9468 - Vampyre castle (Monster Fighters)

Založil bartas, 27.05.2012, 11:30:49

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

bartas

Rok Vydání: 2012
Počet dílků: 918
Počet minifigů: 7
Cena: 2.499,-Kč
BL: http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?S=9468-1

Prvně jsem tuto sérii přehlížel a říkal jsem si, že jde zase o nejakou fantasy pitomost v řetězu sérií nadpřirozených výmyslů TLC.
Jakmile jsem uviděl fotky, bylo mi jasné, že tématicky to bude konečně něco, co má alespoň základ na zemi nebo snad pod zemí :).
Sety, včetně vozidel vypadali propracovaně a snad první netradiční serie, která mne zaujala od doby Indiana Jonese.
Narozeniny se blížily, nebylo co řešit...

Obsah:
Středně zaplněná krabice, obsahující návod ve dvou knížkách, které jsou spolu s nálepkami a  kartonem znemožňujícím pomačkání pečlivě zabaleny v LDPE, sedm sáčků s kostkami a dvěma černými věžemi.

Specialita: V prvním sáčku je přibalen oranžový oddělovač kostek (Orange Human Tool, Brick and Axle Separator).

Stavba:

Není složitá, odhadem zabere tak 1,5-2 hodiny (jelikož u nás stavěly děti se mnou, zabrala 4 hodiny) a zvládnou ji i děti od 6 let vyjma mechanismu s měsíčními kameny. Doporučený věk od 9 let je zřejmě volen vzhledem k tématu série, jelikož děti pak odmítaly usnout bez rodičů.
Stavba nespolkne tolik kostek, na kolik vypadají obrázky, což je asi cílem TLC. První sáček zahrnuje minifigy, automobil velikostí se blížící Racers na pneumatické odpalování a zmíněný oddělovač kostek.
Následují modulově řazené sáčky:
2 - věž s hladomornou a tajným východem,
3 - brána,
4 - střední věž s pokladem, kouzelnickou laboratoří a propadlem,
5+6+7 - hrobka + ložnice s chemickou laboratoří a tajným otočným schodištěm do patra s knihovnou + hlavní věž s boční věžičkou, varahany a mechanismem s měsíčními kameny umožňující nastolit trvalou noc.

Co se povedlo:
Stavba vypadá monstrózně a promyšleně. Jednoznačně se povedl charakter stavby vycházejících z klasických hororů - hrobka, varhany, postel.
Některé detaily vypadají při ztvárnění z Lega velmi mile a budí (u dospělých) úsměv, např. zavěšení upírů-netopírů na věžích.
Povedeně vypadají i některé (nové) kostky - střechy věží, kostky znázorňující cihly.
Po polepení hradu fosforeskujícími samolepkami, večer osvícení hradu lampičkou se silnou žárovkou a následném zhasnutí tyto body večer hezky svítí spolu s obličejem hlavního upíra a upírky, kolem v mechanismu měsíčních kamenů, vystřelovacím pavoukem a zejména bílou krysou (ta svítí nejlépe).
Dobrá je i funkce rozevření hradu z kompaktního do hratelného tvaru, což umožňuje zpětně hrad "sbalit" a uložit do vitríny, čemuž pomáhá umístění všch staveb na 8 stranných plates.
Horší je to však s provedením.

Co se nepovedlo:

Trochu je na hradě vidět snahu přenést úsporu do materiálu. Na tak velký hrad mi připadne v pytlících nemnoho kostek.
Další slabinou je pevnost celého hradu, který když je potřeba přenést, musí uživatel chvíli hledat nejvhodnější místo úchopu, aby celek přemístění přežil. Rozhodně bych v případě TLC volil posílení spojů ve více než dvou bodech a rozhodně bych nepoužíval 3749 (Tan Technic, Axle Pin without Friction Ridges Lengthwise), který rozhodně spoj nezpevní. Osobně uvažuji, že spoje zpevním dalšími čepy.

Hratelnost:

Trošku horší je přístup prsty do věží, ale hratelnost celku je dobrá díky možnosti rozevření celé stavby.
Velice chválím možnost přístupu do všech cimer.

Celkově:

Hrad budí monstrózní a dobrý dojem na atrakce propracované stavby. Potěšilo(?) nás, že u hradu jsou všechny měsíční kameny i když se trochu divím, že TLC z marketingových důvodů kameny neumístilo jen do ostatních setů příběhu, aby motivovalo fandy ke koupi všech setů.

I tak to asi bude po dlouhé době série, kde si asi koupím většinu setů, protože tematicky série vystupuje z posloupnosti fantasy smyšlenin a je postavena na reálném, klasickém základu.
Pro mne je serie a většina setů prostě bomba.
Uznávám, že když jsem žádal před pár lety TLC o vydání hřbitova, že v případě Dupla to byl zcestný nápad, nevěřil bych ale, že mi TLC přání za pár let splní.






P4tr1cius

Veľmi si ma potešil touto svojou peknou recenziou. Hrad vyzerá naozaj parádne. Podľa mňa jeden z vrcholov tohto roku. Už sa ho neviem dočkať.  :P

bartas

Děkuji za uznání.....jen sé fotky jsem neměl čas udělat formou odkazů, tak si musíte kliknout pro zvětšení.

GRNDL

Také děkuji za pěknou recenzi podařeného setu.

Arcanus

Ahoj! Skvelá recenzia aj fotky.. Vôbec som o tejto téme netušil, teraz normálne zvažujem, že si aspoň vzorku kúpim, ak nie celý hrad.. Výborne

danyboy


bartas


Izmael10

Ešte ja sa pripájam skvelá recenzia.

otaznik

No právě, že "vampyre" anglicky není, to mě zmátlo. Ale je pravda, že to LEGO takto pojmenovalo, omlouvám se za svůj omyl.