4841 HOGWARTS EXPRESS

Založil AdamKo, 19.02.2011, 00:27:38

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

AdamKo

Kategorie: Harry Potter
Pro věk: 8-14
Rok vydání: 2010
Počet dílů: 646
Minifigů: 5
Dostupnost v ČR: je dobře dostupný;  Cena v ČR začíná zhruba na 1800 CZK
Inventář dílů: BL inventář

V pořadí už čtvrtý typ vlaku do bradavic, jak se vůbec liší od předešlých vývojových řad?

Dopředu se Vám všem omlouvám, protože nemohu vedle sebe postavit a vyfotit všechny vývojové stupně (vlaky jsou rozebrané, kostky použité).
Proto dávám pouze odkazy na jednotlivé sety:
I. vlak      4708 (2001)
II.a vlak  4758 (2004)
II.b vlak  10132 (2004)
IV. vlak    4841 (2010)



DOJMY PŘED KOUPÍ
Pamatuji se na to docela dobře, vlastně na to zapomenout nejde. Bradavický vlak 4758 byl můj v pořadí 3. Lego vlakový set (a 8. Krabice lega vůbec).  Jaké zděšení se mnou tenkrát zalomcovalo, když se mi z pytlíčku vykutálely 3 růžové hlavy... (V té době jsem neměl ani ánung , co je to za novoty, s legem jsem teprve začínal. A jedinou vzdělávací literaturou byl katalog.) Zkrátka v ten den jsem se zařekl, že se už nikdy nesnížím k tomu, abych si koupil licenční set s figy, co mají narůžovělé obličejíčky.
Jenomže jak se říká, odříkaného chleba největší krajíc... :D


OBSAH BALENÍ
I když si člověk řekne – ,,no je to jenom blbá krabice" – v případě nových HP setů se mi její design opravdu líbí (zejména jemný motiv karmínově červené tapety). Musím uznat, že má nad všemi dosavadními fádními škatulemi skutečně navrch.

V krabici se nalézá 6 velkých očíslovaných sáčků, které jsou až na jeden doslova prázdné. Pytlíček s novými magnetickými spřáhly a 2 nové train base plates "24".
Návod je rozdělen do 2 sešitů – stačil by jeden, protože zas tak tlusté věru nejsou.
Aršík s 16 samolepkami byl vložený do středu jednoho z návodů. Kupodivu nebylo vůbec nic pomačkané.

Zajímavé je, že na čele lokomotivy stojí nápis (potisk) ,,Hogwarts Express", na boku lokomotivy zase (nálepka) ,,Hogwarts Castle" a na tendru (nálepka) ,,Hogwarts Railways". Nechci do toho soudruhům kecat, ale mohli by si v tom udělat jasno. 8)
Ví někdo, jak tomu bylo ve filmu? Je tam vidět i jiný nápis než jenom na čele ,,Hogwarts Express"?

AdamKo

STAVBA MODELŮ
Stavby jsou jednoduché, jejich kompletace mi trvala 50 minut. Pro úplnost uvádím i odkaz na recenzi z Eurobricks.

Sešit 1, skoro prázdný pytel 1: (čas stavby 5 minut)
Z velkého sáčku se vysypou pouze figové a drobné detaily (truhlice s diamanty, vozík se sladkostmi...). Za povšimnutí určitě stojí neviditelný plášť nebo nové sovy s velmi pěkným potiskem – IMHO VELKÉ ZLEPŠENÍ OPROTI PŮVODNÍ SOVĚ.
Noviny NEJSOU nálepky!!! Jako další velké plus dávám figům, kteří, pravda nemají žluté ksichtíky, ale mají oboustranné obličeje – pro vyhrátí ideální.


Sešit 1, pytlík 2: (čas stavby 10 minut)
Létající auto je hezké, v rámci možností podobné filmové předloze. Má otevírací dveře a vyklápěcí kufr. Dovnitř se věřte nevěřte vlezou oba čarodějničtí učňové.
Vozidlo oproti vlaku působí docela masivně a figové vedle něj vypadají jako malí caparti.
Já jsem autu ubral na výšku 1 plate pod čelním sklem – ničemu to nevadí, vypadá o alespoň něco menší.


Sešit 1, pytlík 3+4: (čas stavby 20 minut)
Stavba parní lokomotivy. Já jsem se striktně nedržel návodu, některé drobnosti jsem si postavil po svém, avšak vše je jen ze setu 4841.
Zažité pravidlo – co nový bradavický vlak, to jiná skrýš v kotli parního oře – stále platí. V poslední verzi se vytahuje z topeniště pouze zásuvka se žhavými uhlíky.

+ součástí setu jsou ROVNOU TRAINS KOLA – žádná kobercová náhražka!!!
+ Výrazným prvkem je červená tile 1x6 na čele rámu – přiblížení britským poměrům to sice je, tile ale odstává.
+ Zlatý, konečně baňatý, parní dóm a zlatá linka na komínu – ten je vtipně zakončen hladkou round tile, snad aby do komína nepršelo? :P
+ Spodní část kotle je vyvýšená a rám doplněn o detaily, např. jemná vlnka (stupačka) pod dýmnicí.
+ Propracovanější boudička se dočkala zaoblené střechy i madel.
- Kotel je na můj vkus stále moc hranatý (stejný s verzí 2001), v dnešní době už existují potřebné díly.
- Upevnění krytu dýmnice (nový potisk) – dvířka mají snahu volně se otáčet o 360°, STARÝ PRINCIP UCHCENÍ BYL DALEKO LEPŠÍ!
- Bohužel zase rámová konstrukce parní lokomotivy. I když jsou na skladě i velká červená parní kola vzor Esmeralda nebo Toy Story vlak. Chápu, že by to nejspíš navýšilo cenu, výsledek by byl i pro děti mnohem realističtější...

Za povšimnutí stojí i odlišný tvar magnetického spřáhla.
Pro srovnání:  Emerald (vpravo) má magnet ještě odšroubovatelný, kulisu za šroubkem vyvýšenou a zkosenou.
Bradavický (vlevo) má místo šroubku nýtek, kulisa končí na úrovni nýtku (zkrácená).
Podle mě je nové řešení lepší, protože tolik nezavazí při provozu. Pokud je v kolejišti nějaká překážka, nehrozí kolize.

Stalo se mi to úplně poprvé.  V krabici mi chyběl díl 1x black plate 1x2 with handle type 1 !!!
Vyplnil jsem reklamační formulář a díl mi přišel poštou do 5dnů i s omluvným dopisem. Nakonec je všechno v pořádku, člověka to ale zamrzí.


AdamKo

Sešit 2, pytlík 5: (čas stavby 5 minut)
Tendr je brnkačka. Oproti předešlým setům 4708 a 4758 plus (byly bez tendru). Motorizovaný set 10132 měl tendr 3nápravový = věrnější předloze. Tento dvounápravový vypadá pofidérně.

Tragikomicky působí i jeho využití. Podle návodu se do něj mají umístit kufry. :D :D :D
Připadá mi, že děti už ani nemají znát pravý důvod, proč parní lokomotivy za sebou vláčí ten malý vozík se službou úschova během přepravy!


Sešit 2, pytlík 6: (čas stavby 10 minut)
Ani stavba osobního vozu nezabere mnoho času. Vůz se drží klasického uspořádání oken, čelní a koncové okno je stále in.
- Z bočnice zmizela čísla oddílů (nebo snad vozové třídy?) a černé prolisy, černý pruh vystřídaly dva žluté (zlaté by možná pasovaly více).
+ Střecha se zaoblila, odklápí se až nahoře.
+ Mladí kouzelníci už nemusí sedět na hnědých lavicích, ale k dispozici mají sedačky.
+ Do vozu je možno umístit i vozík se sladkostmi.


HRATELNOST
100%  Set spíše patří do rukou spokojeného dítěte než na tatínkovu výstavku.  Rozhodně připadá v úvahu i domluva. ;)

O motorizaci lokomotivy (i s tendrem) není v návodu ani zmínka.

Já jsem zatím nic ze setu 4841 nepolepoval. Jednak ze stále sílící nedůvěry v originální samolepky a také proto, že bych valnou většinu polepených kostek mohl v blízké době využít po svém.


SHRNUTÍ
Klady:
- DOSAZENA ROVNOU TRAINS KOLA – žádná kobercová pidikolečka VELKÉ PLUS
- střechy soupravy se zaoblily
- přibyly detaily na lokomotivě
- je i tendr (byť jen dvounápravový)
- auto vypadá dobře (pro srovnání set 4728 ), je to mnohem lepší řešení, než nějaká trapná zastávka postavená z 6 velkých dílů
- potisky některých kostek
- oboustranné potisky obličejů – výborné na hraní
   
Zápory:

- upevnění dvířek dýmnice
- zase rámová konstrukce lokomotivy (já vím, je to pro děti)
- co si budeme nalhávat, vlak je ZPÁTEČNICKÝ = VELKÉ MÍNUS, pokroky jsou sice viditelné, bohužel neohromí
(růžové obličeje sem nepočítám)

Ortel:
Set se mi líbí, jinak bych si jej ani nekupoval. Škoda, že se od předchozích verzí liší jen v pozměněných detailech (myšleno na vlak). Na klasické školní stupnici bych jej ohodnotil známkou 2 (méně 2).

hobby

Správně řečeno, že vlak je určen pro děti a navíc pro fandy Harryho P. Proto také konstrukce pojezdu včetně absence hnacího soustrojí ani  náhodou neodpovídá skutečnosti. Dětem je to nejspíš jedno. Takže fandové trains jsou tady až druhořadí. Jinak nemohu říct, že by se mi ten vláček nelíbil. Líbí. Opravdu silně připomíná, i přes vědomé nesprávnosti, filmový originál.
Ty růžové ksichtíky naopak vítám. Jsou přece mnohem věrohodnější, než ty žluté (copak naše obličeje jsou žluté?). Tady jde spíš o to, že barevná kompatibilita s dosavadními ksichtíky není, což je trochu mínus, pokud bychom byli puntíčkáři. Taky se dost vyjímají vůči jiným ksichtíkům. No a co? Mně to nevadí. TLC asi zvažovalo přejít univerzálně na růžovou variantu, ale nejspíš z dlouholetých tradic setrvávají při starém. 

Anatyt

#4
Už to tu bolo spomínané - ružové xychty majú len licencované minifigy.

AdamKo

Citace od: hobby kdy 19.02.2011, 11:13:24Ty růžové ksichtíky naopak vítám. Jsou přece mnohem věrohodnější, než ty žluté (copak naše obličeje jsou žluté?). Tady jde spíš o to, že barevná kompatibilita s dosavadními ksichtíky není, což je trochu mínus, pokud bychom byli puntíčkáři. Taky se dost vyjímají vůči jiným ksichtíkům. No a co? Mně to nevadí. TLC asi zvažovalo přejít univerzálně na růžovou variantu, ale nejspíš z dlouholetých tradic setrvávají při starém.

Hobby, já jsem stará konzerva.  Opravdu jediný důvod, proč nemám růžové obličeje rád, je vliv tradice – počet žlutých:počtu růžových.

ROZHODNĚ JSEM ALE NECHTĚL PŘI RECENZI VLAKU SKLOUZNOUT KE KRITICE XICHTŮ.

Ruku na srdce: musím uznat, že růžové obličeje jsou neporovnatelně hezčí, než tuctové žluté - např. Indiana Jones x série City, kde se obličeje cyklicky opakují (dříve to bylo ale o dost horší!). Revoluci ve žlutých detailech přinesly tak trochu až minifirues v neprůhledných sáčcích.
Růžová je bezpochyby věrohodnější.
Se žlutými figy se vyrovnávám tak, že se jedná vlastně o naše karikatury = stejně jako mnou zbožňovaný seriál Simsonovi, kde je žlutá barva pleti od začátku...

:)

peki

Citace od: AdamKo kdy 19.02.2011, 00:27:38
Dostupnost v ČR: je dobře dostupný;  Cena v ČR začíná zhruba na 1800 CZK

V Dráčikovi v rámci akce pohádková cena je za 1499 Kč. Akce prý končí 28.2.2010.  Za tuto cenu jsem s nákupem neváhal, je to poměrně slušná zásobárna trains dílků. Současně jsem se rozhodl že vlak přestavím (respektive postavím od začátku znova) originální Hogwarts Express  >:D


Colonel32

#7
Citace od: AdamKo
Zajímavé je, že na čele lokomotivy stojí nápis (potisk) ,,Hogwarts Express", na boku lokomotivy zase (nálepka) ,,Hogwarts Castle" a na tendru (nálepka) ,,Hogwarts Railways". Nechci do toho soudruhům kecat, ale mohli by si v tom udělat jasno. 8)

Předpokádal bych, že Hogwarts Express je název vlaku, Hogwarts Castle jméno lokomotivy a Hogwarts Railways název železniční společnosti. Ono to možná trochu překvapivě i odpovídá tomu, jak v Anglii lokomotivy běžně označovali. Na fotce je velmi dobře vidět:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/33/LNER_B1_1306_%27Mayflower%27_at_Doncaster_Works.JPG

Snad jen že na tendry se běžně dávala zkratka a nikoli celý název.

grohl

Jsem v oblasti železnic naprostý neznaboh, ale neznačí nápis "Hogwarts Castle" třeba domovskou stanici?

AdamKo

Citace od: grohl kdy 26.02.2011, 19:44:43Jsem v oblasti železnic naprostý neznaboh, ale neznačí nápis "Hogwarts Castle" třeba domovskou stanici?

Možná, ta Colonelova dešifrace je ale naprosto ťip ťop...
Navíc se tomuto typu anglické parní lokomotivy (2C  G W R) se přezdívá "Castle".  :)

Mě ani tak nešlo o rozpitvávání symboliky britských žel. společností jako o porovnání s filmovou předlohou.
Já osobně jsem HP filmy (1-4) viděl opravdu jen párkrát. Proto mě napadlo, že by s tím mohl třeba někdo pomoci.
Vím, že existují různí fandové, co hledají na filmech mouchy a všímají si různých velejemných detailů.