Hradařský trojboj 2014

Založil Hardegon, 03.01.2014, 21:40:26

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Hardegon

Vážení a milí hradaři,
vzhledem k tomu, že většina starších hradařů pro tento rok na Lipno přeběhla k pirátským námětům, rozhodl jsem se podpořit ty, kteří udržují tradici hradařských staveb na výstavách Kostek. Proto vyhlašuji soutěž v čistě hradařských MOCích.

Proč trojboj? Budou tři kategorie:
I - MOC max 16x16 studů
II - MOC max 32x32 studů
III - MOC nad 32x32 studů

Pakliže se někdo zůčastní všech tří kategorií, bude mít možnost získat bonusovou cenu.

Podmínky soutěže:


1) Stavba musí být součástí výstavy LIPNO 2014.

2) MOC může být součástí dioramat (Castle, Micro City) a podobných větších celků nebo samostatná (vignety atd.).

3) Jedna větší stavba nesmí být dělena, aby se mohla přihlásit do několika kategorií najednou (tedy že když zastavíte v dioramatu 2m2, "nevytrháte" si z toho části 16x16, 32x32 a zbytek).

4) V podtématu Cap / Soutěžní MOC založíte před začátkem výstavy téma označeno HT I 2014 (Vlastní) jméno stavby nebo HT II 2014 (Vlastní) jméno stavby nebo HT III 2014 (Vlastní) jméno stavby podle toho, které se účastníte. Hodnotit se bude pouze první příspěvek, který můžete upravovat.

Od kdy do kdy:

Od teď do 31. května 2014 12:00. (Prosím, skutečně tento čas dodržte, ať zase nedojde k nedorozuměním. Už jen proto, že budu v tu dobu na 99% na Lipně montovat své stavby a nebudu mít možnost zamknout témata.)

Odměny:


I kategorie: 5ks sběratelských figů
II kategorie: 9469 LOTR Gandalf Arrives
III kategorie: 9471 LOTR Uruk-Hai Army

Bonusová cena: 79002 LOTR Attack of the Wargs

Superbonusová cena: 14 dní dlouhý studijně-pracovní pobyt u některého z kostkařů dle mého výběru po konci výstavy, kde se bude výherce učit profesionálně třídit metráky LEGA.  >:D

Porotci:

Hardegon
Linhi
Aki


Pokud někdo dopředu ví, že se určitě nezúčastní a chce se stát porotcem, nechť mi taková osoba napíše.

Zároveň budu nestydatě odposlouchávat hovory nad jednotlivými stavbami, která sklidila jaký ohlas.

danyboy

Takže můžu přihlásit svůj rozestavěny hrádek? >:D

Hardegon

Citace od: danyboy2127 kdy 03.01.2014, 21:48:52
Takže můžu přihlásit svůj rozestavěny hrádek? >:D

Určitě  ;)

Luky1987

Nebudeš montovat spíše už 30.května?
V červnu už výstava poběží jako letos, nebo snad ne?

Hardegon

Citace od: Luky1987 kdy 03.01.2014, 22:02:59
Nebudeš montovat spíše už 30.května?
V červnu už výstava poběží jako letos, nebo snad ne?

Pravdu máš  ;)

Hardegon

Vážení a milí,
pomalu se nám blíží výstava. MOCů zatím neni přihlášeno mnoho. Prosím všechny, kteří ještě mají zájem se zúčastnit, aby alespon založili vlákno (klidně s krycím názvem). Zásadní ale je uvést rozměry předpokládané stavby. Jde hlavně o to, aby si někdo den před zahájením nevzpomněl, že pro sebe chce dva metry místa.

Děkuji a konec hlášení.

peki

Citace od: Hardegon kdy 07.05.2014, 08:04:19
Zásadní ale je uvést rozměry předpokládané stavby. Jde hlavně o to, aby si někdo den před zahájením nevzpomněl, že pro sebe chce dva metry místa.

Pokud jste ještě váš MOC nepřihlásili na LP 2014 (čili vše co je mimo castle dioráma). Finalizuji uspořádání vitrin uprostřed kurtů.

Hardegon

Na základě dohody s hradaři přímo na Lipně posunuta uzávěrka cca do zítra někdy ;)

Hardegon

Vyhodnocení proběhne do konce června. Předání cen předpokládám na rozebírání výstavy.

richchie

škoda že je podmienka účasť na výstave na Lipne, mam rozostavany hrad 32x32 (i ked aj tak som to nestihol do terminu cize najskôr si vyckam na nejaku dalsiu sutaz...)

danyboy


VocucBat


Hardegon

Prosím všechny o trpělivost. Ceny jsou připraveny a všechno platí. Jen tady na lipně nemam moc internet a když, tak řešim věci kolem výstavy. Předání cen proběhne stejně až na slavnostním ukončení, takže času dost ;-)

Hardegon

Po dlouhých prázdninách konečně vyhlašuji výsledky hradařského trojboje:

Kategorie I.

1. místo Matka - Šemík 25 bodů
2. místo danyboy - Výřez ze života rybáře Toma 22 bodů
3. místo Martins (xtitus) - Ztracený klíč 16 bodů


Kategorie II.

1. místo vocucbat - kostel


Kategorie III.

1. místo danyboy - Hrad Sovík 3.0 27 bodů
2. místo Vasan - Hraniční pevnost 22 bodů
3. místo Izmael10 - Hrad do Castle Projektu - nová časť 15 bodů


Soutěžícím i porotcům děkuji a vítězům gratuluji. Předání cen proběhne na Lipně během bouracího víkendu (případně po domluvě).

Aki

Gratuluji všem vítězům a vlastně i zúčastněným. Jako jeden z porotců pokládám za férové zveřejnit své hlasování i s doprovodným komentářem. Kritiku prosím neberte jako útok na stavitele, ale jako pokus o nasměrování někam dál.

Kategorie I
Výřez ze života rybáře Toma - 8 bodů Stavebně velmi dobře zvládnuté dílo. Stejně tak i dynamika scény je skvěle vystavěná. Kvůli čemu jsem, ale musel ubrat body, je samotné téma. Vůbec z toho není poznat, že jde o středověk! Minifigurka je focená tak, že není rozpoznatelné zda má nějaký potisk. Tom nemá žádnou určující pokrývku hlavy a hrázděné domy se stavěly ještě dlouho do novověku. Ani samotná činnost - tedy lov na udici, není zrovna typicky středověký (ne že by se na udici nelovilo, ale ve středověku bych víc čekal sítě, nebo vrše). Takto by mohla být viněta přihlášená i třeba do soutěže v City. Přesto je to pro mne ale nejlepší dílo své kategorie.

Šemík - 7 bodů Výborný nápad. Jasně rozpoznatelně stylizované do ranného středověku s výrazným vlivem M. Alše.  (;) 8) >:D). Výborně zvolené figurky i doplňky z potištěných dílů. Nebýt krásně vystavěné skály, byla by ovšem scéna stavebně hodně jednoduchá. Nabízené téma mohlo být mnohem rozpracovanější. Naopak skvělá skála postrádá smysl - jelikož vlastně jde jen o řez terénem. I dynamika skoku mohla být více rozpracovaná (Šemík již mohl letět přes palisádu). A v neposlední řadě, když už ta inspirace Alšem, tak mi chybí jím často kreslené cimbuří (ale to je již jen můj subjektivní pocit, který se do mého hodnocení neprojevil).

Ztracený klíč - 6 bodů (malá, hodně jednoduchá stavbička. Středověk je z toho zcela jasný, ale dílko je "jen" odkázané na vtip s figurkami. Celkově pěkné, ale stavebně nedosahuje úrovně obou konkurenčních děl.

Kategorie III

Hraniční pevnost   6 bodůZajímavá stavba s celku velkým wow efektem. Umístění tvrze ve spoustě zeleně a relativně dost děje mu opravdu hodně pomáhá. Wow efekt ovšem výrazně kazí přílišná pravoúhlost. Všechny cesty zatáčí v úhlu 90°, cesty jsou rovné jak pravítko. Říčka i mostek jsou pěkné a vodopádek je skvělý. Tyhle tři prvky z celkem fádního dílka, dělají dílko zajímavé. Na samotném "hrádku" nějak nemohu nalézt nic zajímavého. Cimbuří se mi vysloveně nelíbí, Donjon je takový obyčejný stojánek na tužky  >:D a z hlediska pevnostního nevyužívá možnosti které nabízí vysoký terén a řeka v sousedství. Z mého pohledu, tedy hodně líbivých technik, ale uniká mi filozofie téhle stavby.

Hrad Sovík 3.0    7 bodů Velký hrad inspirující se jak skutečností, tak třeba i Linhiho Brlohem, Danovo Orlíkem nebo Radegastovo Radochem. Ze tří soutěžících staveb této kategorie se zde nejlépe pracuje s prostorem. Tato skutečnost a také velikost celé stavby jsou ale bohužel to nejzajímavější na celé stavbě. Zaměřím li se podrobně, tak se mi hodně líbí přední hradba zesílená dvěma baštami, dvěma věžovými branami a dle mého, nelogicky umístěným bergfritem. Bergfrit tedy utočištná věž bývá umístěná na exponovaném místě, aby např. kryla přístup k hradu, kryla bránu atd. Původně byly stavěné dokonce až uvnitř hradu, později se posunovaly do exponovanějších pozic, čímž získaly flankovací prvky obrany, ale stále se stavěly na nejohroženější místa hradu. Také mi na něm výrazně chybí helmice. Na druhou stranu se mi  líbí ten strážní prevétek na první kurtině (jen nechápu proč je místo okénka střílna ve tvaru klíčové dírky) a pak se hodně povedl hořící krov pravé brány, stejně tak kryté ochozy s podsebitím. Další negativum vidím v přístupu k bráně zmíněné pravé brány. Kde je příkop? Kde je hřeben?
Hlavní věž není špatná, ale i k ní mám výhrady: např proč je prevét téměř nad vhodem do přízemí? Proč je vydřevený arkýř hned v prvním patře? Logicky by prevét měl být směrován ne na nádvoří, ale ven z hradu. Pěkný dřevěný arkýř by měl být spíše ve druhém obytném patře. Naopak střílny z druhé patra by byly vhodnější v patře prvním, nebo přízemní hospodářské části. Naopak se mi líbí vstup v prvním patře přes zvoditý mostek. Jen bych ho směřoval spíše z věže, než z paláce. Nejhorší částí je ale palác s kaplí. Umístěný je dobře, ale  tvarově je to celé takové divné. Kaple má nepěkný sklon střechy a elipsovitý tvar okna v presbyteriu je také takový spíše barokní.
Přes mou kritiku je ale hrad obrovským pokrokem a do budoucna správnou cestou.

Hrad do Castle Projektu - nová časť    4 body  Jednoduchý hrad, chápu jí jako přístavbu pro rozšiřující se rodinu urozených pánů ze Sovíku. Vím, že se hrad dostavoval až těsně před výstavou, stejně jako moje městské opevnění před loňskou výstavou a tak jako má stavba to nedopadlo moc dobře. Skála vlastního hradu je příliš krycholidní a stavba na něm příliš jednoduchá. Věžím chybí střechy, nádvoří chybí vnitřní zástavba. Palác hradního pána je prakticky bez oken či čehokoliv dalšího. Pěkná je hradba předhradí s bastiony, ale vstupní brána s obdélníkovými vraty a okénkem ve tvaru vítězného oblouku mi to dost kazí. A to už nezmiňuji ani náznak hradního příkopu apod - i když to bych u předhradí ještě dokázal pochopit.
Zkrátka se to celé dalo udělat mnohem lépe (i na stejném půdorysu). Takto to beru jako zabitou příležitost.  :-\

Izmael10

Citace od: Aki kdy 15.10.2014, 22:15:34
Skála vlastního hradu je příliš krycholidní

To je aká? Lebo google nič nenašiel...

Citace od: Aki kdy 15.10.2014, 22:15:34
A to už nezmiňuji ani náznak hradního příkopu apod - i když to bych u předhradí ještě dokázal pochopit.
Zkrátka se to celé dalo udělat mnohem lépe (i na stejném půdorysu).

Sorry, ale ja tam žiadny priekop nevidím.  ;)


danyboy

Citace od: Izmael10 kdy 16.10.2014, 16:34:41
Citace od: Aki kdy 15.10.2014, 22:15:34
Skála vlastního hradu je příliš krycholidní

To je aká? Lebo google nič nenašiel...

Citace od: Aki kdy 15.10.2014, 22:15:34
A to už nezmiňuji ani náznak hradního příkopu apod - i když to bych u předhradí ještě dokázal pochopit.
Zkrátka se to celé dalo udělat mnohem lépe (i na stejném půdorysu).

Sorry, ale ja tam žiadny priekop nevidím.  ;)



Že je to hranaté?? ??? Asi tak to Aki myslel.