Výběr motoru

Založil džast, 13.11.2017, 10:25:05

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

džast

Zdravím,

dostal jsem za úkol vytvořil z lega technic jistý laboratorní přístroj, který potřebuje k pohonu motor. Se samotnou konstrukcí jsem se už vypořádal, ale s výběrem motoru bych potřeboval poradit..

Požadavky jsou dva, resp. tři:
-nízké otáčky motoru
-aby vydržel pracovat +- celou noc. Lze to vůbec bez toho, aby se motor utavil? A nemáte někdo zkušenosti, jestli standardní battery box na 6x AA vydrží napájet motor přes noc?
-ideálně by měl být dvourychlostní (není podmínkou, kdyžtak bych vyrobil nějakou převodovku)

Dokázal by mi prosím někdo říct, jestli existuje lego motor, který by splňoval výše uvedené podmínky?

Moc díky!


stricekfido

No záleží jaký výkon od toho očekáváš? ideální by byl asi L motor a použít nějaký převod, ideálně se šnekem, to zajistí nízké otáčky a vysoký kroutící moment.

Ale myslím, že hlavní problém bude v napájení, nevěřím že jakýkoli BB box utáhne motor přez noc. Ideální by bylo napájení přez trafo. Pokud správně nadimenzuješ převody tak by to motor měl vydržet.

HD

Ahoj,

Co to znamená "nízké otáčky"? Více-méně každý současný LEGO motor má v sobě planetovou redukci, takže lze říci, že se otáčí pomalu oproti samotnému EM (elektromotoru).
A jak velký moment potřebuješ na výstupním hřídeli (resp. jakou sílu)? Jaký (jak těžký) přípravek budeš pohánět? A jaký je výstupní pohon?

Co se týče spotřeby, tak bych se určitě nespoléhal na články či akumulátory, a porozhlédl se po nějakém trafu (buď originální, nebo vlastní - pokud může být řešení i částečně ne-lego)

Dvourychlostní? Takže vč. změny výstupního momentu? Nebo pouze snížení otáček? Pokud záleží i na konstantních parametrech, převodovce se nevyhneš, ale je také možné si pohrát s plynulou změnou napětí pomocí vlakového PF ovladače, nebo Li-Po BB, který je díky možnosti napájení současnou obdobou již nevyráběného LEGO transformátoru (také od vláčků). (Variantou pro fajnšmekry je řešení pomocí Mindstorms :D)

Takže prosím zadej požadovanou hodnotu otáček a schéma poháněného mechanismu (vč. orientačních hmotností) a nebo koukni sem (http://www.philohome.com/motors/motorcomp.htm), kde jsou naměřené charakteristiky všech dostupných i nedostupných LEGO motorů. To by Ti snad mohlo pomoci.

Jo, a pozor na opotřebení třením. Takže žádné drahé díly, a nebál bych se kritická místa namazat nějakým šetrným mazadlem.
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

papluh

Ok, takže Philova stránku tu už je. Len pridám, že okrem motorovej podstránky je tam aj batériová http://www.philohome.com/batteries/bat.htm
Je tam vidieť pri akom odbere má aký typ batérii vytrvalosť a to je v jednotkách hodín.

Takže by som šiel do pevného zdroja. Z LEGA je najlepší asi starý vlakový regulátor (pozor na potrebu adaptéra na 230V ) Predlžovacie káble na aktuálny PF systém majú na jednom konektore zospodu kontakty na pripojenie na starý 9v systém.
Alebo ak ste labák, tak tam snáď máte nejaký riadený zdroj čo dá 9V. V tom prípade stačí len zohnať kábel na DIY napojenie. Možno by tu niekto mal na darovanie nejaký starý kus, z pôvodných 9V je už určite časť zalomená prípadne s olámanou izoláciou.

Nemám skúsenosť s 24h prevádzkou, ale z výstav kde bol už len časový spínač a originál sety (kolotoče) viem, že po pár týždňoch sa objavujú známky obrusu na niektorých uloženiach. Takže by som tiež mazal.
A šiel radšej to motora s najnižšími otáčkami ako sa dá miesto znižovania cez prevody.

džast

Moc díky za rychlé a konstruktivní odpovědi!

Ten aparát se jmenuje rotátor, zjednodušeně připomíná větrnou elektrárnu či mlýn se čtyřmi lopatkami, tvořenými rameny s 15 otvory (32278). Na každém rameni budou pak připevněny 1-2 mikrozkumavky, vážící cca 3 g každá - tolik asi k váze. Ta ramena se zkumavkami by se měla otáčet přibližně rychlostí 2-10 rpm, ale menší odchylka není problém. S mazáním namáhaných částí se počítá.

Nejvíc se mi asi zamlouvá řešení se starým vlakovým regulátorem. Jen z těch motorů jsem pořád trochu mimo, nevíte někdo o nějakém modelu, který to utáhne, neutaví se při dlouhodobějším provozu, dá se sehnat a má pokud možno co nejnižší otáčky?

Díky!


pryb

Použil bych PF XL motor, je dost silnej a přiměřeně pomalej. Určitě 9V regulátor ze starých vlaků, ten se dá myslim pořád ještě dobře sehnat.

PF M motor vždycky vydrží v kuličkodráze několik týdnů při nemalé zátěži a provozu několik hodin denně. XL motor už má ve třídičce taky pár desítek hodin naběháno. A určitě je dobré mazat, já používám silikonový olej.
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál

milanv

Rychlost musíš tak jako tak získat převodem, 2-10 rpm fakt nedává žádný legomotor. Výhoda je, že pak to bude mít sílu, že nějaké 3 g váhy zkumavky, i když budou ty zkumavky 4, řešit nemusíš. A i zátěž na ten motor bude díky převodu malá a neměl by se ničit přetěžováním. Takže podle mě jde o obecnou výdrž motoru, a na to ti odpověděl pryb.

Fajnšmekrovina by byla vytáhnout motorem závaží jak u hodin, pak ten mechanismus nechat jet hodinu na závaží (jak u pendlovek) a pak ho zase vytáhnout motorem. Tak by motor jel několik minut za den :)
Pán na Žlutém hradě

džast

Tak skvělý, moc díky za rady, dám se do objednávání a stavění :)