(vlastní) Octan Oil refinery

Založil peter, 01.05.2015, 08:57:48

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

peter

I když jsem loni napsal, že Zábavní park je můj poslední velký model, tak akce KidsFest toto změnila a udělal jsem vyjímku ;D Tuto akci totiž považuji za tu nejpodstatnější, které se naše fórum kdy účastnilo. Je to první oficiální velká a veřejná akce, kde se LEGO a naše fórum spojuje a zároveň se naše fórum představuje v konkureci zahraničních klubů. Jelikož jsem byl u zrodu tohoto fóra, cítil jsem malou povinost k této akci přispět i z tohoto důvodu.

Velké modely jsem se rozhodl přestat stavět proto, abych se mohl věnovat své rodině. Proto před samotnou stavbou jsem musel na toto rodinu připravit ;D Jelikož jsem však o akci věděl s dostatečným předstihem, mohl jsem si vše rozložit a naplánovat. Model jsem proto začal nejprve tvořit virtuálně a to 1 hodinu každý den. Po přibližně půl roce jsem měl tak model virtuálně hotov a mohl jsem se vrhnout ve stejném časovém okně na přípravnou fázi. Nyní je tak již vše připraveno a chybějící dílky jsou nakoupeny. Rodinu jsem proto odvezl k babičce, abych měl o prodloužených víkendech čas model z velké většiny postavit.

Zvolil jsem si trochu netradiční stavbu, která patří do mé oblíbené sekce - Town, ale je také velmi technického zaměření. Snad se bude model líbit a nyní již do práce ...

Níže tedy postuji první tři obrázky. Fotka s připravenýma všema speciálníma kostkama (cca 10.000ks) - základní kostky a placky mám v regálech. Dva vizuály finálního modelu verze 1.0.

Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Aki

No toto bude naprostá bomba.  :o :o Už se moc těším a držím palce aby jsi to za víkend stihl.

papluh

Super.
Aby ti to neprisli Greenpeace obsadit :D

Petronel

Tak to vypadá impozantně! Ty když se do něčeho pustíš, tak to stojí za to. :D
Těším se na finální fotky stavby.
Bude to i takto nasvícené, či nikoliv?

Jinak je to i zajímavý způsob stavění. Obzvlášť u takové větší stavby.
Nejdřív vše digitálně, pak sehnat všechny díly a staví se asi jak podle návodu. ;D Určitě je to na jednu stranu lepší a jednodušší. Já bych ale toto provozovat nemohl. Stavím vždy z toho co mám a objednávám jen ty opravdu podstatné prvky, bez kterých to jinak neudělám.  ;)

peter

Citace od: Aki kdy 01.05.2015, 09:50:30
držím palce aby jsi to za víkend stihl.

Rodinu jsem odvezl na oba prodloužené víkendy, takže času mám více. Za víkend to je nereálné stihnout postavit.

Citace od: Petronel kdy 01.05.2015, 15:07:30
Bude to i takto nasvícené, či nikoliv?

Ano je to v plánu.

Citace od: Petronel kdy 01.05.2015, 15:07:30
Jinak je to i zajímavý způsob stavění. Obzvlášť u takové větší stavby.
Nejdřív vše digitálně, pak sehnat všechny díly a staví se asi jak podle návodu. ;D Určitě je to na jednu stranu lepší a jednodušší. Já bych ale toto provozovat nemohl. Stavím vždy z toho co mám a objednávám jen ty opravdu podstatné prvky, bez kterých to jinak neudělám.  ;)

Napsal jsi to celkem přesně. Rychlost a efektivita je v tomto stylu nenahraditelná. Kdybych to měl rovnou stavět, tak by mi to trvalo mnohem déle. Navíc takto jsem stavbu po celou dobu přizpůsoboval tomu co mám doma, abych toho musel dokoupit opravdu jen velmi málo a co už jsem nemohl nijak nahradit či udělat jinak. Díky virtuálnímu stavění, tak není problém se kdykoliv vrátit k jakékoliv části a tu změnit, aniž bych musel něco kvůli úpravě bourat a pak znovu stavět. Navíc další velkou výhodou je, že nemusím nic uklízet a vyndavat, což je další velká úspora času. Kdybych to stavěl přímo, musel bych mít LEGO roztahané po celou dobu a ne jen pár dní jako tomu je teď. Ono jedna hodina vyšetřeného času na den není opravdu mnoho a tak jsem musel zvolit neefektivnější způsob.

Takže po dnešním dni vypadá stav následovně ...
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Ondrej

To jsi se teda dneska pěkně flákal  ;) Kroutí se to ale pěkně, tohle se mi stalo taky na rozměru 7x42 než jsem zjistil že mám jeden plate 6 x 10 ohnutej, ale věřím tomu, že to jako vždy vyladíš do posledního detailu.

otaznik

Těším se na reálnou stavbu. Líbí se mi hlavně jak ta zpevňující konstrukce prochází podlažím.

peter

Citace od: Ondrej kdy 01.05.2015, 23:22:33Kroutí se to ale pěkně

Nic se mi nic nekroutí - to je zkreslení objektivem ;)

Níže dva obrázky stavu po sobotní stavbě. Kompletně je hotové první podlaží, kde se krom technologie nachází obytná část pro osádku plošiny. V běžném provozu je využíváno dvousměnného provozu, tedy plošinu obsluhuje 12 zaměstnanců. K dispozici tak mají 6 postelí, sociální zázemí a místo pro chvíle volna, třeba hraní karet.

blackrabbit

Vždycky mě dostane jak dokážes zpracovat všechny ty detaily. Tvé stavby na mě působí jak sety z 80. let. Těším se na výsledek.  :)

peter

Citace od: blackrabbit kdy 03.05.2015, 10:58:43
Tvé stavby na mě působí jak sety z 80. let. Těším se na výsledek.  :)

Tak nějak nevím, jestli to je špatně nebo dobře :-\

Marty713

Petře, to je dobře ;) 8)

Pokud stavba dělá dojem jako stavebnice z 80. let, znamená to, že je čistá, nápaditá, solidní a její originalita a "esprit" je založen na tvé dovednosti, a ne na vrstvení a použití nejnovějších designových dílků, stavebních technik a posledních trendech.

Mně osobně, se takové pojetí LEGA velice líbí!

Mimochodem mi to celé připomíná jeden level ze hry Splinter Cell (2002).

otaznik

Citace od: peter kdy 03.05.2015, 17:05:20

Sety z 80. let jsou geniální.

blackrabbit

Citace od: otaznik kdy 03.05.2015, 19:52:18
Citace od: peter kdy 03.05.2015, 17:05:20

Sety z 80. let jsou geniální.
Jenom dobře ;) (mají své kouzlo).

Jonas

Ten nápad a návrh se mi moc líbí. Nic podobného tady nikdy nebylo, takže to určitě bude velký tahák výstavy.

Já osobně vidím reminiscenci na 80. léta především v tom, jaké barvy byly zvoleny. Jsou to všechno klasické barvy z dob, kdy existovalo 8 základních barev kostek a nic víc.

Držím palce, aby se podařilo dobře zvládnout i statiku modelu. Tuším, že skutečná velikost modelu bude hodně velká, mnohem větší než se zdá z obrázků.

Jonas - Můj Brickshelf

Foton

Zajímavé a neotřelé. Vypadá to famózně.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

peter

Tak a je tu další várka s postupem prací.

Přes týden bylo dokončeno druhé podlaží. V tomto patře je krom nezbytné technologie, která je též postupně montována i druhá hlavní část pro osádku plošiny. Jedná se o společenskou místnost, která je využívána jak jako jídelna s kuchyní, tak jako místnost, kde probíhají každodenní porady.

Dnes byly tedy zahájeny práce na třetím podlaží.

Hacislav

Na tvých MOCech mě baví hledat a prohlížet si ty všeliký promyšlené detaily.
Hodně mě potěšilo skládané logo Octanu, hned jsem si vzpomel na sgrafity co byli na zdi lunaparku.
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

peter

Práce dělníků zase o kousek pokročili a tak jsem tu s novou sadou obrázků.

Je dokončené třetí podlaží, které uzavírá spletitou síť armatur a ventilů a dalších částí složité technologie na úpravu surové ropy. Prostřední oddělená část slouží pro krátkodobé uskladnění pohyblivého materiálu, vzorků a dalších krátkodobých předmětů. Jsou zde umístěny i dvě buňky. Jedna je laboratoř, která slouží pro kontrolu kvality a druhá je kancelář hlavního předáka. Poslední samostatnou částí je velká uzavřená buňka, v které se nachází rozvodna s generátorem na výrobu elektrické energie.

Po schodech či žebříku se dostáváme na čtvrté podlaží, které již neobsahuje žádnou technologii, ale je takovou montážní plochou a hlavní nástupní plošinou k heliportu, který se nachází v pátém podlaží. Nejdeme tak zde především velký jeřáb, který slouží k přepravě břemen po všech patrech plošiny a dále mezipatro a servisní chodbu k přistávací ploše.

Nyní se pracuje již na vylévání plochy heliportu, jelikož podpůrná konstrukce byla též již vztyčena. Bohužel pokládka se asi trochu zbrzdí, jelikož spotřeba materiálu je mnohem vyšší, než jsme očekávali.

milanv

Teda, celé je to pěkné. Odivuju už jen ten nápad: kdo by kdy řekl, že Čech postaví mořskou ropnou plošinu. Nevím tady na kostkách o žádném jiném reálném modelu čehokoliv současného (pří)mořského. Maximálně se mi vybaví přístav(y) v sekci Castle - což je úplně jiný žánr.

Pak musím říct, že obdivuju tvou trpělivost a výdrž se způsobem stavby. Já už několik svých, podstatně menších, děl začal stavět virtuálně - asi z podobných důvodů jako ty: nemusím rozkrámovat kostky, dá se to dělat v tramvaji atp. Ale vždycky to musím kombinovat i se skutečným stavěním, jinak v obtížnějších pasážích nedostanu nápad. Jestli jsi dokázal tohle všechno čistě virtuálně, tak klobouk dolů. Já pak tu virtuální část dodělávám ex post, abych měl návod...

No a z detailů se mi moc líbí obouočný mikroskop. Nevím, jestli je tvůj, ale je to moc pěkný nápad.
Pán na Žlutém hradě

peter

Bohužel vlivem blížícího se chladného počasí se zhoršuje i podnebí a tak dosud klidné vody jsou nyní rozbouřené. Díky těmto vnějším vlivům nemohla k budující se plošině doplout zásobovací loď a tak jsou práce bohužel výrazně zpomalené.

Skoro je hotova jedna polovina přistávací plochy pro helikoptéry. Druhá polovina nyní čeká na zásilku klíčových komponent a tak je položena jen základní vrstva. Dokončen byl však alespoň hlavní nosný pilíř, který se též podařilo těsně před rozbouřeným mořem potopit a usadit na dno.

eNTy

Teda vypadá to parádně, moc se těším, až to uvidím naživo. Jako vždy mně dostává tvůj smysl pro detail, škoda, že ty skvělé interiéry budou těžko viditelné na finálním modelu.   Kdysi jsem postavil prototyp Technic ropné plošiny, protože mi přišlo, že jde o zajímavé téma, která jsem moc okolo neviděl, tak počítám, že Tvá stavba se stane měřítkem pro všechny ostatní do budoucna. A super nápad, stavět to jako Octan ve styly City a ne jako věrnou kopii reálu, to se mi strašně líbí.

linhi

Velice zajímavé,neotřelé a propracované,držím palce  ;)

Kuba

Moc pěkné, vybral sis opravdu zajimavou stavbu, zase o důvod více si do Prahy udělat v druhé půli června výlet.  ;)

Igorus

Fakt paráda. Jinak mám podobný názor jako eNTy. Myslím že by stálo za to pár fotek interiérů vytisknout a prezentovat spolu s MOCem.

peter

Citace od: Igorus kdy 13.05.2015, 23:07:11Myslím že by stálo za to pár fotek interiérů vytisknout a prezentovat spolu s MOCem.

Toto je samozřejmě v plánu ;)

Jinak konečně se vody uklidnili a tak bylo možné doručit tak již očekávanou zásilku stavebního materiálu. Dokončili jsme tedy druhou polovinu přistávací plochy pro helikoptéry vč. usazení na podpůrnou konstrukci.

peter

Tak po delší době tu mám pár obrázků z popstupu. Bohužel po návratu rodiny jdou práce výrazně pomaleji a tak nyní svádím větší boj s časem než s modelem. Každopádně postupně zkouším dávat jednotlivá patra na sebe a zároveň se rodí podklad celého modelu ...

peter

Model se už začíná rýsovat tak jak jsem si jej digitálně vytvořil. Chybí ještě pár drobností, ale ty budu muset dodělat až přímo na místě instalace. Nyní jsem se už musel pustit do prací s elektronikou. Právě probíhají první testy, tak snad mne už nic neplánovaně nepřekvapí.

germik

Panejo, když to takhle vidím tak mi to nedá nezeptat se - jak je to se stabilitou? Je uvnitř "kuří nožky" nějaký rám třeba z techniku který brání tomu aby to celé nespadlo? ??? :o
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

peter

Tak vše je zase rozloženo a připraveno na transport ...

Cavelon

Perfekná práca na profi úrovni! 8)