Šikmé usazení (např. domečku na terén)

Založil milanv, 22.02.2017, 22:53:05

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

milanv

Často potřebujeme (téměř všichni) řešit různá šikmá usazení objektů na terén apod. Nikde jsem nenašel na toto téma nic shromážděného na jednom místě a přijde mi to škoda. Původně se ptal richchie ve svém vlákně o stavbě hradu. Peter udělal skvělý obrázek řešení pro pythagorejskou trojici 3,4,5, tedy v LEGO řeči "kostku 1x6 šikmo na rohy obdélníka 4x5". Zaujalo mě to množství řešení v případě, když takto šikmo neotočíte jen tu jednořadou kostku, ale celou plochu. To jsem sám neznal - moc díky, Petře, to mi nejen pomohlo, ale i mě to inspirovalo dál.

Jelikož jsem potřeboval teď do Friends městečka něco podobného, ale pod strmějším úhlem, udělal jsem podobný diagram pro trojici 5,12,13. Opět vychází množství dalších studů, kde se mohou plochy na sebe napojit. A tak se také podělím, ať to máme zaarchivované pro všechny. V horní polovině je terén (baseplate 48x48) a na něm naznačená pootočená deska 28x28. Zeleně společné body. Ve spodní polovině je pak samotná deska 28x28, už bez otočení - abyste si mohli snadno naskládat styčné kostky na dům i terén zvlášť. Barevně vyznačené jsou ty dva základní body, ze kterých se to celé spočetlo. Užívejte :)

Mimochodem: umět různé úhly se hodí i k tomu, aby vám nevznikaly nové pravé úhly, byť šikmo položené vůči terénu.
Pán na Žlutém hradě

peter

Přidám sem tedy i tu základní variantu ;)

CitacePokud potřebuji něco v geometrii pootočit a nezáleží mi o jaký úhel, tak již od dětských let využívám základní úhel pro brick 1x6, který jsem se naučil ze setu 4010 z roku 1987, jelikož jsem o Pythagorově větě ještě neměl ani tušení. Brick je zde umístěn v základním trojúhelníku o rozměru 5x4 studů. Pokud do tohoto rozměru pootočím větší plochu (pro ukázku 12x8), tak se mi ukáže ještě spousta dalších bodů na kolika může základna stát ;)

Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.