Recenze: 7021 Viking Double Catapult versus the Armoured Ofnir Dragon

Založil Colonel32, 25.12.2006, 02:40:43

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Colonel32

http://guide.lugnet.com/set/7021

http://www.bricklink.com/catalogItemInv.asp?S=7021-1


Tak jsem rozbalil a postavil dvojitý vikingský katapult, a je na čase napsat recenzi.

Set má doporučenou prodejní cenu 1399kč (já sám jsem ho pořídil na www.mamut.cz za 1260Kč) a to není cena nikterak malá. Hlavně v porovnání s druhou letošní novinkou, armádou 7020. Na první pohled je totiž na krabici vidět jeden blbý drak, jeden blbý katapult, a jen tři vikingové. Sám jsem příliš netušil, co od tohoto setu čekat, pořizoval jsem ho vlastně spíše proto, aby mi ve sbírce nechyběl, než že by se mi tak líbil.

Jak je u lego setů, které jdou do běžného prodeje dobrým zvykem, je krabice o dost větší, než by bylo nezbytně nutné, uvnitř najdete několik pytlíků s díly, aršík se samolepkami na dva štíty a návod. Návod je přilbižně A4 formátu, a je jednodílný. Na začátku figy, pak drak, následuje katapult, pak velmi vítaná novinka, tz. seznam dílů i s obrázky, a nějaká ta reklama na Lego.

Stavěl jsem podle pořadí, jaké je v návodu, takže jsem nejdríve zplácal figy (výzbroj průměrná - na tři figy celkem dva štíty, dvě dlouhé jednobřité sekerky a celkem 3 dlouhá kopí - specialita tohoto setu - z toho jsou však dva přicvaknuté na vozidle) 

Pokračovalo se drakem. Ten byl pro mě nakonec docela překvapením, protože z obrázku na krabici by mě nikdy nenapadlo, že bude mít přez půl metru na délku (a to jsem nepočítal plamen z tlamy). Souběžně s katapultem jsem navíc stavěl další dva vikingské sety, 7017 a 7020, a protože jsem se snažil všem třem setů věnovat stejné množství času, najednou jsem zjistil, že oba další sety jsou již sestavené, a já přitom pořád ještě nemám hotového draka.

Když jsem draka dokončil a měl možnost ho objektivně zhodnotit, příliš nadšený jsem tedy nebyl. Je sice super, že je to suveréně největší příšera u vikingů, ale to je asi tak jeho jediné pozitivum.

Za prvé - v porovnání s ostatními fikingskými příšerami mi přišel od pohledu ošklivý, ale to je tedy můj subjektivní dojem.

Za druhé, drak na většině těla používá klouby, které je možné otáčet jen po jedné ose, tz. buď z leva doprava, nebo zezhora dolů, ale bohužel, na obou stranách prostřední části těla jsou to klouby do strany, takže kus dlouhý cca 25 cm nemůžete prohnout, ale jen kroutit do strany. Mazlení a lá Midgard Serpent tudíž nehrozí ani omylem.

A za třetí - drak je příliš mohutný v poměru k velikosti a umístění nohou, takže hrozně blbě stojí, i když se ho pokusím opřít o ocas.


Další na řadě je katapult. Celý odpalovací mechanismus je udělaný z beamů, a využívá (stejně jako katapult na vrcholu vikingské pevnosti) principu páky. Přestože díky němu má vikingský katapult jeden z nejlepších dostřelů (z originálních Lego setů) vůbec, přijde mi poněkud tězkopádný, a ovládání poněkud složité, člověku totiž nějaký čas trvá, než vůbec najde ten správný úhel, pod kterým za páky tahat. Pro menší dítě by tak ovládání mohlo být frustrující.

Katapult má střílet dva lávové balvany, které se při dopadu rozpadnou a rozprsknou svůj obsah ( 3 ks oranžových kulatých kostek 1x1 každý) na všechny strany. Osobně mi to ale přijde jako nejlepší způsob, jak ty malé oranžové potvory postrácet.

Jedna z věcí, které katapultu ale vytknout musím, je pozice střelmistra, která je, na rozdíl od všech ostatních Vikingských setů, pevně zakomponována do struktury vozidla, což mě osobně je nepříjemné, možná že vám ostatním to tolik vadit nebude.

Naopak jedna zajímavost, kterou vyzdvihnout musím, je dračí lebka na čele katapultu, ta potěší.


Celkový dojem ze setu je rozporuplný, ale spíše negativní. Jak jsem uvedl výše, drak byl pro mě velkým zklamáním, a katapult sám není nic extra. Pokud si chcete hrát s drakem, kupte radši Fafnira u vikingské pevnosti 7019 nebo Nidhogga u balisty 7017. A pokud chcete střílet, je rozhodně nejlepší volbou Armáda 7020, u které je opakovací balista na kličku. Bohužel mi z toho vychází, že Vikingský dvojitý katapult se tak vlastně hodí akorát tomu, kdo už všechny ostatní vikingské sety má, a roupama neví, co kupovat...


+ Drak je velký
+ Katapult střílí daleko
+ Dračí lebka

- Drak je ošklivý
- Drak je špatně ohebný
- Drak špatně stojí
- Střelba z katapultu je náročná
- Na pevno přidělaná pozice střelmistra
- Náboje svádí k postrácení
- Dle mého názoru není poměr cena/výkon nic extra

Celkové hodnocení: 40%