6082 Fire Breathing Fortress

Založil Arcanus, 23.02.2014, 11:49:51

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Arcanus

Legoland, 1141
Krajina sa zmieta v chaose. Kráľ bojuje v križiackych výpravách a kráľovstvo zachvátila nová vlna násilia. O vládu zápasia mocné rytierske rády.  Lesy sú plné lúpežníkov.                                                        
Mier v krajine ostáva aj naďalej v nedohľadne...


Ahojte

Chcem sa s Vami podeliť o dojmy z vianočného darčeku, po ktorom som túžil od detstva.  Dúfam, že Vás poteší a povzbudí v tom, že v sny sa oplatí veriť. Práve na Vianoce sa môj sen v stave MISB po dvoch desaťročiach totiž stal skutočnosťou.
 
Patrím medzi  ľudí, ktorí sa k Legu dostali trošku neskôr, až v roku 1993. Istotne je aj to dôvod, prečo mi práve sety z tohto obdobia najviac prirástli k srdcu. Môj prvý katalóg, ktorý ma zoznamoval s úžasným svetom Lega bol plný pirátov, kozmonautov, strašidiel, žralokov a množstva iných čarovných bytostí. Najviac ma však upútala dvojstrana s hradmi a rytiermi, ktorej dominoval čarodejník s drakom. A tak som sa zoznámil s Dračími rytiermi.

Téma  

Téma, ktorú mnohí skalní pokladajú za koniec zlatej éry nebola najväčšou ani najlepšou, rozhodne však priniesla nové prvky, ktoré jej dodávajú vlastnú identitu. Každá z predchádzajúcich frakcií prišla s niečím novým a dokázala zanechať unikátnu stopu. Iste, smerovanie Castle sa s  príchodom draka či čarodejníka začínalo meniť.  Myslím, že Dračí rytieri neboli krokom späť. Ten by som datoval o štyri roky neskôr, do roku  1997. Vtedy sa na scéne objavili Fright Knights a s nimi prišiel skutočný úpadok. Nemal som možnosť okúsiť kúzlo éry s Black Falcons, Crusaders a Forestmen, ktorá je aj v mojich očiach legendou. Myslím, že túto éru už prekonať nešlo. Môj prvý kontakt s Lego Castle však prišiel cez Dragon Masters.  A možno práve to spôsobilo, že  sa stali mojimi favoritmi. Predmetom mojej recenzie je najväčší set tejto série, hrad Fire Breathing Fortress.

(Použité fotografie sú okrem prvej prevzaté zo stránky eurobricks.com)

Balenie

Fire Breathing Fortress. je balený v štandardnej krabici s prevládajúcimi odtieňmi červenej a oranžovej. Hrad stojí na vrcholku hory, v pozadí sú lesy. Na škatuli je vidieť príslušník lúpežníckej bandy Wolfpack, ktorý na obrázkoch v katalógoch nebol. (foto č. 1)
Po otvorení škatule sa objaví pohľad, ktorý bol istotne zdrojom bolestí hlavy u mnohých rodičov. Bohatstvo setu je viditeľné v plnej kráse. (foto č. 2)
Okrem jednotlivých vreciek so stavebným materiálom a návodu je súčasťou balenia i katalóg, a nádherný plagát.

Minifigovia

Podľa pôvodného obrázku v katalógoch som žil v presvedčení, že osadenstvo hradu tvorí posádka štyroch Dragon Masters, čarodejník a drak s koňom. Tú však dopĺňa jeden Wolfpack, ktorý v katalógoch nie je. Na hrade plní funkciu obyvateľa žalára. Vojaci majú jednotné torzo i face, líšia sa však výzbrojou. Rytier na koni má torzo, face i prilbu odlišné. Práve face boli jednou z kladných noviniek, ktoré sa objavili spolu s Dragon Knights. Čarodejník má kúzelnú knihu, krištáľovú guľu i kúzelnú paličku. Je to podarený minifig, svietiaca palička mu dodávala zvláštne, takmer hmatateľné čaro, ktoré, mám dojem, v dnešnom legu chýba. Počet minifigov považujem vzhľadom na veľkosť setu za primeraný. Prítomnosť lúpežníka Wolfpack dodáva setu pestrosť.
(foto č.3) 

Hrad

Hrad pôsobí na prvý dojem kompaktne. Použitá baseplate a spôsob umiestnenia vyvoláva dojem vrcholku hory. Farby sú volené vhodne a vyvážene, veľkým plusom je prítomnosť hnedej.  
Hrad je umiestnený na zelenej baseplate, ktorá má v strede veľkú jamu. Tá je v tomto sete využitá, slúži ako priestor, kde žije drak. Na okraji jamy je ukrytý poklad. Kto ho chce, musí ho vziať drakovi doslova spred nosa. Neviem si predstaviť toho šialenca, ktorý by sa o to pokúšal. (foto č. 4)

Hrad nemá takmer žiadne nádvorie. Brána, ktorá je na vrchole baseplate nás zavedie k schodisku, vedúcemu na prvé poschodie a k väzeniu, po ceste si môžeme všimnúť aj tajný vchod. Priestor nádvoria  pôsobí stiesnene, hrad je koncipovaný čiastočne ako pevnosť a čiastočne ako dračí úkryt. To najzaujímavejšie sa nedeje na nádvorí. Prítomnosť schodiska ma však veľmi potešila, konečne sa nemusia všetci do vyšších poschodí šplhať.
(foto č. 5)

Väzenie s tradičným obyvateľom. Existencia renegátskych Wolfpack dodávala Lego Castle deväťdesiatych rokov svojskú dynamiku. (foto č. 6)

Na poschodí je veľké cimburie. Z neho je možné je možné strieľať na nepriateľa, ovládať dračiu hlavu či ísť do veže. Najväčším hitom je prepadlisko. Táto pasca zhodí nešťastníka priamo do jamy k drakovi. (foto č. 7)

K prístupu na čestné miesto pod vlajkou sú už naozaj potrebné kúzla. (foto č. 8)

Zvláštnou súčasťou hradu je dračia hlava, ktorá pôsobí ako katapult. Mne osobne sa nepáči, na hrade však svoje miesto má. Skúšal som ju odstrániť, no v celkovom obraze by chýbala. Napokon, myšlienka to nie je zlá. Po uvoľnení mechanizmu hlava spustí na útočníkov kamenie. Môže byť. (foto č. 9)

A tu máme hrad v plnej paráde. (foto č. 10)

Myslím, že chápem kritické argumenty priaznivcov skorších setov. Napriek tomu nemožno téme Dragon Masters uprieť originalitu, ktorú priniesla. Set, ktorý som opísal je vlajkovou loďou tejto série.  Pre tých, ktorí očakávali pokračovanie zabehnutej línie je to sklamanie, môj pohľad na neho je však iný. Páči sa mi farebná kombinácia, minifigovia i celkový dojem.  A verte mi, tento set vyzerá po postavení úplne inak, ako na obrázkoch. Možno je to jeden z tých, ktorý si treba skutočne pozrieť postavený. Okrem tohto setu vlastním takmer všetky ostatné z tejto série a ak by som mal postaviť svoju armádu, vybral by som si Dragon Masters.

Zhrnutie

Téma: Dragon Masters, Castle
Rok vydania: 1993
Počet minifigov: 6 + kôň a drak
Cena: 220 €
Hodnotenie: 7,5/10



Namiesto záveru

Uplynulé Vianoce mi ukázali, že sa oplatí veriť vo svoje sny. Okrem toho ma však naučili ešte jednu krásnu vec. Občas človek dostane viac, ako sa opováži snívať. Fire Breathing Fotress je splnením môjho dlhoročného sna. No až keď som ho skutočne dostal a postavil, uvedomil som si, vlastníkom ešte krajšieho setu už som. Je ním 6079 Dark Forest Fortress. O jeho existencii som dlho netušil, čiže som o ňom ani nesníval. Set, ktorý som opísal, je nádherný a ja som rád, že som sa ho dočkal.  No 6079 Dark Forest Fortress je set dokonalý.

Krásne chvíle s naším Legom priatelia!

Aichel

#1
Dobrá recenze na pěkný set.

Byl to můj první hrad, který jsem jako dítě dostal a pořád ho ještě někdě doma mám.
Osobně si myslím, že oproti jiným hradům z té doby, byl tento trochu ošizený. Ať už velikostí, hratelností nebo počtem figurek. Ona vůbec celá série Dragon knights mi zpětně přijde dost podprůměrná. To jsem ale samozřejmě jako dítě nevnímal a zažil se setem spoustu super zábavy, hlavně když na hrad útočila Black Sea Barracuda  ;D

Anatyt

To vážne si túžil zrovna po tomto hrade?? :o ::) Existoval nejaký škaredší v tej dobe?

frantoka

Pekná recenzia, v roku 2014 si otvoriť takýto starý MISB to je odvaha, ale sen je sen, aj Ja keď by som nemal po ruke takýto USED set a mal by som len tento, tak by som si ho nenechal hniť v krabici a postavil by som si ho   ;)

Arcanus

#4
Áno, práve po tomto hrade. Ako píšem, Dragon Masters boli prvé Castle, s ktorými som sa stretol, ostatné sety som spoznal až neskôr. Vtedy ešte neexistovaly kostky či brickset, ktoré jedným klikom umožnia prístup ku ktorémukoľvek setu a ku katalógom z minulých rokov som sa dostával pomaly. Ak by som zažil éru Crusaders či Black Falcons, asi by som hovoril inak, svoje názory a dojmy na nejakom "ak" ale nestaviam.


Tomtombuy

Super recenze, díky za ni! Úplně tě chápu a souhlasím se vším vyřčeným.

Mr. Cube

#6
Jó, tenhle jsem taky chtěl ;D Moc pěkná recenze. Nechápu Analytovu připomínku. Jinak co já si pamatuju, tak ten člen Wolfpacku v katalogu byl. Ale je možné, že bylo více verzí (dle vzpomínek se obrázky v letáčcích, velkých a malých katalozích třeba v drobnostech lišily). Jinak pro mě ten úpadek začal asi v roce 1995 s Royal Knights, už tehdy mi ten jejich erb přišel moc "dětský". A to jsem ještě neměl 10 :D Na druhou stranu se mi líbily chromované dílky...

Arcanus

Ďakujem za ohlasy.
Anatyt má právo na svoj názor, možno pri inom sete by tie pohľady boli opačné. Katalóg som poprezeral, Wolfpack uteká z hradu na hlavnom obrázku, na konkrétnom obrázku setu nie je. Zrejme som si ho vtedy interpretoval ako súčasť scenérie, nakoľko kúsok od hradu je Wolfpack Tower. Ale bolo to príjemné prekvapenie.

Royal Knights mali moc pekné farby a ten ich hrad..paráda
Škoda, táto séria mala na viac.. Ale to by sa dalo povedať i o Wolfpackoch, Dragon Knights či Dark Forest či Imperial Armada z Pirates. Preto chápem, ak bol niekto zvyknutý niekoľko rokov na štýl, ktorý tvorili Black Falcons a spol. a zmeny sa mu nepáčili.


Anatyt

Citace od: Mr. Cube kdy 24.02.2014, 11:59:39
Nechápu Analytovu připomínku.

Na tomto hrade (mimochodom, dá sa toto považovať za hrad? Nie je to skôr nejaké opevnenie?) sa už začína mierne prejavovať juniorizácia. Na tomto sete viac ako inde dominuje veľká plastická podložka a stavba na nej nie je tak dominantná, ako povedzme v poslednom peknom hrade z klasickej éry - 6086. Tiež vežička je tu už iba naznačená a odzadu otvorená. Strechu tvorí jeden polovičný kus, podobne ako v hradoch novej éry. V sérii Dračích rytierov boli aj pekné sety (námatkovo 6048, alebo 6076), ale tento hrad podarený zrovna nebol.

Mr. Cube

#9
Já myslím, že ta juniorizace přišla až později, ale každý na to může mít jiný pohled. Při hodnocení toho setu vycházím taky z toho, o jakou frakci se jedná - Dragon Masters se snaží o to, podmanit si draky a využít je ve svůj prospěch, nejsou to typičtí představitelé Castle tématu, jako v předchozích (a potom) budoucích vlnách. O legendárním 6086 se s tebou asi moc lidí hádat nebude. To je bez diskuze parádní hrad. Ale byla by podle mě nuda mít další 6086, jen s jiným osazenstvem. Proto se mi Dragon Masters líbí a řadím je ještě do té "zlaté éry" - přinesli větší rozmanitost, draky, nové dílky (zbraně, helmy), kouzelníka(!). Je to prostě cizí, nová frakce, odlišná od předchozích, v odlišné oblasti, se specifickými zájmy. Proto se mi líbí a jako dítě jsem to hltal (bohužel spíše jen katalogy, ale byly to pěkné časy).

Analyt: No fortress je opevnění, takže máš vlastně pravdu.  :)

Arcanus

Je to všetko vec názoru, pohľadu, preferencií.  U mňa zohráva úlohu to, čo už píšem všade - bola to moja prvá séria a tie presnívané dni, večery, Vianoce nad katalógmi, plus slintania v hračkárstvach, to všetko sa pod to podpisuje. Myslím, že podložka má evokovať vrchol hory, preto je dominantná.

Absolutórium u mňa získal 6079 Dark Forest Fortress, napriek tomu, že je z roku 1996 dýcha atmosférou polovice osemdesiatych rokov. Dokonalý.

Mr. Cube

#11
6079 je zrovna na Aukru  ;D Dark Forest jsem vůbec neznal (do doby, než jsem se zaregistroval na kostkách), ale taky se mi líbí.