BTR-90

Založil Tatrovák, 09.11.2023, 09:40:36

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Tatrovák

Predstavujem vám svoj najnovší výtvor, je to model kolesového bojového vozidla pechoty, ruského pôvodu, BTR-90.
BTR-90 bol prvý krát verejne predstavený v roku 1994 a je pokračovateľom rodiny BTR čo sa týka koncepcie a vnútorného usporiadania, je však väčší, podstatne lepšie pancierovaný a vyzbrojený a je to prvé BTR pri ktorom sa už dá hovoriť o bojovom vozidle pechoty a nie len o obrnenom transportéry (BTR BroneTransporteR). Tak ako jeho predchodcovia je plne obojživelný, z mnohých vylepšení spomeniem funkciu ktorá ma na BTR-90 vždy fascinovala, mimo klasického riadenia natáčaním kolies predných náprav je BTR-90 schopné riadenia šmykom kedy sa kolesá na každej strane vozidla otáčajú inou rýchlosťou, dokonca aj proti sebe čo umožňuje sa otočiť vozidlu na mieste, v tomto ohľade je to unikát, a dorovnáva tým manévrovateľnosť s pásovými IFV, čo bola obzvlášť pri boji v mestskej zástavbe vždy nevýhoda kolesových vozidiel. Bohužiaľ ale, aj keď ma to mrzí, môj model som touto funkciou nebol schopný vybaviť, snáď nabudúce.
Môj model napájajú dva Buwizzy 2.0 ktoré sú umiestnené nad štvrtou nápravou, pred nimi, medzi treťou a štvrtou nápravou sú dva Buwizz RC motory ktoré slúžia na pohon kolies a lodných šróbov. Pohon lodných šróvov je odpojiteľný a deje sa tak cez zubovú spojku ktorá je ovládaná jedným PF M motorom, sklápanie vlnolamu ovláda ďalší PF M motor, a tieto dva sú zapojené na jeden výstup buwizzu a pracujú tým pádom naraz. Keď je vlnolam vyklopený je zopnutý aj pohon lodných šróbov a BTR je v režime plavba. Ďalšie funkcie: otváranie bočných dverí, otáčanie veže, námer kanónu, sú ovládané každá jedným PF M motorom. Námer granátometu je mechanicky spriahnutý s námerom kanónu. Podobne ako na mojom T-90A je aj tu poklop vodiča, síce ručne, ale ďiaľkovo ovládaný, ovládanie je vyvedené po obidvoch stranách korby medzi prvou druhou nápravou.





Foton

Drsná kombinace technic a netechnic dílů! Dobře ty.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Tatrovák

Ďakujem, čím ďalej tým viac aj ja používam systém bricks, tie detaily sa bez toho proste robiť nedajú.

Tatrovák

Znovu som postavil BTR-90, novšia verzia je o dve diery širšia aby proporčne lepši sedela ku originálu, povylepšoval som viacero detailov a hlavne som sa snažil túto verziu lepšie zdokumentovať.