Programování RCX

Založil Pepan, 27.12.2005, 11:20:59

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Pepan

Mam doma 2 sady LEGO MINDSTORMS + ten set s dalkovym ovladacem a s nekterymi napady jsem narazil na to ze RIS to asi nezvladne. Nemuzete mi nekdo poradit nejaky pokrocilejsi program pro programovani RCXu?
A nevite nekdo jak napajet RCX ze site, u modelu ktery nejezdi, by to bylo lepsi nez porad vymenovat a nabijet akumulatory, ne?  :-\

Jindroush

#1
Pokročilejší NQC, estě pokročilejší BrickOS. Co se týče napájení, snadná cesta je si koupit kostku RCX 1.0 a vláčkový trafo. Existuje i něco jako fake baterka, ale to je celkem nebezpečná cesta - ty RCX 1.5 a 2.0 maj dost ořezaný napájecí obvody, takže není problém tu kocku odprásknout.

EDIT: Mindstorms 3.0 prý budou mít dobíjeci akumulátory...
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Pepan

Takze kdyz koupim RCX 1.0 ( silne pochybuji, cena neni vzhledem k memu kapesnemu moc prizniva ) a nahraju do toho firmware z RIS 2.0 tak to bude fungovat?  Vymenovani akumulatoru je otrava a navic kdyz to clovek neudela dost rychle tak se v RCX smaze firmware a programy...   >:D   Neporadil byste mi jeste nejakou internetovou stranku, kde by se ty programy daly stahnout a bylo by tam o nich neco napsane? Diky.  ;D

Pepan

Na internetu jsem jeste nasel ROBOLAB, co ten?

Jindroush

Molto dinero!  ;)

BrickOS a NQC jsou free.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Pepan

Takze BrickOS nebo NQC.  Nasel jsem internetove stranky, ktere se tim zabyvaji, ale je tam hromada souboru a verzi a je to vsechno anglicky. Nemohl byste mi presne rict ktere soubory budu potrebovat aby mi to fungovalo?

Jindroush

Programování bez angličtiny? To bohužel není možné, žádný český dokumentace k tomu stejně nejsou - možná má Rob někde install guide, ale stejně je to zabitý bez tý angličtiny. (http://sweb.cz/seifrob/)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Pepan

Anglicky se ucim. RIS mam taky anglicky a naucil jsem se to.  Ale preklad dlouhe internetove stranky je jeste precejen pro me orisek. Na robovych strankach jsem v pdf nasel cesky preklad knihy o programovani v NQC. Takze to tak zabity neni.  ;D

Jindroush

Prostě by mělo pro začátek (tj. NQC) stačit sosnout BricxCC, což je IDE a NQC dokupy.

http://sourceforge.net/projects/bricxcc/

deeplink
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Pepan

Diky.  :)  A jeste jeden dotaz nez se do toho pustim, kdyz budu programovat RCX v NQC, bude mi s tim fungovat i to dalkove ovladani?

Jindroush

Určitě jo, NQC je jen jiná metoda 'zápisu' programu, všechny klady i zápory RISu (kromě toho šílenýho obrázkovýho vyklikávání) zůstávají. Tj. firmware je shodný.

Pak je tedy BrickOS, ten má jiný firmware, který nepodporuje spousty fičur původního, takže tam nevím, jak to s tou dálkou je. Pro práci s BrickOSem si člověk musí doinstalovat Cygwinskej cross-compilátor pro H8. Píše se to pak v C a kompiluje se do nativního kódu, takže člověk může dělat prakticky 'všechno'.

LASM, Mindscript, RIS, NQC, to vše běží na původním firmware, což je interpret nějakého bytecode.

*všechny cizí slovíčka si najdi v nějaký učebnici programování, kdybych to měl všechno vysvětlit, moh bych to prodávat jako knížku  ;D
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Pepan