COUVÁNÍ S TIRÁKEM

Založil bejver, 25.08.2007, 17:44:05

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

bejver

Couvání s návěsem - to jsem si chtěl dlouho zkusit. Musím říci, že jak to vypadá na první pohled těžce, ve skutečnosti je to ještě těžší. Nicméně velmi zábavná činnost.
Jinak tirák je postaven za tímto jedním účelem, takže nemá žádnou konkrétní předlohu a snažil jsem se o co nejmenší velikost aby se dalo jezdit na stole. Poháněny jsou jen zadní kola tahače a motory (i zatáčecí) jsou umístěny v návěsu. Přikládám video couvání do kolmé uličky: http://www.edisk.cz/stahni/89026/000_0012.MOV_5.27MB.html

otaznik

Moc pěkné v tomto měřítku!

Jen jsem trochu zklamán, že náklaďák není 4 x 4!  ;) ;)

Pepan

Tak to je paráda, moc pěkné, plná funkčnost při takové velikosti... Chválím, opravdu povedené  :)

Jamesek

Moc pěkné. Dalo by se nakreslit hlavní technické řešení v CADu? Nebo to aspoň rozumně nafotit při rozebírání? Něco takového bych rád postavil taky .. ;)

peter

#4
Též pochvaluji funkčnost modelu, zvláště převedení momentů z návěsu do tahače. S čím ale trochu nesouhlasím, je:
Citace od: bejver kdy 25.08.2007, 17:44:05
Couvání s návěsem - to jsem si chtěl dlouho zkusit. Musím říci, že jak to vypadá na první pohled těžce, ve skutečnosti je to ještě těžší.

Myslím, že couvání s návěsem zas tak náročné není, jelikož se návěs otáčí pouze v jednom bodě. Co však je opravdu "peklo", to je couvání s valníkem (vlekem). Vlek se totiž otáčí ve dvou bodech a to v místě spoje na kamionu (traktoru), tak v točně na přední otočné nápravě (viz např. letošní sklápěč 7998). Zkus si postavit toto řešení a procouvej onu zatáčku ještě jednou ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

bejver

Tak tady je ještě pár fotek z rozebírání. A couvání s valníkem - po zkušenostech s návěsem - považuju za zhola nemožné.