Co můžete udělat když vám vykolejuje vlak na výhybce

Založil peki, 10.01.2007, 13:55:08

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

peki

Při přípravě trati do Svitav budou použity také výhybky. Na počátku se diskutovalo o tom jestli je stabilnějším řešením staticky (nebo-li) napevno nastavená výhybka (přes kterou ale jezdí vlaky v oběma směry !) nebo výhybka řízená(přepínáním výhybky je řešeno pomocí motoru). 

Po cca měsíčním "výzkumu" (k dispozici mám cca 20 nemodifikovaných Lego výhybek,dva Lego motory, kostku RCX ) předkládám co jsem zjistil. Vlaky jezdí po okruhu přiměřenou rychlostí. Popisuji tedy problém který není způsoben nepřiměřenou rychlostí. Vyskytoval se při testovacích jízdách cca až po 10 minutách.

Problémy u staticky nastavených výhybek jsou dva:
- jeden na levé
- a jeden na pravé

Současně podotýkám že se nemusí projevit vždy. Chtěl bych jenom popsat co je jeho příčinou. 

Na levé výhybce
se u některých výhybek může stát že jazýček viz obr. 1 se po projetí osobního vlaku nevrátí úplně zpět na doraz ke koleji. Vzniklá škvíra pak může způsobit vykolejení nákladního vlaku. Problém jsem odstranil tak že jsem našel výhybku která jazýček vrací zpět bez problému.

Na pravé výhybce
docházelo k vykolejení podstatně častěji. Vlak najíždějící na výhybku musí totiž jazýček odtlačit viz. obr.2. Jazýček klade odpor, který se projeví nepatrným nadzvedáním koleček vlaku. Důležitou roli potom hraje i hmotnost lokomotivy a jednotlivých vagónků. Problém jsem odstranil tak že jsem přidal "vnitřní vodicí" kolej viz obr.3. Konec konců když se podíváte na reálné výhybky ta ta vodící kolej je také delší. vlak se stabilizoval takovým způsobem že tímto úsekem projíždí i při rychlostech kde předtím vykolejil hned při první jízdě.

Na závěr jenom konstatování, že výše popsané problémy staticky nastavené výhybky se dají odstranit výhybkou řízenou. U levé výhybky lze řízeným přepnutím vrátit jazýček na doraz ke koleji. U pravé výhybky se přepnutím jazýček sám stane "vodící" kolejí takže nebude tlačit na kolečka

Honzik

Klobouk dolů...Díky za všechny poznat....kolikrát jsem si říkal, že dělám něco špatně nebo, že je špatná vyhýbka atd...Díky

Petrjr

Dobrá práce. Velmi dobrá. Chválím. A díky za moc pěkný a podrobný popis problému a řešení.