7905 Stavební jeřáb

Založil Bryk, 21.05.2007, 20:40:14

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jamesek

Citace od: banana.com kdy 28.05.2007, 19:19:27
No, na takový jeřáb bych si taky vylezl...musí z něj být prima rozhled, 70 m to už je jak naše Černá věž....Jak se ten jeřáb chová ve větru?
Houpe se ;) Ale to dělá i při jeřábování, takže otázka zvyku. Od jistého větru jsou jeřábnické práce zakázány.

***Banana.com

#31
Tak po mnoha prodaných kusech jsem si konečně jeden tento set také postavil. Nechci zakládat další recenzi, když zde jedna již je, přidám tedy mé postřehy.


1. DOJMY PŘED KOUPÍ
Set jsem již několikrát chtěl postavit, ale vždy jsem ho nakonec zase prodal. Nyní se mi konečně podařilo si jeden nechat a postavit.

2. DOJMY PO ROZBALENÍ
První dojem je, že dílů je opravdu dost. Potěšilo přehledné roztřídění do očíslovaných sáčků, velké díly pak v nečíslovaných sáčcích.

3. DOJMY BĚHEM STAVBY
Ze stavby jsem s ohledem na množství Technic dílů, z nichž celou řadu jsem viděl poprvé, měl docela obavy. Byl jsem velmi mile překvapen, jak je stavba jednoduchá. Hodina pohodového stavění, kdy z prvního sáčku se postaví chemické WC a šatny, z dalších pak postupně základna jeřábu, jeho tělo a rameno.
I přes množství zdánlivě komplikovaných Technic spojů jde vše naprosto intuitivně, takže set jsem zvládl postavit i já, naprostý Technic analfabet, levoruký k tomu. ;D

4. DOJMY PO POSTAVENÍ - VZHLED
Výtečné. Set je krásný, nadchne zejména výškou. Soudržnost setu je až neuvěřitelná, jeřáb snese velmi razantní přenosy a manévry, aniž by cokoliv odpadávalo. Měřítko je v porovnání s figy poměrně realistické, a celek vypadá velice dobře. Záchod by snesl vydání coby samostatný miniset a jako asi většina majitelů setu jsem se nad ním docela nasmál.
Námitku bych měl stejnou, jakou nadnesl Bryk v recenzi, a sice nesmyslně umístěný konec žebříku, odkud by minifig musel přes převis plošiny šplhat coby horolezec.

5. DOJMY PO POSTAVENÍ - HRATELNOST
Výborný dojem snižují dvě věci - kladka s hákem jeřábu velmi často vypadává z lana, zejména když je nízko, začne na laně snadno rotovat a vše se překroutí či spadne. Jeřábem je při přemisťování třeba pohybovat velice volně, nebo nejprve náklad vytáhnout až nahoru, kladku s hákem tím zapřít o konstrukci jeřábu, a pak otáčet.
Další věcí je pak umístění kliky jeřábu na jedné straně. Když se během hry jeřábem otáčí, musí člověk obíhat kolem, nebo kroutit ruce.

6. CELKOVÝ DOJEM
Pěkný set, pokud mne paměť neklame, je to první opravdu realistický stabilní stavební jeřáb co kdy TLC vydalo. Děti budou určitě nadšeny.

7. ZÁVĚREM
Set se mi podařílo dílem náhody zakoupit v dražbě za 930,- Kč, a za tu cenu ho kdykoliv vezmu znovu třeba jen na díly.

Situaci, kdy je třeba dítě zaujmout novým dějem, zná určitě každý rodič. Když malou přestalo bavit tahat pouze budky, v duchu hesla Leg Godt jsme si jako námětovou situaci zkoušející hratelnost přehráli scénář "vyproštění havarovaného letadla". Tile round s okem jsem musel umístit na křídlo letadla okem dolů. Po uchycení háku pak stačila cca.5 minutová opatrná manipulace ve sledu : uchytit hák - přizvednout do polohy křídlem kolmo k zemi - pootočit rameno o cca.90 stupňů doleva - povolit o kousek hák ke změně těžístě letadla - pootočit o dalších 90 stupňů doleva a současně pomalu spouštět hák. Letadlo se dostalo zpět na kola, a mise byla zdárně ukončena. Vypadá to jednoduše, ale je třeba s jeřábem citlivě manipulovat, aby letadlo nespadlo z háku zpět na střechu ;D .S jeřábem si děti i  dospělí určitě užijí hodně zábavy, jak bude čas, vyzkoušíme, zda jeřáb zvládne převrácenou lokomotivu s motorem.  >:D

***Banana.com

#32
Dnes jsme provedli zátěžové testy jeřábu avízované v minulém příspěvku. Lokomotiva ze setu 4512 osazená motorem je na samé hranici možností jeřábu, který ji sice bez problémů zvedne až k rameni, aniž by se uvolnil hák či plate s okem, ovšem v nejvyšší poloze se již protilehlé dvě nohy podstavce jeřábu zvednou o cca.5 mm nad podlahu.. ;D
Musím říci, že jsem nečekal, že jeřáb lokomotivu opravdu uzvedne..