NXT nováček

Založil Dominik.87, 23.04.2011, 23:46:17

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Dominik.87

zdravím všechny, jsem nový v nxt i v techniku.
přišel jsem za hodně malinkej peníz k jedné stavebnici nxt 1,0 a k jedné kostce se servama.

mam jen prosbu jestli někde není k stažení český manuál, či příručka a nějaké ty modely jako je ten robot atd.

a jestli je někde něco jak to ovládat přez mobil.

Děkuji a poníženě doufám za odpovědi jakož to nováček.

mind storm

Cez bluetooth z mobilu.

merlog

Ahoj, česky toho asi moc neseženeš. Spíš jde o to, co vlastně potřebuješ česky. Návody na modely jsou obrázkové a jsou přímo v programu, který je s NXT dodáván.
Programů pro mobil je několik. Záleží, jaký máš system v mobilu. Případně je i několik java programů, které fungují téměř na všech telefonech.

Všechno potřebné se dá najít přímo na mindstorms.lego.com Dají se tam sehnat i podrobné technické manuály.
Bohužel se budeš muset smířit s tím, že pro mindstorms je trocha angličtiny potřeba.

Měj se.

Dominik.87

Spíš sháním nějaké vysvětlivky na to programování nějak se v tom neorientuji, naprogramovat řídící jednotku v autě dokážu, ale (dětskou hračku) ne :-D respektive mam to od včera a stále sem to nerozhejbal  :(

Moon

Tak doufám že alespoň dokážeš udělat vozydlo typu tank které, když do něčeho narazí tak se otočí a jede jinam. Navíc každá "kostka"v NXT-G je vybavena obrázkem který určuje co zhruba dělá a tak mužeš skoušet jednoduché programy typu pokus/omyl. Další možnost je Stáhnout Hotovej program a snažit se pochopit jak funguje, doporučuji www.nxtprograms.com občas tam mají jednoduaché programy ze kterých se můžeč učit. A i když potom ti to stále moc nejde, zkus některý z programů které jsi stáhnul upravit, tak snad později přijdeš na to jak je dělat celé sám.
Přijdte si zahrát MineCraft: mc.urnaweb.cz:8888 Moje BS galerie: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=Mooning

Dominik.87

tet sem skoušel podle návodu rozhýbat robota, zdařilo se :-D, měl sem proházený kabely na senzorech, myslel jsem že to je jedno který kam jde ale není :-D, už se učím tak skouším co to dokáže, skláním klobouk před ostatníma co to dokážou s prstem v nose  :P

LeaBlack

Na to pozor, u každé té "kostky(v programu)" je, pokud je k senzoru či servu, možnost zvolit v jakém portu je.

Moon

Dominik.87

 ;D mam to od včerejška tak člověk je nadšený a pak zjišťuje co a jak, do tet jsem měl jen technic s PF a vysílačku od races a najednou mam dvě kostky  ;D za týden se do toho snad lehce dostanu tak mi držte palce ::)

Stanlys

Ahoj.
K obsluze nxt jak 1.0 nebo vyšší slouží grafické programovací prostředí. Většina programů, které jsou dodávány s nxt jsou "dceřiné" programy LabVIEW. Já mám nxt 2.0 asi rok a programuji přímo v LabVIEW. V podtatě všechny tyto programy jsou udělány na základě blokového schématu (BS). Tedy pokud umíš nakreslit program nebo algoritmus, který cheš pomocí BS, tak by jsi měl zvládnout velmi lehce naprogramovat nxt.
Co se týká samotného programování. Většinou každá funkce už je předprogramována a zastává ji některá z ikonek. Třeba pohyb motoru. U této ikonky můžeš nastavit který motor (resp. který port z motorů), jak rychle (dlouho) a kterým směrem. Takže aniž by jsi musel složitě programovat všechny tyto funkce v C/++, tak to jenom "položíš" na obrazovku kostku, či ikonku, zadáš parametry a už to v podstatě funguje.
V podstatě se ti programování nxt bude zdát nesrozumitelné, hlavně, pokud programuješ pomocí C nebo delphi. I já jsem na začátku programoval formou pokus/omyl. Přeji hodně zdaru v programování. Pokud budeš potřebovat s něčím pomoci, stačí sem napsat.

Dominik.87

ahoj, mně zaujalo ovládání modelu Přes telefon, tak sem si říkal že to okusím, ale jak mile se mi dostala NXT kostka do ruky tak sem zjistil že jsem sto let za opicema, nějak sem nepochopil jak to programovat (tet nemyslím přes mobil) tet sem skoušel udělat segwaye a jediný co to dělalo že mi to furt někam zdrhalo :-D, potřebuji to vysvětlit asi polopatě, respektive lopatou do čela.

Stanlys

Přes telefon je to trošku high level, ale dá se to přes bluetooth. No a hlavní je to co se týká jaký program používáš. Ať už máš jakýkoliv program, tak vždycky máš ikonku, která něco dělá. Takže pokud máš motory s ultrazvukovým senzorem či senzorem polohy, tak musíš udělat smyčku (například), že motor udělá určitý krok, potom zkontroluje jaká je vzdálenost od zdi porovná s hodnotou na jakou vzdálenost má dojít (funkce menší nebo rovná se) a případně zastavit. Většinou je pro jakoukoliv činost více ikonek, takže si musíš najít v uvozovkách tu správnou.

Moon

Tak přes telefon to bych nechal na později (pokud nemáš androida tam je to jednoduché) jelikoš co já vím tak by se musel přehrát OS v kostce na lejos kde je to programování složitější. K tomu segweyi 1, musí být vyvážen 2, pokud používáš light senzor tak nějaké stálé světelné podmínky a stejně barevný podlad 3, nejlepší je k tomu PID controler, skokama to nejde, to už jsem zjistil. Jaký program jsi použil? "omlouvám se za případné nesrovnalosti, dyžtak mě opravte"
Přijdte si zahrát MineCraft: mc.urnaweb.cz:8888 Moje BS galerie: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=Mooning

Dominik.87

tak já to shrnu: začínám mít pocit že tu na mě mluvíte jiným jazykem asi sprostým :-D mam to od soboty tak mně berte s rezervou a spíš bych se nazval 6 letým klučíkem co mu táta koupil robůtka :-D
pro vysvětlení koupil jsem 2 kostky nahrál do nich novej firmware 1,29 program NXT 2,0. skouším různě ty kroky za sebe, ale zatím sem opravdu na levlu předškoláka kterej to dostal

merlog

Pro začátek by bylo asi opravdu nejlepší seznámit se se samotným programem od LEGA. Zjistit, co která kostka provádí. Třeba aby motory běžely určitou dobu nebo určitý počet otáček. Potom zkusti podmínky. Třeba aby motor běžel, když světelný senzor detekuje modrou barvu atd.
Mám zkušenosti s ovládáním NXT z programovacího jazyku Python, který běží v mobilu na OS Symbian. S tím bych ti mohl poradit viz. http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=25444.0

Hoj

Stanlys

#14
Ahoj.
Pokud se chceš lépe naučit programovat mrkni na tohle. Je to v češtině a mělo by ti poct naučit se základy. http://exfyz.upol.cz/didaktika/texty/praktikum_ftp.pdf nebo na trošku vyšší úrovni https://moodle.dce.fel.cvut.cz/pluginfile.php/54/mod_page/content/2/DP2008.pdf

Dominik.87

tisíceré díky, přesně toto sem sháněl něco co dokážu pochopit, už sem byl nešťastny že sem si koupil NXT a nenaučím se to. tisíckrát díky.