75052 – Mos Eisley Cantina

Založil Darth, 17.06.2014, 17:27:06

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Darth

Název: 75052 – Mos Eisley Cantina
Datum vydání: 1.6.2014 (shop.lego.com)
Cena: 1.999 Kč
Počet dílků: 616

Krabice
Krabice je poměrně velká, i když hodně plochá – marketingově asi úspěšný princip, v regálu vypadá velká, takže člověk má pocit, že kupuje velký set, i když těch 616 dílků by vlezlo do krabičky poloviční, i když silnější. Ale kdo dá dva litry za krabici 20x20cm? Pro srovnání jsem přidal BD standardní velikosti.

Krabice má boční chlopně, přelepené samolepkami (takže žádné vylamování, za to chválím). Bohužel po otevření člověka nadšení přejde – set je asi moc levný na to, aby dva návody a samolepky dali do igelitového obalu a podložili tvrdším kartonem. Návody jsou vražené mezi sáčky a samolepky jsou také volně v krabici. Návody v mém setu měly hnusně pokrčený roh. Samolepky naštěstí přežily. Ano, set obsahuje i aršík samolepek (pro mnohé z nás, hlavně po povedených, bezsamolepkových Ghostbusters je to zklamání).

Stavba
Set je rozdělen do pěti číslovaných sáčků, jednoho nečíslovaného, který obsahuje dewbacka a volně vložených plastových ohebných ,,trubek".

Sáček jedna obsahuje figa Luka Skywalkera a díly na stavbu landspeederu. Landspeeder je moc pěkný, povedenější než u předchozí kantýny i než samostatný landspeeder. Bohužel i tady je ,,tajná" schránka na lightsabery. Většina samolepek z aršíku se vyplácá právě na landspeeder (polep trysek, počítač, odkryté obvody na přední kapotě speederu). Pro kantýnu zbude jen několik malých samolepek na ,,kasu" u baru a na droid detektor.

Druhý sáček obsahuje dílky na zadní stěny kantýny. Je to spíš jen náznak, podobně jako u původní kantýny. Tato kantýna je o chlup větší, navíc je u ní ještě bar a vchod do kantýny, včetně odsouvacích dveří. Ale k těm později. Jednotlivé fotky ukazují vždy dokončenou fázi návodu.

Třetí sáček obsahuje většinu minifigů, 3x Bithy (muzikanty), Hana Sola (kolikátého už?) a Greeda. Co si budeme povídat, Bithové a dewback jsou hlavním tahákem tohoto setu a také důvodem, proč jsem si ho koupil. Greedo je jen pěkným bonusem. Ale nové moldy určitě přitáhnou nejvíc kupujících. Kromě figů tento sáček obsahuje dílky na jednotlivé boxy kantýny, box se stolkem, kam se dá usadit Greed s Hanem (i když blaster pod stůl neschováte – schválně, kdo střelil první?). Druhý box obsahuje něco co připomíná hudební nástroje, asi se tam má nacpat kapela, i když se tam vlezou Bithové jen dva.

Darth

Čtvrtý sáček obsahuje sedlo na dewbacka, sandtroopera s pěkným potiskem a Obi-Wana. Dewback je vedle Bithů hlavním tahákem tohoto setu. Jedná se výlisek vcelku, pohyblivá je pouze čelist. Na zádech má prostor 4x4, který se dá zakrýt dodávanými kostkami, nebo se tam dá umístit sedlo. Dewbackovi dávám za 1*. Kromě sedla ještě čtvrtý sáček obsahuje dílky na stavbu baru, který se otočnými kostkami připojí k hlavní konstrukci kantýny.

Pátý sáček obsahuje pravou část kantýny s půlkulovitou kopulí, zasouvacími dveřmi  a židlemi v koutku. To je vše. Celá kantýna po seskládání má velikost 20x20 studů, po rozklopení na šířku asi 40 studů. Dá se odklopit bar a na druhou stranu vstupní část budovy, odklopitelná je i přední část s do boku vysouvacími dveřmi.  K zadní straně kantýny je připojené jakési grilovací místo s velkou kostí, které po zatlačení vysune z dovnitř kantýny oba boxy, které se tak stanou mnohem lépe přístupnými.

Celkové dojmy:
Set je pěkný, ale kantýna je pořád jen náznak. Kvůli budově asi set nebude kupovat nikdo. Hlavním tahákem jsou Bithové (a stejně – v kapele byli 4 – že by náznak, abychom si koupili sety dva?) a dewback. Han Solo, Luke, Obi už byli několikrát, stejně jako sandtrooper. Greedo je poprvé od první kantýny.  Bithové mají pouze potisk torza (oboustranný) a jsou všichni tři totožní. Ostatní figové mají oboustranný potisk torza, hlavy (kromě Greeda), potisk nohou. Santrooper dokonce i látkový paultdron na rameno. Trochu zamrzí prázdný bar, za tu cenu mohli už přidat i figa barmana (třeba místo jednoho z Bithů, alespoň by člověk měl motivaci koupit sety dva pro kompletní kapelu a druhé dewbacka, takto při koupi dvou setů má 6 Bithů, což je zbytečné).

Koupit či čekat?
Osobně bych set ohodnotil na cca 1300 Kč maximálně. Ale licence je holt licence a navíc několik exkluzivních figů a dewback a hned jsme na 1999 Kč. Navíc od 1.7.2014 by měl set zdražit na 2299 Kč. Sice se jedná o set, který půjde i do normálního prodeje, takže můžeme na e-shopech čekat cenu lepší, ale do normálního prodeje se dostane až 1.8. a zdražení přijde už 1.7. Cenu na e-shopech bych čekal někde kolem 1900 Kč, plus poštovné, takže myslím vyjde na stejno, jestli si set objednáte už teď. Sice je vyprodaný a dostupnost aktuálně až 3.7., ale i když jsem objednal až po vyprodání 9. června, kdy dostupnost byla psaná na 26.6., už 12.6. mi set poslali – takže nové objednávky uspokojují průběžně.

Je otázkou, jestli se set dostane kdy do výprodeje za 50%. Sety za dva litry Tesco naskladňuje jen výjimečně, snad jen ve větších městech. Navíc čekání na leden je dlouhé. Já koupil hned, s využitím VIP bodů mě set vyšel už na přijatelnějších 1749 Kč. K němu polybag a poštovné zdarma.

Hodnocení (subjektivní 75%)
Pro:

Mos Eisley kantýna po dlouhých letech čekání
Bithové, Dewback, Greedo

Proti:
Vysoká cena
Jen torzo kantýny, které neohromí
O sand 32x32 podložce si můžeme nechat jen zdát.

Mr. Cube

#2
Ha, moje Cantina je zatím na cestě, recenzi jsem měl taky v plánu, teď už teda nemusím. Díky za přehledný popis setu i za osobní dojmy. Jinak v jednom českém e-shopu už je. A první střílel Han!

P.S.: Členů kapely bylo, pokud si dobře pamatuju, 5 (i když jsem na netu našel analýzu snímků z filmu, kde autor dokazuje, že jich bylo 6, ale překrývali se v záběru) a dle internetových zdrojů jich bylo příležitostně až 8.

mesje

ja len dodam, ze momentalne je Cantina v toysrus.at v akcii za 64 eur.

P4tr1cius

Tento set je pre mňa španielska dedina. Na jednej strane vyzerá veľmi detsky. Na druhej strane je tam pekné raritné "zvieratko", a traja mongoloidní figovia, ktorí určite nie sú na zahodenie. A k tomu aj pekne rozložiteľná kaviarnička. A k tomu na niektorých tvojích fotkách vyzerá naozaj dobre. Tak teraz neviem...

Darth

#5
Citace od: P4tr1cius kdy 17.06.2014, 19:19:30
Tento set je pre mňa španielska dedina. Na jednej strane vyzerá veľmi detsky. Na druhej strane je tam pekné raritné "zvieratko", a traja mongoloidní figovia, ktorí určite nie sú na zahodenie. A k tomu aj pekne rozložiteľná kaviarnička. A k tomu na niektorých tvojích fotkách vyzerá naozaj dobre. Tak teraz neviem...

Předpokládal bych, že film viděls. Tady je připomenutí:
http://youtu.be/DIzAaY2Jm-s?t=4m20s

Vedle kantýny je i zaparkovaný dewback, v restored edici se objevují i se sandtroopery v sedlech a jsou u kantýny zaparkovaní dva a blíž ke vchodu.

P4tr1cius

Nemyslel som to tak, že som úplne mimo. Scénu z filmu chápem, a som v obraze. Ale riešil som iba "LEGO problém". Čiže pretavenie filmovej scenérie do LEGO tématiky. V konečnom dôsledku vychádza tento set ako jasné pozitívum. A z toho som trošku zmetený.  ;) A to som si dal záväzok, nezbierať malé hlúposti....

Človek sa potom cíti ako po Silvestri, všetky predsavzatia hneď poruší....