na výběr 1) doporučená zásilka, 2) Cenný balík, 3) Balík do ruky.

Když si zvolí 1) tak nemůže čekat,že mu to dojde do 2-3dnů.

Bard

Citace od: Johny650 kdy 21.10.2014, 08:21:26
No taky záleží jakou si zvolí kupující variantu.
Já mám třeba u akci 2-3dny, ale mám také na výběr 1) doporučená zásilka, 2) Cenný balík, 3) Balík do ruky.

Když si zvolí 1) tak nemůže čekat,že mu to dojde do 2-3dnů.

Proč to nemůže čekat? Doporučená zásilka má dojít do druhého dne, naopak cenný balík se doručuje delší dobu.

Johny650

Pošta má zdali se nepletu 5pracovních dní na doručení. Jen balík do ruky zaručuje do 24h doručení :)

Bard

Citace od: Johny650 kdy 21.10.2014, 09:28:41
Pošta má zdali se nepletu 5pracovních dní na doručení. Jen balík do ruky zaručuje do 24h doručení :)
Cituji ČP: Doručení kamkoli v ČR obvykle následující pracovní den po podání.

DarkDrago

Na naší dědině příští den dručit na poštu do oběda, jinak co je po je až   obden doručeno...
Dračí páni s mocí ohně...

rdk

Citace od: Bard kdy 21.10.2014, 09:47:20

Cituji ČP: Doručení kamkoli v ČR obvykle následující pracovní den po podání.


Kouzlo je v tom slově obvykle. ;D
Jakkoliv to tak může být, tak to tak taky být nemusí a u větších zásilek často není.

Aki

#14
Pokud vím tak obvykle zahrnuje asi 98% zásilek (a dle požadavků státu a jím udělené licence) se toto číslo každoročně zvyšuje. Bordel v tom, pokud vím, dělají příhraniční obce.
U větších zásilek záleží na tom jak velká je. Balíky do 1000kg se v režimu D+1 (tedy do druhého dne) nedoručují.  8)
Citace od: Johny650 kdy 21.10.2014, 09:28:41
Pošta má zdali se nepletu 5pracovních dní na doručení. Jen balík do ruky zaručuje do 24h doručení :)
To si pleteš s PPL, ne?  >:D

Listovní zásilky, pilné a cenné zásilky, balíky na poštu a do ruky garantují do druhého dne. Pokud se tak nestane je to důvod pro reklamaci odesilatelem.
Obyčejné, doporučené zásilky, nadrozměrné atd, (tedy ten zbytek) garantují oprava - se doručují v režimu do dvou dnů.

Edit: článek z měšce je pěkný, ale poněkud starý. Např. Obchodní balíky už skoro 2 roky neexistují.

Tommi

K dodacím dobám asi toto:


Garance doby dodání u levných zásilek neexistuje

Dlužno dodat, že není podstatné, kdy obyčejný či cenný balík dorazí, ale že dorazí. Pošta totiž garantuje dobu dodání jen u zásilek EMS a Obchodního, resp. Pilného balíku. Když vám standardní balík poslaný z Prahy do Brna dorazí až za měsíc, žádnou náhradu škody nečekejte, zákon ani poštovní podmínky to neřeší.

Česká pošta, s.p. přepravuje zásilku na základě tzv. poštovní smlouvy, kterou uzavřela s jejím odesílatelem. Za splnění nebo nesplnění této smlouvy proto, až na výjimky přesně definované poštovními podmínkami, odpovídá jen odesílateli. To platí i v případě, že pošta zásilku, u níž odesílateli garantuje její dodání v limitu stanoveném poštovními podmínkami platnými pro odesílatelem zvolenou službu, dodá vlastním zaviněním opožděně. V takovém případě pošta odesílateli vrátí cenu za nesplněnou službu. To se však týká jen cenného balíku se službou pilně, kde je garantováno dodání nejpozději druhý pracovní den po podání, nebo expresních zásilek (obchodní balík, EMS), kde Pošta garantuje dodání zásilky následující pracovní den po dni podání. Zásilky EMS jsou dále na přání odesílatele dodávány i v sobotu a v neděli. U jiných druhů poštovních zásilek Česká pošta, s.p. dobu dodání negarantuje, a proto odesílateli nevzniká nárok na vrácení ceny ani její části, říká pro Měšec.cz Selicharová.


Nedávno jsem čekal na balík přes týden. Když jsem se pak ptal na přepážce, jestli je to normální, poslali mě k šípku.
Pokud si nepřiplatíš, garanci nemáš...

thunnus

Vidím, že se diskuze vyvinula jiným směrem.
Když jsme u té pošty, já (i když v současnosti jsem v Brně) čekám na jakýkoli balík/zásilku tak ty tři dny. Je to hrůza zvlášť, když mezi tím je víkend (pak je to 5 dní). Už se mi pár krát stalo, že balík došel potlučený, jednou se (šlo o malou zásiku) dokonce roztrhl a dílky z toho vypadaly, dali mi je pak v sáčku, naštěstí nic nechybělo...

V poslední době mně třeba zaujalo, když jsem čekal na zásilku delší dobu a v pátek jsem jim volal, jak je možné, že balík dle podacího čísla leží stále sběrném místě Brno a celý den (vlastně den a půl) ho nikdo není schopen převézt alespoň na mou pobočku (nebo dokonce doručit). Bylo mi řečeno, že u daných zásilek je to normální a jestli chci, můžu si tam dojet (jinak mám smůlu), po té, co jsem si na internetu našel, že je to na druhé straně Brna ještě bych to časově nestihl, jsem se tázal, jestli takové chování je z jejich strany korektní, mi bylo řečeno, že dle jejich směrnic ano a budu-li si stěžovat, nebude na to bráno zřetel - prý jsem si měl připlatit za expres a tedy opět pošta mi nevyšla vstříc, a ještě se chovají arogantně..

Vím, že je to asi marné brblání, ale pošta vzhledem k nejrozsáhlejší síti poboček a napojení na stát (štědré dotace, v některých případech - netýká se samozřejmě našich zásilek s legem - dokonce i formální zajištění monopolu, jakási shovívavost úohs  >:(k evidentnímu "zneužívání dominantního postavení", atd) a její chování je bohužel problém, se kterým my nic neuděláme.

Nechci znít moc pesimisticky, ale znám některé jejich (i bývalé) pracovníky a jejich výpovědi mě jen ujišťují, že ČP je typická ukázka toho, jak to tu funguje.  >:( :o ::)
lego is not a hobby, its the meaning of life :-)

Futurion

Léta už je jasné, že ČP může zachránit už jen privatizace. To by to lítalo. Myslím tím vedoucí pozice. Doručovatelé toho mají moc, je jich málo a a den není nafukovací. U nás jsem zažil jednoho listovního doručovatele, zřejmě brigádníka,  který si dal tu práci a donesl mi zásilku až do patra ke dveřím (!). Je jasné, že toho tímto způsobem nemohl moc stihnout. Víckrát jsem ho už neviděl.

DarkDrago

Mám taky jednu historku a to dokonce z tohoto týdne. Domácí měl přijít balíček na dobírku, no chlap nějak nejel a já potřeboval poslat další balíček, tak že si uděláme procházku na poštu. Samozřejmě jsme se přeptali na její balíček a bylo nám řečeno, že na vyzvednutí potřebuje platný doklad totožnosti s fotkou, což ona neměla (bohužel se střetla se zlodějem). Po ukecání pošťačky na pobočce jsme zjistili, že tam balíček není, ale po tom co jsme se vrátili dom našla mail v němž stálo, že ji pošťák nezastihl a tak jí balíček byl uložen na poštu.
Balíček doma měl kdo převzít a ve schránce jsme nenašli žádný papír o tom, že by jsme se minuli...

Celkem vtipné je i to, co domácí poznamenala na poště. K převzetí balíku doma nepotřebujete nic, na pobočku si musíte vzít doklady...
Dračí páni s mocí ohně...

Hacislav

Citace od: darkdrago kdy 08.11.2014, 11:26:39
Celkem vtipné je i to, co domácí poznamenala na poště. K převzetí balíku doma nepotřebujete nic, na pobočku si musíte vzít doklady...

No, ale když je předáván balík doma. Je předáván někomu kdo se vyskytuje na dané adrese, tudíž je vysoká pravděpodobnost, že  je to předané té správné osobě nebo osobě ve vztahu k ní.

Ale na přepážce na poště, musíš doložit doklad, protože je potřeba doložit že jsi ten listeček nenašel jen tak válet na zemi, nebo jsi ho "neukradl" s cizí schránky.

----
Řešením je zavolat na poštu, na to číslo co máš uvedeno na listečku od zásilky a objednat si druhé doručení.
Protože to pak doručovatel (obvykle to bývají balíkáři = jezdi autem, ale občas to udělají i listonoši s doporučenou zásilkou) co se na tebe "vybodnul" a doručování ani nezkoušel a rovnou zásilku uložil na doručovací poště, tak nyní musí zajet na doručovací poštu a pokusit se zásilku tobě doručit. Když ho takhle "pocvičíš" on si příště rozmyslí "vybodnout" se na první pokus doručení u tebe.
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

thunnus

Darkdrago: To není nic výjimečného, já mám takové zkušenosti taky, poslední dobou se mi ale navíc stává, že papír se zprávou najdu s denním zpožděním - i když je na něm informace, že byl dodán dřív. Mám obavy, že to někdo u nás v baráku vybírá a když zjistí, že to nemůže "převzít sám", asi to vrací, druhá možnost je že si opisuje podací číslo, ale s tím zjistí jen, odkud to bylo odesláno (doufám). Tak či tak, asi si budu muset promluvit s majitelem domu.

Futurion: Těžko říct, jestli by jen samotná privatizace pomohla, musela by se udělat rozumně (v Česku dost slušné sci-fi), nejspíš by to skončilo tak, že ze státního podniku by ho převzal nějaký velkopodnikatel (nerad používám slova oligarcha), což je ČR časté řešení, a zvedl by ceny pod záminkou nedostanu dotace státu (možná by je ale dostal) a neměl by zájem cokoli měnit, ČP je v zisku i tak, takže proč...

Spíš je podle dobré řešení zavést nějakou (větší) konkurenci, klidně i ze zahraničí. PPL a InTime zjevně nestačí.
Ten trh je specifický velkou geografickou vázaností a tedy i náklady na ni, pokud by měly existovat třeba jen lokální doručovatelé - dost pochybuju, jestli by se to na úrovni okresů nebo i krajů vyplatilo (v rámci okresů by jich nebylo víc, nekonkurovali by si do jiných, u krajů by to asi bylo stejné, navíc náklady na řekněme centrální systém, počítačový systém, informační systém pro zákazníky + jejich údržba a hlavně lokální pobočky a sklady - min na každé město -  by nebyly vůbec malé), na úrovni řekněme Čechy x Morava x Slezko (+ možná Severní Morava) by to už možná šlo.
Jenže je tam ten problém, že to by muselo být několik relativně velkých firem, které nevzniknou jen tak a obzvlášť ne, pokud všechna esa v rukou drží ČP, která by je z toho trhu vytlačila (docela by mně zajímalo, kolik nesmyslných povolení by nějaká firma potřebovala, pokud by ČP chtěla konkurovat třeba jen i lokálně)

Buďme upřímní. Musel by to jako reformu prosadit nějaký "osvícený" politik, který by měl zájem pomoci lidem (třeba i jen za to aby ho volili..). Taková hloupá otázka: Myslíte si, že tu nějací takoví jsou a mají nějakou váhu...?
lego is not a hobby, its the meaning of life :-)

Futurion

Konkurence je dost velká. Není to jen PPL a InTime, ale také DPD, TopTrans, pro zahraniční zásilky DHL, GLS, FedEx, UPS. A určitě ještě pár menších, které ani neznám. 

To ČP nemusí moc vzrušovat, protože když zrovna doručování zásilek nevynáší, zadotuje to provoz jiných služeb jako je sjednávání pojištění, zakládání účtů, "doplňkový prodej" a další voloviny. To vše fungující jen díky husté síti poboček, čemuž se žádná konkurence nemůže nikdy přiblížit. A tak pošta nemá prakticky důvod zlepšovat doručování zásilek, nic ji netlačí.

thunnus

Zahraniční zásilky jsem nepočítal, mám na mysli domácí.. a připouštím, že toptrans jsem neznal.

Já ti rozumím, myslel jsem to podobně, měl jsem na mysli, pokud vznikne (nebo se vyvine) nějaká firma s dostatečnou hustotou poboček. Kdybys ale jen poštu privatizoval, jak zaručíš, že nebude zneužívat tu síť dál? Jediná možnost, která mě napadá, je, že by pošta musela umožnit více doručovatelským firmám si tam nechávat balíky a pak je nechat lidi tam vyzvedávat - podobné vynucené praktiky ale v jiných odvětvích dopadají dost "zajímavě", viz slavné video: https://www.youtube.com/watch?v=nT1631rL_Qk 2:50, omlouvám se za velké množství vulgarit v něm, nicméně je to pravda.

Můžeme se o tom bavit dál. Ale už je to dost off topic, tak bych to nechal případně na soukromé zprávy.

hacislav:
zajímavý nápad  >:D, ale aby pak oni zas nezačli dělat naschvály Tobě...
lego is not a hobby, its the meaning of life :-)

Robkteryten

Citace od: thunnus kdy 08.11.2014, 12:10:11
Darkdrago: To není nic výjimečného, já mám takové zkušenosti taky, poslední dobou se mi ale navíc stává, že papír se zprávou najdu s denním zpožděním - i když je na něm informace, že byl dodán dřív. Mám obavy, že to někdo u nás v baráku vybírá a když zjistí, že to nemůže "převzít sám", asi to vrací, druhá možnost je že si opisuje podací číslo, ale s tím zjistí jen, odkud to bylo odesláno (doufám). Tak či tak, asi si budu muset promluvit s majitelem domu.
To že to někdo "krade" bych si nemyslel.U nás to funguje tak že  zásilky se skoro nedoručují a druhý den pošťák donese lístek že adresát nebyl zastižen.

Thrawn

#24
Jestli bude někdy pražská hospoda, tak těm, co tam přijdou, k tomuto tématu něco povím. Budete se divit, co je, v údajně právním státu, možné.

Nicméně rád bych, aby jste si uvědomili jednu věc. Jak se v dnešní době mluví o "dotacích" pro Českou poštu, tak to je terminologické svinstvo, protože tady o žádnou dotaci nejde. Česká republika garantuje svým občanům poskytování listovních služeb. Tím poskytovatelem je Česká pošta. Ta zatím za to nedostala jedinkrát za svoji existenci zaplaceno a nyní je tato služba již natolik nerentabilní, že prostě logicky žádá o zaplacení nákladů. Česká pošta je organizace, která je doposud v zisku bez přispění státu. Naopak, několikrát do státního rozpočtu přispěla a zachránila tak nejednu vládu od nesplnění zákona o státním rozpočtu, na úkor vlastního rozvoje. Musela logicky hledat další služby, čímž bylo nakonec značně neoblíbené poskytování finančních služeb. Proto bych rád, abyste brali na vědomí, že nejde o dotaci, ale o platbu za poskytovanou službu, která byla státu doposud poskytovaná zadarmo. Důsledkem toho je, že se pošťákům již více jak pět let nezvedly platy (nemluvím o managementu) a teprve teď se obnovuje vozový park (opět, nemluvím o managementu), a to ještě formou operativního leasingu, což není zrovna nejšťastnější řešení.

K privatizaci. Pokud privatizace nastane, tak skončí listovní služba. Takže žádné dopisy, žádné přání a  pohledy, nic. Cena rekomanda stoupne na úroveň balíků, protože je již nebude nosit listovní doručovatel, ale bude je vozit stejné auto, jako ty balíky. To se prostě stane.

Mnohem lepší cestou je udělat z pošty moderní státní podnik, který bude bezpečně a levně pro stát zajišťovat služby, jež pro ně dnes dělají za velké peníze soukromé firmy (nehledě na snížení bezpečnostních rizik). Tím je IT technologie, transportní služby, logistické a bankovní služby. A samozřejmě i nadále poštovní služby. V tom vidím cestu, jak tyto služby zajišťovat z hlediska státu úsporně, protože na to pošta již kapacity (logistika, pobočky) má, tudíž by počáteční investice byly minimální.

Současná mediální téma typu Babiš nechce dát poště dotace, jsou směšná, protože opakuji, jde o platbu za prokázanou službu, o zajištění poskytování poštovních služeb na celém území ČR, ne o dotaci.
History is on the move, Captain. Those who cannot keep up will be left behind, to watch from a distance. And those who stand in our way will not watch at all.

thunnus

#25
Citace od: Thrawn kdy 08.11.2014, 17:18:29
Nicméně rád bych, aby jste si uvědomili jednu věc. Jak se v dnešní době mluví o "dotacích" pro Českou poštu, tak to je terminologické svinstvo, protože tady o žádnou dotaci nejde. Česká republika garantuje svým občanům poskytování listovních služeb. Tím poskytovatelem je Česká pošta. Ta zatím za to nedostala jedinkrát za svoji existenci zaplaceno a nyní je tato služba již natolik nerentabilní, že prostě logicky žádá o zaplacení nákladů.

Podlož prosím statistikami, velmi rád se dovzdělám...
Jinak si ale odporuješ - ČP dostává zaplaceno, právě těmi "dotacemi" (ano, když to beru podle faktické stránky, nejsou to dotace, je to cena za poskytnutí služeb veřejným sektorem + která je vybraná z daní (+ dalších příjmů státu, které jsou ale dosti menší), jenže to pak můžeš říct, že dotace nedostávají ani divadla, knihovny, dopravní podniky veřejné dopravy vč českých drah atd = také poskytují služby, nevím jak doprava, ale právo na kulturu je samozřejmě také v ústavě...
Tím ale nezpochybňuju, že tyto služby by měly být dotovány, jejich poskytování je zjevně ve "veřejném zájmu" (jakkoli si tento pojem dnes vykládá každý jak chce..)

Citace od: Thrawn kdy 08.11.2014, 17:18:29Česká pošta je organizace, která je doposud v zisku bez přispění státu. Naopak, několikrát do státního rozpočtu přispěla a zachránila tak nejednu vládu od nesplnění zákona o státním rozpočtu, na úkor vlastního rozvoje. Musela logicky hledat další služby, čímž bylo nakonec značně neoblíbené poskytování finančních služeb. Proto bych rád, abyste brali na vědomí, že nejde o dotaci, ale o platbu za poskytovanou službu, která byla státu doposud poskytovaná zadarmo.

Připouštím, že si nejsem vědom nějakého nedávného přispění pošty do státního rozpočtu, docela by mě zajímala data, nicméně to nic nemění na situaci, kdy ty finanční služby (o kterých už kolují zajímavé příběhy) a spousta "vedlejších služeb", se kterými člověk pochybuje, jestli se stále jedná o poštu (uznávám, že teď trochu přeháním) dosti značně oprávněně poškozují její (už tak chatrné) renomé, protože jejich "užitečnost" je velmi sporná. Mimochodem, neviděl jsem konkrétní čísla, ale jsem přesvědčen, že ČP by byla v černých číslech i bez nich!

Citace od: Thrawn kdy 08.11.2014, 17:18:29
Důsledkem toho je, že se pošťákům již více jak pět let nezvedly platy (nemluvím o managementu) a teprve teď se obnovuje vozový park (opět, nemluvím o managementu), a to ještě formou operativního leasingu, což není zrovna nejšťastnější řešení.

To nezpochybuju, jsem si té situace, kdy se k řadovým zaměstnancům pošty (ale i v jiných firmách), podniky chovají hrozně, vědom. Management, který nedělá často nic užitečného, než hraje golf (nechci sklouznout k různým komunistickým kecům a la novinky, nejsem komanč, nebudu dál pokračovat ale přesto si to neodpustím) chová hrozně, souhlasím, že řadoví zaměstnanci jsou příliš vytížení, jejich práce by měla být rozložena mezi více pracovníků, což by určitě zvýšilo kvalitu služeb a v neposlední řadě i životní úroveň a spokojenost těchto lidí. Bohužel v současném systému nevidím příliš způsobů, jak takové věci změnit. A při současném vývoji bude hůř, ale opět bych nerad sklouzl do takové diskuze.

Citace od: Thrawn kdy 08.11.2014, 17:18:29
K privatizaci. Pokud privatizace nastane, tak skončí listovní služba. Takže žádné dopisy, žádné přání a  pohledy, nic. Cena rekomanda stoupne na úroveň balíků, protože je již nebude nosit listovní doručovatel, ale bude je vozit stejné auto, jako ty balíky. To se prostě stane.

Jak jsem psal výše, případná privatizace, by buď musela být provedena rozumně (v Č(S)R se ještě nikdy nic takového nestalo, pokud vím), nebo, jak jsem psal, pobočky + sklady by byly propůjčeny i jiným firmám (klidně i zcela) soukromým, vznikl by nepochybně složitý systém, souhlasím, že dotace by (minimálně po nějakou dobu) musely být ponechány, nebylo by to dokonalé, ale "pokud provedeno technicky správně" (ano, velmi obtížné), zabránilo by to (výraznému) zvýšení ceny, ale zvýšilo kvalitu, což je opravdu v současnosti nutné.

Citace od: Thrawn kdy 08.11.2014, 17:18:29
Mnohem lepší cestou je udělat z pošty moderní státní podnik, který bude bezpečně a levně pro stát zajišťovat služby, jež pro ně dnes dělají za velké peníze soukromé firmy (nehledě na snížení bezpečnostních rizik). Tím je IT technologie, transportní služby, logistické a bankovní služby. A samozřejmě i nadále poštovní služby. V tom vidím cestu, jak tyto služby zajišťovat z hlediska státu úsporně, protože na to pošta již kapacity (logistika, pobočky) má, tudíž by počáteční investice byly minimální.

To mi připadá naivní a nemyslím si to, že by pošta mohla fungovat v dalších odvětvích jako IT a bankovní služby (k čemu jsou v nich její logistika a její pobočky??) s nízkými náklady, zvlášť, když jak všichni víme na veřejných zakázkách mizí neuvěřitelné peníze (znám velmi zajímavé konkrétní případy...), jen z altruistických důvodů. Nemyslím si, že "management " by na tom měl zájem...

Citace od: Thrawn kdy 08.11.2014, 17:18:29
Současná mediální téma typu Babiš nechce dát poště dotace, jsou směšná, protože opakuji, jde o platbu za prokázanou službu, o zajištění poskytování poštovních služeb na celém území ČR, ne o dotaci.

O Babišovi se radši bavit nebudem... :P

Dostáváme se dost off-topic, doufám, že tu diskuzi neukončí zbytečně admini
lego is not a hobby, its the meaning of life :-)

Futurion

Nevím zda pošta dostává nějaké dotace, ale docela by mě zajímalo, kde se vzal ten fakt, že zrovna ČP někdy něčím přispěla do státního rozpočtu, když čtu jak se hádá Chovanec s Babišem zda ČP dotovat. Podnik v černých číslech by takovou diskuzi asi nevyvolal :)

K cenám listovních služeb při případné privatizaci - to mě nechává chladným. Ať to stojí tolik, aby se to mohlo kvalitně provozovat. Jen je vidět, že se to v dnešní době dotuje z jiných služeb jen proto, aby to stálo pár korun. A konec konců, kdo v dnešní době posílá takových dopisů, aby ho to zruinovalo? Já dopis neposílal ani nepamatuji, roky. Nevěřím, že někdo v dnešní době pošle dopisů jako e-mailů :) Instituce nepočítaje, ty stejně operují za jiných podmínek než koncový klient.

thunnus

Citace od: Aki kdy 08.11.2014, 20:40:04
Prosím dolož statistikami kolik ČP dostala v jakýchkoliv dotacích.  ::) ::)


Tak jsem si dal tu práci a prohlížel si jejich výroční zprávy, jsou tam sice náklady a výnosy, ale o příjmech a výdajích ani stopy (nejsem si jistý, jestli je to tak v zákoně, ale nebudu to dál rozebírat)
Všiml jsem si, že výnosy obsahují složku aktivace, do které můžete mnohdy dostat různé "příjmy", a která ještě spolu s jinými službami se pohybuje na úrovni cca 10 %, myslím, že do ní se mohou dostat jisté "pseudodotace", nepopírám, že to je o dost míň, než jsem předtím předpokládal. Dodávám, že, pokud je stát vlastníkem ČP jako firmy a bere z ní zisk, připadá mi logické, pokud do ní investuje, připouštím ale, že jsem čekal vyšší čísla.
Na druhou stranu jsem ale našel několik článků, kdy stát "dohodil" (pověřil) poště veřejné zakázky, nejsou to sice dotace, ale jsou to příjmy od státu (a kdo ví, kolik z nich je za ceny obvyklé)
lego is not a hobby, its the meaning of life :-)

Thrawn

#28
Jde právě o tu terminologii. Hodně se mluví o dotacích, ale jde o poplatek za službu. Dotace je pouze příspěvek na činnost (např. kulturních či charitativních organizací, vládních programů apod.). V tomto případě nejde o příspěvek na činnost, ale uhrada nákladů za požadovanou službu. Chce-li stát dostupnou (uznávám, to slovo mi v předchozím textu chybělo) službu občanům ČR, není problém, ale musí si ji zaplatit. V tomto případě nejde ani tak o cenu zásilky, pošta by ji mohla nechat na stávající úrovni, ale již by nemohla pokrývat nedostupná místa z hlediska doručování listovních zásilek.

K těm službám, to není scifi, ale reálně připravovaný vládní plán. Pobočky mohou sloužit jako pobočky Poštovní nebo České banky (tentokrát bez nejmenované soukromé banky), protože tak již slouží (pro nejmenovanou soukromou banku). Výhoda by byla právě v té dostupnosti (pobočková síť, již dříve vytvořena nejen jako bankovní, ale i k dalším službám). Nehledě na to, že plánovaná tzv. Česká banka, garantovaná vládou, by bezpochyby měla úspěch zejména u lidí, jež sázejí na jistotu spíše, než na vytváření vlastních aktiv (a že jich v ČR je). Logistika, tím je myšleno především využití stávající kapacity pro transport hotovosti, cenných vládních nákladů, kurýrní služby apod.

Příspěvky do státního rozpočtu od České pošty byly např. v roce 2010 a 2011 průměrně půl miliardy ročně a neupřesněné částky ve stovkách milionů šly i v roce 2012 a 2013.

Ty finanční služby jsou samozřejmě na hlavu a já jsem třeba neslyšel, že by zaměstnanci PPL nebo DHL museli nabízet produkty (myšleno doručovatele). Ale vydělávají a umožňují poště jakžtakž přežívat a dotovat (v tomto případě již jde o správný pojem) to, co stát neplatí, takže se bez nich pošta neobejde.

Jsem člověk konzervativní a v zásadě protržní, ale po zkušenostech z předchozích let jsem proti jakékoliv privatizaci na deset let dopředu. Prostě proto, že čeští politici nemají páteř a pod pytlem peněz ohýbají záda ochotněji, než kdysi Beneš před Gottwaldem. Také si uvědomuji, že pojem společnost tvoří především fakt, že se její aktivní členové umí postarat o všechny členy své společnosti a zajistit jim sociální kontakt mezi sebou. Tedy především vašim babičkám a dědečkům, či starším rodičům, tedy všem těm, kteří vám připravili podmínky pro vaši budoucnost a je třeba jim to vracet. Hodně dnešních lidí se chová sobecky, když si neuvědomují, že nežijou v této republice sami a že je třeba brát i ohledy na méně aktivní a méně technologicky přizpůsobivé občany (prosím, nezaměňovat s příbuzným pojmem). Prostě tady nežijeme sami, a to, že si my umíme poslat email, ještě neznamená, že to umí všichni.

Ale to jsem se zase rozjel, tohle je téma spíše do hospody. Omlouvám se za svoje příspěvky, ale jakmile slyším dotace v souvislosti s ČP, tak vidím rudě.  ;)
History is on the move, Captain. Those who cannot keep up will be left behind, to watch from a distance. And those who stand in our way will not watch at all.

thunnus

#29
Citace od: Thrawn kdy 09.11.2014, 02:09:33
Jde právě o tu terminologii. Hodně se mluví o dotacích, ale jde o poplatek za službu. Dotace je pouze příspěvek na činnost (např. kulturních či charitativních organizací, vládních programů apod.). V tomto případě nejde o příspěvek na činnost, ale uhrada nákladů za požadovanou službu. Chce-li stát dostupnou (uznávám, to slovo mi v předchozím textu chybělo) službu občanům ČR, není problém, ale musí si ji zaplatit. V tomto případě nejde ani tak o cenu zásilky, pošta by ji mohla nechat na stávající úrovni, ale již by nemohla pokrývat nedostupná místa z hlediska doručování listovních zásilek.

No formálně ano, ale fakticky jde o totéž - kulturní a charitativní organizace poskytují také služby, které jsou zjevně ve veřejném zájmu.

Citace od: Thrawn kdy 09.11.2014, 02:09:33
K těm službám, to není scifi, ale reálně připravovaný vládní plán. Pobočky mohou sloužit jako pobočky Poštovní nebo České banky (tentokrát bez nejmenované soukromé banky), protože tak již slouží (pro nejmenovanou soukromou banku). Výhoda by byla právě v té dostupnosti (pobočková síť, již dříve vytvořena nejen jako bankovní, ale i k dalším službám). Nehledě na to, že plánovaná tzv. Česká banka, garantovaná vládou, by bezpochyby měla úspěch zejména u lidí, jež sázejí na jistotu spíše, než na vytváření vlastních aktiv (a že jich v ČR je). Logistika, tím je myšleno především využití stávající kapacity pro transport hotovosti, cenných vládních nákladů, kurýrní služby apod.

No já jsem to myslel šířeji, nejen co se týká České banky, ale všeobecně logistických firem. Jedná se v tomto případě o problém tzv. síťového monopolu (druhé slovo v tomto případě není přesné, jsem si toho vědom) a každý ekonom ti bude tvrdit, že v takovém případě je zásah státu nutný a prospěšný, protože s tím nic jiného nelze dělat. Do jisté míry podobný a pozitivní dopad mělo poskytnutí sítí virtuálním operátorům (tam šlo ale o oligopol - spíš kartel).

Citace od: Thrawn kdy 09.11.2014, 02:09:33
Příspěvky do státního rozpočtu od České pošty byly např. v roce 2010 a 2011 průměrně půl miliardy ročně a neupřesněné částky ve stovkách milionů šly i v roce 2012 a 2013.

Ty finanční služby jsou samozřejmě na hlavu a já jsem třeba neslyšel, že by zaměstnanci PPL nebo DHL museli nabízet produkty (myšleno doručovatele). Ale vydělávají a umožňují poště jakžtakž přežívat a dotovat (v tomto případě již jde o správný pojem) to, co stát neplatí, takže se bez nich pošta neobejde.

ad 1) zajímavé... Pakliže vezmeme údaje z těch VZ, tak tvoří cca 1/20 oproti výnosům, to už není zanedbatelná částka
ad 2) Nedokážu říct, jaký poměr výnosů/příjmů tvoří - ve VZ to nevyčtu, je otázka, zda pokud vezmeme v potaz jejich vysokou morální kontroverznost, by systém dotací ze státního případně územněsprávních rozpočtů nebyl lepší, kde by na to ale vzali, když už se vše rozkradlo...

Citace od: Thrawn kdy 09.11.2014, 02:09:33
Jsem člověk konzervativní a v zásadě protržní, ale po zkušenostech z předchozích let jsem proti jakékoliv privatizaci na deset let dopředu. Prostě proto, že čeští politici nemají páteř a pod pytlem peněz ohýbají záda ochotněji, než kdysi Beneš před Gottwaldem. Také si uvědomuji, že pojem společnost tvoří především fakt, že se její aktivní členové umí postarat o všechny členy své společnosti a zajistit jim sociální kontakt mezi sebou. Tedy především vašim babičkám a dědečkům, či starším rodičům, tedy všem těm, kteří vám připravili podmínky pro vaši budoucnost a je třeba jim to vracet. Hodně dnešních lidí se chová sobecky, když si neuvědomují, že nežijou v této republice sami a že je třeba brát i ohledy na méně aktivní a méně technologicky přizpůsobivé občany (prosím, nezaměňovat s příbuzným pojmem). Prostě tady nežijeme sami, a to, že si my umíme poslat email, ještě neznamená, že to umí všichni.

Názor, se kterým se zcela ztotožňuju, a který je mi sympatický a trochu i překvapivý v dnešní době (i vzhledem k věku a i tomu podpisu, které tady máš - víc o tobě opravdu nevím, možná máš nějaké humanitní vzdělání a možná už se lidi trochu probouzí a přestává jim to být jedno)
Použil bych spíš výraz technologicky přizpůsobený, ale to je detail  ;)
Nežijeme tu sami, jenže bohužel mnozí (na ekonomických fakultách je to velmi časté - asi jde poznat, jaké mám vzdělání) mají životní filozofii, když já dostanu 40 tisíc měsíčně, tak ať 40 tisíc lidí umře hlady (třeba i měsíčně)

Jen k tomu poznamenám, že ono se to vrací, ta (asi i systematická) likvidace střední třídy (základního kamene jakékoli demokracie) se vrací a bude se vracet ještě šeredněji více - současný nárůst extrémizmu (vč toho náboženského) je toho nejlepším projevem.  :o Bylo by to na dlouhou diskuzi, která by rozhodně nebyla veselá a už tak to je vše mimo topic. Navíc v dnešní době je bohužel svým způsobem riskantní psát tyhle věci otevřeně na internet  :'(

Jediné řešení - přestaňme brblat u píva, jak brblali jsme vždycky (narážka na Kryla úmyslná) a začněme s tím něco dělat, dokud to ještě jde...

Co se týká pošty, všeobecně bych - právě díky tomu veřejnému zájmu - neměl problém, pokud by nějaká minimální úroveň služby byla zcela garantována a i financována státem. Řekněme, že by každá osoba mohla a měla právo poslat dopis (nikoli balík) zcela zdarma (ano vyžadovalo by to navýšení dotací, nedokážu říct jak vysoké) za podmínek typu doručení řekněme týden (nebo i delší, pokud by to bylo z finančních důvodů nutné) a asi i nějakým limitem na počet odeslání v takovém případě, možná i prokázáním, že se nejedná o nějakou nevyžádanou reklamu. Myslím, že takové opatření by bylo na místě - opět veřejný zájem, smysl něco takového psát do ústavy není, ale do zákona již ano. A je mi jedno, jak by liberálové a libertariáni řvali, že je to netržní a "nemorální", dávat něco zadarmo (ono je to ale z daní těch lidí), mně zas přijde nemorální, že USA, které nám tak dávají za vzor, nechávají umírat chudé lidi, kteří onemocní relativně i dobře léčitelnou nemocí a oni je přesto odmítnou léčit, protože na to chudáci nemají  >:( >:(
(Teď nechci být nazván komunistou a zastáncem Ruska - ti to dělají taky a mnohdy ani tu léčbu nemají dostupnou vůbec). Vím, že dost odbíhám od tématu.

Obecně ale zastávám názor, že vyšší konkurence je v tomto odvětví nutná a poskytnutí těch poboček jiným (hlavně nestátním) firmám je vzhledem k zvýšení kvality služeb velmi žádoucí.
lego is not a hobby, its the meaning of life :-)