LEGO kostky z 50. a 60. let - má to cenu nechávat ?

Založil Matošo, 07.01.2010, 23:07:07

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Matošo

No, tak jsem v posledním KW objevil asi 7 kg hoodně starýho Lega...

Jsou to samý klasický bricky z původního (měkkýho) materiálu z 50. až 70. let.
Řekl bych, že tak 1/4 je již poznamenána zubem čau natolik, že stavět se z toho skoro nedá - kostky jsou zohýbané do různých směrů... Na druhou stranu, kostky, které nejsou tvarově deformovány jsou naprosto použtelné.

Sestavit z toho jde leccos, ale návody nemám (jak pravil původní majitel: "byl to takovej salát, že jsem to radši vyhodil" - no škoda veliká...), takže žádná sláva.  (sice jsem v tom identifikoval 1307 (bez auta), 711, 644, 352  a 329, ale bez návodu je to jen kupa starých obyčejných kostek...)

No a proto se ptám: Má to cenu nechávat si to ? Má to vůbec nějakou cenu (hodnotu) ? Chtěl by to někdo z vás?

Ondrej

Deformované kostky už jsou na vyhození, ale zbytek rozhodně svoji cenu má, ale bude záležet na stavu dílů a kompletnosti.

Matošo

vzhledem k tomu, že něteré kostky jsou jak říkáš "na vyhození", tak o kompletnosti těžko může být řeč...

tuvok07

Jasan, kompletní to nebude, ale když se dobrý kostky s něčím zkombinujou, můžou jít stavět hezký věci. Proč vyhazovat matroš kterej není tak úplně blbej ještě? Je vidět, že jsi sběratel - já bych hned koukal kde by se to a jak dalo využít :)

Villa Legina

#4
Matošo, deformované kocky sú k ničomu, ale veď vieš, keď pekne očistíš tie čo ti zostanú, prejdeš si inventory a zostavíš list čo Ti chýba, diely zoženieš, aj návody a originál krabice sa dajú zohnať . Napríklad len ten set s mlynom mám dvakrát. No a 329 to je krásna vec ak sa Ti podarí skompletizovať, tak má i patričnú hodnotu - samozrejme pre toho kto má k tejto oblasti vzťah. Ja viem, pre väčšinu ľudí majú  cenu SW, Pirates, Castle a pod. čo vôbec nepodceňujem, skôr obdivujem, ale ja osobne mám citový vzťah k týmto starým veciam. A tak to záleží aj na Tebe, ak nemáš k tomu vzťah, nebude to mať pre Teba ani cenu. Ale keď sa Ti to (za)páči, budeš spokojný.

Matošo

je pravda, že jsem to zatím moc neprobíral (mám zkouškový, tak neni čas), takže zatím nemůžu odhadovat kolik toho chybí, nicméně, když se vyhodí každá deformovaná kostka, tak je jisté, že bude chybět...

upřímě, do kompletování takto starých setů se mi teda moc nechce, krabice a návody zrovna levné nejsou a ani to není moje "zamilované" téma.

Jde mi spíš o to, jestli 50 let stará kostka má dneska vůbec nějakou cenu (větší než nová ?), protože abych to skladoval jenom jako materiál... to jsou teda ty nové (byť ošklivější) aleposň pevnější.

Přikládám fotku figurek, které k tomu patřily - ty jsou z novějších setů, ale nečekám žádný zázrak (byť jsou kostky a figurky ve velmi dobrém stavu, tak se dá očekávat, že po té době jich pár chybět přecejenom bude...).

Villa Legina

#6
To je krása, také parádne figúrky, napr. na coveri holandského katalógu čo mám z roku 1988 je jedna z nich, to sú zo setov napr. 6054,6066, a tí classic space-ovia sú tiež v dobrom stave, takých rytierov mám ku jednému Castle z roku 1986. No a raritné sú i tie biele(?) Pigtail Hair, v dolnom rohu obrázku. CHCELA BY SOM  :)

Colonel32

BÍLÝ VLASY. MIČÁNEK SE ZBLÁZNÍ. UÁÁÁ.

tuvok07


linhi

Sakra,bílé vlasy jsou opravdu velice zajímavé.... dát jen za vlasy 35 usd až 85 usd za used je šílenost....

Matošo

a herdek, to jsem ani netušil, co tu mám za poklad ... moje znalosti (a to ještě chabé) sahají tak do roku 1986 ...
o to víc mě štve, že původní majitel vyhodil ty návody, třeba že byly rozsalátovaný...  :'(

jenže stejně je to s těmi starými kostkamy nahnutý - semtam jedna dvě mají třeba nějakou cenu, ale zbytek je asi jenom "nekvalitní stavební materiál" ...

linhi

Drahé si nech a zbytek někdo rád vezme pro děti na hraní    ;)

Matošo

asi to tak udělém (jen to ještě vytřídit, je toho 12 kilo  :P) - zrovna dneska mi psala paní z dětského domova na Slovensku - asi udělám dobrej skutek ...

linhi

Já už také dal něco u nás do mateřské školky :-) Ale celé sety ... ;)

Villa Legina

#14
Ja si myslím, že detičky v detskom domove si zaslúžia Lego nové, potom sa dá hovoriť o dobrých skutkoch. ;)

xjankox

Prečo? Dieťaťu to je šumafuk, či je to nové, alebo nie, hlavne, že sa má  s čím hrať. A myslím, že detské domovy by sa takému gestu len potešili. Odhliadnuc od detí , napríklad Ty by si  také lego brala, lebo má pre Teba hodnotu, ale dať to deťom do detského domova už nieje dobrý skutok?  Nemyslíš vážne.  ::)
Ďakujem

Villa Legina

#16
Myslím to vážne. Pretože pre decká je staré lego staré lego. Oči im vyliezajú na to, čo sa momentálne ponúka v obchodoch, čo vidia v reklame a čím sa môžu navzájom pochváliť, že i oni to majú. Deti z detských domovov, nie sú o nič horšie ako naše deti. To, že nemajú rodičov, alebo ich opustili, neznamená, že si budeme myslieť, že im musí byť dobré všetko čo sa im podaruje, a že musia byť nenáročné.
 
Chcem Ti povedať Xjankox, deti v detských domovoch sú zaplavené starými hračkami, ktoré by dobrodincovia ktorí ich im posielajú inak vyhodili. Nebojsa, poznám to veľmi dobre, deti tam potrebujú najmä lásku a pozornosť človeka a nie hračky z ktorými by sa ani naše deti nehrali.

Nehovorím ani o všelijakých ľuďoch, ktorí sa na detské domovy len vyhovárajú a v skutočnosti chcú len tovar prinajlepšom zadarmo do svojho bazára. Myslím, že veľa ľudí sa už stretlo s podobnými žiadosťami, trebárs o finančnú podporu atď. Priznám sa, nemyslím si o sebe, že som zlým človekom, keď poviem, že žobranie nepodporujem.

Opakujem, len pre zberateľa má staré lego cenu. Zberateľstvo je veľmi zvláštna vec v tom ohľade, že pre toho kto vec vlastní a predáva a nemá k nej vzťah, sa vec stane cennou len v okamihu predaja, keď získa peňažnú hodnotu. Ten, kto vec kúpi, v okamihu ako ju kúpi, vec stráca cenu za ktorú ju kúpil a stáva sa preňho len zberateľskou cenou. Je to spôsobené úzkym okruhom zberateľov a kolísaniu preferencií v tej ktorej zberateľskej oblasti, ktoré -pozor- môžu po dlhšej dobe podliehať zmenám.
Príklad uvediem filateliu. Nenachádza dosť nasledovníkov v mladšej generácií a ceny už dlho doslova padajú dole. Naopak, boom zažíva zbieranie historických pohľadníc.
V prípade Lega je to ešte zložitejšie, na rozdiel od iných krajín, či kontinentov, nemyslím si že v "bývalom" východnom bloku je veľa zberateľov z oblasti napr. Vintage alebo Homemaker, nehovorím vôbec o Fabuland. Toto má na svedomí, železná opona. Za tie roky nebolo umožnené, aby takáto generácia zberateľov vôbec vznikla a sa vyprofilovala. Staršie ročníky vedia o čom hovorím. Pre mladú generáciu je táto oblasť zberateľstva, prinajlepšom dôvodom k pousmiatiu, často je podceňovaná, čo človek pocíti i na vlastnej koži. V zahraničí je to inak.

Na záver: ak niekto nie je skutočným zberateľom, ktorý cíti, že lego má preňho TRVALÚ hodnotu, musí si byť vedomý, že podstupuje finančné riziko (čo je vcelku normálne, tak ako všade inde v oblasti obchodu)

Ondra

To je velice ožehavé téma.Když mi jsme dávali nějaké staré hračky do DD, tak jsme se snažily vybrat jenom ty nepoškozené.Domnívám se říct, že děti byli nadšené i z toho mála.
Takže přístě, až budeme něco dávat pryč udělám to, podle tvých rad jinak.Prodám ty  zachovalé hračky např. 3 krabice plné nezničeného lega a koupím jim za to jedno nové star wars letadlo v krabici.Co je logičtější a co má větší užitek nechám na vás.Mimoto kupovat nové hračky není v kompentenci obyčejných lidí, ti mají především starost o sebe a ani se jim nedivím.

P.s.:A domnívám se že děti v DD mají jiné starosti než o nové hračky co zrovna letí.Nebo že by konzum už dokázal plně nahradit rodinu?


Villa Legina

Ja nikomu neradím ani si neosobujem patent na pravdu, povedala som iba môj názor a moje skúsenosti.
Samozrejme že konzum rodinu nenahradí a v tomto kontexte ani nerozumiem prečo si to Ondra spomenul.
To čo je v koho kompetencii je čisto na vlastnom úsudku, vlastných možnostiach a vlastnom postoji.
Mne išlo len o to, aby sa konečne preborila stena stereotypných predsudkov pokiaľ ide o postoj k ďeťom v detských domovoch.

Filipkod

trochu sme/ste odbočili od témy ...
Ja súhlasím  s LINHIM (Drahé si nech a zbytek někdo rád vezme pro děti na hraní  )
A nesúhlasím s legginou že darovať aj staré lego nieje dobrý skutok . Radšej darovať deťom ako vyhodiť alebo nechať to doma len tak ležať
Nech vás lego sprevádza !

Villa Legina

Asi mám vyššie merítko pokiaľ ide o ctnosti.
Pre mňa je dobrým skutkom len to, čo predstavuje určitý druh osobnej obety, sebazapretia, alebo angagementu aj za cenu straty vlastného profitu.
V zásade nemám nič proti podobným  darom, ale ide o to, že ja to nenazývam dobrými skutkami.
A o tom som písala, o ničom inom. Keď naše decká píšu konkrétne zoznamy, že ja si prajem toto, kúp mi toto, je ilúziou si myslieť, že deti z domovov nemajú také isté sny.
A skrátka to ani nebudem ďalej rozoberať, lebo ostatné je skutočne mimo témy. Kto chce, ten pochopí a kto nechce, jeho vec. ;)

Matošo

Citace od: leggina kdy 09.01.2010, 22:09:32
Pre mňa je dobrým skutkom len to, čo predstavuje určitý druh osobnej obety, sebazapretia, alebo angagementu aj za cenu straty vlastného profitu.

no nevim, když pomlůžu mamince s kočárkem do autobusu, do kterého stejně nastupuju, nebo pomůžu babce přes přechod, přes který stejně jdu, tak neplatí nic z toho co si napsala a stejně je to dobrý skutek ...

Jak se říká: lepší než drátem do voka ...

Colonel32

#22
Z vlastní zkušenosti:

Zbavil jsem se papírové krabice plné plastových vojáčků a příslušenství (tanky, jeepy, záterasy) metodou já už to nechci, vyhodit je to škoda a prodávat nestojí za námahu. Mami, vem to do práce a zeptej se kolegů, jestli by te někdo nechtěl.

Za pár dnů jsem se dozvěděl, že jsem se pro jednoho malého kluka stal skorobohem a nejlepším kamarádem, protože odemě dostal ty staré dobré plastové vojáčky, takové ty dobré, které už se nevyrábějí a které už se nedají koupit, a byl jsem dokonce pozván abych si s ním přišel s panáčky hrát. Jeho matka mu naštěstí vysvětlila, že když jsem mu je věnoval, tak už si s nima asi logicky hrát nebudu.

Tak jako tak, staré a již nepotřebné hračky udělaly toho dne mnohem větší službu, než kdybych v to chvíli vykoupil všechna hračkářství v okolí.

Vadí mi foglarovský "modrý život", který diktuje aby člověk udělal jeden dobrý skutek každý den. Občas se prostě objeví den, kdy žádné dobré skutky po ruce nejsou, a bylo by skoro směšné tupě hledat někoho, komu byste mohli pomoci, abyste si udělali čárku.

Víte co skutečně potřebují děti v dětských domovech? Je jedno jestli mají hračky nové, nebo trochu jeté. Chtějí, aby se jim někdo věnoval, aby je měl někdo rád. A tomu paradoxně tvoří největší překážku náš pravní systém. Spousta bezdětných rodičů by s radostí nějaké dítě adopotovala, jenže domovy jsou plné dětí, které jejich rodiče jednou za rok navštíví, a tak jim papírově stále patří, a k adopci je dát nikdo nemůže.

Chcete udělat něco pro děti v dětských domovech? Serte na hračky. Podepisujte petice a požadujte změnu zákona...


šipka

Krásná slova plukovníku! Nemůžu nereagovat, sice již off- topic ale pěkně řečeno.

Fox_25

leggina
Řídit se touto logikou mi přijde tak trochu zvrácené, nicméně pokud máte dost peněz tak dál kupujte nové lego a staré vyhazujte do popelnice. Ale skutečně se tím řídit tak bych vyhodil spoustu dobrých a užitečných věcí.

Matošo
Jak to nakonec dopadlo?

Villa Legina

Citace od: Fox_25 kdy 19.09.2010, 17:27:50
leggina
Řídit se touto logikou mi přijde tak trochu zvrácené, nicméně pokud máte dost peněz tak dál kupujte nové lego a staré vyhazujte do popelnice. Ale skutečně se tím řídit tak bych vyhodil spoustu dobrých a užitečných věcí.

Matošo
Jak to nakonec dopadlo?

Ako prepáč, o čo Ti ide? Akú logiku spomínaš? Ja som v živote nevyhodila staré Lego. Ja ho práveže zbieram.  ::)

Fox_25

Myslel jsem to že bych nějaké lego na kiloware taky daroval nějakému dětskému domovu. Samozřejmě umyté a v hezké krabici. Z téhle diskuze jsem pochopil že by jsi raději pro ně koupila nové a staré vyhodila/schovala. To je vše.

Villa Legina

Citace od: Fox_25 kdy 21.09.2010, 23:20:52
Myslel jsem to že bych nějaké lego na kiloware taky daroval nějakému dětskému domovu. Samozřejmě umyté a v hezké krabici. Z téhle diskuze jsem pochopil že by jsi raději pro ně koupila nové a staré vyhodila/schovala. To je vše.

A či nevieš čítať alebo čo? Keby si riadne čítal, tak by si nepochopil tak, ako si pochopil. Skutočne ma to unavuje vysvetľovať donekonečna témy ktoré sme už tu dávno uzavreli.

Oháňaš sa logikou a logicky sám nemyslíš. Čo som asi tak mala na mysli? No asi to, že dnešným deckám neurobíš takú radosť so starým Legom zo 60tych rokov ako s Legom NOVÝM. Čiže decku nič nepovie napríklad set č. 341 ale nadchne sa najnovšími setmi !!!

Keby som sa mala vzdať setu 341, alebo 342 či 322 v prospech decák tak to radšej utekám do obchodu aj keby som si mala nohy dolámať a kúpim im namiesto toho celú súčasnú kolekciu napr. policajtských setov. Rozumieš už tomu?

Matošo

Citace od: Fox_25 kdy 19.09.2010, 17:27:50
Matošo
Jak to nakonec dopadlo?

Nakonec to děcka moc nechtěli, tak to šlo na Aukru asi za tři stovky ...

Villa Legina

Citace od: Matošo kdy 22.09.2010, 16:02:07
Citace od: Fox_25 kdy 19.09.2010, 17:27:50
Matošo
Jak to nakonec dopadlo?

Nakonec to děcka moc nechtěli, tak to šlo na Aukru asi za tři stovky ...

až na tie white pigtails  ;)