(vlastní) Pouť - Zábavní park

Založil peter, 03.11.2013, 16:51:27

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

peter

Dovoluji si Vám představit můj poslední větší model, do kterého jsem se pustil. Bohužel mé přesvědčení mi nedovoluje již takto velké a rozsáhlé modely stavět a tak je toto opravdu ten poslední. Ostatně na fóru jsem od jeho založení, účastnil jsem se všech významných i několika méně významných akcí a tak si myslím, že je nejvyšší čas předat štafetu dalším. Předem se omlouvám za následující trochu delší popis, ale myslím si, že je dobré napsat pár řádek z vývoje tohoto projektu, který mne pohltil na skoro tři roky a proč tomu tak bylo.

Mým posledním velkým modelem se tak stává skutečně vlastní Zábavní park.




Pozadí modelu

Po skončení Roztocké výstavy jsem si chtěl postavit něco jen tak pro sebe, kde bych se mohl vyřádit jak v různých stavebních technikách, tak i s využitím elektrických prvků. Též jsem chtěl udělat model, který není okoukaný a i téma nemělo být příliš běžné. Volba tedy padla na zábavní park. Obdobný model jsem totiž do té doby nikde neviděl. Ano, našlo by se několik atrakcí či výřezů, ale nikdy to nebyl ucelený model alá Oasis & Mirage či Containment.

Stavba modelu

Začal jsem tedy hned během ledna, kdy jsem již neměl postavený žádný větší model a tak byly potřebné díly k dispozici. Před začátkem stavby jsem odhadoval, že bych s celým modelem mohl být do půl roku hotov. Jako první jsem tedy začal vymýšlet klasiku zábavních parků a to velké "ruské" kolo. Jelikož jsem chtěl mít opravdu kulaté kolo, šel jsem komplikovanější cestou, která znamenala spousty výpočtů a následně pokusů. Po pěti nezdarech jsem na šestý pokus konečně dospěl ke kýženému výsledku, se kterým jsem byl konečně spokojen.

Tou dobou akorát začínala Matějská pouť a tak jsem zvažoval její návštěvu. Nakonec jsem si ale řekl, že model bude brzy hotov, tak proč se zdržovat návštěvou a nešel jsem tam. Bohužel to jsem ale netušil jak jsem se ukrutně mýlil.

S druhou atrakcí jsem začal až v červnu téhož roku, tedy v době, kdy jsem původně plánoval už model mít hotový. Volba padla na druhou klasiku a to Autodrom. Samotná atrakce šla celkem rychle, ale dost mne zbrzdila stavba režijního návěsu, který jsem chtěl mít provedený do posledního detailu. Krom režijní kabiny tak v návěsu našla místo kuchyňka, stůl, skříňky a v neposlední řadě sklápěcí postele, na kterých majiteleé atrakce přespávají. Zadní část je vybavena dieselagregátem pro výrobu elektrické energie pro napájení atrakce. Kompletní atrakce tak byla hotova až ke konci prázdnin a na dlouhou dobu, to bohužel bylo to poslední co jsem pro model postavil, což jsem ale tehdá ještě netušil.

První zdržení
Tou dobou jsem totiž společně s přítelkyní řešil možnost pořízení vlastního bydlení. Byt jsme sehnali a tak začal maraton s jeho rekonstrukcí, opravami a následně postupným zabydlováním, které se do jakš takš přijatelného stavu protáhlo do nového roku. Po tedy přibližně půlroční pauze jsem se opět pomalu začal po chvilkách vracet ke stavbě. Blížil se akorát termín, kdy se opět vrátila Matějská pouť a tak tentokrát jsem se na ni vydal načerpat inspiraci.

Během května jsem začal pomalu se stavbou třetí atrakce - Space Invaders, která má předlohu v létajících labutích. Stavba se ale vlekla a tak se protáhla až do druhé poloviny prázdnin, kdy přišel nový dárek v podobě nového člena rodiny. Několi bezesných nocí jsem však alespoň využil k dokompletování této atrakce a ihned jsem započal práce na čtvrté - G-Force.

Znalci pouťových atrakcí jistě najdou hned blízkou podobnost s XXL Booster - Inversion, která mi byla skutečně velkým vzorem. Teprve při stavbě této atrakce jsem ocenil návrháře a konstruktéry reálných atrakcí, kdy jsem teprve pochopil jak ve skutečnosti jsou tyto stroje náročné na návrh.

Druhé zdržení
Jelikož jsem se nedokázal odprostit od rodiny a chci se jí maximálně věnovat, tak se dokončení této atrakce protáhlo až do února dalšího roku. Po dokončení jsem se tak hned pomalu pustil do páté atrakce - Cyklon, kterou jsem byl inspirován ve Vídeňském Prátru při jedné mé pracovní cestě. Atrakci jsem dokončil až letos během června. Postupně se mi tak ve volném pokoji hromadily samostatné celky a já začal přemýšlet nad celkovou kompozicí. Po několik návrzích jsem bohužel dospěl k závěru, že vyhrazený prostor není nafukovací a takže toto bude nejspíše poslední atrakce.

Dokončení modelu
Začal jsem tedy se stavbou doplňkových staveb jakými jsou např. stánky, kasy, vstupní brána atp. Bohužel pro mne se o prázdninách zde rozjel obdobný projekt a já v tu chvíli ztratil veškerou motivaci a chuť v modelu dále pokračovat, jelikož několik důvodů proč jsem s modelem začal vzalo záhy za své. Avšak podpora několika málo zdejších členů a mojí rodiny mi pomohli a především díky nim jsem se odhodlal model nakonec dokončit. Proto během července a srpna jsem začal se stavbou terénu a zasazením jednotlivých střípků do celkové mozaiky. Postupně jsem se však dostával do situace, kdy mi docházel jeden díl za druhým a tak jsem nakonec byl rád, že jsem přestal se stavbou jednotlivých segmentů a začal model konečně dokončovat. Na modelu tak nakonec není spousta dalších věcí, které jsem měl původně naplánované, ale model je alespoň pěkně ucelený a kompaktní, tak jak jsem jej chtěl při začátku stavby mít.




Co bude dál
V modelu chybí ještě pár drobností, které jsem slíbil několika zdejším významným členům. Těchto pár lidí si zde velmi vážím a bez nich si toto fórum nedokáži představit. bohužel některými jsou považováni za nevhodné, avšak já mám názor opačný a tak jim chci na důkaz mého postoje k nim, jejich přání splnit. Model chci dále co nejlépe nafotit a samozřejmě natočit, ale k tomu si budu muset opět najít spoustu volného času, takže prozatím zde přiložím jen několik né zrovna dokonalých obrázků. Samozřejmě pokud by jste chtěli něco nafotit již nyní, tak neváhejte a napište. Pokud to bude jen trochu možné, pokusím se vám vyhovět.

Jinak jelikož byl model od počátku plánován jako čistě soukromý, jen pro radost mého nejužšího okolí, tak je model netransportovatelný. S tím se tedy rovnou váže odpověď na případné prosby či otázky a sice, že tento model se nikde než u mne doma neobjeví a to ani za zlaté prase ;D

Model plánuji mít sestavený přibližně do dubna příštího roku, kdy jej chtě nechtě musím rozebrat, jelikož na jeho místo si dělá nárok již někdo jiný ;) Tak snad si najdu čas na pořízení výše uvedené rozsáhlou obrazovou dokumentaci než bude pozdě. Při rozebírání však plánuji nafotit ta místa, kam se nyní již s foťákem nelze dostat.

Pár čísel
Závěrem si ještě dovolím uvést několik snad pro někoho zajímavých čísel:

  • velikost: 192x128 studů (tj. 1536x1024mm)
  • počet motorů: 6 (z toho: 2x PF M, 1x micro a 3x mini motor
  • počet žárovek: 50 (z toho: 10x 4,5V, 10x PF LED, 1x LED Brick, 19x 9V)
  • 1x RCX
  • počet minifigů: 205
  • počet dílů: ??? (asi 50-70 tis.)
  • počet atrakcí: 10 (z toho: 5 pohyblivých)

Doufám, že se bude model alespoň trochu líbit a že si v něm někdo najde třeba nějakou tu inspirací.

VIDEO:


GALERIE:
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Mr. Cube

#1
"alespoň trochu líbit" - to si děláš srandu  ;D MOC se mi MOC líbí, těším se až projdu pořádně všechny detaily.  :)

Johny650


danyboy

Tys nás teda tahal za nos. ;D
Pamatuju na první tipy členů co by to mohlo být.
Burnsův dům, vila vášnivého etnologa atd...
MOC se mi moc líbí.  ;)

Ondrej

Nelituju toho, že jsem si při přebírání Lugbulku jako jedinej nechal zkazit překvapení a viděl jsem pouť naživo. Pouť obsahuje tolik zajímavých detailů, že trvá velice dlouho je objevit všechny. Vidět všechny atrakce za chodu společně s osvětlením rozhodně stojí za pořádné video, ať se může každý podívat. Jednotlivé detaily, na které jsem narazil sem psát nebudu ať si je každý najde sám.
Úžasná stavba  :o

Bard

Je to skutečně nádherná podívaná. A rozhodně máš pravdu v tom, že je to něco jiného. Myslím, ža radost jsi neudělal jen sobě.  ;)

Kromě jiného se ti podařilo vystihnout všudypřítomná světýlka, třeba ty diamanty použité jako žárovičky mi přijdou skvělý nápad.

Kuba

Když může být na výstavě, několik hradů, myslím, že by mohlo být na výstavě i několik zábavných parků  ;D Takže je škoda, že musí být model v dubnu rozebrán :(

Je to pecka!

Těším se na video.

Izmael10


Tomtombuy

Krása! Vědět dříve, tak bych ho dnes určitě moc chtěl vidět na živo.

Luky1987

Přestože jsem vyznavač MOCů s maximálně třemi barvami, je to super dílo.
Za sebe bych vypíchl tři věci:

konstrukce kola - masakr, muselo stát hodně úsilí a pokusů dát tohle dohromady
mobilní toalety - parádní detaily
schodiště z technic bricků k atrakci Space Invaders - tenhle nápad možná v budoucnu ukradnu do svého space MOCu ;)

Foton

Je to parádní, pobavil mě Spidey!
Co přesně dělá (v reálu) ta atrakce Cyklon?
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

peter

#11
Citace od: Bard kdy 03.11.2013, 17:22:04Kromě jiného se ti podařilo vystihnout všudypřítomná světýlka, třeba ty diamanty použité jako žárovičky mi přijdou skvělý nápad.

K tomu mi pomohla až ona návštěva Matějské, kdy jsem si této podoby teprve všiml.

Citace od: Jukuruku-Kuba kdy 03.11.2013, 17:27:55Když může být na výstavě, několik hradů, myslím, že by mohlo být na výstavě i několik zábavných parků

Jak už jsem psal výše, tak i kdyby model nemusel být rozebrán, což by se teoreticky dalo vyřešit jeho přesunutím, tak i v takovém případě bych jej na výstavu neposkytl.

Jednak jak sám píšeš na hlavní výstavě už jeden obdobný model bude a toto by vedle něj vypadalo jak chudý příbuzný, ale zejména pro to, že to je netransportovatelné. Model jsem totiž nekoncipoval jako přenositelný a dlouhodobě bez obsluhy fungující.

Citace od: Foton kdy 04.11.2013, 10:15:33
Je to parádní, pobavil mě Spidey!
Co přesně dělá (v reálu) ta atrakce Cyklon?

Nějaký ten vtip musí být a on není jedinou takovouto nereálnou blbůstkou na modelu. Jinak můj Cyklon má fungovat stejně jako reálná předloha, ale bohužel nefunguje, jelikož pro správnou funkčnost je zde mnoho proměnných a bez rozsáhlých výpočtů toho nejsem schopen dosáhnout. Každopádně ve videu bude vše vidět, takže vyďržaj ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

martinlx

Nádhera, kdybych to věděl, tak bych si přišel pro LB později, abych se mohl podívat naživo!

Mtron

Já smekám, úžasně propracované plné detailů. Není nic co by se mi na tom nelíbilo. Koukám na to už druhý den a stále je tam pro oko něco nové. Rád bych to viděl na vlastní Mtronské oko v pohybu, než po tomto nádherném kousku zbyde jenom foto. Vím že si o tom mluvil ve Svitavách. Tohle jsem opravdu nečekal. PECKA. Slova nestačí.
HOME WORLD MTRON - www.mtron.cz

peter

Citace od: Mtron kdy 06.11.2013, 19:00:18Rád bych to viděl na vlastní Mtronské oko v pohybu, než po tomto nádherném kousku zbyde jenom foto.

Není problém, dej vědět a nějak se můžeme domluvit ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

kryst.off

Nemám slov. Prostě paráda. Podle mě jeden z nejlepších city MOCů co tady na kostkách kdy byl (konkurovat může snad jen italské nábřeží, pro to mám slabost). Gratuluju a tiše závidím  :)
kryst.off

blindmelon

#16
Tak to je paráda...!!! Nevydržíš to nechat složené až do, hlavně tedy na Lipno 2014? ;) EDIT: Aha, dočetl jsem info... Škoda, každé Lego je rozebíratelné, i když je to někdy otázka nesmírného množství času. :)
Hezký den, Blindmelon

Jamesek

Luxus, super :) Díky za možnost to vidět, obsáhlý popisek a do budoucna za další fotky a hlavně videa.

Škoda, že to nevezmeš do nějaké legohospody  >:D

;D Nemá být na fotce model-09 vpravo dole ten Shock absorber nasazený na šedý pin nad ním? ...  8)

peter

Citace od: Jamesek kdy 12.11.2013, 08:57:02Nemá být na fotce model-09 vpravo dole ten Shock absorber nasazený na šedý pin nad ním? ...  8)

Správný postřeh, má! a já furt proč mi to nejede ;D

Ne teď vážně. Ano má, ale když to stojí, tak to takhle oddělávám, abych nevytlačil důlek, resp. rovnou plošku na tom kole. Bohužel kdysi jsem na to zapomněl a v jednom místě mi občas kolo přestane jet, jelikož je to tam už natolik zploštělé, že už pružina nedodává dostatečný přítlak.

Citace od: Jamesek kdy 12.11.2013, 08:57:02Škoda, že to nevezmeš do nějaké legohospody  >:D

No nebýt malého člena rodiny, tak by jsme klidně mohli udělat jeden sraz u mě doma.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

peter

V mé BS galerii se budu postupně objevovat fotky takových částí, které mohu z modelu snadno vyjmout a nafotit. Nyní tam tedy můžete najít detailnější fotky k následujícím celkům:



Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

peter

Dnes jsem pořídil první z večerních prohlídek mého zábavního parku. Bohužel na fotce to není jako v reálu, ale i tak doufám, že se bude opět líbit.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

otaznik

Super je ten otevřený osvětlený vchod.

gearcs

Všechny ty detaily a stavební techniky... Tohle je mistrovské dílo. Z těch fotek průběžně posílaných dopředu mě ani nenapadlo, že to nakonec bude zábavní park, musím říct, že jsem nadšený propracovaností, bravo :)

peter

Citace od: gearcs kdy 23.11.2013, 18:40:25Všechny ty detaily a stavební techniky... Tohle je mistrovské dílo. ... musím říct, že jsem nadšený propracovaností, bravo

Moc děkuji za tvá slova, zrovna od tebe si jich opravdu velmi cením, jelikož Tě považuji za jednoho z nejlepších zdejších stavitelů. Každopádně jsem opravdu moc rád, že se model líbí a vážím si všech, kteří se navíc i k modelu vyjádřili či snad ještě vyjádří.

Níže přikládám link na první sestřihové video. Bohužel nyní nemám zrovna ideální podmínky pro jeho pořízení a tak se předem omlouvám za obrazovou kvalitu.

VIDEO:
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Johny650

Opravdu nádhera, klobouk dolů :)) akorát by dvě atrakce mohli  jed rychleji.
Jak funguje autodrom?

Foton

Video je boží! I ta audio stopa!
Attención!

Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

peki

Citace od: peter kdy 24.11.2013, 08:51:31
Níže přikládám link na první sestřihové video.

S hodnocením jsem čekal až to uvidím v pohybu (doufám že se mi podaří domluvit audienci abych to viděl na vlastní oči), ne snad proto že by se mi "jenom" fotky nelíbily.Naopak, jak bylo řečeno výše zpracování detailů naprosto úžasné stejně jako volba tématu.

Netrpělivě jsem čekal na animaci zejména autodromu a musím říci že jsem z ní naprosto nadšený. Jak je to udělané (předpokládám magnety) a  jak je to spolehlivé?

Je to opravdu mistrovské dílo (opět pro mne osobně posunutí hranice co je možné udělat z Lega)  :o 

Plutoone

No naprostá paráda. Nad Autodromem jsem taky přemýšlel a též mne napadly magnety. Škoda, že video není ve vyšší kvalitě.

peter

Citace od: Foton kdy 25.11.2013, 11:47:04
Video je boží! I ta audio stopa!
Attención!

;D njn. holt není nad outentický záznam ;)

Citace od: peki kdy 25.11.2013, 13:00:47
doufám že se mi podaří domluvit audienci abych to viděl na vlastní oči

jak už jsem psal v odpovědi Mtrona:
Citace od: peter kdy 09.11.2013, 22:22:51
Není problém, dej vědět a nějak se můžeme domluvit ;)

Citace od: Plutoone kdy 25.11.2013, 13:52:36
Škoda, že video není ve vyšší kvalitě.

No v HD to nebude asi nikdy, ale to je podle mne i zbytečné. Rozlišení zůstane stejné, avšak pokusím se později přetočit při lepších světelných podmínkách a s lepším vybavením. Bohužel však i sebelepší rozlišení a kvalita by v rozlousknutí funkce autodromu nepomohly ;)
BTW - magnety jsou samozřejmě správně ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Chairudo

Citace od: peter kdy 04.11.2013, 16:45:41
Jednak jak sám píšeš na hlavní výstavě už jeden obdobný model bude a toto by vedle něj vypadalo jak chudý příbuzný, ale zejména pro to, že to je netransportovatelné. Model jsem totiž nekoncipoval jako přenositelný a dlouhodobě bez obsluhy fungující.

Opravdu úúúúžasná stavba ;D
Chudý příbuzný v žádném případě, budu mít co dělat abych se dostal na tvoji úroveň ;)

Smekám, a doufám že ti nebude vadit, když u svého modelu použiju nějaký tvůj nápad :)

Hádám, že autodrom máš vyřešený nějak takto?
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr