Recenze na: 7019 Viking Fortress against the Fafnir Dragon

Založil Colonel32, 27.12.2005, 17:36:33

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Colonel32

http://guide.lugnet.com/set/7019

Tak nakonec jsem se přecejen dočkal, a i když to bylo trochu s otazníkem, tak teďka už mám doma Vikingskou pevnost.

Krabice sama je obrovská, ale to jistě znáte, v obchodech s legem na ní mnozí z vás již koukali, slintali nad ní, a někteří se i rozhoupali. A myslím, že všichni, kdo si ji koupili mi potvrdí, že toho rozhodnutí nelitují. Už při rozbalování krabice totiž zjistíte, že je plná velkých igelitových pytlíků s kostkama, vyndáváte je jeden po druhém, a chvíli vám připadá, jako že je krabice bezedná. Na rozdíl od Drakarru, kde je krabice o dost větší, než by musela (leda tak kvůli plachtě), tak vikingská pevnost, to je prostě nával kostek.

Velmi mě překvapilo (a potěšilo), že jsou návod i stavba modelu rozděleny do několika segmentů (drak, hlavní brána, hlavní část pevnosti, boční stěny...) které jsou oddělené nejen v návodu, ale i po pytlících, takže přestože má pevnost dohromady Přes 1000 dílků, vzdycky budete zápasit jen s hromádkami po max. 150ti dílcích, což stavbu značně zjednoduší především jedincům, kteří rovnou staví (netřídí díly před stavbou).

Jako první jsou figy - celkem 6 nebojácných bojovníků, 2 přídavné pancíře, 4 štíty a 5 kusů nandávacích sekerek, což podle návodu dává jednu dvojbřitou a 3 jednobřité, případně 2 dvojbřité a jednu jednobřitou.

Pokud ještě žádné vikingy nemáte, tak je to chyba, protože jsou to figové úplně luxusní, pokud už ano, tak víte, o čem mluvím.

Další sekce návodu je věnována malému dráčkovi, u mě familiárně nazývanému "Wyvern". Dost malý na to, aby se dal zavřít do klece v zadní části pevnosti... MUHEHEHE

Přichází na řadu monstrum s velkým obsahem bajonikl dílů, které občas vypadají příliš technicky, a na draka se přespříliš nehodí, další pro mě nepříjemný bod je IMHO příliš dlouhý krk, který jsem si pro své potřeby o dva články zkrátil. Jinak s drakem jsem si zatím hrál nejdéle z celé pevnosti.

Následuje samotná stavba pevnosti, konkrétně jako první je hlavní brána. Masivní vrata se dají zevnitř zavřít na petlici, a zepředu vypadají moc hezky. Jen s petlicí jsem měl trošku trápení, nerada drží otevřená, ale to by se jistě dalo vyřešit mírnou úpravou mechanismu. Samotná vrata se otvírají i zavírají nesmírně snadno, rozhodně snáze, než člověk na první pohled čeká.

Další částí je je zadní trakt s vězením na dráče a úchytem na velký katapult. Zaznamenal jsem mírný problém s uchycením bočních mříží, pevně drží jen na jedné straně, a dole pak mezi study, takže pokud se dostane kousek nahoru (a ven ze studů), dá se s ní otáčet.

Masivní katapult. Byl jsem nucen odstranit ten velkej bajonikl díl co připomíná orla, protože mi to s ním špatně střílelo, ale teďka už to funguje skvěle. Mechanizmus katapultu je založen na principu páky, takže čím silněji člověk zatlačí, tím dál balvan letí, a propo, místo balvanu bych asi použil gumové kuličky, děsím se, aby se častým střílením neomlátily (ale proto jsou možná černo-stříbrně strakaté, aby omlácení bylo co nejméně vidět)

Boční zdi. nic zvláštního, akorát jsou hodně velké, takže postavená pevnost má přímo monstrózní rozměry.

Má osmiúhelníkový půdorys, a ač by se to mohlo zdát na první pohled nezvyklé, tak je v místech spojů jednotlivých bloků pevně fixována, a dobře drží tvar. Člověk zvyklý na rozevírací hrady alá 6080 bude asi trochu překvapen.

Celkově mi konstrukce hradu přijde docela bytelná, a obsah setu hratelný. Pokud tedy dítě slintá nad pevností, tak já osobně bych na ni asi zkusil ušetřit spíš, než se snažit ho ukojit nějakým menším setíkem - podle mě se to vyplatí.

+ minifigy
+ vystroj a výzbroj minifigů
+ Fafnir Dragon
+ velikost postaveného setu
+ skladnost rozebraného setu - neobsahuje žádné velké neskladné díly (prolisované podložky, trup lodi)
+ hnědé zdi se dají dobře použít na castle MOCy
- některé bajonikl díly

celkově je to, myslím, jedna z nejlepších věcí, které Lego v současné době vyrábí, a tak si rozhodně zaslouží celkové hodnocení:
95%

PS. Na figurky vikingů se dají přidávat vousy (např. z kouzelníka od dračích rytířů) - a vypadají pak trochu jako trpaslíci.


Edit: Upraveny nelogické názvy sekerek. ;)

zakm

#1
Cavko
uplne s tebou suhlasim podla mne je to bomba .
tiez som nad tym slintal a ... dostal som to na Vianoce a... bombaaaaaaaa
ja moc neholdujem lego technic ale katapult je super.
mam to vo vitrine rozlozene na styri casti:brana , klietka + katapult a dva bocne mury.
Doma som si postavil malu armadu vikingsku armadu (10 vikingov )mam doma: 2-krat
7016 (mala lod) a  7019 pevnost. Odporucam ak je to mozne kupit :D :)

ak mate radi castle viete co sa da urobit:
bajni vikingovia zo skandinavskeho
poloostrova sa vidali na hrdinske vypravy a dobyjat ine krajiny lebo ich omrzelo bojovat stale so strasnymi drakmi ktori ich stale trhaju...
na prvu vypravu sa vydali do hradu (6091 ktory som tiez dostal ) .
Vikingovia sa priplavili za hustej hmly na dvoch lodkach a v necakanej chvili ich kapitan zakrical do utoku .....
a dalej si domyslite :) :)
...ak nájdeš v živote cestu bez prekážok ,tak nikam nevedie...