Napodobeniny kostek Lego

Založil Mičánek, 01.10.2004, 00:49:37

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Mičánek

Nemá někdo informace o licenci na kostky Lego. Prý Lego nemá patent na svůj systém a proto může být MEGA BLOKS. Prý tuto firmu založili bývalí, nespokojení, zaměstnanci Lega. Některé dílky jsou shodné. Protože jsem koupil několik igelitek dílků, mám také hromádku napodobenin. Minimálně  od tří výrobců. Jsou ale starší výroby. Kdysi jsem četl, že Lego vedlo několik soudních sporů. Velice by mě zajímalo, jak má napodobování  Lego ošetřeno. Nemá někdo informace, kde se na internetu píše o napodobeninách legových kostek. Má někdo nějakou stavebnici, která je napodobenina  Lega (staršího vydání, ne Mega Bloks, tu si mohu koupit v obchodě)?

Jindroush

#1
1) Patent na základní kostky vypršel. Ostatní patenty by měly být k vyhledání na http://www.uspto.gov
search, boolean search a v 'Assignee name' hledat 'Interlego'. Najde to 761 patentů.

První patent na 2x4 je patent číslo 3005282 z roku 1961. Více viz http://news.lugnet.com/general/?n=27361

2) Megabloks jsou kanaďani, tam se LEGO nikdy nevyrábělo, takže teorie o bývalých zaměstnancích mi přijde trochu přitažená za vlasy.

3) Spory se vedly. Například proti Megabloks, který na krabice psali, že je to kompatibilní s LEGO - porušili tím TM. V Německu maj ale Megabloks utrum a nesměj se tam prodávat - podrobnosti neznám. Pak proti číňanům, který kopírovali stavebnice i s chlupama, jednu takovou mám doma, ale brzo ji vyhodím.

PR o pirátských stavebnicích

Co se týče používání slova LEGO a loga: nesmí se používat ani v doménových jménech, ani se na fanovských stránkách nesmí používat logo. Na webu je o tom dlouhý povídání (v angličtině)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Mičánek

Jestli chceš skutečně tu pirátskou stavebnici vyhodit, tak to nedělej. Měl bych o ni zájem. Toto je také jedna  součást historie. Na ty stránky se podívám ale mám obavu, že všemu neporozumím neb neovládám anglicky.

Jindroush

Citace od: Mičánek kdy 01.10.2004, 23:53:00
Jestli chceš skutečně tu pirátskou stavebnici vyhodit, tak to nedělej. Měl bych o ni zájem.

Je to neumělá kopie tohodle: http://guide.lugnet.com/set/2913 ale už bez krabice, nálepek a částečně rozbitá, děs běs. Pravý Toolo má synátor z druhý ruky a není to na něm ani poznat.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

gruzinec

S Jindroushem souhlasim, ma naprostou pravdu.

Jinak s napodobeninama, tak tu mam identicke napodobeniny kostek, dokonce i barva sedi jejich stari odhaduju tak na 10-15 let, malem jsem si je zaradil do sbirky, tak se tedko vali v krabicce, plagiaty a Lego zmetky...

betakaroten

Z dávné doby máme doma bulharské kostky zcela kompatibilní s Duplem (tenkrát jsem pro ně vymyslel název "bulharskovky")