POCTA JEDNOÚČELOVÝM DÍLKŮM

Založil Petronel, 01.02.2012, 20:50:55

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Petronel

Pocta jednoúčelovým dílkům


V této soutěži se jedná o to nevšedně využít a tím i poctít všechny "jednoúčelové" dílky, které Lego nabízí. Možná jich máte jen pár, možná jich máte i více. A možná že třeba některé větší téměř ani nepoužíváte a jen leží zaprášené někde v koutě.

A co si pod takovým pojmem "jednoúčelový dílek" představit? Takový dílek byl stvořen jen proto, aby plnil jen jednu funkci a byl použit jen k jednomu konkrétnímu účelu. Tak byl stvořen a s využitím tohoto dílku ke zcela jinému významu se vůbec nepočítá. Zde jsou nějaké příklady takových dílků:
       
Těchto dílků je však celá řada, jsou jich tisíce. Některé používáme často, jako například hradaři používají meče, některé zas skoro vůbec a jen v Lego setu plnili svou roli, jako je například jednodílný trup člunu. Ale všechny tyto dílky se však zpravidla používají za tím jedním účelem, kvůli kterému byly stvořeny.

Nyní však již spousty stavitelů v těchto dílcích nachází nové možnosti a nové uplatnění. Pomáhají jim k dokonalejším, rozmanitějším a pestřejším stavbám. A o to právě jde v této soutěži.

Máte za úkol využít tyto dílky a najít pro ně zcela nové a originální uplatnění. Je jedno jaké zvolíte, je jich nespočet a určitě se nějaké najdou i u vás, stačí se rozhlédnout a podívat mezi vaše kostičky a trochu se zamyslet co je jednoúčelový díl a co ne. A pak už jen vytvořit dílo a dát vašemu jednoúčelovému dílku nový význam!

Pravidla:

  • dílo může být libovolně veliké a postaveno z libovolného počtu klasických i jednoúčelových dílků
  • minimálně pro jeden jednoúčelový dílek ve vaší stavbě musí být dán nový význam a musí být využit jinak než k čemu je obvykle používán
  • vaše stavba musí tématicky zapadat do jedné z následujících kategorií zde na foru: Castle & Pirates, Model Team, Space, Town, Trains, Ostatní
  • dle svého uvážení můžete výslednou stavbu umístit i do jedné ze zmíněných kategorií na foru. Do soutěže se však přihlásíte uvedením díla do tohoto tématu.
  • váš soutěžní příspěvek by měl vypadat takto:
    Do horní části textu uveďte název díla (předmět zprávy tedy neměňte), dále může být obsažen krátký popis a následně uveďte jednu fotografii vystihující dílo. Další fotografie můžou být přístupné přes přiložený odkaz k externí galerii. (doporučuji Flickr)
  • hodnotit se bude pouze jeden takový váš příspěvek a tak založte jen jeden s vašim dílem v tomto soutěžním tématu.
  • Můžete však odpovědět a přispívat reakce do tohoto tématu na díla dalších soutěžících a bez omezení zde komunikovat o soutěži.
  • úpravu již zveřejněného soutěžního příspěvku využívejte jen v krajní nouzi a jen minimálně prosím.
  • nelze soutěžit s dílem, které bylo již dříve prezentováno
  • soutěžní příspěvek musí být samozřejmě v souladu s pravidly fóra a kvalita fotografie musí být koukatelná.
  • Photoshop a úprava prezentované fotky v rozumné míře povolena

Neexistuje žádný seznam všech jednoúčelových dílků, ale pokud se nad svou zásobou zamyslíte, určitě je snadno rozlišíte,pokud by ale přecijen vzniklo nějaké dilema, zeptejte se.
Zda vaše dílo splnilo pravidla a je zařazeno do soutěže, zjistíte tím, že se objeví v tomto prvním příspěvku mezi soutěžícími.

Uzávěrka soutěže a předběžný termín do kdy máte čas dílo prezentovat je sobota 31.3.2012 20:00.
Soutěžící umístěný v soutěži na prvním místě si může vybrat z cen jakou si přeje a poté vybírají postupně další umístění z cen zbývajících.

Soutěžící:
Diidy a jeho dílo Poroučím se.
Robbed a jeho dílo Vesmírná loď Proteator
nerow a jeho dílo Bitva čtyř armád
Luky1987 a jeho dílo SCARY FACE
Justin a jeho dílo King Kong 2 - Stratený v meste
martinlx a jeho dílo OKO
cendix a jeho dílo Intergalactic science center
yoshimaka a jeho dílo Blacktron v nesnázích

Porota:
Miketuk, gearcs, Petronel, Colonel32

Ceny:

  • set 6860 - soutěžící vybráním této ceny však souhlasí s tím, že své dílo představí veřejnosti na minimálně jedné výstavě Kostkami letos pořádané (zprostředkoval Colonel32) - vyhrává Diidy za 1. místo
  • 33 EUR v hotovosti od uživatele P4tr1cius - vyhrává cendix za 2. místo
  • kredit na nákup dílků v BL HOMEBRICKNET ve výši 400Kč + poštovné zdarma (darovala Hana129) - vyhrává Robbed za 3. místo
  • kredit na nákup dílků v BL Little Big Store ve výši 10 USD (věnuje Miketuk) - vyhrává Justin za 4. místo


Hodnotit vaše dílo bude porota, která bude udělovat body podle několika důležitých faktorů. Mezi hlavní z nich patří originalita a celkový dojem z nevšedně použitých jednoúčelových dílků a dále i celková kvalita a vzhled celého díla. Takže mít krásně zakomponované speciální dílky také úplně stačit nebude, podstatou soutěže je samozřejmě aby celé dílo vzbudilo ten nejlepší dojem. Jednoúčelové dílky celé dílo jen doplňují.
O malinko menší hodnotu při hodnocení bude mít velikost a rozsah vašeho díla a malé plus bude i pokud se ve vašem díle nachází více druhů originálně zapojených dílků, hlavní je však mít alespoň jeden.
V neposlední řadě v hodnocení bude přihlíženo i k celkové vizuální stránce příspěvku a kvalitě fotografií.


Závěrem bych tu chtěl ještě zmínit, že je již spousty takových jednoúčelových dílků, které se hojně využívají ke zcela novým a dokonalým účelům, například kormidlo jako lustr na který se uchytí i svíčky a nebo již velmi oblíbené ručičky minifigů, které se používají již na vše možné, viď Diidy?  >:D V této soutěži jde ale o originalitu a proto za takové díly, které jsou již známé a hojně používané nemůžete čekat nějaký úspěch. Myslím ale, že to je jen pár výjimek, spousty dílů k nápadům vám stále zbývá,
hodně štěstí!


Vyhrazuji si právo kdykoliv během soutěže měnit a doplňovat stávající pravidla soutěže.

Petronel

#1
A pokud stále ještě nemáte jasnou představu, jak by dílo mohlo vypadat a co by mělo obsahovat, zde uvádím nějaké příklady ze svých předešlých staveb:

Taverna u ošklivé Berty
využití katapultu:


 

využití sukně od minifiga:



Svatební slavnost
přehoz přes koně



To je ale jen pro částečnou inspiraci, nebo spíše to berte jako příklady. Nehledejte v tom dokonalý vzor, máte svou fantazii, stavějte podle sebe. Nemusí se třeba vůbec jednat o interiér, může to být střecha ztvárněná pomocí jednoúčelových dílků, nebo jakákoliv jiná věc, může tam být jeden takový dílek, může jich tam být i desítky. Máte nekonečno možností! Jen ať je stavba celistvá a tyto dílky ji jen dotváří, bude se hodnotit celá stavba!
Těším se na vaše příspěvky.

nerow

Skvěle zaměřená soutěž. Zrovna před pár dny jsem postavil okno za použití jednoúčelových dílků. Bohužel nemám momentálně prostředky zakomponovat do souvislé stavby, jelikož většina mých kostek padla pro MOC do Boskovic. Tak se chci zeptat, je-li možné soutěžit pouze s např. s tím oknem, jako novým nápadem pro tvorbu oken?

Colonel32

Dle mého názoru málo času.

Petronel

Nerow mělo by se jednat o celou stavbu jak bylo uvedeno. Tyto "vychytávky" ji mají jen doplňovat a stavbu dotvářet. Určitě bys tam něco spíchnul i z mála dílků   ;)

Citace od: Colonel32 kdy 01.02.2012, 21:21:01
Dle mého názoru málo času.

Termín upraven, tento názor mělo i pár dalších lidí.

nerow

A je možné, aby se soutěže zúčastnilo dílo, na kterém se podílejí dva autoři? Jelikož mi došlo, že dílo co stavíme disponuje pár nově vymyšlenými prvky za použití těch jednoúčelových dílků.

Mr. Cube

Skvělý nápad na soutěž, těším se na všechny výtvory, snad taky něco udělám.

Petronel

Do druhého příspěvku jsem doplnil něco málo příkladů i s obrázky.

Jinak moc rád bych do této soutěže pozval porotce z CBC a PBC, jmenovitě hlavně Colonela32 a P4tr1ciuse. Velmi by mě potěšili, kdyby se nyní účastnili zas pro změnu také se svým výtvorem.

A samozřejmě zvu i další.
Pokud plánujete, nebo aspoň zamýšlíte, že se soutěže zúčastníte, napište to prosím sem, ať máme zhruba trochu přehled.

A pokud někdo z elitních řad stavitelů nyní neplánuje nic stavět a raději by chtěl žhavé křeslo poroty, nechť mi napíše, ještě by se někdo hodil.

FilipS

Výborná soutěž, určitě se zúčastním.  ;)

Colonel32

Plukovník na stavění čas nemá. Řeší Lugbulk a připravuje výstavu.

kryst.off

Super nápad Petroneli! Sice nejsem elitní stavitel, ale jednoúčelových dílků mám stejně jako ostatní mraky. Rád se zúčastním, i když asi jen v Coubertinovském duchu  ;)
kryst.off

P4tr1cius

Citace od: Petronel kdy 02.02.2012, 19:19:47
Jinak moc rád bych do této soutěže pozval porotce z CBC a PBC, jmenovitě hlavně Colonela32 a P4tr1ciuse. Velmi by mě potěšili, kdyby se nyní účastnili zas pro změnu také se svým výtvorem.

Ďakujem veľmi pekne za pozvanie, je to od teba milé. Samozrejme som nad tým premýšľal, ale musím účasť, byť ako súťažiaci, odmietnuť. Pevne verím, že raz príde čas, keď to bude inak, ale momentálne z piatich hlavných a nevyhnutných predpokladov, na zúčastnenie sa súťaže ako súťažiaci - bricky, čas, schopnosti, odhodlanie a (najdôležitejšie) fantázia - spĺňam iba prvé dve.   :'(

Ale zvažujem sa tvojej súťaže zúčastniť ako porotca (ako inak  ;D). Pri vyhlásení súťaže som bol trochu zaskočený, ale po "precitnutí", si myslím, že to može byť jedinečná súťaž, zvlášť keď sa tu dielam "medze nekladú" (Space, Castle, ...). v každom prípade, či to bude tak alebo onak, prajem súťaži aby bola úspešná, aby sa zúčastnilo veľa kvalitných staviteľov so zaujímavými dielami, a aby si bol Ty ako organizátor spokojný so všetkými aspektami súťaže.

A ešte raz veľmi pekne ďakujem za pozvanie.

Robbed

Rád se zúčastním, konečně zas nějaká soutěž i pro space-aře ;D

Colonel32

Na 99% bychom v rámci "podpory akcí" měli dostat i set

http://www.brickset.com/detail/?Set=6860-1

Pokud skutečně dorazí, rád bych ho věnoval jako cenu do soutěže PJD. Vzhledem k velikosti ceny ale požaduji podmínku, že vítěz přijetím této ceny souhlasí s tím, že své dílo představí veřejnosti na minimálně jedné výstavě Kostkami letos pořádané. Pokud vítěz z osobních důvodů odmítne, cena bude nabídnuta za stejných podmínek dalšímu v pořadí.

Prosím organizátora o odpověď, zda je to takto přijatelné.

Petronel

To zní velmi dobře, samozřejmě souhlasím. Jen by to chtělo max. do termínu ukončení soutěže vědět, jestli cena opravdu dorazí, aby se soutěžícím mohla přislíbit.

Colonel32

Citace od: Petronel kdy 09.02.2012, 09:42:04
To zní velmi dobře, samozřejmě souhlasím. Jen by to chtělo max. do termínu ukončení soutěže vědět, jestli cena opravdu dorazí, aby se soutěžícím mohla přislíbit.
Jistotu budu mít teprve, až balík skutečně dorazí.

Petronel

Zapsány 2 ceny do prvního příspěvku  ;)

A jak to zatím vypadá soutěžící? Doufám že budou nějací. ;D Zatím žádné soutěžní dílo nemáme, ale je ještě dost času  ;) Těším se na vaše pěkná díla.

A pro ostřílené mazáky fóra tu mám stále ještě nabídku na pozici v porotě, pokud by jste měli zájem, napište mi SZ.

Nebo pokud máte chuť alespoň darovat nějakou třeba i menší cenu, napište také.

Colonel32


FilipS

Poroučím se.
"Pane továrníku, toto vám rozhodně nepodepíši, nehodlám být součástí takové sprostoty, poroučím se."
Tak zhruba takovouto situaci má zachycovat moje dílko.


Vlákno s prezentovaným MOCem
http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=36587.0#bot

Petronel

Máme tu prvního soutěžícího s pěkným dílem. Doufám že ostatní ho budou brzy následovat, ať se o ty ceny pořádně poperete  >:D

A nezapomeňte že soutěžní dílo musí být uvedeno v tomto tématu a to podle uvedených pravidel. Dále také pokud si chcete odnést pěknou cenu, doporučuji soutěžní dílo nerozebírat do vyhlášení výherců. Set 6860 je vázán k účasti na výstavě Kostek.org jak je u cen uvedeno.

Robbed

Vesmírná loď Proteator

Bitevní křižník imperiální flotily. Přední torpédomety doplněné o experimentální částicové kanóny zajišťují obrovskou palebnou sílu . Ochranou proti nepřátelským letounům poskytuje 6 laserových věži. Loď pohání 2 nadsvětelné motory a 4 manévrovací trysky.




obrázek v plném rozlišení zde (2700 x 4400 px):
www.brickshelf.com/gallery/thire5/MODELS/mini/proteator.jpg


Nejsem si jistý, jestli fotka není v rozporu s pravidly (photoshop v rozumné míře), když tak to změním.

Petronel

Citace od: Robbed kdy 05.03.2012, 09:55:39
Nejsem si jistý, jestli fotka není v rozporu s pravidly (photoshop v rozumné míře), když tak to změním.

Nevidím v tvém obrázku problém, bylo to myšleno hlavně tak, aby soutěžící si stavbu nedoupravovali a nedotvářeli pomocí takových programů. Dát více obrázků do jedné fotky a k ní popisky určitě není proti pravidlům.
Jinak vidím tam také několik zajímavých jednoúčelových dílků, do space sekce to není tak složité nějaký zakomponovat. Zvládnul jsi to ale výborně.

Petronel

Máme zatím dva soutěžící, kteří bojují o krásné ceny. Máte ale ještě dost času i vy ostatní něco vytvořit, ještě zbývá necelý měsíc do ukončení soutěže. Těším se na díla vás všech.

Zároveň pokud by nějaký člověk chtěl ještě věnovat nějakou cenu, ať mi prosím napíše. Dále by se také ještě hodil alespoň jeden člověk do poroty, pokud možno z jiné než ze sekce CaP.

Colonel32

Zvážil bych doplnit pravidla tak, že součástí díla by bylo že stavitel odkáže, jasně ukáže, který/které jednoúčelové díly použil, jaký byl původní účel dílu, a jak byl díl použit novým způsobem.

Také mi není úpně zřejmé, zda má být hodnocena kreativita použití jednoúčelových dílů, nebo celková kvalita celého díla.

Petronel

#24
Citace od: Colonel32 kdy 05.03.2012, 19:03:56
Zvážil bych doplnit pravidla tak, že součástí díla by bylo že stavitel odkáže, jasně ukáže, který/které jednoúčelové díly použil, jaký byl původní účel dílu, a jak byl díl použit novým způsobem.

Také mi není úpně zřejmé, zda má být hodnocena kreativita použití jednoúčelových dílů, nebo celková kvalita celého díla.

k prvnímu bodu: ono jde o to, že u některých jednoúčelových dílků je to trochu sporné a už se berou jako běžný díl, zkrátka je to často i třeba obtížně rozlišitelné. Samozřejmě v této soutěži jde o to najít ty zajímavé a na ty poukázat. Soutěžící tak můžou učinit a třeba jim to i hodně pomůže, ale nechci jim to dávat jako pravidlo. Každý si ale text může napsat jaký chce. Pokud má někdo veliké dílo a bojí se, že by se nějaký takový díl přehlédl, ať na něj upozorní. Ještě jim to zdůrazním.

k druhému bodu: myslím, že je to jasně uvedeno skoro na konci úvodního příspěvku. Body budou částečně za kvalitu díla, ale jde tu také hlavně o tu kreativitu s dílky. + se budou hodnotit ještě další faktory, které tam zmiňuji.

Plukovníku nech to na pořadatelích  ;)

Petronel

Doporučuji tedy ještě znovu soutěžícím:
pokud si myslíte, že nějaké dobře umístěné a originální jednoúčelové dílky na vaši stavbě by mohly být přehlédnuty, můžete na ně v textu u díla upozornit.

Petronel

Přidána nová cena do soutěže
A to kredit v hodnotě 10 USD na nákup dílků v BL obchodě Little Big Store.
Za tuto cenu děkuji uživateli Miketuk.

nerow

#27
Bitva čtyř armád

,,Tak začala bitva, kterou nikdo nečekal. Říkalo se jí pak Bitva čtyř armád. Na jedné straně byli netopýří lidé a rytíři Draka, kdežto na druhé lesní lidé a následovníci Lva. Došlo k ní takhle. Už od porážky Brucelota z Waynu v turnaji Misty Mountains Classic se nenávist netopýřího kmene vůči lesním lidem roznítila ve zběsilost. Mezi všemi jejich tréninkovými centry, kuchyněmi a reprezentanty cestovali poslové sem a tam, neboť netopýři se teď rozhodli ovládnout celou Ligu. To znamenalo porazit i současné lídry, kterými byli rytíři Draka reprezentovaní generálem Šmakem. Na poslední chvíli dorazilo i mužstvo následovníků Lva, které však měla postihnout nejhorší porážka v jejich historii. To ovšem při startovním pokřiku hlavního rozhodčího nikdo netušil: Nechť nejrychlejší jedlík zvítězí!"

Jako hlavní jednoúčelový dílek byla využita vlajka na zavětrování stánku zbrojíře.

Kritiku můžete vyjádřit v již založeném tématu zde: http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=36609.0

Celá galerie zde: http://www.flickr.com/photos/66452873@N07/6807405590/

Luky1987

SCARY FACE

Co dodat, prostě blbinka bez ambicí na cenu ;D

Jednoúčelové díly - na oči použity bílá kola, černé pneu a černé ráfky, na zuby rukojeti světelných mečů a na vlasy dílky pro pásy.


Petronel

zajímavé dílko, není to tak špatné  ;)