Kam s tím? (skladování)

Založil Jindroush, 06.07.2004, 15:06:27

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 3 Hosté prohlíží toto téma.

bartas

Již nevyhnutelně musím také vyřešit skladování Leko dílků, protože po pytlíkách a papírových krabicích strávím půl dne hledáním kostek, které potřebuji nehledě k zdlouhavé manipulaci s pytlíkama.

Vpodstatě přicházejí do úvahy dva systémy - šuflátka MARS a stohovatelné zásuvky, např. UNI (výše).
Jelikož MARS znám z dob, kdy jsem míval spousty elektro součástek, připadne mi výhodnější systém
modulárních stohovatelných zásuvek, jelikož lze celkem těsně komponovat do teoreticky nekonečných stěn. Další výhodou (pro skladovací fajnšmekry), že je možné pořídit zásuvky neprůsvitné kvůli dlouhodobému zachování původní barevnosti kostek.

Jelikož chci třídit podle BrickLinku v závislosti na počtu kostek, rád bych šel do stohovatelných zásuvek.
Protože do budoucna to hrozí větším počtem těchto zásuvek, hraje roli samozřejmě i cena a čím blíže k výrobci zřejmě bude i lepší cena.

Na www.krabicky.cz (http://www.krabicky.cz/katalog/katalog.pdf) mají systém UNI za 276Kč / 10ks (jestli jsem to dobře pochopil), tedy 27,6Kč.

Na http://www.tme.eu/cz/ ( http://www.tme.eu/cz/katalog/napajeci-adaptery-do-zasuvky_100644/#id_category%3D100456%26cleanParameters%3D1 , http://www.tme.eu/html/EN/pk-type-storage-modules-with-colored-plastic-drawers/ramka_7591_EN_pelny.html ) to vypadá, že jsou tytéž zásuvky za poněkud přijatelnější ceny 17,24 - 14,15 Kč/ks (předpokládám netto = s DPH).

Dotaz zní: Nevíte, kdo je výrobcem těchto modulárních zásuvek?

stomcova

To vypadá, že ti Poláci z Lodže

Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.
ul. Ustronna 41
93-350 Lodz, POLSKO
Batman, forever...

Vlada

Zdravím Pavle,

tak čtu, že se chystáš také na reorganizaci Tvého "Legolandu"  :D. U stavitele je to časem skoro předpoklad, poněvadž Lego dílů neustále přibývá a je potřeba popřemýšlet o vhodnějším systému skladování, než je stávající systém, kdy Lego je uskladněné, jak již píšeš, v různých papírových krabičkách či sáčcích se zámkem. Někdy je to i improvizační záležitost.

Nicméně k Tvé úvaze asi toliko. Systém třídění dílků dle BL systému je úvaha vcelku dobrá, ale pro Tebe to bude představovat poměrně velkou investici do vhodného skladovacího systému.

Já mám většinu Lego dílů ve skříňkách MARS, vyhovuje mi plášť zhotovený z ocelového plechu a hlavně jejich průhledné zásuvky. Člověk tak při pohledu hned ví, jaký obsah v zásuvce se nachází. Jejich průhlednost ve smyslu světla dopadajícího na díly, moc neřeším, poněvadž okenní žaluzie roztahuji jen v době mé přítomnosti. Jinak mám v místnosti žaluzie zatažené, čili díly jsou po většinu času v denním přítmí.

Co se týče UNI skříněk, tak pocity poněkud smíšené. Koncepce těchto skříněk je výborná, jak už název UNI napovídá, z jednotlivých modulových zásuvek lze vytvořit jeden ucelený zásuvkový systém. Ale..., dvě připomínky z mé vlastní zkušenosti. Vlastně tři.

1) Barevnost. I zde je při výrobě používán granulát jiného odstínu. Výsledkem pak je barevná nejednotnost mezi jednotlivými moduly (nutno dodat, že je to možná jev výroby dřívějšího data skříněk, v současné době může být odstín granulátu ve výrobě jednotný). Tuto odlišnost avšak mám potvrzenou v zeleném a modrém odstínu zásuvek, u dalších barev by to byla jen má domněnka. Tuto odlišnost bych ale nepovažoval za nijak důležitou.

2) Odlitek. Jev, který se mi často u těchto skříněk vyskytoval, je ostrá hrana zásuvek, která vzniká při odlití a následném zchladnutí plastu ve formě. Jelikož jednotlivé zásuvky nejsou ve výrobě už dále ohraňovány, tak při vytahování zásuvek ze skeletu, dochází k problematickému vysouvání již zmíněných zásuvek. Někdy bylo potřeba k vytažení zásuvky opravdu velké síly. Problém lze jednoduše odstranit a to tak, že vezmete ostrý nožík a přebytečný plast ze zadní stěny zásuvky seříznete. Zásuvka jde pak do skříňového skeletu už snadno zasunout a následně i vytáhnout. Je to práce pro člověka navíc, byl jsem touto nečekanou "závadou" poměrně zklamán, poněvadž již zakoupením tohoto produktu jsem očekával bezzávadný tovar. Je to ale šlendrián jen některé série, některé zásuvky jsou v pohodě a některé takto "nemocné"...  :-\

3) Kompletace. Nekonečný příběh...  ::) Opět je to záležitost jednotlivých modulů, některé moduly jdou zkompletovat do sebe v pořádku a některé takřka vůbec, zde ani plejáda sprostých slov nepomůže. Lícovací systém zámků vyžaduje naprostou přesnost rovnoměrného zasouvání modulu do modulu, stačí pár desetin odchylka ve výrobě a kompletace je skoro nemožná. Jsem poměrně klidný člověk, ale po několika dlouhých minutách jsem kompletaci vzdal a skříňky (10 zásuvek již zkompletovaných z výroby) jsem jen "posadil" na sebe či vedle sebe. Někdo jiný bude mít třeba více štěstí při kompletaci  ;).

Pokud na závěr mám vyřknout zhodnocení, tak jak skříňky MARS, tak i skříňky UNI, mají co do sebe, mají své klady a zápory, ale osobně dám přednost MARS skříňkám.

bartas

#153
Ahoj Vláďo,

sortování kostek podle Bricklink je určitě hodně náročné na skladovací místo, ale v kombinaci s UNI zásuvkami, které lze průběžně dokupovat a celý systém rozšiřovat postupně je to asi jediná volba.
Bricklink je jakýsi ethalon v třídění Lega a nemá cenu vymýšlet něco lepšího (pokud to vůbec lze :) ).
Samozřejmě, že si založím jenom ty přihrádky, kam budu mít co dát a neočekávám, že by měl mít každý typ kostky pro každou barvu svou přihrádku (alespoň ze začátku :) ) Prostě dám plates do jedné zásuvky a až bude plates přibývat, začnu je dělit na typy a pak třeba i na barvy. Právě ono vytažení zásuvky a zasunutí na jinou pozici dělá z přihrádek nesmírně variabilní systém.

MARS skříňky jsou fajn, pokud člověk vystačí s několika kusy skříněk, ale jejich sestavování do velkých celků je poměrně omezené. Navíc mne vždycky vadilo zanášení prachu mezi plastové zásuvky a tedy poměrná členitost výrobku. Čištění, byť jednou za rok pak znamená všechny zásuvky vytahat, šasi vyčistit a pak popřemýšlet, kde jaká zůsuvka byla.

UNI skříňky zřejmě objednám v ověřovací serii 20ks a uvidíme. Gumovou paličku z mé stavební činnosti mám, seříznutí hrany nožem mi nevadí, pokud nekazí celkový dojem při pohledu na skříňku.
Výše uvedený kontakt na polskou firmu je na tutéž společnost, jak jsem uváděl o něco výše v ČR
( http://www.tme.eu/cz/ ).

Dále jsme objevil NOVA system od italské firmy Terry ( http://www.terry.it/eng/catalogo/pro_linee.htm?tipo=pro&cod_famiglia=F000006 , http://docs-asia.origin.electrocomponents.com/webdocs/00b2/0900766b800b2f4e.pdf ), který je dosti podobný UNI zásuvkám. Je možné, že je na tom kvalitativně lépe (soudě alespoň podle fotek zásuvných lišt), než jeho polský bratříček UNI.
Výhodou je, že modulární systém obsahuje základní modul ( (Dimensions (cm) (L x W x H):
L 23,3 cm. x P 13,5 cm. x H 11,7 cm.) ve 4 variantách zásuvek a tyto moduly lze libovolně kombinovat. V ČR od firmy Terra berou:
    * BAUHAUS
      Czech Republic (CZ)
    * HORNBACH
      Czech Republic (CZ)
    * OBI
      Czech Republic (CZ)
A distributorem je:
NAKO KOLIN S.R.O
28000 Kolin - Polepy 166, Mostni 70
tel: + 42 0321 723271
http://www.nako-kolin.cz/
(, který ovšem Nova system nemá na netu v nabídce).

Zkusím je oslovit, jak by na tom byli s dodacími podmínkami a cenou a dám vědět.

Ještě jak budu mít cestu do GM electronic, zkusím se zeptat, jakého původu je jejich modulární systém zásuvek (tuším, že ho mají).

S.t.a.l.k.e.r.

Citace od: Vlada kdy 14.11.2010, 21:27:23
3) Kompletace. Nekonečný příběh...  ::) Opět je to záležitost jednotlivých modulů, některé moduly jdou zkompletovat do sebe v pořádku a některé takřka vůbec, zde ani plejáda sprostých slov nepomůže. Lícovací systém zámků vyžaduje naprostou přesnost rovnoměrného zasouvání modulu do modulu, stačí pár desetin odchylka ve výrobě a kompletace je skoro nemožná...

Toto je žiaľ pravda, otec kedysi pred 30timi rokmi priniesol 10 týchto zásuviek polského výrobcu a nakoniec skončilo 5 boxov vedľa seba v dvoch radoch nad sebou. Navyše sa časom plast v hornej časti začal prehýbať, ale nebráni to zasúvaniu zásuviek. Čo mne osobne najviac prekáža je, že stačí jeden neopatrný pohyb a zásuvka vyletí aj s obsahom, to sa pri skrinke Mars nemôže stať.
Oproti tomu treba napísať, že sú tieto zásuvky dosť priestranné a veľmi jednoducho sa čistia.

http://www.avelmak.sk/index.php?lm=615&pg=det&article=39031

mirek

#155
Citace od: bartas kdy 15.11.2010, 02:39:27
Ještě jak budu mít cestu do GM electronic, zkusím se zeptat, jakého původu je jejich modulární systém zásuvek (tuším, že ho mají).
Již několik let používám právě boxy od GM Electronic. Zakoupil jsem takové, u kterých je vnitřní díl čiré plexi - je do nich vidět. Jsou přehledné a "po ruce".

Cavelon

Tiež som sa nedávno musel rozhodnúť, na ktorom systéme vybudujem svoj inventár, lebo to bolo už na cvokáreň ;D - nájsť nejaký dielik.
Mal som doma tri MARS skrinky, 40 tu spomínaných UNI zásuviek a ešte takéto noname. Popritom som v BAUMAXe obzeral aj akési poľské plastové skrinky, ale tie som zamietol aj vzhľadom na krajinu pôvodu a na skúsenosti s výrobkami z takejto krajiny, ktoré by som dal na úroveň čínskych ehm... Nakoniec som sa na základe získaných poznatkov (intenzita nadávok pri ich používaní ;D) rozhodol pre (podľa mňa) najmenšie zlo a to pre MARS aj kvôli stabilite tohto výrobku v čase (už sa dlho vyrába a snáď sa ešte aj bude), čo je dôležité pre ďalšie rozširovanie skladu, lebo ako v prípade HDD, nikdy nebude dosť veľký. ;D A tiež je dôležitá cena - existujú perfektné systémy, ale za pár tisíc €. :(

A tu uvádzam tie "zlá":

MARS - v poslednej dobe nedobre opracovaný plast (ale za použitia pilníka sa dá dorobiť to, za čo vzali peniaze iní) a niekedy je potrebné prihnúť aj vodorovné plechy, aby zásuvky chodili hladko

UNI - ako už bolo napísané - zvyšky po lisovaní plastu = ťažký chod zásuviek, rôzne staré systémy je problematické stohovať kvôli iným rozmerom drážok, pri väčšom počte zásuviek v zvislom smere sa to ohne do oblúka, hrozba vysýpania obsahu zásuvky

noname - podobné neduhy ako UNI, dokonca časom používali rôzne pružné plasty, zásuvky sa často pri manipulácii vzpriečia, ešte väčšia hrozba vysýpania obsahu zásuvky, nemá to nič na vloženie popisu (je potrebné použiť nejakú nálepku), pri stohovaní treba veľa pilníkovať "drážky" a nakoniec sa to celé ohne vo všetkých smeroch, väčšinou do vrtule ;D



Kiko97

Ja používam Allit VarioPlus Original. Teraz som zistil že sa nejako nedajú spájať ani na seba nejako nepasujú. Sú plastové ale majú plechovú konštrukciu, takže sa až tak nedeformujú. Zopárkrát sa mi vysypali súčiastky. A k tým MARS raz som ich videl v Baumaxe a ten plech bol dosť do ohýbaný a boli pre mňa boli aj dosť drahé.  :)

bartas

#158
Citace od: mirek kdy 15.11.2010, 10:55:39
Již několik let používám právě boxy od GM Electronic. Zakoupil jsem takové, u kterých je vnitřní díl čiré plexi - je do nich vidět. Jsou přehledné a "po ruce".
Mirku a máš nějaké údaje o výrobci? Také by mne zajímalo, jak se s moduly pracuje při sestavování do větších celků či stěny :) Nevím, kdy se do GM dostanu :(

bartas

Tak výše uvedený Nova system se prý již nevyrábí, ale byl mi nabídnut alternativní systém
LINE Puma italské společnosti VIPA s.r.l.

http://www.vipasrl.com/Ecas_puma.htm

S tím, že je možné dodat jednotlivé typy v těchto cenách (bez DPH):

typ  202   190,- Kč  balení po 12 setech, tj 144 šuplíků
    203   170,-               12
    204   160,-               12
    205   170,-               12       
    206   374,-                1             6
    207   475,-                1             4
    208   693,-                1             4

Nutno dodat, že se musí odebrat celé velkoobchodní balení setů od příslušného typu a nebo násobky.
Takže udělat test kvality za 2000 se mi zatím moc nechce. Uvidíme, jestli neporadí, kde se dají sehnat maloobchodně nebo okouknout. Cenově při rozpočítání na jednotlivé zásuvky to nevypadá zas tak hrozivě.

Každopádně na to GM chce kouknout. :)

Vlada

#160
Citace od: Stalker kdy 15.11.2010, 10:35:43(...) Navyše sa časom plast v hornej časti začal prehýbať, ale nebráni to zasúvaniu zásuviek. Čo mne osobne najviac prekáža je, že stačí jeden neopatrný pohyb a zásuvka vyletí aj s obsahom, to sa pri skrinke Mars nemôže stať.
Oproti tomu treba napísať, že sú tieto zásuvky dosť priestranné a veľmi jednoducho sa čistia.

Ano, ten prohnutý plast šasi, ve kterém se nacházejí krabičky, mám asi jen u dvou skříněk. U mě je případ právě opačný, poněvadž ten prohnutý plast mi brání, ani ne tak ve vytažení krabičky ven, ale v opětovném její zatažení dovnitř. Musím vždy na krabičku zatlačit směrem dolů, abych se dostal pod úroveň toho prohnutého plastu a pak krabičku lze zasunout až k zadní stěně šasi. Je to nepříjemné, ale nic naplat. Výztuhu nelze nijak do šasí namontovat a upravovat výšku snížením krabičky určitě nehodlám.

Když už tu je diskuse o UNI skříňkách, tak asi ode mně ještě toliko. Jejich koncepce je poměrně dobrá, do útrob krabiček se dostane prach jen zcela obtížně, ale nic není tak báječné, jak se může na první pohled zdát  :-\. UNI skříňky jako celek jsou celoplastové, při vytahování a zatahování krabiček se na dvou styčných plochách tvoří, řekněme jakýsi jemný šmír, což není pro nás potěšující, zvláště pokud v krabičkách skladujeme Lego díly, u kterých se snažíme zachovat co největší prachovou sterilitu. Může se zdát, že nás tento jemný šmír nemůže dalece ohrozit, ale opak je pravdou. Právě při vytahování a následném zatahování krabiček vzniká v prostoru mezi šasi a krabičkou podtlak či přetlak, který nám tento šmír víří, což má za následek pomalé usazování vířících se prachových částic na Lego díly  :-[.

MARS skříňky tomuto jevu nepodléhají, jednak z toho důvodu, že plechové šasi je opatřeno práškovým nátěrem, krabičky mají na svém dnu jakési dvě vodící vystouplé úzké lišty a v šasi se pohybují volněji, čili tření dna krabičky o šasi je takřka minimální. Zde tedy MARS skříňky jsou ve výhodě.

Co se týče velikosti krabiček, tak UNI skříňky se vyrábějí v základním jednom rozměru, kdy je možné poté pomocí malé a velké přepážky rozdělit krabičkový prostor na čtyři části, ale také např. jen na dvě části. Vše dle potřeby.

MARS krabičky se vyrábějí ve třech velikostech, kdy za pomocí přepážek (dostupné ve dvou velikostech) lze příslušnou krabičku rozdělit na jednotlivé segmenty. Osobní zkušenost taková, pokud je UNI krabička rozdělena přepážkami, tak díky své výšce se v ní špatně manipuluje prstama při hledání konkrétního dílu. MARS skříňky jsou díky své velikosti a výšce přeci jen pro manipulaci vhodnější. Ale je to věc názoru. Čili i zde jsou MARS skříňky ve výhodě.

Stalker se zde zmiňuje o možném snadném nechtěném vytažení UNI krabičky ze šasi, ano, i lze takto to pojat. I když UNI šasi má vylisované malé oválné výstupky, které by měly onomu nechtěnému vytažení krabičky zabránit, tak z funkčního hlediska moc platnými nejsou. Krabičku i přesto lze ze šasi lehce vyjmout. MARS krabičky jsou opatřeny zámkem na zadní stěně krabičky, kdy krabička by se při nechtěném vytažení zarazila o ocelové šasi krabičkové skříně. Vysypání dílků zde hrozí jen v tom případě, pokud by se silou zámek na krabičce ulomil, či by došlo k převrácení celé skříňky. Opět MARS skříňky jsou v tomto nedocenitelné.

Citace od: Cavelon kdy 15.11.2010, 11:38:47(...), pri väčšom počte zásuviek v zvislom smere sa to ohne do oblúka, hrozba vysýpania obsahu zásuvky (...)

Ano, s tímto jevem jsem se též setkal. Je to smutné, ale je to tak. Pokud se mi podařilo zkompletovat do svislého směru celkem 30 zásuvek (2x15), tak obloukové prohnutí směrem ven bylo velmi citelné a vůbec celková stabilita tohoto krabičkového celku byla na pováženou (i když byl celek zapřen o zeď), takže jsem nakonec vše opět porozpojoval a tři skříňky po deseti krabičkách jsem dal jen na sebe. Zlaté skříňky MARS, jinak se už nelze vyjádřit...  ;)

Co se týče udržování čistoty krabiček, tak oba typy krabiček jsou lehce omývatelné jarovou vodou, i oboje šasi lze poměrně dobře vyčistit hadříkem od prachových částic.

Citace od: bartas kdy 15.11.2010, 02:39:27(...) UNI skříňky zřejmě objednám v ověřovací serii 20ks a uvidíme. Gumovou paličku z mé stavební činnosti mám, seříznutí hrany nožem mi nevadí, pokud nekazí celkový dojem při pohledu na skříňku. (...)

Pavle, bylo tu toho o UNI skříňkách napsáno už poměrně dost. Zvaž ještě jednou Tvé počínání, aby jsi náhodou neudělal  neuvážený krok. I objednávka "ověřovací" série v počtu 20 ks stojí nějaký ten peníz a osobně si myslím, že jsou daleko vhodnější krabičkové systémy, kde nebude vůbec zapotřebí gumové paličky a nožíku  ;).

Citace od: Cavelon kdy 15.11.2010, 11:38:47
Nakoniec som sa na základe získaných poznatkov (intenzita nadávok pri ich používaní ;D) rozhodol pre (podľa mňa) najmenšie zlo a to pre MARS aj kvôli stabilite tohto výrobku v čase (už sa dlho vyrába a snáď sa ešte aj bude), čo je dôležité pre ďalšie rozširovanie skladu, (...)

Skříňky MARS se neustále vyrábějí, u firmy MARS Svratka a.s. lze přímo učinit objednávku, kdy Vám na dobírku zašlou pomocí sběrné služby PPL potřebné skříňky + potřebné příslušenství (přepážky, náhr. krabičku). Mám u této firmy již několik objednávek a vždy byla komunikace vstřícná a věcná. Není tomu dokonce ani tak dlouho, kdy firma MARS Svratka a.s. rozšířila svůj sortiment o krabičky MARS, které jsou levnější, avšak skříňky jsou dodávány bez příslušenství (přepážek, šroubů a hmoždinek) a šasi skříněk není uvnitř stoprocentně opatřeno nátěrem. Firma má takovouto sérii označenou jako řadu 67.

Pavle, má osobní domněnka je taková, že nákupem takovéhoto počtu UNI skříněk si přivodíš trápení ve smyslu kompletace a tvoření finálního krabičkového systému. Já bych do UNI skříněk nešel, jakožto do hlavního krabičkové skladovacího systému ani náhodou, sám vlastním 12 ks UNI skříněk po deseti krabičkách, takže mám vše vyzkoušené. V podstatě v těchto skříňkách mám uskladněny jen Lego díly, které nepodléhají časté mé potřebě. Takže asi tak k celé této záležitosti. Samozřejmě je jen na Tobě, jako cestou se vydáš...  :D

Ať se daří, Pavle.

Cavelon

Pre inšpiráciu: :)

Vasyk

Jaro má rád čaj  ;D. A to jsem si myslel, že těch MARSek mám dost  ;D.

Cavelon

Citace od: Vasyk kdy 17.11.2010, 12:32:51
A to jsem si myslel, že těch MARSek mám dost  ;D.

Vašku, nič si z toho nerob, dosť ich nebude nikdy. ;D

winring

Citace od: Vasyk kdy 17.11.2010, 12:32:51
A to jsem si myslel, že těch MARSek mám dost  ;D.

Hm MARSky by i časem byly, ale ta zeď chybí  :-\

bartas

Citace od: Vlada kdy 17.11.2010, 10:47:12

Pavle, bylo tu toho o UNI skříňkách napsáno už poměrně dost. Zvaž ještě jednou Tvé počínání, aby jsi náhodou neudělal  neuvážený krok. I objednávka "ověřovací" série v počtu 20 ks stojí nějaký ten peníz a osobně si myslím, že jsou daleko vhodnější krabičkové systémy, kde nebude vůbec zapotřebí gumové paličky a nožíku  ;).

Myslím si, že o UNI i o MARS toho bylo zde napsáno už tolik, že i ten, kdo některý systém doma nemá, si manipulaci s ním musí představit naprosto dokonale :)

Jak jsme psal. MARS mám doma, teď jsem z něj vyprazdňoval součástky. Nevylučuji, že jej dokoupím, ale jsem přesvědčen, že existují lepší systémy. Pro mne má MARS tyto nevýhody ověřené životem:
- příliš volné umístění zásuvek v šasi,
- nižší prachuvzdornost (lze omezit namontováním skříněk do uzavíratelné skříně, ale je to nepraktické),
- větší členitost = horší čistitelnost šasi,
- horší stohovatelnost i když to lze minimalizovat pěknou, velkou zdí.

UNI, ač jsem s nimi nepřišel do styku vnímám jako polský výrobek horší kvality a zcela určitě jej pořizovat nebudu od tohoto výrobce.

Následující postup:
1) Zjistím, zda je možno někde vidět nebo objednat ověřovací serii (menší, než velkoobchodní balení) tohoto systému:
http://www.vipasrl.com/Ecas_puma.htm

2) Půjdu s emrknout do prodejen s elektrosoučástkami (GM, GES) v jakém systému mají zboží a pokud se mi bude líbit, zkusím zajistit dodavatele.

Každopádně děkuji všem zúčastněným za názory a fota, zejména foto Cavelon mi připomělo, že by to chtělo vlastní barák s místem pro LEGO co nejdříve  :-\

bartas

Dnes jsem se byl kouknout do Hornbachu, Bauhausu, GM electronic a Stratus s cílem podívat se po možnostech modulárního systému skladování:

1. Bauhaus a Hornbach - samé Mars šupláky, kam až oko dohlédne.

2. GM electronic v Brně prodává pouze zásuvky UNI, viz. předchozí příspěvky, kterým byla vytýkána kvalita při sestavování větších celků a výlisků. Cena za zásuvku byla 30Kč. Prodejna sama používá tytéž zásuvky sestavené ve stěnách zhruba 1,8 x 3 m (nevím, jak to sestavili dohromady).

3. Stratus je firma, která nabízí zásuvky od Italského výrobce:
http://www.stratus-bohemia.cz/art/101-zasobnikove-systemy/

Systém vypadal celkem dobře, akorát co se týče barev je v kombinaci pouze zelená a transparent, šasi bylo černé.
Zasouvání více modulů dohromady celkem šlo, zkoušel jsem dva moduly.
Zásuvky nemají přepážky, lze objednat vložné nádobky. V nabídce je však více velikostí zásuvek.

Vlada

Ahoj Pavle,

v Pardubicích jsem byl ve dvou obchodech s elektronickými součástkami a oba obchody měly též elektronické součástky v UNI skříňkách, sestavených do jednoho velkého celku. V Hradci Královém jsem byl už před delší dobou v GES elektronicu a ještě v jednom malém obchůdku u vlakového nádraží a oba tyto obchody též disponovaly těmito skříňkami. Jak to sestavili dohromady, je mi též záhadou. Jediné, co mě napadá, je kvalitní tehdejší výrobní proces, kdy finální výrobky do sebe perfektně při kompletaci lícovaly. Dnes kvantita vítězí nad kvalitou  :-\.

Co se týče systému Stratus, tak vypadá tento zásuvkový systém též dobře, výhodou je, že zásuvky se vyrábějí i v transparentní barvě. Co mě osobně od tohoto systému odrazuje, je poněkud vyšší cena a v případě dělení nutnost vybavit zásuvky vhodnými vložnými nádobami. Tento způsob mi připadá poněkud nešťastný, sám upřednostňuji dělení pomocí přepážek.

bartas

#168
Dnes jsem byl v jednom malém obchůdku se součástkami v Brně a měli v nabídce UNI moduly s transparentními zásuvkami, moduly byly sestavené (a slepené) do celku 2x5 ks:
http://www.tme.eu/html/CZ/moduly-typu-pp-s-pruhlednymi-zasuvkami-z-plastu/ramka_1909_CZ_pelny.html

Takže transparentní zásuvky lze též dostat a jsou to ty samé, co si vyfotil Mirek. Mají jednu nevýhodu oproti neprůhledným - nemají na čele přihrádku na popisku.

Co se týče italských výrobků, které nabízí firma Stratus, tam jsou dvě nevýhody, jak jsi psal:
- asi o 80% vyšší cena,
- neexistence přepážek, pouze vložné nádobky, což není nic moc. Je to ale zase vyvážené částečně tím, že existuje několik velikostí zásuvek a nejmenší je velikostně asi 1/4 té UNI.

Víc toho asi tady nevypátrámme, takže možnosti jsou v současnosti tyto:

MARS - zásuvky, které nelze sestavovat do větších celků, pouze přikurtováním ke zdi,

TME/UNI - modulární zásuvky jedné velikosti, sestavitelné teoreticky do celé stěny, s plnými či transparentními zásuvkami

Stratos - dovozce modulárních zásobníkových systémů z Itálie - skoro dvakrát vyšší cena než TME/UNI, o poznání lepší kvalita, více (5) velikostí zásuvek, neexistují vložné příčky k rozdělení zásuvek, pouze vložné nádobky a také zásuvky pouze jedné barvy - dílenská zelená (+transparent samozřejmě).

Ještě jsem napsal na TME nějaké dotazy, uvidíme co odpoví. Pak to uzavřu...zavřu oči a něco koupím, nebo se na to vykašlu a budu to mít dál po zip pytlíkách.

Vlada

Pavle,

pevně věřím, že u Tebe zvítězí první varianta a nakonec v rámci skladové reorganizace Lego dílů si nějaký zásuvkový systém pořídíš. Nicméně je ale na Tobě, zda ještě nějakou dobu budeš mít díly v zipových sáčcích (osobně si myslím, že je to odkladná záležitost několika dalších měsíců, poněvadž při neustále přibývajících Lego dílech bude nákup zásuvek po čase stejně nutný), či nikoliv. 

Alespoň jsi si udělal ucelený přehled o jednotlivých zásuvkových systémech, bylo snad zde vyřčeno už vše pro a proti kolem UNI a MARS skříněk, takže případné rozhodování by mělo být pro člověka snažší.

Snad jen na závěr bych dodal, že MARS skříňky není nutné vždy kotvit za pomocí hmoždinek a šroubů do zdi. Pokud jsou dobře vyrobené, tak stabilita skříněk je výborná, zvláště po zatížení, však i já na stole mám vedle sebe MARS skříňky zapřené o zeď v této výšce: 551 mm + 551 mm + 194 mm. Píši záměrně, pokud jsou dobře vyrobené, poněvadž někdy se mi stalo (asi u dvou skříněk z deseti), že šasi nebylo pravoúhle svařené.

Jak jsem již psal, u těch Stratus skříněk by mi nevyhovovalo ono dělení zásuvky za pomocí vložných nádob. Není mi totiž moc jasné, jak jsou nádoby v zásuvce zafixovány proti samovolnému pohybu, když je zásuvka vybavena touto nádobkou např. jen z jedné čtvrtiny  ???. Pavle, co jsem se ale díval na fotografie, tak typ S/40-P se vyrábí se třemi jednotlivými dělícími přepážkami, ale jedná se bohužel jen o tento typ zásuvek.

Micho

Citace od: Stalker kdy 21.01.2011, 09:27:31
Tesco má aktuálne v akcii 10 l. uzatvárateľné plastové boxy v dvoch farbách (tá druhá je žltá).

Tá cena je veľmi slušná. Nakupoval som pred 2-3 rokmi boxy a pochodil som v Košiciach čo sa dalo, takže mám ešte taký "starý" prehľad.

SpCasPi000

#171
Neviem či toto už poznáte, ale pre istotu to sem hodím:

http://www.fabiox.it/minifigures.asp?lang=it

včera sa to objavilo už aj na brickset.com

Věšák

Na můj vkus je tohle moc náročné na místo... :-\
Osobně na minifigy preferuji tradiční uzaviratelné sáčky :)

mirek

Jistá firma co zasílá kovová autíčka "Kultovní auta ČSSR" dodává na tyto autíčka plexi skříňky.
Po menší úpravě nám slouží pro uskladnění sériových minifigů.

wallac

Citace od: SpCasPi000 kdy 23.03.2011, 17:37:02
Neviem či toto už poznáte, ale pre istotu to sem hodím:

http://www.fabiox.it/minifigures.asp?lang=it

včera sa to objavilo už aj na brickset.com

tohle mě docela zaujalo.. na seriové minifigy by to bylo fajn.. nevíte někdo z jakých lego dílků jsou ty průhledné části (pokud je to vůbec postaveno z lega :) , ale myslím že je ).. díky

Vasyk

Citace od: wallac kdy 24.03.2011, 08:00:37
Citace od: SpCasPi000 kdy 23.03.2011, 17:37:02
Neviem či toto už poznáte, ale pre istotu to sem hodím:

http://www.fabiox.it/minifigures.asp?lang=it

včera sa to objavilo už aj na brickset.com

tohle mě docela zaujalo.. na seriové minifigy by to bylo fajn.. nevíte někdo z jakých lego dílků jsou ty průhledné části (pokud je to vůbec postaveno z lega :) , ale myslím že je ).. díky

Je to vlastní výroba, 1ks - 1 euro, ohledně poštovného mu musíš napsat o kolik kusů máš zájem a on Ti zjistí kolik vyjde pošta z Itálie.

SpCasPi000

Presne tak, vlastná výroba, chlapec to asi vyskúšal kvôli svojej zbierke a keďže to vyzeralo použiteľne tak to posunul ďalej.
Podľa mňa sú takí ktorým sa to nehodí lebo si to pýta svoje miesto a nie je to najlacnejšie, ale tí čo ho majú veľa a chcú si vystaviť aspoň niečo a nechcú aby sa na to prášilo tak by to brali. Okrem toho je jasná výhoda že je to síce neoficiálny diel, ale dá sa zakomponovať do akejkoľvek stavby (škoda že s tým neprisla samotná TLC, ale lacné by to určite aj tak nebolo).
Kvôli poštovnému sa oplatí skôr dohodnúť viacerým osobám a zobrať pár desiatok kusov naraz, aj keď na začiatok by asi každý rád držal jeden kus v ruke a posúdil či do toho ísť.

mirek

#177
Peki zveřejnil informaci o kolejích 9V ... a já tam našel kontejner na minifigy.

Přikládám odkaz:  http://www.me-models.com/store/newsdesk_info.php?newsdesk_id=10&osCsid=c83950f209c5b5924e602c900a56b454

FaBiOX Commercial Released


Petronel

Nevím zda se o tom někde na foru už mluvilo (v tom případě se omlouvám), ale zajímalo by mě, jestli máte nějakou metodu, vychytávku nebo něco na uskladnění sklíček, oken, prosklených částí atp. Jsou celkem náchylné na poškrábání, řešíte to někdo nějak? Nebo máte pro tyto dílky stejné podmínky jako pro ostatní?

stepan

Vzácný skla (třeba s potiskem, nebo http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?P=6567) mám po jednom v sáčcích se zipem, ostatní normálně sesypaný.