LEGO City 60051 High-Speed Passenger Train

Založil peki, 20.08.2014, 14:32:29

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

peki

Obecná charakteristika
Rok vydání: 2014
Počet dílů: 610
Počet kolejí: 16 zatáček 4 rovinek
Počet minifigů:  3 + kolo
Obsah setu nebo zde
Cena: okolo 3299  Kč na Leho SH

Způsob nabytí setu
Sponzorský dar od LEGA (Jan Beyer) na akci LP 2014.

Dojmy před koupí
Rychlovlak 60051 na první pohled připomíná modernizovanou verzi IR vlaku expres 7897. Proto se i tato recenze spíše zaměří na porovnání obou setů. Tedy nástupce (resp. přechodnou verzi) 9V trains s již ustálenou FP trains koncepci.

Pro nováčky, nebo ty kteří pro jepičí život ( 2 sety) nestihli IR vlaky zaznamenat dostatek informací zde.

PF vlaky používají tzv. power function komponenty, které tvoří v Lego novou ucelenou řadu pro napajení, motorizaci a dálkové řízení Lego modelů. V oblasti vlaků (Baterky box, Receiver, Dálkové ovládání, PF trains motor) . Více o PF komponentech ve vlacích zde.

K vlakům se pak ještě dají připojit PF světla (nejsou součástí tohoto setu, místo pro osazení je dostatečné)

Nyní zpátky k novému vlakovému setu 60051 High-Speed Passenger. Hned na začátku řeknu že nový rychlovlak je pro mne ze strany Lega krok správným směrem.


Obsah balení
Stručné postřehy po rozbalení krabice. Návody rozděleny do 4 sešitů, spolu se samolepkami zabaleny na tvrdém podkladovém  papíru.

Vlastní stavba

Stavba ničím nepřekvapí, viz stavební instrukce zde, zkusím se podívat i po nějakém videu instruktážním videu: Např. zde


peki

#1
Prorovnátí rychlovlaků

Oproti verzi expres 7897 je precizně vylisovaný velký přední díl (přechod tohoto dílu plynule navazuje, nevyskytuje se žádná rušivá mezera). Kabina s bočním oknem má pěkný aerodynamický tvar, který prostě z lego dílků postavit v rámci 6 studového vlaku nejde ( respektive má své limity), současně je tato uhlazená linie (alespoň pro mne) hodně důležitá, vlastně můžu říci naprosto zásadní  ;D 

Přední a zadní díl soupravy je již stejně dlouhý,  vybočování kabiny je 3 study. Set obsahuje kromě základního oválu koleji ještě miniaturní zastávku, železniční přejezd 3 figy a kolo.

Recenzi vlakových setů 2014 je věnován i zívěr RAILBRICKS 15


Honocení na závěr

Nákup vlaku rozhodně doporučuji. Hodí se jak na kolejiště AFOLa, kdy vyniknou opravdu čisté linie rychlovlaku, tak na hraní do rukou dětí, kterým je určen především :)  Vlak má vynikající jízdní vlastnosti, protože neobsahuje mnoho dílků a je lehký, stejně jako jeho předchůdce (s touto soupravou mám nejlepší zkušenosti z provozem na dlouhodobých výstavách).

 

peki

#2
Má smysl kupovat 2 soupravy?
Na otázku jestli se vyplatí koupit 2 soupravy bych spíše řekl, že ne. Zejména pokud někdo předělává vlaky na 9V. kdy mu tedy drahé PF komponenta spíše přebývají, a obloukové plastové koleje se také příliš neuživí. Vezmu-li v úvahu že na prostřední vagon (vyjma samolepek) potřebuji snadno dostupné obyčejné dílky zejména transparentní panel 2x2, bílé a šedé bricky, červenou plate a bílé slope.

Na obrázku vidíte soupravu ze 2 setů + dílky které zbyly (koleje a PF komponenty, figy,  na obr nejsou) . Bez dodání dalších dílků soupravu prodloužíte o 2 vagony.  Torzo 3  vagonu se bez dodání dalších dílků už stejně neobejde. 

Petronel

Děkuji za vyčerpávající recenzi!
Sám vlastním set 7897, když jsem otevřel nyní toto téma, myslel jsem si dokonce, že se jedná o něj. Na první pohled to tak opravdu vypadalo. Mohli aspoň změnit červenou linku za jinou či jinou úpravu.
Aby tento vlak nedopadl jako stále modernizovaný a znovuvydávaný X-wing.  >:D

Každopádně nová verze má určitě spoustu zlepšení. Ta kabina je fantastická, na 7897 mě vždy štvala ta hrozná mezera, zde není a navíc je i velmi pěkně zaoblena a zúžena do špičky, vypadá to o dost lépe.

Jelikož mám ale už tu první verzi, nebudu nutně pořizovat tento nový. (dokud-pokud nebude v nějakém velkém výprodeji  >:D )

Ostatní ale určitě jeho pořízením chybu neudělají.

holub

#4
Je dobře že není problém dosložit vagony a dát je třeba i za klasickou lokomotivu (ta ze setu 7939 by se mohla hodit perfektně) což je důvod proč set nejspíš pořídím,jak už je psáno stačí pár běžných kostek což je výhoda setu a bude hned pěkný klasický osobák,mě se to docela libí,cena je ale spíš vyšší teda.
Dítě si určitě vyhraje mě se tam ten předchod "venkov" nehodí,jako samotný set by byl určitě super,ale takto ve spojením s rychlovkem trochu vtipné