Vady na legu

Založil Pajsa, 27.02.2009, 16:41:37

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Pajsa

Myslíte že má Lego figurka (z nového setu od pirates (voják a sklad)) nějak vyšší cenu pokud je na ní tisková vada?
Respektive modrý pruh přes torzo figurky??
Díky za odpoveď
Pokud máte lego star wars chcete se ho zbavit já si ho koupím!!

Ondrej

Pošli foto, ať se můžem podívat :)

Ravenhorn

Jo dej sem foto.

Vyšší cenu, pokuď to pěkně ladí tak asi jo, ale pokud je to na závadu, tak spíš opačně.  ;D
Castle, Pirates a Star Wars.

maeror

Co ty víš, třeba jsou úchylové, kteří sbírají právě jen vadné dílky (jako filatelisti známky s vadným tiskem)   :)

MasterWindu

Presne tak, konec koncov vadné LEGO z výroby musí byť raritou, pri tej kontrole a tolerancii v odchýlke výroby. Samozrejme nepočítajme chybu farby.
Dark ages forever ...

otaznik

Podle mého má nižší (výrazně) hodnotu, než torso se správným potiskem.

Colonel32

Takováto úvaha silně závisí na tom, zda v daném konkrétním případě existuje jeden či více sběratelů kuriozit, a jak je složité zmetek vyrobit. Např. u známek nebo mincí, jejichž sbírání se již dávno stalo rutinou, je dost lidí, kteří zmetky chtějí a platí za ně několikrát víc, než za nepoškozený předmět, naopak za cheeseburger, který by měl obě housky spodní, by nikdo nedal ani tu dvacku.

A myslím, že na zajímavé zmetky z lega ale člověk najde kupce snáz, než na špatně vylisované COGO.

Ravenhorn

Já si myslím, že jde hlavně o to, jaká to je chyba. Kdyby nějaká postavička měla třeba použitou jinou barvu na něco na svém potisku, tak by opravdu byla pěknou raritou a velmi ceněnou.

Kdo by nechtěl mít třeba figa, který má něco jinou barvou a třeba je na světě jen jeden.
Castle, Pirates a Star Wars.

otaznik

#8
Citace od: Ravenhorn kdy 28.02.2009, 17:02:31
Já si myslím, že jde hlavně o to, jaká to je chyba. Kdyby nějaká postavička měla třeba použitou jinou barvu na něco na svém potisku, tak by opravdu byla pěknou raritou a velmi ceněnou.

Kdo by nechtěl mít třeba figa, který má něco jinou barvou a třeba je na světě jen jeden.
Tohle je pouze tvůj názor neověřený praxí. Nakupuji sety a díly několik let a moje zkušenosti jsou naprosto opačné, jakýkoli nestandard na LEGO dílu jeho cenu prudce shazuje.

V případě celkově jinak barevného dílů (např. vlasy, které se vyrábějí pouze hnědé a černé by byly červené) je samozřejmě situace jiná.

Ravenhorn

NO částečně jsem to tak myslel, jako ty. A pak jsem měl také na mysli to, pokud by třeba na torzu bylo něco zbarveno v tom tisku jinou barvu, že třeba já bych za takové torzo pak dal víc, protože by takové jen tak nikdo neměl. Ale chyby že třeba bude přes torzo modrý pruh nebo nebude mít třeba natisknutou zadní část torza, tak to pak snižuje cenu, to je jasné.  ;D
Castle, Pirates a Star Wars.

Pool

Narazil jsem na stejný problém jako Míla při stavbě Friends modulu (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=50055.330) a musím konstatovat, že Brick 1x2 co Lego právě dělá, stojí za velké ho.....uby. Stačí nacvakat dvě řady na sebe přes Baseplate 32x32 a zkroutí se do neuvěřitelné kolébky (viz foto). Zkoušel jsem to s úplně novými dílky z loňského malého LB, i s dílky před dvěmi měsíci koupenými z Lego store a vždy stejný výsledek a neuvěřitelně se to zkroutilo už jenom s dvěma řadami. Zkoušel jsem to na více baseplate co mám z různých zdrojů, všechny byly úplně nové a stejně jako dílky nikdy nepoužité. Pak jsem vyhrabal historické Brick 1x2 Dark Gray a rozdíl byl hned na první pohled znatelný. Ne, že by to bylo úplně bez zkroucení, ale oproti tomu s novými dílky, to bylo zkroucení tak poloviční či spíše jednotřetinové a dál se s tím dá pracovat, což s novými dílky nejde a člověk tam pak musí různě fušovat  >:(. A nedělá to jenom s baseplate, zkoušel jsem to i na nových  plate 16x16 a opět stačily 2 řady a už se to viditelně kroutilo  >:(. Takže mi nezbývá než jenom konstatovat, že současné Brick 1x2 co Lego dělá, jsou pěkné zmetky. A jestli má někdo kontakt na někoho v Legu, kdo by s tím mohl něco dělat, tak mu to prosím přepošlete, ať si to laskavě zkusí a sami uvidí, že teď produkují pěkné zmetky.

papluh

#11
ďalší optimista ktorý si myslí, že o tom v TLG nevedia lebo sú asi neskutočne slepí a hlúpi ...
Najmä ak napr v jednom z rozhovorov s dizajnérom GB HQ sa vyjadril, že sa dostávali na hranicu fyzických vlastností dielov, krútenie je jednou z nich. Ono to na tej stavbe aj vidieť napr na streche. Ak to nestačí že o tom v TLG vedia tak neviem. Alebo napríklad v rozhovore s modelárom z LEGOLANDu v Billunde prišlo na rôzne odtiene v rámci farieb, tiež o tom vedia aj v TLG, vedia že im to sťažuje prácu, musia sa prispôsobiť, výrobné postupya ekonómovia nepustia.
Jednoducho, ak zväčšíš "clutch power" aby to držalo pri hraní a o máš medzi brickmi pár stotín medzeru aby sa to ľahšie skladalo, tak fyzika nepustí tie diely budú na jednom konci stláčané silou. To je feature a nie bug, je to robené naschvál pre deti a nie pre MOCerov, s tým nič nespravíš, zisky idú z 9x% percent z hracích a malých setov kde je to k úžitku, korporácia, smola, bodka.

Hlavne to berte ako varovanie pri kupovaní návodov na MOCy z netu, hlavne takých čo sú vytvorené len digitálne, však lebo tí amatéri z TLG nikdy nič také nevytvoria...

Pool

Co na to říci, přijde mi to, že tu jenom papouškuješ nějaké výmluvy. Samozřejmě nečekám, že to bude vždy krásně v rovině, ale když z dílků vyrobených před 5lety to jde krásně stavět a deformace téměř žádná, tak proč z nových dílků je tam deformace 3x větší??? Když to šlo dělat dříve, tak proč to najednou nejde. A jestli to Lego začne omlouvat tím, že staví pro děti a ne pro MOCaře, tak to jsou taky pěkný kydy, když se sami chlubí tím, že Lego je hlavně stavebnice, jde z ní postavit "cokoliv" a proto je tak unikátní. Barevnou nestálost bych pominul, ta se těžko hlídá, pro to pochopení docela mám, ale pokud bude geometrická nepřesnost takhle růst, tak za chvíli už to bude jako stavebnice úplně nepoužitelné.

Pool

A aby se to tady nezvrhl v nějakou obecnou diskuzi o tom, jak se Lego kroutí a že to Lego ví či neví. Tak o to mě vůbec nejde. Mě jde o to, že ty Brick 1x2 mají úplně jiné rozměry, než třeba měli před 5lety a ty co produkují teď, se jim nějak scvrkly. Ty Bricky jdou teď na všechno dost ztuha nacvaknout a pomalu i jeden Brick vlastním pnutím div sám nevystřelí zpět. A o to mi jde. Když jim AFOL říkají, že se jim z Lega blbě staví, tak to se pak ani nedivím, že pak mají tyhle řeči. Ale mě jde o to poukázat jen na konkrétní problém s Brickem 1x2, ne nějaké obecné problémy při stavění.

otaznik

Citace od: papluh kdy 04.06.2017, 16:26:53
ďalší optimista ktorý si myslí, že o tom v TLG nevedia lebo sú asi neskutočne slepí a hlúpi ...

Možná jsem naivní, možná jsem optimista, ale stejně jsem jim to přeposlal. Kvalita jde totiž opravdu dolů a já už několik měsíců přemýšlím, že nové sety přestanu kupovat nebo jejich nákup výrazně omezím.

Cavelon

Napíš nám potom, čo Ti odpísali, akú strojovú odpoveď. ;D
Kým im stúpajú zisky, tak ich kvalita asi veľmi nevzrušuje. Tou sa začnú zapodievať až keď ich k tomu dotlačia Číňania. :-\

otaznik

Citace od: Cavelon kdy 05.06.2017, 11:19:59
Napíš nám potom, čo Ti odpísali, akú strojovú odpoveď. ;D
Kým im stúpajú zisky, tak ich kvalita asi veľmi nevzrušuje. Tou sa začnú zapodievať až keď ich k tomu dotlačia Číňania. :-\
Dám vědět, jestli vůbec nějakou odpověď dostanu.  :D
Něco v tom smyslu jsem jim psal také.

Pool

Díky za přeposlání, no osobně jsem si tvořil velkou stavěcí základnu právě z těch Brick 1x2, že se z nich dají dobře stavět malé a i velké plochy (když člověku nevadí, že se trochu nacvaká  ;D a teď poučen, se zaměřím na nákup spíše větších Bricků, ať pak při stavění to nemusím fušovat a dělat tam ty dilatační spáry, že to pak stejně moc dobře nevypadá   :-\.

yanice

já si na ten Mílův problém pamatuju, protože mně šlo bez problémů. Nyní mám cca pár měsíců staré LBG 1x2, dělám silnici pro MOC do městečka Friends (či jak se to teď jmenujeme) a nemám s tím nejmenší problém. Cvakám to na modified bricks....v rozměrech 1x1 - 1X4. Ani tu silnici nemám nijak podloženou a drží perfektně.

Pool

Citace od: yanice kdy 05.06.2017, 15:44:11
Cvakám to na modified bricks....v rozměrech 1x1 - 1X4.

Mod. brick 1x1-1x4 sami o sobě mají už vůle a ty to pnutí dle mého názoru pohltí, takže klidně je to možné. Zkus si je nacvakat na baseplate a pak asi uvidíš kolébku  ;D. A jestli se ti to nezkroutí, tak máš asi nějakou jinou šarži dílků nebo z nějakého jiného Lego závodu. Ale to přesně nevím, kde všude dílky lisují. Co jsem tak slyšel, tak snad to je jen v jedné továrně v Mexiku (ale neověřoval jsem si to).

ThomasMorta

Napadlo mě, že je možná problém trochu v "thinking in the box" - pokud jsem to pochopil správně, problém by se měl minimalizovat použitím delších kostek, protože se tím nasčítá méně vůle. Ale proč by to mělo být principelně špatně? Proč by měl systém samozamykacích kostek fungovat stejně jako klasické cihly, které mají jednu velkost a vůle se řeší maltou?

Každopdáně, pokud jde o vlastnosti starého lega - zkoušeli jste někdo Q-bricks:

CitaceToday, after more than twenty years, the moulds built in the late 80's, kept with care and attention, restart to produce and reveal their age: the bricks are a copy of the first and more sturdy LEGO, with a 1.6 mm thick wall. The LEGO bricks currently available on the market have a thinner wall being now only 1.2 mm thick and there are supports on either side of the middle tube. This model is still used in all LEGO building blocks and is copied by most of competitors producing LEGO-compatible bricks. The current model is more flexible, but weaker. Our bricks are as strength as the original LEGO of the 60's are. Therefore, Q-Bricks are suitable for fans of "retro revival", who prefer a simple but sturdy structure, especially fit for big and very stable buildings.

Hodně by mě zajímala recenze těchto kostek - jde o italský výrobek a podle toho, co píše ve výše uvedeném textu je jeho motivací replikovat původní bytelnější kostky, navíc o sobě tvrdí, že pracuje, či pracoval jako technický specialista na platické hmoty, takže i kvalita kostek by měla být dobrá.

Jsem AFOL a miluju řadu Nexo Knights!
Diskuse o Nexo Knights: NEXO KNIGHTS :: vlastní tvorba, modifikace, sbírky... :: Galerie mojí tvorby (hostováno na Rajce.cz)

otaznik

Citace od: ThomasMorta kdy 05.06.2017, 16:30:01
Hodně by mě zajímala recenze těchto kostek - jde o italský výrobek a podle toho, co píše ve výše uvedeném textu je jeho motivací replikovat původní bytelnější kostky, navíc o sobě tvrdí, že pracuje, či pracoval jako technický specialista na platické hmoty, takže i kvalita kostek by měla být dobrá.
Ale není to LEGO...

ThomasMorta

Citace od: otaznik kdy 06.06.2017, 10:02:31
Citace od: ThomasMorta kdy 05.06.2017, 16:30:01
Hodně by mě zajímala recenze těchto kostek - jde o italský výrobek a podle toho, co píše ve výše uvedeném textu je jeho motivací replikovat původní bytelnější kostky, navíc o sobě tvrdí, že pracuje, či pracoval jako technický specialista na platické hmoty, takže i kvalita kostek by měla být dobrá.
Ale není to LEGO...
Je to replika kostek, které LEGO vyrábělo zpočátku a pak přešlo na subtilnější formy, proto jsem se odvážil to navrhnout. Samozřejmě, že je tu pro puristy možnost zkusit sehnat ty bricky ze šedesátých let.-)
Jsem AFOL a miluju řadu Nexo Knights!
Diskuse o Nexo Knights: NEXO KNIGHTS :: vlastní tvorba, modifikace, sbírky... :: Galerie mojí tvorby (hostováno na Rajce.cz)

otaznik

Nevím, kdo by chtěl v dnešní době bricky ze 60. let. Stačí 80. léta.
Navíc, to už si můžeš jít koupit nějaké Megablocks nebo jinou napodobeninu.

ThomasMorta

Citace od: otaznik kdy 06.06.2017, 16:55:07
Nevím, kdo by chtěl v dnešní době bricky ze 60. let. Stačí 80. léta.
Navíc, to už si můžeš jít koupit nějaké Megablocks nebo jinou napodobeninu.

Když jsme u těch napodobenin: Tohle znáš?  8)
https://www.youtube.com/watch?v=iFELcl75CiY
Jsem AFOL a miluju řadu Nexo Knights!
Diskuse o Nexo Knights: NEXO KNIGHTS :: vlastní tvorba, modifikace, sbírky... :: Galerie mojí tvorby (hostováno na Rajce.cz)

otaznik

Citace od: ThomasMorta kdy 06.06.2017, 17:37:11
Když jsme u těch napodobenin: Tohle znáš?  8)
https://www.youtube.com/watch?v=iFELcl75CiY
To jsem neznal, díky za odkaz.