8095 - General Grievous’ Starfighter

Založil celda, 11.07.2010, 13:37:17

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

celda

Stručně

Název: General Grievous' Starfighter
Kód: 8095
BL Kategorie: Star Wars: Star Wars Clone Wars
Rok vydání: 2010
Počet dílků: 454
Počet figů: 3
Doporučená cena: 1399 Kč

Krabice

Hned první dojem ze setu 8095 je – dovolím si napsat – hypnotizující. Barevně sytý potisk krabice atraktivně reprezentuje její obsah, čímž úspěšně plní svůj účel. Informační zobrazení minifigur v pravém dolním rohu přitahuje oči a zároveň se na něj zdráhám pořádně podívat. Přeci se nepřipravím o všechna překvapení.

Váha balení: 740g
Rozměry: 48 x 28 x 6 cm

Obsah balení

Sáčky: 4, číslované
Návod: 1 svazek
Samolepky: jeden aršík

Kostky jsou zabaleny v čtyřech číslovaných sáčcích. První je pro stavbu figů a ,,základny", druhý obsahuje torzo letounu, třetí motory a čtvrtý doplňky letounu a střely.

Zajímavé díly

Dílům zcela jistě vévodí zbrusu nový Trans-Black Windscreen 6 x 6 x 2 s velmi pěkným potiskem.  Věřím, že tento díl najde uplatnění v široké škále MOCů. Za povšimnutí pak stojí Slope, Curved 4 x 1 No Studs v barvě Tan, Dark Bluish Gray Slope 30 1 x 2 x 2/3 a především Dark Bluish Gray Slope, Curved 10 x 1, které zatím v jiném setu nenalezneme.

Stavba

Stavba setu opravdu odsýpá. Začneme sestavením figů a hned zde jsem narazil na rekord (alespoň pro mě) v komplikovanosti minifigurky droida EV-A4-D, který je složen z 18 dílů(!) a jedné samolepky. To je trochu nevšední. Obvykle na své sety samolepky nelepím, ale zde jsem měl dva dobré důvody to udělat. Za prvé by recenze bez nalepených štítků nebyla úplná a druhý důvod už jsem zmínil, ,,obličej" droida je samolepkou tvořen.

Hned druhý minifig – General Grievous – se také vymyká. Dle mého názoru je nebývale zdařile proveden, do všech detailů a s ďábelským výrazem.

Ve světle prvních dvou se zdá Nahdar Vebb zastíněn, přitom je to ale také velmi zdařilá figurka, která by v jiném setu zářila.

Takové nadšení již nemám ze základny, která je tvořena základovým plate, sedadlem a držáky na Lightsabery. Škodolibě mě napadá, že ji tam autoři dali ve chvíli, kdy jim velmi nestabilní fig EV-A4-D po sté spadl. Na základně již stojí pevně.

Stavba letounu byla radost od začátku do konce, nenarazil jsem na žádné nezáživné místo. Naopak model získával průběžně své opravdu ladné tvary a překvapoval kompaktností. Vrcholem pak byla stavba kokpitu, jehož otevírací mechanismus překonal všechny, které jsem zatím viděl. Posuvný kryt kokpitu je aretován v uzavřené poloze pružícím výstupkem, pohyb je jistý a přitom snadný a nebudí dojem, že se po třech otevřeních rozpadne. Nevýhodou je, že se do kokpitu Generál nevejde a je potřeba mu odepnout dvě ruce. To možná vypadá jako fatální chyba, ale Grievous opravdu za letu jistě své končetiny poskládal do dvou.

Dojem z postaveného modelu

Model letounu je velmi povedený, na rozdíl od jiných se ho nemusíme bát vyfotografovat i z jiného úhlu než je na krabici, samolepek je použito málo a vždy zasahují jen jeden dílek. Hratelnost zachraňuje mechanismus otevírání kokpitů, protože jinak (až na výsuvné raketomety) model moc  ,,zábavných" částí neobsahuje.

Hodnocení

Závěrem musím znovu konstatovat, že tento set mě již od prvních snímků velmi přitahoval. Měl by význam i kdyby obsahoval pouze minifigurky Jedinou zásadnější nevýhodou je použití samolepky na obličej droida.

Figy: 11/11
Model: 10/11
Hratelnost: 7/11
Stavba: 10/11
Vzhled: 10/11











Icewalker

Pěkná jednoduchá recenze. Bohužel tento nový model dle Clone Wars je odporně krabicoidní ve srovnání se starším vydáním7656, které má to štěstí vlastnit můj bratr. A droidův obličej řešený samolepkou...

Plusy: Grívův potisk + Mon Cal ;)
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr

Rhox

Začíná se to tu hemžit skvělýma recenzema:) Doufám, že tento trend bude narůstat.
Set se mi líbí až na naprosto šílenej potisk na Grievousově hlavě...

Icewalker

Citace od: Rhox kdy 11.07.2010, 14:30:02
... naprosto šílenej potisk na Grievousově hlavě...
Holt Clone Wars stylizace ;)

A propos, řešení 4 rukou mi také přišlo lepší u starého Grívy (ten nový má zase pěknější torzo a "haksny").
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr