Společný projekt: Krajina strašidel

Založil milanv, 20.01.2019, 22:46:58

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

milanv

Krajina strašidel - pozvánka

Poštovní vrána mi donesla toto pozvání, tak se neváhám s vámi podělit:



A kdo je zván? Vy, všechna strašidla a jiní netvoři z blízkého okolí! Pochlubte se: kdepak to tady bydlíte a jak máte doma (strašidlácky) naklizeno? Kdo Evelíně Bílé na pozvánku odpoví, pro něj přijede v předvečer Velké luny Hradní Hromadná Doprava a zdarma ho doveze na zmíněný hodokvas!

Podrobnosti následují, včetně magické mapy (mamapy): udejte své masouřadnice...
Pán na Žlutém hradě

milanv

#1
Krajina strašidel - podrobnosti a mapa

Evelína, svobodná a bílá paní na Cíkrštejně pořádá pro okolní spřátelená strašidla a jiné netvory či bytosti veliký hodokvas. Na nás je o tom podat (trojrozměrnou) zprávu lidu plzeňskému a příp. na dalších výstavách. Pokud mi pomůžete dostatečně rychle, tak i lidu olomouckému jarnímu (výzva!).

Co to znamená v legové řeči - to je nejlépe říci legem samotným. Proto následuje mapa okolní krajiny, měřítko 1:4 (vertikálně 1:3).



Vlevo vzadu vidíte hrad Cíkrštejn, vpravo vzadu Drákulovu zříceninu, pak např. mlýn, rybník, říčku vytékající z močálu - ale konkrétnější záměrně nejsem. Dále je už dán jenom profil terénu - obsazení je na vás: jaké strašidlo tam bydlí, v čem, co má okolo sebe... A to je přesně ono: jdete do toho se mnou? - užijeme si strašidýlka "v reálu" místo na pouti, tam kde žijí "doopravdy" a když nejsou ve (strašecí) službě, oddávají se společně nevázanému veselí. Kdo by si nechtěl zahrát kuželky s hlavou bezhlavého rytíře! Zatímco ji on bezhlavě hledá po všech koutech. Osvětlení stolu bludičkami, které v nestřežený okamžik uzobávají z hostiny... A to je jen na hradě - v lesích, skalách a močálech se teprve dějí věci! Co, to záleží právě na vás. Vaše nápady, to je na co se tak těším! Za odměnu pak vaše strašidlo vezme Hradní Hromadná Doprava na Evelínin hodokvas. Přeci jenom, 400 let od nahradbyvzetí se neslaví každý den! Pardon, noc...




Technické detaily:

Základní moduly jsou (šedé) baseplate 32x32, plus 4 větší (2x 32x48, 2x 48x48) a několik možností podzemních prostor - staví se zvlášť od vrchního terénu (buď stejným autorem nebo i jiným). Může někoho zarazit členitost terénu a z toho plynoucí nutnost komunikace se sousedy. Jsem si toho vědom, a proto jsem připravil s Ditou tuto trojrozměrnou mapu: je rozdělená na vaše moduly, každý je nafocený i zvlášť (ze všech stran), a tak je jasně vidět, jak má profil na každé jeho straně vypadat. Také si všimněte, že moduly jsou členité různě, takže si můžete zvolit jak podle chuti, tak podle toho, na co se cítíte: od modulů téměř plochých po terén se skalami nebo říčkou.

Další zvláštnost je ta hnědá "cestička". Jedná se o trať pro Hradní Hromadnou Dopravu. Speciální konstrukci monorailu, kde trať je z běžných bricků a plate a zapadá tak do krajiny. Podrobnosti ve zvláštním příspěvku o monorailu.


Výškopis:

V mapě vidíte základní plate, na ní 3 vrstvy černé, pak různou výšku LBG podpěr a vrchní plate s barvou terénu. Ve skutečnosti to odpovídá (šedé) baseplate, na ní základní výška 3 bricky (černého) podstavce, zvýšeného příp. podle místní výšky terénu. Ta se počítá podle horní hrany. Tj. např. výška 0 je v mapě znázorněna dvěma vrstvami černé a jedné barevné, protože nahoře na terénu je už pak ta správná výška (3). V reálu samozřejmě vždy tento počet bricků plus jedna plate s barvou terénu. Na některých místech (podzemí, říčka) se jde pod základní výšku.

Pro lepší představu:

plate na mapě odpovídají brickům ve skutečnosti, plus nahoře je plate v barvě přísl. části terénu

pohledová strana: podstavec je černý, baseplate je LBG; v podstavci může být vestavěné "podzemí", ale to na myšlence nic nemění

zastavěné (vnitřní): baseplate je libovolné barvy, podstavec je libovolná děravá konstrukce, která vydrží transport
(baseplate je ohebná mrcha!)



Strašidla:

Kromě několika málo výjimek (Drákula, Evelína apod.) není určeno, kde jaké strašidlo bydlí. Je potřeba mít na paměti, že se jedná o okolí hradu v české krajině a podle toho uvažte, komu příbytek postavíte. Tradiční strašidla, nevázaná na jeden konkrétní příběh (film) jsou základem. Plus, jako ve všech mých projektech, vyhnout se všemu, co firma LEGO přímo vydává jako příběh (postavy z Harryho Pottera tedy ne, ale obecný kostlivec nebo mumie ano).

Na závěr ještě pohled na terén z druhé strany:


Pán na Žlutém hradě

milanv

Krajina strašidel - Hradní Hromadná Doprava (monorail)

Hradní Hromadnou Dopravu (HHD) obstarává kočár paní Evelíny.


A jak pro něj připravit trať?

Základ je zeď vysoká 2 bricky a 1 vrstva Tile. Zatáčky se dělají metodou "kruhová věž", minimální poloměr zatáčky je 12 studů - vše je zřejmé z následujících náčrtků, včetně odzkoušeného terénu okolo, aby nevadil průjezdu. Stoupání a klesání je potřeba postavit tak, aby vrchní hrana byla co nejplynulejší. Osvědčily se staré panty.


Jak zeď, tak místo kolem ní, nemá mít ve skutečných modelech jednotnou barvu, účelem je splynout s terénem. To tzv. "okolní místo" může být jakkoli ztvárněno, jen musí jeho nejvyšší body být minimálně ty 2 bricky a 1 Tile pod úrovní vršku zdi. Tj. nemusí (a neměla by) být ani ploché ani bez detailů!
Pán na Žlutém hradě

milanv

#3
Krajina strašidel - organizační




modulnázevstavitelstrašidlapoznámka
mapa ADrákulova zříceninaHardegonDrákula
mapa A podzemíDrákulova zříceninaHardegon
mapa BPropastterén: Igorus, scénka: MilanVmýtické potvory, příp. ohnivcispojený s podzemím C - drač slují
mapa CPoledniceIgorusPolednice
mapa C podzemídračí slujIgorusdrakviditelné z jihu i východu, spojené na severu s B
mapa DŠibeniční vrchMartinSsmrtka, umrlci
mapa D podzemíKostniceMartinSkostnice
mapa E(ne)opuštěný hřbitovPoolduchové
mapa FTříhlavý pes číháhawrantříhlavý pes
mapa GVlkodlačí doupěmatkavlkodlaci
mapa HFotbalPetronelkostlivci, bezhlavý rytíř a jeho hlava
mapa IChaloupka na muří nožceyanicebabizna
mapa JBahňáci v močálematkabahňák
mapa KBába z mokřinJetaMbabizna
mapa LSoutokSihajabludičky
mapa Mdolní nádvoříMilanVmnohonástupiště Hradní Hromadné Dopravy
mapa M podzemíKouzelníkova laboratořMilanVčernokněžníknaznačený průchod do pekla
mapa NVodníkova domácnostMilanVvodník
mapa Ohorní nádvoříSanna+RyxeEvelína a mnohohodokvas a strašidelný rej
mapa O podzemípekloMilanV+matkačerti (a jejich oběti)viditelné ze západu a ze severu; může být dvoupatrové
mapa PStrašidelný mlýnšipkačerti
Pán na Žlutém hradě

Hardegon

Jdu do toho a hlásím se na A včetně podzemí  ;)

milanv

Citace od: Hardegon kdy 21.01.2019, 01:16:13
Jdu do toho a hlásím se na A včetně podzemí  ;)
Skvěle, vítej na krásné, romantické zřícenince! Dej vědět, jaká další strašidla tam umístíš, pokud nějaká, např. do toho podzemí. Zatím jsem ti tam napsal jen Drákulu.
Pán na Žlutém hradě

Pool

Mě napadlo udělat na fleku E starý hřbitov či nějaké jeho zarostené pozůstatky, kosti trčící ze země, kostlivci, nějaký duch co tam straší. Ale nevím co je přesně v plánu a parcele D, aby to nebylo moc podobné  :).

milanv

Citace od: Pool kdy 21.01.2019, 13:51:58
Mě napadlo udělat na fleku E starý hřbitov či nějaké jeho zarostené pozůstatky, kosti trčící ze země, kostlivci, nějaký duch co tam straší. Ale nevím co je přesně v plánu a parcele D, aby to nebylo moc podobné  :).

To by se mi líbilo! Martin chce na D šibeniční vrch, tak by to  sobě pěkně pasovalo. Domluvte se a potvrď mi, že si tě můžu napsat na E.
Pán na Žlutém hradě

milanv

#8
Tabulka modulů už  slůvky "mapa" odkazuje na pohledy na každý modul, ze všech světových stran. Můžete si tak ověřit jak výškové profily ze všech stran, tak např. prostor pro podzemí.

Ještě doplním později poznámky a názvy modulů, jak se budou postupně určovat.
Pán na Žlutém hradě

Pool

Citace od: milanv kdy 21.01.2019, 13:56:22
To by se mi líbilo! Martin chce na D šibeniční vrch, tak by to  sobě pěkně pasovalo. Domluvte se a potvrď mi, že si tě můžu napsat na E.

Ano, ano, domluveno a něco tam spácháme, tak si mě tam hnedle napiš.

milanv

@Pool: super, jsi zapsaný.

V tabulce modulů jsou přidané moje poznámky z tvorby krajiny: kde se očekává nějaké konkrétní využití nebo odkud bude podzemí vidět apod.
Může vás inspirovat.
Pán na Žlutém hradě

matka

Vezmu si močál J pro Bahňáka.
Paní na Žlutém hradě

Ryxe

Vypadá to na super projekt, úplně podle mého gusta >:D. Když jsem téma četl poprvé, zaradoval jsem se , pak jsem si ale uvědomil, že kdybych se přihlásil, asi už bych si toho naložil příliš, tak tedy budu rád sledovat, jak se projekt bude vyvíjet a těšit se na zajímavé strašidelné kreace ;)

milanv

@matka: super, už se nám to pěkně plní!

@Ryxe: chápu, máš toho dost, ale je to škoda. Těšil jsem se na aspoň jednu baseplate s pořádně drsnými strašidláky! :)
Pán na Žlutém hradě

Sihaja

Já bych udělala na L nějaký víly/bludičky...

milanv

Citace od: Sihaja kdy 23.01.2019, 10:29:35
Já bych udělala na L nějaký víly/bludičky...
Perfektní, těším se na tebe, sousedko. Pošlu ti tam ze stavidla nějakou veselou vodu :)
Pán na Žlutém hradě

milanv

#16
Díky všem stavitelům, začíná se nám to hezky plnit!

Pro lepší přehlednost jsem do mapky vyznačil, které moduly už jsou "rozebrané".

Také se chci už přihlášených stavitelů zeptat: koukali jste na ty pohledy na svůj modul (odkaz "mapa" ve vašem řádku tabulky)? Je to jasné nebo ne úplně?

Samozřejmě z toho měřítka plynou některé nepřesnosti, které si sousedi musejí vyříkat spolu, např. já se Sihajou přesné umístění potůčku a terénu kolem něj.

Samostatnou kapitolou je pak barevné ladění terénu apod., to probereme až budou moduly rozebrané.
Pán na Žlutém hradě

Hardegon

Citace od: milanv kdy 23.01.2019, 23:32:51
Také se chci už přihlášených stavitelů zeptat: koukali jste na ty pohledy na svůj modul (odkaz "mapa" ve vašem řádku tabulky)? Je to jasné nebo ne úplně?

Koukal a asi to i chápu. Až začnu stavět, hodim sem fotku pro případnou korekci omylů  ;)

Pool

Nápodobně, ale ať to nestavím zbytečně, tak bych se zeptal jestli to dobře chápu. V úvodu je uvedeno "Proto následuje mapa okolní krajiny, měřítko 1:4 (vertikálně 1:3)."
Horizontální měřítko mi je jasné, má to 8 studů, takže z toho vyleze baseplate 32x32. Tady bych se zeptat, jestli to musí být baseplate LBG nebo DBG a když jsem mezi všemi jestli to je jedno  >:D. A vertikálně když mám na baseplate třeba 7 plate, tak to udělám v reálu 7*3=21 plate = 7 bricks?

milanv

#19
Ano. Proto bylo měřítko zvoleno takto, aby to bylo jednoduché: co plate na mapě, to brick ve skutečnosti. Samozřejmě navrch ještě plate s barvou terénu.

Barva baseplate je LBG, ale u modulu nemajícího žádnou pohledovou stranu je to jedno.

Pro lepší ilustraci jsem udělal návodný obrázek kapitole mapa, odstavec Výškopis.
Pán na Žlutém hradě

milanv

Vítám v týmu Sannu a Ryxeho - Evelína bude mít kde bydlet :)

A všem ostatním připomínám, že počet zbývajících modulů se menší a menší. Ale přesto jsou tam ještě k mání parcely různorodé, k mnoha druhům rozptýlení vhodné! Např. jedna nenápadná, ale o to zajímavější: rohové "Céčko" s permoníky v podzemí, viditelné z jihu i z východu, navíc s průlezem na sever do lomu - krásná možnost, jak postavit podzemní scénku plnou života a ještě k tomu osvětlenou ze tří stran!

Tak neváhejte, neváhejte! Další parcely také stojí za to!

Váš oddaný správce panství :)
Pán na Žlutém hradě

Igorus

Milane, jdu do toho. Prosím o rezervačku parcely C pro pemoníky.

milanv

Citace od: Igorus kdy 24.01.2019, 22:49:01
Milane, jdu do toho. Prosím o rezervačku parcely C pro pemoníky.
Paráda, to se těším. A co postavíš na vrchu?
Pán na Žlutém hradě

milanv

#23
Volání o pomoc

My, níže podepsaná strašidla a netvorové a jiné úctyhodné postavy, zasíláme tento dopis s úpěnlivou žádostí: stále ještě nemáme, kde hlavu složit! Kdo se nás ujme?!

Hejkal
ježibaba z chaloupky na nožce muří
kolegyně ježibaba z chaloupky perníkové
vlkodlaci
ohnivý pes
ohnivý mužík
drak či dračice s dračím vejcem
bezhlavý rytíř (dovolávaje se svého šlechtického původu, žádám o místo na hradě)
krkavci
zlobři (v lomu?)
černokněžník se svou slují (nemám kde chystat kouzla a lektvary)
meluzína (taky na hradě, v komíně?)
Pán na Žlutém hradě

HD

Já do toho asi nemám moc co povídat  ::) , ale dovedete si představit, jak by to vypadalo, když by zmiňované ježibaby bydlely vedle sebe?

Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

milanv

Tajná zpráva: doneslo se mi, že někteří neotevřeli svitek (kliknutím) a přišli tak o pozvánku. Což je škoda, Evelína si kvůli tomu čistila svá staletá brka celou noc!
Pán na Žlutém hradě

Igorus

Citace od: milanv kdy 25.01.2019, 08:38:23
Citace od: Igorus kdy 24.01.2019, 22:49:01
Milane, jdu do toho. Prosím o rezervačku parcely C pro pemoníky.
Paráda, to se těším. A co postavíš na vrchu?

Na vrchu bude Polednice  ;)

Jinak přemýšlím, že by místo permoníků byl v jeskyni drak.

milanv

Citace od: Igorus kdy 29.01.2019, 09:24:03
Na vrchu bude Polednice  ;)
Výborně. Pojď, vem si ho, zlostníka! (Bude i zlostník? :) )
Citace od: Igorus kdy 29.01.2019, 09:24:03
Jinak přemýšlím, že by místo permoníků byl v jeskyni drak.
Já jsem pro, ale pak by v lomu místo obrů bylo asi spáleniště před vchodem do dračí sluje a hodil by se tam ohnivý mužík nebo ohnivý pes. Co ty na to?
Pán na Žlutém hradě

Igorus

#28
Se zlostníkem uvidíme :)

Ve sluji bude určitě drak.

Hele vím co ode mne chceš slyšet  >:D Třeba se najde někdo kdo se do lomu pustí. Pokud ne tak uvidíme  ;)

milanv

Tak, to hlavní je potvrzená změna jak podzemí C (drak), tak tím i důsledek pro B: (spálená) planina před dračí slují. Asi vhodná spíš pro nějakého ohnivce, jak jsem psal - ale opět je prostor pro vaší fantazii, třeba přijdete zase s nečekaným řešením!
Pán na Žlutém hradě