Lego Arctic

Založil Aichel, 15.07.2014, 22:48:55

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Aichel

Moje drahá polovička mě mile překvapila a k mým narozeninám mi pořídila 2 sety z nové série Arctic.
City (Town) jsem nikdy nesbíral, ale tato série mi učarovala a od samotného začátku jsem měl jasno, že si jí postupně pořídím celou a dokonce i krabice otevřu  ;D

Níže je několik postřehů ze stavby a mé hodnocení.

Lego 60035 Arctic Outpost
Počet dílků: 374
Počet minifigů: 3
Cena: 999Kč

Obsah krabice:
Balení obsahuje 4 sáčky s kostkami, 2 dílný návod a arch se samolepkami (na fotkách nejsou nalepeny). Krabice se otevírá vylamováním. Pokud někdo lpí na krabici, tak doporučuji ostrý nůž a opatrně krabici otevřít.

Minifigové:
V setu jsou celkem 3 Arctic průzkumníci. 2 plně vybavení pro pobyt venku a 1 věděc/inženýr. Mezi jejich vybavení patří motorová pila a cepín (v setu 2x). Torza mají povedený potisk (včetně loga na zádech) a průzkumnící mají potisk také na nohách. Hlavy maji obličeje pouze z jedné strany (všichni mají brýle).

Čtyřkolka:
Dle mého názoru nejslabší část setu, možná i zbytečná a uměle navyšující cenu. Používají vůbec polárnící čtyřkolky? Skútry jsou bez debat, ale čtyřkolky? Každopádně mě potěšilo, že kapota má potisk a nikoliv samolepku. Záhadou je krátký řetěz vzadu. Nejspíš má sloužit k tažení ledového bloku s krystalem.

Hlavní vozidlo / truck:
Přiznám se, že vozidlo z lega jsem stavěl naposledy někdy v 6 letech, když jsem dostal set "Přeprava raketoplánu", kde byl truck a menší vozidlo. Vypadá to, že od té doby ušlo lego dlouhou cestu  ;D Truck je parádní. Hlavně přední maska, která vypadá opravdu mohutně a "milion" světel na kapotě a střeše. Uvnitř úložného prostoru je bedna s nářadím a cepínem. V zadní části je hák ke zdvižení bloku ledu a mechanismus na připojení mobilní základny. Zamrzí, že zadní část úložného prostoru je v šedé barvě a nikoliv v oranžové.

Mobilní základna:
Přední stěna a střecha se dají otevřít. Otevírání střechy by se určitě dalo vyřešit lépe a bez mezer. Potěší velké množství oken. Vnitřní vybavení je zklamáním. Jeden mikroskop, LCD displej, hrnek a měřák (teploty?). Alespoň židli tam mohli přidat. Přední část s velkými dveřmi je prázdná (wtf?).

Mé hodnocení:
Dle mého názoru druhý nejlepší set celé série (po základně 60036). Za relativně málo pěnez, dostanete pěkný set, který skvěle doplní hlavní základnu a sám o sobě nabízí dobrou hratelnost. Počet figů mi přijde adekvátní.

Negativa:
Celkově malý počet oranžových kostek. Čelní sklo trucku a některé kostky jsou lehce poškrábané, to člověka naštve a podle mě by se to nemělo stávat.

Aichel

Lego 60035 Arctic Helicrane
Počet dílků: 262
Počet minifigů: 2
Cena: 799Kč

Obsah krabice:
Balení obsahuje 3 sáčky s kostkami, 2 dílný návod a arch se samolepkami (na fotkách nejsou nalepeny). Krabice se otevírá vylamováním.

Minifigové:
V setu jsou celkem 2. Arctic průzkumník (žena) a pilot. Potisk torza průzkumnice je jiný než u předešlého setu. Pilot má koženou bundu a leteckou helmu s kouřovým hledím.

Psí spřežení:
Stěžejní část setu a navíc velmi pěkně zpracovaná. Uchycení psů je stabilní a pevné. Nechybí skvělé detaily jako světlo na vedoucím páru psů, fotoaparát, GPS radar a plná bedna s vybavením (včetně sněžnic). Vzadu na saních je místo pro mushera.

Helicrane:
"Létající jěřáb" má být stěžejní částí celého setu a má poskytovat podporu průzkumníkovi na spřežení. Jeho stavba je velmi jednoduchá a mě osobně se vrtulník nelíbí. Nejspíš kvůli chybějící střední části a větším detailům. Za zmínku snad stojí jen přední část, která se dá celá sundat a také navíják s hákem k uchycení přepravní bedny s blokem ledu a krystalem.

Mé hodnocení:
Velmi slabý set, který by mohl být klidně o 100 - 150Kč levnější. Je smutné, že nejvíce povedeným prvkem setu není helikoptéra, ale spřežení. Potěší přítomnost figurky ženského průzkumníka, i když se jedná vlastně jen o hlavu.

Ondrej

#2
Zajímavá recenze, nejvíc mě teda zaujali ti psi. Co se týče vrtulníku tak vypadá tak jak má, je stavěnej na nošení kontejnerů v závěsu pod sebou viz. Sikorsky Skycrane. Podobnej stroj byl ze Lega stavěnej ve větším měřítku a zhozenej na výstavě.

wolfram

Jo ten vrtulník je ok. Že to je škaredý je jiná věc. :-) Ale úplně souhasím s tím, že na tomhle setu je nejhezčí to psí spřežení a kvůli němu si to kupovat nebudu - leda by ta cena šla výrazněji dolů. Těch vrtulníků je už prostě příliš. A nelíbí se mi ta prefabrikovaná příď. Ten druhý set nevypadá zle. Jinak celý ten nápad s polárníky je fajn. I když mě city moc nebere, tak tady nějakého kandidáta na zakoupení najdu. Ale je to asi tak jediné, co si z nového katalogu vyberu. :-(

Kuba

Ti psi vypadají skvěle. Jestli bude v budoucnu nějaká sleva na předmětný set, asi si ho koupim.  ;)

Aichel

Citace od: Ondrej kdy 15.07.2014, 23:51:01
Co se týče vrtulníku tak vypadá tak jak má, je stavěnej na nošení kontejnerů v závěsu pod sebou viz. Sikorsky Skycrane.[/img][/url]

To já nerozporuju .) Vím, že vychází ze Sikorského modelu S-64, ale je prostě ošklivý.
A pokud do něj zahákneš ten přepravní kontejner, tak má čumák ve vzduchu.

Aichel

Lego 60036 Arctic Base Camp
Počet dílků: 735
Počet minifigů: 7 + lední medvěd
Cena: 2.499Kč

Obsah krabice:
Balení obsahuje 8 sáčků s kostkami, 5 dílný návod, arch se samolepkami (na fotkách nejsou nalepeny), a zvlášť nezabalený je přepravník a základní desku 16x16.

Minifigové:
V setu jich je celkem 7, což je podle mě slušný počet. 4x arctic explorer (opět 1x ženská figurka, která patří ke spřežění), 1x vědec (měl by být unikátní figurkou celé série), 1x vědec/asistent a 1x pilot (jiný než v setu 60034). Dále zde je lední medvěd s pohyblivou hlavou a 4 psi do spřežení.

Psí spřežení:
V setu je další (druhý) druh psího spřežení. V celé sérii jsou celkem 3 druhy.  Výbava tohoto spřežení je rozhodně slabší než u toho předchozího ze setu 60034. V přepravce jsou 2 ryby a musher má v ruce ?bič a před sebou malý radar.

Sněžný skútr:
Nejmenší část setu. Malý skútr, který se vejde dovnitř základny. Čelní kostka má potisk. Hezký detail je světlo v čelní části.

Sněžná rolba s vrtákem:
Skvělé vozidlo a dle mého názoru stěžejní část setu. Pohyb zajišťuje jedno velké kolo, které je umístěné uprostřed a pásy po stranách. Opět nechybí mnoho světel a rameno k vrtání ledových bloků (tentokrát na otočné základně s židlí pro operátora). Umístění ramena mi přijde nedotažené, chtělo by to lépe vyřešit jeho uložení, pokud je rolba v pohybu.

Malý vrtulník:
Miniaturní vrtulník pro jednoho figa s hákem vzadu, který zvedá síť s ledovým blokem. Hlavní vrtule má pouze 2 listy a vypadá dost podivně. Vrtulník rozhodně nenadchne, ale ani neurazí. Pěkný doplněk k setu.

Základna:
Celá základna je rozdělena na 2 části + dopravník. Obě hlavní části se stavějí zvlášť a následně se spojí dohromady. Levá část je určena pro výzkumníky. Obsahuje mikroskop, 2 lcd obrazovky a je průchozí do pravé části, kde je něco jako společenská místnost s TV, stolem, židlemi a kamny. Je zde také rampa pro skútr. Tato část má otevírací rampu na každé straně a také otevírac střechu. Na střeše je satelitní talíř, anténa, 2 solární panely a vlajka (bohužel se samolepkou). Dopravník na ledové bloky se ovládá otáčením kolečka na straně. Blok je následně umístěn do držáku a může být dále zkoumát / rozřezán motorovou pilou, které je součástí balení.

Mé hodnocení:
Tento set je must have pro všechny fandy této série. Za cenu 2.499Kč dostane zákazník 7 figů, ledního medvěda, velkou základnu, jedno velké vozidlo a další 3 menší dopravní prostředky. Cena mi přijde adekvátní. Překvapilo mě ale, že je levnější než loď Ice Breaker 60062, která obsahuje méně dílků. Zamrzí, že k základně nelze připojit mobilní buňka ze setu 60035 a také lehká nedotaženost vrtulníku.

Anatyt

Nechápem tie modré podložky miesto bielych. Ešte som nevidel snežný truck jazdiť po vode. ::)

Aichel

Lego 60033 Arctic Ice Crawler
Počet dílků: 113
Počet minifigů: 1
Cena: 399Kč

Obsah krabice:
Balení obsahuje 2 sáčky s kostkami, návod, pásy a arch se samolepkami (na fotkách nejsou nalepeny).

Minifigové:
V setu je pouze jedna figurka. Arctic explorer má standardní torso a nohy s potiskem. Jedná se o muže.

Rolba:
Set je 3. nejmenším setem z této série a stavba tedy trvá opravdu jen chvilku. Rolba samotná je velmi povedená. Opět se mi líbí přední maska se spoustou světel. Na zadní straně kabiny je pak umístěna kotoučová bruska. Po stranách je malá vysílačka a anténa. Umístěni ramena je řešeno lépe než u rolby ze setu 60036. Rameno se velmi dobře složí na zádi vozidla. Ledový blok s krystalem lze převážet buď vzadu na korbě nebo přímo na rameni.

Hodnocení:
Pokud by byla cena tohoto setu o 100Kč menší, byl by skvělým doplňkem k hlavní základně. Kdo by nechtěl mít pořádnou armádu rolb? .) Osobně nemám setu co vytknout. Líbí se mi a je skvělým doplňkem k dalším setům série.


otaznik

#9
Citace od: Aichel kdy 15.07.2014, 23:09:35
Uchycení psů je stabilní a pevné.
To asi je, ale zároveň je to asi ten nejošklivější způsob, jak psy k sáním připojit, šlo to udělat určitě lépe a věrněji, takhle je to, z mého pohledu, ta nejhorší věc Arctic serie.

Jonas

Otazníku, měl by sis dávat větší pozor na češtinu. ;)

Citace od: otaznik kdy 26.07.2014, 20:55:16
... jak psi k sáním připojit, ....
Jonas - Můj Brickshelf

otaznik

Citace od: Jonas kdy 27.07.2014, 08:49:22
Otazníku, měl by sis dávat větší pozor na češtinu. ;)

Citace od: otaznik kdy 26.07.2014, 20:55:16
... jak psi k sáním připojit, ....
Jasný, díky za opravu. Když člověk větu několikrát mění, měl by si jí nakonec pořádně přečíst.  ;D

peki

#12
Co si o setu myslí jiní

váhal jsem jestli do dávat jednak na kostky a pak jestli sem do recenze. Když tak to přesunu. Set jsem měl v ruce jako novinku ještě před uvedením na trh a je k vidění na LP 2014.  Set se mi na první pohled líbil.




LEGO, je čas říct Shellu NE

Anatyt

A prečo to sem nedať? ;D Veď je to vtipné a výstižné! ;D

Hacislav

Citace od: Anatyt kdy 18.07.2014, 19:46:32
Nechápem tie modré podložky miesto bielych. Ešte som nevidel snežný truck jazdiť po vode. ::)

A to já jsem viděl fotky spousty trucků jezdit po vodě. :-))
Jen ta voda byla zmrzlá.

moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Neřád :-)

Citace od: Anatyt kdy 18.07.2014, 19:46:32
Nechápem tie modré podložky miesto bielych. Ešte som nevidel snežný truck jazdiť po vode. ::)
ahoj tak to doporucuji seriál  ;D
Trucky na ledě
http://www.serialzone.cz/serial/trucky-na-lede/epizody/


Anatyt

Áno, áno, čakal som tieto obrázky. ;D

holub

#17
Tak já mám 60036,a musím říci ,že jde nadpruměrný set,v líbivých neokoukaných barvách, ale na 100% to určitě není.
Co se týče obsahu z krabice vysypete slušný počet dílů,výsledek je tak trochu spíš množství modelů než velikost jednoho,to mi přijde trochu škoda ,člověk který poschání celou serii,si kromě lodi a budovy základny zaplní polici množstvím menších modelů a armádou minifigurek.


Hlavní mínusy:
Absolutně mi vadí ,že základna nemá nějakou větší bílou podložku, jako je(nebo spíš bylo) zvykem,to mi přijde jako největší škoda,navíc to takto moc nebalancuje s velikostí setu,člověk se tady může cítit ošizen.
Proč nemá "rolba"v zadní části přípojnou kostku kulového čepu,je tam 2x1 klasická kostka mohlo to tam krásně být.To samé v předu nevidím důvod proč tam nemohla být nasaditelná radlice.Tak pěkně promakaný stroj a oni na něj prásknou jednoduchou točnu s vrtákem z 10ti kostek.

Samozřejmě tyto věci si není problém jako vždy přestavět že  ;D

Moje zamyšlení a pocity :
Je tu vyloženě několik vynucených prvků - dopravní pás,vrták na rolbě,vrtulník ze sítí atd. aby si dítě pohrálo,ačkoli to se k tématu už ne uplně hodí a je vidět,že to zvedlo vlnu nevole u zelených aktivistů .Z mého hlediska je toto mínění přehnané,sety evokují spíše výzkum než těžbu a souvislost se shellem zde žádná není,ani v setu nenajdete jedinou zbraň jako takovou.Naopak jsou v setu parádní zvířata,klidně bych přidal i tučňáky.

Futurion

Lední mědvědy a tučňáky zároveň můžeš vidět vedle sebe leda v zoo. V reálu to k sobě mají trochu z ruky. Nápověda - nežijí na stejné polokouli ;) Je fajn, že se Lego ať už schválně či mimoděk drží nějakých základů přírodopisu.